Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy tweeter Scanspeak'a

misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

cos sie nie wlazło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak jak pisałem , euro w dół ceny w góre. TERAZ POLSKA. Dwie stówy na tweeterku to juz jest gruba przesada i w ogóle skąd ta tendencja. Przeciez nie mozna wszystkiego tłumaczyć wzrostami surowca , a nawet gdyby , to ileż tego materiału wchodzi na kopułke?

Kilka miesiecy temu ceny Seasa w madisound poszły do góry , a ostatnio tak podnieśli ceny Accutona jakby te były zrobione ze złota.

Biorąc pod uwagę koszty działalności dystrybutorskiej:

- ktoś w Tymphany obsługuje zamówienia od dystrybutorów, tej osobie trzeba płacić pensję i ZUS-y, dlatego cena silnie zależy od wielkości zamówienia, Madisound dostaje głośniki tanio za sztukę bo sprzedaje ich dużo, DIY w USA jest znacznie bardziej popularne niż u nas

- AkustyK też ponosi koszty utrzymywania biura, magazynu, księgowości, ZUS-u, obsługi klienta, gwarancji itd.

nie dziwię się takim cenom, w końcu te wszystkie koszty muszą być pokryte z kieszeni kupującego głośniki, dystrybucja to nie charytatywa czy inna misja.

Możemy zresztą wybierać czy wolimy płacić drożej u lokalnego dystrybutora czy sprowadzać np. z audiocomponents, gdzie jednak w razie jakichkolwiek problemów czas reakcji jest znacznie wydłużony.

marko w Polsce to jest dodatkowo taka smieszna sytuacja, ze Scan speak jest postrzegany jako cos wspanialego, wiec wysokie ceny sa uzasadnione. W USA wiecej osob potrafi "czytac" wykresy na stronach takich jak zaphaudio czy strona marka k, wiec scan czy np. seas excel nie jest obiektem szczegolnych westchnien. Dobra firma odpowiednio(wysoko) wyceniajaca swoje produkty. Podobnie dobre sa np. taniutnie daytony z serii reference czy np. woofery usher.

EMiL:

Akurat Scany z nacinaną membraną są postrzegane jako coś wspaniałego. Usher może i ma podobne zniekształcenia nieliniowe, jednak ma również silne mody membrany w okolicach 1kHz. Z kolei w kategorii zniekształceń zarówno liniowych jak i nieliniowych na środku Dayton RS180 jednak przegrywa z Excelem W18.

Misiomor wiem, wiem:))

Chodzilo mi o cos innego, o kult scan speaka w Polsce, cokolwiek by nie zrobil. Sila marki;)

Miedzy dobrym glosnikiem za 80$(usher 8945p w czestych promocjach partexpress) a glosnikiem za ponad 200$ nie ma przepasci jakosciowej.

Może i rzeczywiście kult Scanspeaka w Polsce jest, napędzany przez reklamy AkustyK'a w Audio, tym niemniej obiektywnie rzecz biorąc w klasie miętkomembranowców nikt nie zrobił jeszcze lepszego głosnika. Usher - ma problemy w okolicach 1k, Seasy mają wyzsze zniekształcenia (choć w pomiarach Klang & Ton koaksjal wypada nadspodziewanie dobrze).

Biorąc pod uwage ile czasu poświęcamy na hobby pt. budowa głośników, wydaje mi się że największy sens ma jednak używanie głośników najlepszych, bez względu na cenę. Jakoś nie przekonuje mnie robienie kolumn o których od początkiu wiem że muszą przegrać z niekoniecznie nawet najlepszymi ale zrobionymi na dobrych głosnikach.

To nie oznacza wybierania od razu najdroższych przetowrników, taki np. 27TBFC/G nawiązuje walkę ze Scanami pomimo że jest tani, podobnie L18RNX/P jest chyba jednak najlepszym obecnie dostępnym twardomembranowcem do 2-way. Z kolei jest duzo głośników które silnie zniekształcaja pomimo wysokiej ceny. Tym niemniej jeżeli miałbym robić coś na miętkomembranowcu, kupiłbym Revelatory (albo koaksjale z dużym magnesem z Madisound).

No to może koledzy zorientowani w temacie głośników pomogą w dylemacie. Co polecilibyście, właśnie ze Scana do 6600 (układ 2-drożny). Czy 8531 się jednak nada, czy nie? A jak nie to co?

adam_n, 14 Lut 2008, 15:24

>No to może koledzy zorientowani w temacie głośników pomogą w dylemacie. Co polecilibyście, właśnie

>ze Scana do 6600 (układ 2-drożny). Czy 8531 się jednak nada, czy nie? A jak nie to co?

Nie kocham specjalnie 8531. Atutem jest bas, słabością średnica. IMHO najlepsza do układów 2way 18 Skana wszech czasów to kewlarowiec 8546. Świetny bas, znakomita, barwna, nasycona średnica bez cienia suchości czy szorstkości, bardzo dobra detaliczność bez popadania w nachalność, po prostu swoboda reprodukcji. Bas również świetny, jeżeli napędzać to wydajnym wzmacniaczem. Uwielbiam ten głośnik!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.