Skocz do zawartości
IGNORED

Shure E2 - referencja na każdą kieszeń?

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wysłałem Shure E4 z reklamacją do Polsundu.

W piątek odebrałem ze sklepu muzycznego;

Przede wszystkim pudełko przyjechało otwarte,

zamawiałem czarne ,przyjechały szare, miały drobną usterkę przy prawej słuchawce ,lekko pokaleczonę gumowe złącze kabla i słuchawki i lekko skręcony ( ale nie naturalnie) - pofałdowany kabelek.

Nie chciałem być drobiazgowy, w końcu gwarancja na dwa lata.

Ale dziś po wekendzie coś mnie tkneło i dzwonię do POLSUNDU , chciałem się dowiedzieć jak to z tą gwarancją i naprawą. I co się dowiedziałem , gdzieś między słowami padło ,że słuchawki chyba cała seria Shure E to jednorazowki , po cichu podejrzewałem ,że tak jest.

A co za tym idzie, że dwu letnia gwarancja na słuchawki no to chyba tylko jakby przestały grać,

a uszkodzenia mechaniczne - to z winy klienta nie podlegają naprawie.

Acha naprawy nie ma,- moze być tylko wymiana ;-)

Więc kto chce kupić słuchawki za 400 - 2000zł proszę się zastanowić bo to są JEDNORAZÓWKI.

Po miłej rozmowie z panią z Polsundu ,skożystałem z jej propozycji i wysyłam sluchawki no bo w tej sytuacji to za ponad 1000zl chcę mieć towar w stanie idealnym.

Ciekawe czy wymienią ???

Czyli to nie KOSSY ,które wymieniają bez mruknięcia na nowe ( dożywotnia gwarancja )

graaf=> tak nie do konca, w sklepie mi podała taka cene ,ale czy sie nie pomyliła ?

A SHURE E2 to dopiero początek oferty SHURE.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale tylko E2 polecam w tym wątku

teraz to już mogę napisać, że polecam "z ręką na sercu" po uzyskaniu opinii Piotra Ryki i innych audiofilów w tym wątku i wątku o "słuchawkach wysokiego lotu"

i za tyle - 350 zł - je kupiłem

w UE z tego co pisali ludzie w wątku są tańsze

(ps. E4 nie zdążyły się wygrzać?)

Wracając do dźwięku Shure E4 , ciężko się przestawić z 2 na 4.

Moje grały z godziny na godzine lepiej, a może to tylko sugestia i po prostu ja zaczynalem sie przyzwyczajać.

Re: gutekbull, 25 Wrz 2006, 15:16

>graaf => co jest solidnego w nie wymienialnym kabelku grubości ok. 2 mmm ? ;-)

>Przeciez to pies zachaczy łapą i urwie ;-)

prędzej wyrwie z ucha lub z gniazdka :-)

wśród IEMów i pchełek E2 mają opinie solidnie zbudowanych, takie opinie były też wyrażane w tym wątku i je podzielam

graaf=> cały problem w tym ,że Shure grają i to bardzo dobrze ;-)

Ja tylko marudze co do ceny - jakości wykonania (delikatności) i serwisu ,który jest i w zasadzie go nie ma ;-(

cena na polskie warunki faktycznie ko(s)miczna, zwlaszcza modele e4 i e5. Jakosc e2 jest raczej calkiem niezla jak na IEM. Porownaj sobie np. do koss the plug albo creative ep630. Przy nich e2 to czolg ;)

Co do kabelka i jego nietrwalosci, ultimate eras w swoich produktach stosuje odlaczane przewody a w sumie sluchawki te ciesza sie rownie dobra (a moze nawet lepsza opinia) niz shure.

Tutaj mozna poczytac kto zawodowo ich uzywa:

Ukryta Zawartość

widc miedzy innymi np. Aerosmith, Alice In Chains, Backstreet Boys ;), Billy Idol, Bon Jovi, Bryan Adams, Celine Dion, Depeche Mode, Enrique Iglesias :DDD (to chbya antyreklama), Foo Fighters, Guns N' Roses, Iron Maiden, Janet Jackson, Joe Cocker, KISS, Madonna, Meatloaf, Oasis, Rod Stewart, Robbie Williams, Scorpions, Sheryl Crow,

Stevie Wonder, The Alan Parsons Project, Tina Turner, Tom Petty, ZZ Top

taka lista slaw malo kto sie moze pochwalic.

