Skocz do zawartości
IGNORED

Referencyjne wzmaki Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli tu jest pies pogrzebany, bo ja z kolei bardzo lubię brzmienie B&W. Mnie też dziwiło, dlaczego tak fajnie zagrała klasyka i jazz, a ostre gitary jazgotały. W moim przypadku ten odtwarzacz nie okazał się uniwersalny i tyle. A propos wykonania i mechanizmu - tam był słynny VRDS czy jakos tak - nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, raczej jakbym zamykał cdrom w komputerze, ale nie to jest przeciez najważniejsze. Z drugiej strony zastanawia mnie, jak to jest, że coś takiego tyle kosztuje i niby tak ma grać, a w ten sposób wykonane.

A tak w ogóle to sorry do autora wątku, bo mocno odeń odbiegliśmy:)

Tematem są referencyjne wzmaki Marantza.

Rozbebeszyłem rzeczonego grundiga A-9000 kompletnie i teraz jakoś gra... Tyle, że jako końcówka mocy ;) W pieruny wyleciał oryginalny przedwzmacniacz, pominięty został potek niebieski alps, pominięte oryginalne wejścia (z buforami), wymienione wszystkie wyschnięte elny w zasilaczu na Nichicony Muse, wymienione stare kondy filtrujące w końcówce na Elna Silmic, Nichicon Muse i główne 4x10.000 Nichicon KG Gold. Jest gniazdko IEC i sygnał został poprowadzony prosto na końcówkę srebrnymi drutami. Jednym słowem - jest samo zasilanie i płytka z końcówką (minimalizm). I teraz to faktycznie jakoś gra... Zupełnie inaczej, jak większość tranzystorów - zwłaszcza nowych. Nie mam pomysłu, na co można wymienić to cholerstwo, jak mi się już znudzi :)

Pozdrawiam!

Musiałeś się chyba nieźle napracować z tym Grundig A-9000 żeby zaczął jakoś grać. Kiedyś go kupiłem, po przeczytaniu pięknych opinii na tym forum. Grał bardzo kiepsko i 600zł które za niego zapłaciłem można było pewnie wydać lepiej.

Gość

(Konto usunięte)

4kowal, 27 Gru 2008, 02:20

>Musiałeś się chyba nieźle napracować z tym Grundig A-9000 żeby zaczął jakoś grać. Kiedyś go

>kupiłem, po przeczytaniu pięknych opinii na tym forum. Grał bardzo kiepsko i 600zł które za niego

>zapłaciłem można było pewnie wydać lepiej.>

to prawda, stare klocki grają "po staremu" niestety. Technika nie stoi w miejscu i zmiany w budowie sprzętu są nad wyraz zauważalne. Stare jest stare. Jeżeli ktoś jest przywyczajony do "starego" sposobu reprodukcji dźwięku, to będzie chwalił to co stare, że vintage jest gut. Tym bardziej, jak coś takiego odsprzedaje lub tym czymś handluje.

4kowal, zależy jaki dźwięk preferujesz. Ja lubię analogową prezentację, niemal lampową, ale z domieszką tranzystora. Nie zgodzę się, że za 600 zł kupiłbyś coś lepszego - chyba, że trafiłeś na A-9000 w bardzo wątpliwym stanie. Goły A-9000 wymaga trochę pracy, a w trybie końcówki to już inny poziom.

W 'o mnie' masz prawdziwego 'chirurga' - szybkość, wykop, detal. Ale to nie jest 600 zł, a wielo, wielo, wielokrotność tej kwoty ;)

Wątpię w istnienie podziału 'starzy'/'młodzi', jeżeli chodzi o sprzęt vintage/nowy. Chodzi po prostu o oczekiwania, jakie mamy względem dźwięku. Na pewno dużo trudniej trafić nowy sprzęt w sensownej cenie, który potrafi zagrać barwą i 'poczarować' trochę. Jeżeli już, to jest to półka niedostępna dla typowego kowalskiego.

PS.

Grundzio w trybie końcówki mocy gra jakieś 2 półki wyżej od oryginalnego, który miał kiepski przedwzmacniacz.

Pozdrawiam!

4kowal,

Matko Boska! Chłopie, wymień ten interkonnekt w swoim systemie - to nie przystoi tak degradować klasę sprzętu... Wydaj jeszcze te 300-400 zł (skoro już na ten sprzęt wydałeś 20 tys.) i ciesz się nową jakością :)

--> Akism Nie wiem co rozumiesz pod okresleniem - PM-16 brzmial sucho ....

