Skocz do zawartości
IGNORED

Wybory 2005.. ale bez chamstwa ....

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Co do ocipienia - pytanie, jak pytanie, na rozmowach kwalifikacyjnych takie zadają."

A więc jednak... Więc zadam sobie zbędny trud i odpowiem tak: może w jakiejś partii zadają, ale ja do żadnej nie należę. A gdybym zwariował i należał to już na pewno nie do takiej, w której ośmieliliby się zadać komuś tego rodzaju pytanie. Odśwież sobie Herberta, on umiał na takie pytania odpowiadać.

Widać dudi w piętke goni - wali na oślep, wszedzie tam, gdzie liczy dotknąć 'w czułe'. Czyżby awans lub pozycja zagrożona? Bojówka pójdzie pod inną komendę? Rzuć to, u nas nie będziesz musiał się tak wykazywać;-)

jozwa, pytanie nie pada przy przyjmowaniu do partii a do jakiejkolwiek bądź pracy - standard. Nie odpowiesz - nie przyjmą.

Sugestia odswieżenia Herberta jest kuriozalnie wprost smieszna akurat, tan pan pisał bardzo nieapetyczne rzeczy - tak przynajmniej u Michnika powiadają. Ale oczywiście obowiązku nie ma...

P.S. Ciekawy zbieg okoliczności, bo na Herberta powolał się w swojej kampanii Borowski. Kabaret absurdu.

• Redaktorzy

dudi, wybacz, ale to chyba jakiś inny świat - pracuję w różnych miejscach, i nigdy nie zadawano mi tak niegrzecznych i niemerytorycznych pytań. Jeśli twój pracodawca (jeśli go już masz) zadawał ci TAKIE pytania, to go zmień, bo nie jest ciebie wart.

• Redaktorzy

"Sugestia odswieżenia Herberta jest kuriozalnie wprost smieszna akurat [...]"

Nie wiem dlaczego. Jestem zwolennikiem twórczości Herberta i uważam go za noblistę bez Nobla. A to, że ktoś się na niego powoływał... Kto czytał i znalazł tam coś dla siebie, ten się może czasem i powoła, takie nasze ludzkie prawo.

Jak sie postawiło na Leppera, to teraz trzeba się z nim dzielić władzą. I tyle. Świat polityki składa się z samych ciuli;-)

I bez tego ostatniego ciulowstwa pisałem, że jak i sejm i prezydenta wygrają Kaczyńscy to tak będzie;-)

Radek Sikorski ministrem obrony to juz naprawde nawet nie czeska, ale polska komedia i malo smieszna. Z korespondenta do szefa obrony kraju. Sadzilem, ze tego rodzaju "wypadki" maja miejsce juz tylko w poln Korei i Kongo. Ziobro - gwiazda telenoweli Rywina ministrem sprawiedliwosci. Bush zaczyna przy tym wygladac nawet niezle.

No to będzieli mieli IV REPUBLIKĘ KOLESIÓW bo na RZECZYPOSPOLITĄ to nie wygląda. Przypominam co niektórym

rozmowę Andrzeja Kmicica z księciem Bogusławem Radziwiłłem, zwłaszcza wypowiedź tego ostatniego dotyczącą

< wielkiego postawu płótna> ....

Przykro mi ale komentarza z mojej strony nie będzie, ani o takie nie proszę.

Piotr

PS. Coś dla nieznających innych świąt niż państwowe i kościelne:dzisiaj jest Dzień Zaduszny.

Panowie, nie dramatyzujcie, bo zaraz wyjdzie na to, że tak by wyglądała IV Rzesza, gdyby wojnę wygrali naziści:)

...jak to było w jednym filmie powiedziane.

A tak całkiem poważnie. Bylem w zeszłą niedzielę w kościele, jest to dla mnie wydarzenie(stety/niestety, niepotrzebne proszę skreślić). Poszedłem z córa, która ma jakieś manewry przedkomunijne. Muszę powiedziec, że podobało mi się. W pewnym momencie ksiądz pytał dzieci o co będziemy się modlić dla: rodziców, kolegów, rządzących naszym krajem. Odpowiedzi były głównie dwie: o mądrość i zdrowie. Nikt nie wspomniał o kasie, co nie ukrywam podnioslo mnie na duchu. Kiedy ksiądz zapytał o co będziemy sie modlić dla Ojczyzny zaległa cisza. Już chciałem wypalić: "o cud":) Ale w tej ciszy jeden chłopiec powiedział: "Żeby nie bylo III Wojny".