Ukryta Zawartość

liamk=> ale nie do kupienia w kraju, a w innym przypadku za duzo "podchodów"

Nie porównuj do Kossów bo te przy byle usterce wymieniaja bez zająknięcia - sprawdzilem ;-)

I nie pytaja czyja wina ;-) Żeby tylko Kossy tak grały jak Shure.

Witam,

Dziwne że dopiero teraz trafiłem na ten wątek :). Posiadam od przeszło roku Ultimate Ears Super.fi.pro 5 ( w limitowanej przeźroczystej obudowie :) ), jeżeli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem.............

Pozdrawiam

Po małych perypetiach i wyjaśnieniach z których wynikało ,ze Shure to w zasadzie słuchawki jednorazowe.

Bo niby jest gwarancja ,ale ona nie obejmuje uszkodzeń wynikłych z winy klienta - czyli praktycznie żadnych,

no chyba ,że przestaną grać ;-)

Słuchawki mi wymieniono na nowe i tym razem przyszły w opakowaniu zamknietym.

Przyznam ,mam nauczkę i drugi raz nie odbiorę towaru jeśli coś będzie nie tak.

Shure E2 jeszcze bardziej na każdą kieszeń!

Ukryta Zawartość

:-)

dobra cena, okazja!

Ukryta Zawartość

No właśnie kupiłem od tego Pana - chyba ma ich całkiem sporo..., dzisiaj przyszły, ale będę próbował później. Tak się zacząłem zastanawiać, czy to naprawdę okazja, zapłaciłem niby 60 zł mniej, ale co z gwarancją?

O, Pan ma teraz też takie

Ukryta Zawartość

za 1600 zł. Pasmo zaczyna się podobno od 18 Hz

Ukryta Zawartość

No i e4c tez - ale ceny takie sobie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, słucham od jakichś 15 minut sobie Haydna. CHyba trzeba kąt znaleźć do słuchawek, bo mi się uszu nie trzymają. Dźwięk faktycznie bardzo sobie Zapuszczę dyskmana na repeat, zobaczymy. Najbardziej mi się podoba odcinanie od dźwięków zewnętrznych...

zakładaj ściśle zgodnie z instrukcją!

no i dobierz dobrze wtyczkę, wypróbuj kilka

jeśli się nie trzymają to znaczy, że albo źle założyłeś albo wtyczka za mała

pozdrawiam!

graaf

zen aurvana - czy ktos tego sluchał ??

Tutaj dość tanie .

Ukryta Zawartość

ponoć są na tych samych przetwornikach co Shure 3/4 ?

Ukryta Zawartość

Za pozwoleniem wkleje tu mały test Ultimate ears super.fi 5pro który napisałem kiedyś dawno na forum :) myśle że w tym wątku takie informacje mogą się komuś przydać..........

Porównywałem je bezpośrednio z :

- shure e3c, e4c

-etymotic er-4b

-sennheiser px 200, pxc 250, pxc 300,hd 457 477 i 497, hd 555, mx 550

Zajęło to sporo czasu, ale zabawy było co niemiara :)

Jest już trochę późno wiec obędę się bez komentowania poszczególnych słuchawek. Jednakże żadne z w/w "nauszników" niebyły wstanie doścignąć Ultimate. Zaczynając od basu, jest tyle ile powinno być. Jednakże gdy ktoś słucha np. techno UE potrafią go bardzo pozytywnie zaskoczyć. Bas jest niski, miękki, z fenomenalną kontrolą. Przy czym nigdy nie wychodzi na pierwszy plan. Średnica jest taka jak lubie trochę ocieplona i idealnie wkomponowana w resztę pasma. Jeżeli chcemy się do czegoś przyczepić to góra nie jest tak krystaliczna jak w shure e4c (niedościgniony wzór). Jednakże nie popadajmy w przesadę, góra jest cały czas niesamowicie wyrazna i bardzo miła dla ucha. Brzmienie jako całość pozostawia niezapomniane wrażenia. Dźwięki są idealnie odseparowane, a i przestrzeń stoi na bardzo wysokim poziomie. Do tego w odróżnieniu od innych słuchawek in-ear są praktycznie niewyczuwalne, przede wszystkim dlatego że słuchawki są niesłychanie lekkie, można ich słuchać godzinami bez żadnego zmęczenia. Ma się wrażenie jak by muzyka sama wpadała do naszych uszu. Kolejnym wielkim plusem jest możliwość zmiany kabla (w przypadku przerwania przewodu), a także dwa poręczne pudełka do przechowywania (jedno z aluminium, drugie ze skóry). Ogólnie mówiąc (jak dla mnie) pchełki absolutnie fenomenalne, niszczące nie tylko konkurencyjne in-ear, ale także "nauszniki". Jeżeli ktoś ma troche wolnych środków na koncie, i szuka idealnych słuchawek do swojego sprzętu przenośnego i nie tylko, niech spróbuje......satysfakcja gwarantowana :)

