Skocz do zawartości
IGNORED

NAD czy Rotel ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

jakiś czas poruszałem ten temat..powrócił gdzyż teraz jest wątkiem głównym a nie wynikiem błędów popełnianych przy zakupie kabli głośnikowych ;)

Spotkałem się z opiniami,że nowy Rotel ra-02 jest niewarty swojej ceny i w tym przedziale głośnikowym warto poszuka czegoś innego.

Proszę o radę w następującej kwestii:

Mam możliwośc korzystnego jak mi się wydaje "zakupu" zestawu Rotela (ra-02 i rcd-02) za 4,5 tys. komplet. A mam NAD C 320 BEE i C 542 (też NAD;) , kable Wyrewizard (by Nordost) intknkt.Enchentress i głośn. Dreamcaster...no i jestem w fazie szukania kolumn (jak jakiś inkwizytor mnie przeanalizuje;) to będzie wiedział ,że trwa to już rok;)

I teraz: wiem,że to nie jest doś korzystne..ale zakup polegałby na tym,że sprzedawca weźmie w rozliczenie zestaw NAD'a za ok. 3 tys. (kupiłem go za 3100 - bardzo okazyjnie) a ja dopłacę jedynie 1500 zł i rotel jest mój..

Będę oczywiście jeszcze słuchał i słuchał...ale już kiedyś w bezpośredniej konfrontacji na głośnikach B&W 602 5 s (chyba) Rotel miał - według mojej skromnej opini - wszystko to co NAD + ekspresje,zywosc,lekkosc,szybkosc ...przy ra-02 mój nad był płaski...od tamtej pory zastanawiałem się nad zmianą ale cena rotela mnie powstrzymywała (i ewentualne perypetie ze sprzedażą NAD'a - teraz bym nie miał takiego problemu

Przy okazji powiem,że miałęm już KEF'y Q 35 (bardzo je polubiłem..ale w ostrym rocku - np.shadow on the sun audioslave tak jakby juz sie nie wyrabiały i poharkiwały;) ..teraz rozmyślam pomiędzy Elacami 100 (tzn.te za ok 2200 ) a B&W (602 5 s , dla mnie też za ok. 2200 )

Elaci są .....fajne ,takie otwarte i przestrzenne..dźwięk lata po całym pokoju....ale nie mają mięsa przy rocku i ...hm...takie porównanie mi się ciśnie - b&w to przy nich strongman;)

Jestem ciekaw Waszych sugestii...mam ograniczony czas na podjęcie decyzji...pozdrawiam Wszystkich i liczę na pomoc..w końcu po to jest to forum..(jak się komuś nie chce pisac bo juz gdziec to było na forum to prosze o linka ;)

Zarzuce jeszcze jedno pytanie na forum - osobno,zeby nie zginęło w tłoku - czy to,że nad ma 24 bit cd a rotel 18 bit to znaczy,że nad ma lepsze wnętrzności - pytanie techniczne,bo brzmienie nie można tak oceniac chyba..

https://www.audiostereo.pl/topic/21635-nad-czy-rotel/

Mnie się RCD-02 wcale nie podoba, NAD wg. mnie jest bardziej ten tego :-) (to już kwestia gustu)

Co do tych "bitów" to i jeden i drugi ma DAC delta/sigma, RCD chyba PCM1732 (starsze modele, np. RCD971 miały prawdziwe multibity chyba 2xPCM56 + PMD100 ale na 100% nie pamietam czy akurat ten) NAD 542 ma nawet chyba ten sam 1732 (ot taka moda na D/S). Rotele mają dużo black gate-ów na pokładzie co po części ma odzwierciedlenie w cenie, ale na dobrą sprawę o niczym nie przesądza. Oba też mają najprawdopodobniej te same napędy KSS213x. Polecam szukać czegoś z drugiej ręki jak np. RCD-991AE, Micromega Stage6, CD17KI...

Pozdrawiam

P.S. Wzmaka też wymień ale nie na tego rotela, (patrz starsze graty tej firmy)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/21635-nad-czy-rotel/#findComment-385390

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.