Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumienie CD matą bitumiczną

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Moge jedynie zasugeowac aby wytlumiac stopniowo i sluchac jeakie to wnosi zmiany. Swego czasu poprzyklejalem wytlumiacze do wszystkich elektrolitow i chipow w DACu i dzwiek zrobil sie jakis "martwy", teraz juz tego nie robie. Nie wytlumiam tez elementow transportu, najwyzej gorna i dolna pokrywe obudowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Peter chyba rozsądnie proponuje ...

Tak też spróbuję zrobic :)

A z tą miedzią w sprayu no no no , ale cóż skoro są już prezerwatywy w sprayu czemu nie miałoby być ekranów ;)

Pozdrawiam

Najważniejsze to wytłumic drgania pochodząca od napędu i trafa. Ja mam wytłumioną jeszcze obudowę co dodatkowo zwiększa ciężar:

Ukryta Zawartość

post-2597-100001245 1170277904_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

troche przesadziłeś z tym wytłumianiem , ciekawe po co masz oklejony przetwornik C/A , jabym raczej powalczył z samym napedem poprubował wsadzić np mocniejsze spręzynki w samym napędzie , gumki amortyzujące suport głowicy dać np z uszkodzonego cdromu odkłucic zasilanie wzacniacza i serva głowicy laserowej ,to przewaznie daje znaczną poprawe śledzenia scieżki a co zatym idzie odczytu nawet mocno porysowanych płyt (poprostu korekcja ma mniej do roboty bo dostje mniej zakłucony odczyt)

Nazwa: głusząca mata bitumiczna. Z powłoką czarną do miejsc bez wysokiej temperatury. Z powłoką srebrzoną do miejsc z wysoką temperaturą. Występuje w róznych grubościach. Dostępna w sklepach dla lakierników samochodowych. Cena nicałe 5zł za m2.

zegar to podstawa, z osobnym stabilizowanym zasilaniem wymiata ...

miałęm wytłumiać swoją Kambodżę w weekend ale jakoś nie dałem rady (imprezy, wódeczka...) ;) może jutro.. przeraża mnie rozkręcanie i wyjmowanie wszystkiego ;/.. zropbiłem nowy IC, który zaczyna grać....

pierdu pierdu kilkakrotnie walczyłem juz z uszkodzonymi klockami w których ktos idiotycznie powyklejał trafa transporty ..kosci...

Maty utrudniaja propagacje ciepła jezeli wkleisz mate na transformator to mozesz go uszkodzic bo sie przgrzeje z zasady trafollki w cd sa projektowane na tzw "styk"

Wkleisz mate na kieszen dysku cd to uszkodzisz po czasie scalak serwo od wysuwu bo bedzie mocno przciazany przy kazdym włozeniu dysku....kolega zakleił słynna kosc yamahy YAC514F czyli ichniego daca natural sound i go spalił.

Wyklej blachy ale nie całkiem szczelnie bo z zasdy cd maja tylko kilka małych otworkow wentylacyjnych i te ciepło posrednio odprowadzane jest poprzez duza powierzchnie pokrywy górnej ponaklejej nad serwem, dacami i od spodu pod mechanika trafolkiem i drukiem pod audio ze dwa małe paski z tyłu ogolnie bez przesady.

Witaj Matthew i wszyscy "wytłumiacze" CD-players

Zarzuciłeś mi Mateusz, że nie udzielam się w tym wątku. Poprostu teraz na niego wpadłem. Jako że w nicku mam "damper" dorzucę kilka moich spostrzeżeń na temat wytłumienia obudowy CD. Osobiście eksploatuję CD Marantz 63SE i wytłumienie obudowy matą bitumiczną, było pierwszą czynnością na drodze tuningu odtwarzacza. Akurat w czasie, gdy zamierzałem podjąć się modernizacji CD taką matę miałem pod ręką. Mogłem zatem w bezpośredni i bezproblemowy sposób określić jej wpływ na brzmienie. Dla informacji, wykleiłem precyzyjnie spód (pomijając wytłoczenia pod montaż PCB i trafo), ścianki boczne i całą górną blachę. Kolejnym krokiem bylo wyklejenie transportu (wszystkie możliwe miejsca gdzie dało się wetknąć matę, z przednią maskownicą szuflady włącznie). Efekt był z miejsca zauważalny (podpieram się w tym miejscu spostrzeżeniami żony, która na codzień słucha "jamnika" lub MP3). Konkrety: dźwięk stał się bardziej precyzyjny pod kątem lolalizacji źródeł pozornych, polepszyła się stereofonia, dźwięk stał się mniej nerwowy. Ogólny charakter brzmienia się nie zmienił, bo i z jakiego powodu.