Wygląda na to, że dzieci nadal mądrzejsze od polityków.

Dudivan, bierzesz tego TPA6120?:)

• Redaktorzy

"No to będzieli mieli IV REPUBLIKĘ KOLESIÓW bo na RZECZYPOSPOLITĄ to nie wygląda. Przypominam co niektórym rozmowę Andrzeja Kmicica z księciem Bogusławem Radziwiłłem, zwłaszcza wypowiedź tego ostatniego dotyczącą < wielkiego postawu płótna> ...."

Niespokojny, ta analogia przyszła mi już do głowy, ale uznałem ją za niewystarczającą. Magnateria nie była zainteresowana wyrwaniem dla siebie części, okazuje się że walka szła o całość. I całość została zdobyta, przynajmniej w postaci fazy wstępnej. Teraz czas na obróbkę detaliczną, uczynienie całości strawniejszą i pewniej leżącą w rękach. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.

• Redaktorzy

"Kiedy Lepper mowi "nie domagamy się żadnych udziałów i stanowisk, poprzemy ten rząd bezwarunkowo". I co?"

Aha. A Miller i jego ideowi poprzednicy twierdzil(ł), że wszystko dla dobra ludu. I co?

Rządzący i politycy zawsze tworzą bandy kolesiów i to niezależnie od poglądów i opcji politycznej. Jedynym hamulcem zbytniego rozpasania się 'kolesiostwa' jest demokracja czy rózne opcje 'kolesiów' . Póki co, to nie ma lepszego i efektywniejszego sposobu na dziś. Dyktatury i układy monopartyjne, jak uczy historia w przeważającej ilości kończą się tragicznie.

Naszym zadaniem jest, aby nie dopuścić, by jakaś grupa zdobyła monopol na władzę - wtedy zawsze dostaniemy bardziej po d...

Niestety, kiedy stworzy się system, w którym o tym co jest moralne a co nie decyduje głosowanie a najwyższym nakazem moralnym jest: bogać się aby być szczęśliwym, to nie mamy prawa narzekać.

Trzeba wychowywać człowieka i wyznawać inne ideały.

jar, to by się zgadzalo:) Po rządach SLD prawie nikt się w tym widać nie połapał. Może skrócić kadencję do np 2 lat? Albo jakieś kontrakty? np. partia zobowiązuje się do przeprowadenia określonych działań w danym terminie i jest z tego rozliczana(czyt. posłowie nie dostają kasy w razie wpadki), tylko jaki normalny złodziej to uchwali?:)

Które miejsce zajmuje aktualnie Polska w rankingu najbardziej skorumpowanych państw? Pytam serio, jestem ciekaw. No, ale syf będzie tylko tak długo jak będzie na niego przyzwolenie społeczne. A jest.

• Redaktorzy

"Z tego wynika, że najwiekszy bajzel panował w epoce monarchii"

A ktoś ci powiedział, że było inaczej? Zerknij na historię monarchii absolutnych w dużych państwach, świetnym przykładem jest Francja w okresie szczytu potęgi i zaraz potem. Ludwik XIII, XIV. Francja była modelowym mocarstwem absolutystycznym, stąd wydaje mi się dobrym przykładem. Handel urzędami, nepotyzm w stopniu nieosiągalnym nawet dla SLD, dawanie na dwie-trzy strony przez najwyższych urzędników, nie mówiąc już o gigantycznym rozwarstwieniu ekonomicznym, bo to możne ewentualnie uznać za typowe dla czasów. I te zjawiska uważano za naturalne dla funkcjonowania państwa, a nie za skrajne patologie, jak dziś. W efekcie do dzisiaj uchowały się tylko monarchie parlamentarne, czego przykład Europie dali Brytyjczycy, począwszy od Magna Charta, trochę na wyrost uważanej przez nich za początek nowoczesnego ustroju swego państwa. Ja również lubię myśleć o dawnych, dobrych czasach, a Chesterton jest jednym z moich ulubionych pisarzy, co nie zmienia faktu że uważam jego koncepcje społeczne za niemal równie utopijne, jak socjalizm. Szkoda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.