ps. Małe nie zawsze oznacza gorsze, w tym przypadku Ultimate ubił goliata

pozdrawiam

Wracając do E2, nie chcąc niekogo urazić, muszę powiedzieć że wydając nie małe pieniądze ( 300 zł) dostajemy tylko namiastke tego czym jest dźwięk z słuchawek tego typu. Bezsprzecznie w tych słuchawkach nie ma basu,( zreszta tak jak w E3, a to już zakrawa na skandal), i co by mi ktoś teraz nie odpowiedział, że on niby nie potrzebuje, bo słucha jazzu i klasyki, bez podstawy basowej (choćby tej najmniejszej) czar muzyki wpryska jak wiadomo co...........Naprawde warto poszukać innych rozwiązań, i skupić się na innych producentach. Troche mnie martwi to, że na tak znakomitym forum z tyloma ekspertami na pokładzie, większość (nie mówię że wszyscy) mówiąc o słuchawkach skupia się wyłącznie na produktach Sennheiser-a i shure-a. Wiem, że nasz rynek jest nie wdzięczny jeżeli chodzi o kanałowe słuchawki, ale panowie żyjemy w zjednoczonej europie........a pasjonaci poszukiwania mają chyba we krwi.........prawda ?

Pozdrawiam

>"Bezsprzecznie w tych słuchawkach nie ma basu,( zreszta tak jak w E3, a to już zakrawa na skandal), i co by mi ktoś teraz nie odpowiedział, że on niby nie potrzebuje, bo słucha jazzu i klasyki, bez podstawy basowej (choćby tej najmniejszej) czar muzyki wpryska jak wiadomo co......"

Uważasz że kontrabas to nie bas ?

Zapewniam cie, że basu jest dostatek - i to wysokiej próby. Chcesz łubudu? Kup Kossy Plug czy Spark, tam jest tego typu wiele..."basu".

Nie bez kozery piszę o przyzwyczajeniu sie do określonego typu przekazu. Słuchając przebasowionych sprzętów przyzwyczajasz sie do tego i E2 wydawać sie mogą bezbasowe.

Posłuchaj tydzień muzyki z wyłączonym konturem, przyzwyczaj sie to i E2 cie zaczarują:-)

>"Naprawde warto poszukać innych rozwiązań"

Za te pieniadze - IMHO szkoda czasu

Pozdrawiam

No wlasnie - mam e3c i e4c ostatnio sluchalem tez e500 i do basu bym sie nie przyczepil - no chyba ze wlasnie lubimy to lubu-dubu wtedy polecam beyery - one maja wszystkiego duzo - co nie znaczy, ze ich nie lubie. A shure nalezy cenic nie za bas i wysokie tylko za srednice - takiej w cenie e3c, e4c nie uda sie znalezc. A z reszta kazdy ma swoje zdanie - jak dla mnie e2c, e3c to najbardziej neutralne sluchawki na rynku (e4c i e500 sa juz bardziej podbarwione).

hehe Panowie źle się zrozumieliśmy. Ja nie jestem maniakiem basu, przebasowionego sprzętu, i jakiegoś łubu-dubu co kolwiek to oznacza .....:) Słucham wyłącznie na neutralnych ustawieniach, ale to tylko gorzej dla shure-a niestety :(Proszę mi nie mówić że kontarabas wychodzi w shure-ach tak jak brzmieć powinien.....tym słuchawkom cholernie brakuje dołu, a co to za dźwięk bez pełnego pasma? jaki sens wydawania 300zł? skoro można kupić lepiej......Tylko o to mi chodzi. Mam świadomość że bas w shurach wielu osobom odpowiada(w sumie musi bo z czym tu porównać), pytanie tylko czy ktokolwiek z Was słuchał poza shure-ami innych producentów takich jak Etymotic, westone czy ultimate ears??? Po co szukać? bo shure to nie jest najlepsze co można kupić za tą cene.

