Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta SteroQuadraphonic

Arturmis

Rekomendowane odpowiedzi

> dudivan

w systemie SQ nie stosowano kodowania w pasmie ponadakustycznym

wiecej informacji jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam wzmacniacz Quadro z dekoderem SQ, na scalaku motoroli, ale nie sprawdzalem jeszcze jak graja plyty SQ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21822-p%C5%82yta-steroquadraphonic/

Byoó juz o tym na forum. To co tam napisałem sprawdzałem w literaturze "z epoki". O ile pamiętam znacznie ambitniejszy był system CD-4 i to chyba w tym systemie była modulacja w paśmie ponadakustycznym, o ktorej mowi dudivan.

dudivan

Idąc Twoim trubem myślenia to wkładka stereo powinna mieć nie jedną a dwie igły

A co do gramofonów, to miałem kiedyś kwadrofonicznego B&O z odpowiednią wkładką i wiem, że oni właśnie produkowali kilka modeli wkładek oraz gramofonów działających w SQ. W sumie ciekawa sprawa, tak samo jak kwestia amplitunerów kwadrofonicznych (których produkcja została jakoś tak nagle przerwana na początku lat 80). Jakie firmy robiły jeszcze odpowiedni sprzęt (gramofony, wkładki) ?

>Idąc Twoim trubem myślenia to wkładka stereo powinna mieć nie jedną a dwie igły

Były takie ! I dwa rowki - rewelacja, separacja kanałów totalna !

>Jakie firmy robiły jeszcze odpowiedni sprzęt (gramofony, wkładki

...no na pewno japońskie a już musowo Sansui (twórca QS) i JVC (twórca CD4), Hitachi, Technics, amerykański ADC, Akurat te miały w ofercie gramofony ze słowem "kwadrofoniczny" w nazwie. Bo gramofon to przecież silnik, talerz, ramię - nawet Bambino może byc kwadrofoniczne.

Co do wkładek - wracam do zapisywania tylnych kanałów w paśmie ponadakustycznym do 45 kHz - miało to miejsce w systemie CD4 i tylko dla tego systemu wymagane były specjalne wkładki, specjalne czyli wyposażone w igły o odpowiednim profilu (słynny Shibata), zdolne do odczytania niezwykle subtelnej modulacji rowka, no i przenoszące te 45 kHz. Produkowała je np. Audio TechnicaW przypadku pozostałych odmian kwadrofonii powinny wystarczyć zwyczajne wkładki stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.