Kontynując, nie zgadzam się z poglądem Piotrka608, tóry mówi, że nadmierne wytłumienie może powodować przegrzanie CD ( pomijając niedopuszczalne zaklejenie otworów wentylacji grawitacyjnej -przecież to nie amp w klasie A) lub przeciążenie servo transportu, gdy chodzi o szufladę. U mnie buja się to od ponad 1,5 roku i nie zauważyłem żadnych niepożądanych efektów. Nie wydaje mi się by nadmiar wytłumienia spowalniał dźwięk (Peter Daniel). Jedynym zauważalnym negatywnym objawem operacji "wytłumiania", była wymiana paska napędu wysuwu szuflady, (bo był już zbyt rozciągnięty po przeszło 10-letniej eksploatacji i miał większe obciążenie) i zbyt mało przestrzeni pod PCB na kondensatory MKP bocznikujące zasilania. Oczywiście natychmiast po operacji wytłumienia poszły inne mody - ala to już inna historia.

oczywiście nie polecam wytłumiania w ten sposób układów scalonych ( przecież muszą one odprowadzić ciepło), jeśli już chcemy coś z nimi zrobić na drodze tuningu ( pomijając wymianę na lepsze, bardziej odpowiadające naszym preferencjom brzmieniowym) to możemy je ekranować używając do tego celu np. cienką blaszkę miedzianą

->podobno zainstalowanie takich ekranów niektórzy "słyszą"

dziś po zmaganiach z awarią cd i udaną reperacja dokończyłem wytłumienie ... napęd, boki, dużo na spód i pokrywę ... koszt żaden a efekt zausłyszalny odrazu...;) po 2h jak się nagrzał w końcu zasiadłem do słuchania... odrazu co się włąśnie rzuca to szczegóły i lepsza przestrzeń, poprawa słyszalna ... ktoś mi wytumaczy dlaczego wytłumienie pomaga? wiąże się to z lepszym zbieraniem informacji z płyty? mniej szaleje korekcja błędów? no i może kondy tak nie drgają ...

Pozdr

Matt

>Matthew, myślę, że sam dałeś sobie odpowiedź, a tak naprawdę to chyba poza audiolaboratoris nikt dokładnie nie wie na czym polega pozytywny wpływ wytłumienia obudowy na poprawę dźwięku. Tak się składa, że temat drgań i ich tłumienia był tematem mojej pracy inżynierskiej (w aspekcie automatyki), ale i tak nie wiem jak się tym zająć naukowo w dziedzinie audio.

Najważniejsze, że działa!

zamieszczam zdjęcia mojej Kambodży, nie jest to finalny tuning... ale dość mam awarii i niech sobie pogra jakiś czas..

wytłumiełem boki, tył, spodu pod płytkami, na elemnety elektroniczne nie naklejałem maty..

..odzieliłem prawie zupełnie napęd od reszty....

nie krytykujecie mnie za to że tak nie estetycznie to zrobiłem ....;)) ... pierwszy raz zawsze jest najtrudniejszy ;)

dbałem by scalaki miały troch powietrza ;)

oraz zamieszczam fotki LC Clocka z wstawionymi kondami Oscon SG, to co dał ten ostatni kondensator na dole polewej, przy regulwanym rezystorze to do dziś nie mogę uwierzyć... ;) jedna taka mała błachostka na zasilaniu bramki gdzie wychodzi sygnał taktujący... POLECAM TEN MANEWR..

Pozdr dla tuningowców

Ukryta Zawartość

post-5385-100000973 1170278325_thumb.jpg

post-5385-100000974 1170278323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mi się wydaje że ta mata to ściema ... i tak drgania dochodzą z zewnątrz i trafiają nie ma nate tylko na blache ...