Ps. Zapewniam, że kontarabas jak i inne instrumenty np. kotły, bębny czy skrzypce a może altówka...są przedstawiane w tak wierny sposób, że shure ze swoją ceną, ergonomią, wyposarzeniem i wspaniałym serwisem mogą się schować..............gdyby chociaż brzmiały lepiej........

Sory że tak mocno ale sami mnie zmuszacie, nie zabardzo lubie jak ktoś mnie ocenia wogóle mnie nie znając............zapraszam do mojego opisu ...panowie łubu-dubu :)

Pozdrawiam

i życze wiele wspaniałych chwil przy słuchawkach które z absolutnego musu okrzykneliście najlepszymi.......

co do basu w e2 to mamy juz wyrazne dwa obozy: jeden z graafem i piotrem na czele - tyle samo co hd 600 (piotr ryka) i lepiej niz hd600 (graaf)

oraz gutka i jesko - wyrazny, tudziez cholerny niedobor ;)

ja napisalem tak:

"osobom preferujacym hd650 od hd600 ze wzgledu na ilosc basu. E2 w porowaniu od nich "nie ma" basu "

a pozniej, ze maja go nieco mniej niz hd600.

jesli zostalbym zmuszony dopisac sie do jakiejs frakcji to chyba jedndak jestem blizej guteck&co ;)

Dlaczego najpierw napisalem, ze "nie ma basu". Otoz bas duzo bardziej niz reszte pasma odbieramy nie tylko uchem - bas tez czujemy cialem i o ile dobrze pamietam zarz za uchem - zoladkiem ;). W jakis angielskich klubach tchno by spotegowac wrazenie mega bassu do siedzien przymocowano wibratory dajace efekt wstrzasu dla ciala zblizony do glosnego sluchania niskich czestotliwosci. Okazalo sie to skuteczne.

W sluchawkach kanalowych bas tylko slychac, nie ma mozliwosci poczuc jego "potegi" wstrzasajacej naszymi flakami jak roba to kolumny. Stad wlasnie napisalem ze, e2 "nie maja basu" slychac go ale potegi nie ma. Sluchawki nauszne jednak atakuja cale ucho wraz z malzowina i tam latwiej jest "poczuc" bas. Mi sie wydaje, ze jesli zaraz po senkach 600 zalozymy e2 to dla wielu ludzi bas poprostu zniknie. Posluchamy jednak troche i sie okazuje, ze JEDNAK wszytko slychac, sa te same dzwieki ale pozbawione sily i potegi.

Roznica ta dotyczy ofc wsztkich sluchawek kanalowych i to samo powinno byc w przypadku UE5pro.

Nie chodzi mi o to że basu nie czuć tylko słychać, a o "ogólny" brak basu w e2! No może z tą ogólnością przesadzam, ale słychać wyrażne braki, które mają duży wpływ na barwe dzwięku. Kto słyszał shure 5 czy ulitmate ears ten wiem o czym mówie. Bas w słuchawkach kanałowych może naprawdę porazić realizmem :)

> jesko ależ spokojnie:) nikt nic nie inputuje - zwłaszcza łubudubu:)

Jak Liamk napisał - po przesiadce z innych - brakuje. A ja jak pijany płotu trzymam sie tego, że to przyzwyczajenie do innych - bardziej basowych sprzętów powoduje twe przekonanie o braku basu.

Beyery DT931 bardzo lubiłem za umiarkowanie na skrajach pasma- teraz nie bardzo umiem ich słuchać. Przeciwieństwo Shurow :) z doliną na srednicy.

I kotrabas live tak brzmi:) jak na e2, piano też jest najbliższe - sprawdzałem :)

Nie słuchałem wielu innych sprzętów ale to co shure mi wlewa w uszy - po okresie przyzwyczajania sie a jakże - jest obecnie wzorcem - sprawdzonym :) zwłaszcza w barwie i może musiałbym posłuchać jeszcze e5/500 czy UE aby... hmmm zmienić zdanie czy stwierdzić, ze są jak Beyery?

