Skocz do zawartości
IGNORED

Henry Purcell KIng Arthur

Leszek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do Kolegów Forumowiczów.Dawno temu(XII 02) słuchałem fragmentu w/w

dzieła i dzięki mojej sklerozie(niespodziewałem się,że tak dużej) zapomniałem w czyim wykonaniu był ten fragment.

Wiem jedynie,że m.in.śpiewał tam bas/baryton(?) fińskiej narodowości(nazwiska też nie pamiętam)

Poszukiwałem w empikach,internacie,ale nie znalazłem wersji z udzialem artysty o fińskim nazwisku i imieniu

Czy nie orientujecie się jakiej wersji w/w dzieła słuchałem?Pozdrawiam mało znający się na klasyce ;o)

https://www.audiostereo.pl/topic/2167-henry-purcell-king-arthur/

Sheeesh... :) No to w takim razie zagadka dla jozwy, guttena lub marsa (gdzie jesteście chłopaki?) ... mogę Ci jeszcze poradzić pójście na www.cdnow.com tam wejść w opcje music następnie classical i classical power search (czy jakoś tak) ... podaj nazwę utworu i nazwisko kompozytora ...powinno Ci wyrzucić wszystko czym handluje sie obecnie względnie handlowano jeszcze nie dawno...

Pzdr.

Jussi Bjorling to raczej nie był, bo on śpiewał XIX repertuar włoski i francuski. No i był tenorem. Salminen, to taki nastepca Matti Talveli, czyli potężny bas verdiowsko-wagnerowski. Choć śpiewał też na pewno Manteverdiego. Inne znane niskie głosy z Finlandii to Kim Borg(bas-baryton) i Thom Krause(baryton), ale oni też gustowali w typowym repertuarze. Należy spytać czy to nagranie było wykonaniem "z epoki"? Wtedy należałoby szukać wśród wykonawców ze sfery muzyki dawnej. Ja niestety kojarzę w tej branży jedynie nazwiska najsłynniejszych dyrygentów. Spróbuj wejść do katalogów wytwórni znanych z nagrań muzyki dawnej - Teldec, Erato, Virgin Veritas, Archiv(DG), Harmonia Mundi, Opus 111 itd. Teraz jest moda na ten nurt, więc cos powinno się znaleźć.

Trochę polatałem po internecie: teldec nie mogę wejść na stronę,decca nie ma,harmonia nic nie widomo kto śpiewa.Skłaniam się do Matti Salminena,ale w jego biografi żeby śpiewał Purcell`a.

A ten adres znasz? Jeśli nie to spróbuj. Wystarczy wrzucić nazwisko wykonawcy i wyskakuje życiorys + dyskografie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Petteri Salomaa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jozwa Maryn.Napiszę szczerze,że bardzo mało! słucham klasyki.Fragment Króla Artura słuchałem podczas lotu samolotem i bardzo mnie się on podobał ;O)

Dlatego też chcę posluchać go w zaciszu domowym.Jozwa oswieć mnie co to jest Les Arts Florissants?Pozdrawiam

• Redaktorzy

To jest taki unikalny twor - francuski zespol muzyki dawnej zalozony we Francji przez Amerykanina. Przyznasz ze brzmi to egzotycznie. Staraja sie tak dobrze, ze jakis czas temu zalozyciel - William Christie - dostal Legie Honorowa i przyjal obywatelstwo francuskie. Nagrywaja zwykle dla Erato i dla Harmonia Mundi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.