Zasada w fozyce jest jedna ... cięższy przedmiot trudniej wprowadzić w drgania ... więc lepiej dokręcić na sztywno do CD jakiś blat marmurowy żnicdawać te maty ... nikt ze znanych prodycentów audio tego nie daje ... za to wielu daje marmury .... Ja tez w to kiedyś wierzyłem ... ale po wielu rozmowach z mądrymi ludźmy tego świata wniosek był jeden ... to nic nie daje. Od razu lepiej sobie zalać CD asfaltem i nic tylko się cieszyć ... a co to tego Azura ... to katastrofa ... szczególnie że wyglada to jakby każde trafo było z czegoś innego wyjęte. Nawalone wszystkiego w totalnym nieładzie ... i to piękne "coś" na płytce uniwersalnej ...poprostu miodzio.

wovo hehe, dzięki za słowa uznania ;) to dziwne bo mata dał więcej niż się spodziewałem ... dziwne w takim razie twój pogląd legł w gruzach ;) zapraszam na odsłuc, tylko że trudno będzie porównać z matą i bez ;)

No to może wytłumacz mi co ona fizycznie daje ?? przecież sam moduł serwa + lasera jest na własnych amortyzatorach ... kolejna sprawa ... jełsi już padły tu słowa że ta mata jest przedewszystkim aby wyizolować kwarc i laser od drgań transformatora no to ... patrząc na Twojego Azura nie ma jużwątpliwości że drgania z tych traf z magnetowidów i tanich radyjek wprowadzajaobudowe w drgania. Dla mnie to amatorka ... jak na razie bo jak piszesz nie skończony ...

Wracając do maty .... no to czekam na jakies wytłumaczenie. Ja mam argument jełsi chodzi o zwiększenie masy odtwarzacza.

sam ostatnio nabyłem Yamahe CDX-580 pro-bit i chce ją polepszyć ... Materiał na zmiany nawet nawet ... i z tą matą to tak jakośsceptycznie jestem do tego nastawiony. Bo jedyne co ona robi wg. mnie to lekko zwiększa mase całości i ładnie izoluje ciepełko w środeczku ... zamiast je odprowadzać ...

>Wovo

Pisz proszę używając znaków przestankowych, czytanie takiego tekstu jest cholernie ciężkie;)

Producenci audio rzeczywiście dają granit marmur, co zwiększa ciężar, ale jednocześnie powoduje geometryczny przyrost ceny danego urządzenia.

Mata, jak piszesz, zwiększa masę, zwróć uwagę, że Matthew okleił dokładnie napęd, który jest jednak wrażliwy na drgania i tu zgodnie z przywołanymi przez Ciebie "firmami", należy podać przykład choćby starych, ciężkich, aluminiowych napędów Philipsa. Zastosowali tam również napędy paskowe, ale to już inasza inszość:)

Jeśli przeraża cię estetyka wnętrza, zajrzyj proszę do Lektora (de facto zbudowanego na bazie jakiegoś marmuru) i wtedy możemy rozmawiać o estetyce LOL.

Pozdrawiam

Wovo, czy przystawiałeś kiedyś ucho w miejsce cd jak dość głośno gra muzyka? drga tam bardzo mocno

mata izoluje trochę przynajmniej od zewnątrz, tłumi wewnątrz drgania które daje kręcąca się płyta... pozatym najważniejsze jest to aby napęd wyczytał jak najwięcej prawdy z CD a nie podpierał się korekcją ... dltaego wnioskuję pojawiło się więcej szczegułów, których wcześniej nie było ...

jakieś 3kg mi przytył CD, waży teraz 8kg, zważyłem ;)

dzięki Magazynier za obronę uciśnionych ;) ... jestem z Kambodżą u Ciebie ok 17.00 jutro, z kablami, płytami itp itd...

wytłumiałem kiedyś transport szrota maratza cd63. tłumienie polegało na zalaniu "pustych" przestrzeni klejem epoksydowym i dociążeniem tego co się dało na górnej obudowie. efekt był odczuwalny. samo oklejenie matą transportu natomiast nic nie dało co bym słyszał.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.