Mam ten wzmacniacz od ladnych paru lat , teraz gra z Marantzem SA15-S1 , i spisuje sie bardzo dobrze nawet z plytami SACD .

>W 'o mnie' masz prawdziwego 'chirurga' - szybkość, wykop, detal. Ale to nie jest 600 zł, a wielo, wielo, wielokrotność tej kwoty ;)

Zestaw 400xi i B&W 703 nie jest ostry. Mówią tak tylko Ci, którzy nie mieli okazji słuchać.

Po wahaniach dolara ceny w miarę młodych używanych modeli spadły. Starocie jeszcze zdrożały.

Odnośnie kabli. Świadomość posiadania grubego węża ogrodowego i technologi rodem z NASA nie poprawia mi samopoczucia. System ma grać nie wyglądać. Tanie w moim systemie grają tak samo jak drogie. Po co przepłacać ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

4kowal zrobiles sie bardzo pewny siebie ale jeszcze daleka droga przed Toba. Ci ktorzy znaja Twoja konfiguracje wiedza ze nie gra to ostro bo to jest akurat prawda. Co do sprzetu uzywanego okreslenie "staroc" w przypadku wielu modeli jest nie na miejscu. Mowia tak ci ktorzy tego sprzetu nie znaja i kieruja sie uprzedzeniami lub ci ktorzy trafili na niesprawny egzemplarz. A 9000 potrafi zagrac zacnie aczkolwiek wymaga to poprawy pewnych parametrow na ktore zwyczajnie szkoda mi bylo czasu. Nie jestem az tak zdeterminowany jak lete. Tym niemniej niesprawny egzemplarz tego pieca moze zniechecic. Sa jednak sprzety ponadczasowe przy ktorych Twoj Krell moglby sie poczuc co nieco nieswojo jak np koncowka mocy Technicsa (tak tak) SE-A1 ktoras Yamaha np B 6 czy Luxman M 05. To sa sprzety ponad 20-to letnie.

4kowal, chłopie... jak to nie słychać? Copperhead jest fajnym miedziakiem, ale bez przesady - w tej klasie systemie to gruboskórny i mało precyzyjny 'dmuchacz'. Które IC testowałeś? Wepnij Antykabla, albo Sonus Oliva - 300 zł nie majątek przy takim wydatku. Chyba, że faktycznie nie słyszysz różnic pomiędzy IC :(

Teraz to jest tak, jakbyś wydał kupę kasy na bardzo dobry garnitur, a mocno przyoszczędził na bieliźnie z konieczności nie zmieniając jej przez tydzień... ;) Sorry za obrazowość ;)

A to znacie .jeszcze z USA.Pewnie lepszy sprzet od tych hiendów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

--> lete

Mam połączenie po XLR. Copperhead w takiej wersji nie występuje. Wybór kabli, to dla mnie nie kwestia kasy tylko zdrowego rozsądku.

Porównanie stylowe. Nie ma co.

>4kowal zrobiles sie bardzo pewny siebie ale jeszcze daleka droga przed Toba.

Jestem pewny tego co słyszę, to wszystko. Droga dobiegła końca, bo jestem zadowolony z tego co mam.

--> disco

Nigdzie nie napisałem, że każdy staroć kiepsko gra. Strasznie osobiście odbierasz opinie o sprzętach, które kiedyś miałeś, bądź masz. Trochę więcej dystansu. Nie musisz wymieniać urządzeń lepszych od moich, bo wiem, że takie istnieją. Niech sobie będą. Nie potrzebuje mieć najlepszego, tylko to, z czego jestem zadowolony.

• 6 miesięcy później...

Mam nadzieje, ze nie macie nic przeciwko odkopaniu tego tematu.

Jakie kolumny podłogowe polecacie do PM-17 ( do 4tys).

Malo jest informacji o tym piecu i nie wiem miedzy czym prowadzic wstepna selekcje przed odsluchami.

Zakladam, ze musi to byc cos ciemniej grajacego

Patrzę na to ksero podsumowania z "uszkami" ( chyba im więcej tym lepiej??). I co widzę?

Mój ulubiony model wzmacniacza Rotel RA-840BX3 ( 800) ma tyle samo "uszek" co Sansui AU-X-901 (2000). I Naim Audio Nait poległ sromotnie. A Sony TA-F-830ES ( 2000) zmasakrował wszystkie.