Pozdrawiam

no coz, dla dzisiejszego odbiorcy poprawna ilosc basu to wlasnie hd 650, e5, akg 240s, dt 231 czy dt150. Jednak realizm basu tych sluchawek jest raczej slaby. Jest go tam poprostu za duzo - wyraznie. Osoby lubiace sie w brzmieniu w.w. sluchawek nie powinny brac sie za e2. To napisalem w moim pierwszym opisie e2 i jak widac jest to aktualne.

>Bas w słuchawkach kanałowych może naprawdę porazić realizmem :)

nie nalezy zapominac, ze realizm nie idze w parze z iloscia ;)

Re: Jesko

aha

zatem porównywałeś Jesko UE Super.fi 5pro z Shure E3c i E4c, Etymotikami ER-4b oraz niezbyt wyrafinowanymi Sennheiser PX200, PXC250, PXC300, HD457, 477, 497, 555 i MX550

UE są bardzo drogie i zapewne nie bez dobrego powodu, dlatego wcale mnie nie dziwi, że żadne z porównywanych nie "były w stanie doścignąć Ultimate"

rozumiem, że polubiłeś brzmienie UE, bas jest "miękki", średnica "taka jak lubisz" "trochę ocieplona" a gra(niedościgniony wzór) a góra "niesamowicie wyrazna i bardzo miła dla ucha", oczywiście dla Twojego

rozumiem

ale na jakiej podstawie twierdzisz, że z E2 "dostajemy tylko namiastke tego czym jest dźwięk z słuchawek tego typu"

czy te również testowałeś porównawczo z wyżej wymienioną grupą?

pytam bo ich nie wymieniłeś

a twierdzenie, że "bezsprzecznie w tych słuchawkach nie ma basu" jest nawet nie "niepoważne"

jest najzwyczajniej ŚMIESZNE

powiem tak

razem z Piotrem Ryką testowaliśmy E2 w dwóch systemach - średniobudżetowym i hi-endowym na tle słuchawkowego "creme de la creme" tj. Grado RS-1, Sennheiser HD580/600/650, AKG K501/701, Beyerdynamic DT-150 i Fostex T50RP

Piotr miał też gruntowne porównanie do Sony MDR-SA5000 ex ante i Beyerdynamic DT990 ex post

obaj doszliśmy tego samego wniosku - bas E2 jest znakomity, "w sam raz"

dokładnie tak samo jak JaroMi, Doman, Liamk (miał też porównanie do studyjnych AKG, cytuję: " nieco mniej niz hd 600, akurat") a także Siegfried Linkwitz i wielu innych

nie pytaj Jesko "czy ktokolwiek z Was słuchał poza shure-ami innych producentów takich jak Etymotic, westone czy ultimate ears"

albo "Kto słyszał shure 5 czy ulitmate ears ten wiem o czym mówie"

"my" szanowny kolego słuchaliśmy topowych Grado, Sennheiser, AKG, Beyerdynamic DT-150, Sony, Fostexów, Staxów itd. na stosownej specjalistycznej amplifikacji słuchawkowej a nie na jakimś iPodzie

a Ty?

czy iRiver + HD555 to "szczyt" tego co znasz?

i masz czelność wypowiadać takie autorytatywne opinie o E2??!!

i co znaczy "i życze wiele wspaniałych chwil przy słuchawkach które z absolutnego musu okrzykneliście najlepszymi......."

czy to jakieś przytyki do kwestii finansowych?

nie ośmieszaj się Jesko - zobacz sobie choćby na czym słucha Piotr Ryka - ile to kosztowało i ile łącznie kosztowały słuchawki, które ja testowałem przez ostatnie pół roku

nie bądź dzieckiem

ale to że komuś "brak basu" na E2 to mnie nie dziwi

w sieci można też spotkać równie idiotyczne opinie "z drugiego skraja" tj. że E2 są przebasowane ;-))

Wszystkie słuchawki brzmią jak słuchawki, niestety, nawet te na systemie Piotra Ryki. Oczywiście jedne lepiej drugie gorzej, ale nie zmienia to faktu. Nawet odtwarzacz za prawie 30k i wzmacniacz za dychę plus topowe kable tego nie zmienią, zresztą nie mogą, bo problem tkwi w metodzie odsłuchu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.