Eh te uszka (gwiazdki).

Ciekawe jak oceniony by je teraz...

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mr_spock, 9 Lip 2009, 21:25

>Mam nadzieje, ze nie macie nic przeciwko odkopaniu tego tematu.

>

>Jakie kolumny podłogowe polecacie do PM-17 ( do 4tys).

>Zakladam, ze musi to byc cos ciemniej grajacego

Nie tyle ciemniej co dość neutralnie. U mnie najlepsze połączenie jakie udało mi się uzyskać, to z JAMO Concert 11 (używki ok. 5.000PLN) za to z Focalami... tragedia to mało powiedziane. Dzisiaj przyjechały do mnie stare kolumny Luxmana, a to już w ogóle masakra i krew nie tylko z uszu, ale i z nosa. Ogólnie rzecz ujmując PM-17 ma wyraźnie podbity przełom średnicy i wysokich, co przy jasnych kolumnach jest mało przyjemne, chociaż... chociaż można go z łatwością przymulić kablami, ale to tak na krótką metę raczej, bo wtedy siada w zasadzie wszystko, a nie o to chodzi chyba żeby nie tak tani znowu wzmacniacz (z ciekawości ile dałeś?) grał jak przenośne plażowe radyjko ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dalem 1400 albo 1500 nie pamietam dokladnie.

Wg mnie gra poprawnie, ale troche tak "bez duszy", w stosunku cena/jakosc lepiej wypadal PM-68 ktory mialem poprzednio. Obecnie slucham go na modyfikowanych Tannoyach M2 :/ .

• 3 lata później...
  • 1 miesiąc później...

Witam

mnie tam marzy się: marantz pm-99se

Ukryta Zawartość

albo chociaż taki pm-14, pm-16

ale cóż , taki sprzęt jest trudnodostępny i drogi, więc puki co od roku zadowalam sie marantzem pm-7001 (podłączonym do paradigm studio 20v5) ....

Ukryta Zawartość

?

Dalem 1400 albo 1500 nie pamietam dokladnie.

Wg mnie gra poprawnie, ale troche tak "bez duszy", w stosunku cena/jakosc lepiej wypadal PM-68 ktory mialem poprzednio. Obecnie slucham go na modyfikowanych Tannoyach M2 :/ .

Ja zmieniając z PM 8000 na PM 17 doznałem lekkiego szoku na plus. Neutralność i barwa to domena Marantz'a PM 17. To o wiele dojrzalszy dźwięk w prawie każdym aspekcie, jest więcej powietrza między instrumentami. Wokale brzmią już bardzo realistycznie. Na pewno ta integra zasługuje na lepsze kolumny niż Tannoy M2.

Witam

mnie tam marzy się: marantz pm-99se

Ukryta Zawartość

albo chociaż taki pm-14, pm-16

ale cóż , taki sprzęt jest trudnodostępny i drogi, więc puki co od roku zadowalam sie marantzem pm-7001 (podłączonym do paradigm studio 20v5) ....

Akurat pm14/16 dosyć łatwo zdobyć. Właśnie jest pm14 na giełdzie Hifi za śmieszne pieniądze, swoją drogą to był kiedyś mój wzmacniacz więc wiem że w dobrym stanie jak na swoje lata. Jednak miałem większe oczekiwania co do dźwięku i trochę się zawiodłem i sprzedałem. Na tej samej giełdzie jest większy unikat PM94. To już rzadkość by kupić w dobrym stanie, chciałbym go kiedyś odsłuchać.

Ukryta Zawartość

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

" Właśnie jest pm14 na giełdzie Hifi za śmieszne pieniądze, swoją drogą to był kiedyś mój wzmacniacz"- a czy dało by rade wkleić/przesłać mi linka do tej aukcji? bo nie moge znaleźć?

?

" Właśnie jest pm14 na giełdzie Hifi za śmieszne pieniądze, swoją drogą to był kiedyś mój wzmacniacz"- a czy dało by rade wkleić/przesłać mi linka do tej aukcji? bo nie moge znaleźć?

oraz chciałbym się spytać czy duża jest różnica w dźwięku porównując marantza pm-14 i 16 do pm-7001. pm-7003, pm-7004 (bo pm-7001 to to samo co pm-7003/7004 tylko w innej obudowie), bo dotychczas miałem tylko marantza pm-6003 i teraz mam pm-7001, czy dużo/coś bym zyskał na brzmieniu i mocy po zakupie pm-14/16 ?

?

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.