Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

>Bartek1

Mały eksperyment dla Ciebie.

Podłącz tę wstęgę za pomocą folii aluminiowej (szerokości około 5 cm) np. Jan Niezbędny.

Fakt, że trzeba mieć cynę do lutowania aluminium.

Ja właśnie czekam na dostawę takowej cyny. Może kiedyś dotrze.

Pozdrowienia i miłych eksperymentów.

Wstęgę mam okablowaną od samych gniazd w kolumnie litzą skręconą z 8 żyłek emaliowanego Cardasa 6N średnicy 0,14mm :) i jest git.

jak bym chciał taśmy próbować to mam Alpha Core naklejaną na poliestrze o grubosci 0,025mm (3 razy cieńsza niż w cewkach Alpha Cora), ale nie chce mi sie próbować bo jest super z Cardasem.

Zacznij kombinowac z firmowymi drutami i taśmami, to całkiem inny poziom, a wcale nie takie duże pieniądze.

Pozdr.

chcecie czegos egzotycznego na towarz. dla szerokopasmowca to edyton wam to zrobi. Warto zwrocic uwage na stare philipsy stosowane w studiach jako odsluchowe oczywiscie w studiach radiowych. Bardzo ciekawy glosniczek.

Czy chodzi ci o wstęgę Philipsa? Jesli tak to wiem chyab o czym mówisz. Prawa do niego wykupił Stage Accompany, produkuje go i sprzedaje ale za dość dużą kasę. Opinie ma swietne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

teraz jakby inaczej wygląda, ale jeszcze rok temu były zdjecia i przypominał bardzo orginalnego Philipsa, miał jeszcze tube krótką dołożoną. Orginały Philipsa ciężko trafić.

Ukryta Zawartość

nie pisze o 16-18 cm papierowy z papierowym stozkiem. Bardzo ciekawy dzwiek. Czysty dokladny i niemeczacy. Moze jeszcze w nmagazyn. radia maja takie cos a swojego czasu duzo sprzedali triaxomow i tannoy gold monitor i nastepne. Byly tez duze skrzynie glosnikowe z glosnikami i z lampowymi wzm za grosze.

A co do wsteg philipsa to napewno sa super. Gdzies byl nawet report. z ich produkcji.

• 1 miesiąc później...

>Bartek1

A co sadzisz o tym mniejszym 12'' na bas do basszilli?

Ukryta Zawartość

Przy 80l i strojeniu na 40Hz wyglada juz obiecujaca i skrzynie nie beda tak ogromne.

W niemczech mozna miec juz za ok 120eur szt.

Ukryta Zawartość

Bartek1, 21 Sty 2006, 01:52

>Na razie podzial koło 9-10Khz, 2uF kondensator (Siemens MKV). Kombinowałem na prędce z obcieciem

>Fostexa i niższym podziałem ale wstepnie nic z tego nie wyszło. Być może zfabrycznym Fostxem bedzie

>gorzej, bardziej będzie syfił w górze, ale z stozkami fazowymi i membraną pokrytą dammarem jest

>znacznie lepiej i na pewno załatwia to jakąś część problemu.

U mnie też najlepiej sparwia się 2.2 uF. Próbowałem linearyzowć impedancję (12 Ohm + 1 uF) ale jakoś nie zostało. Jedyne odkrycie to odwrotna faza. FALa (imp. 9 ohm) jednak obciąłęm cewką około 0.2 mH bo trochę zagłośny był na 4800 Hz. Na razie jest dobrze - ale nie bardzo dobrze.

Spróbuj ustawienia kolumn naprzeciwko siebie ala Szemis na Audio Show. Daj im szanse kilkanaście minut - ciekawi mnie jaką będziesz miał opinię.... Dzieje się coś dziwnego z charakterystyką ale w odpowiedniej odległości od ścainbocznych bass jest niesamowity (open baffle). Przestrzeń jest też baaaardzo głęboka. Wysokie są idelane tylko z HEILem (z AC jest troche ciszej na górze).

Ja ostatnio kupiłem coś takiego (Visaton MHT 12). Mam nadzieje ze uda się to połączyć z moim Visatonem SOLO 50 na B200. Będę próbował tak jak Bartek szeregowo kondensator 2.2uF bez filtra dla B200, ale moze jacys spece od kolumn na podstawie parametrów obu głośników powiedzą coś więcej.

Ukryta Zawartość

post-2659-100004929 1170287790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

probuje Heila z ESS - porzyczyłem 2 antyki. Grają pięknie - acz nie tak cienko na gorze jak Aurum Cantus G2Si...

Jest już bardzo dobrze. Tyle że te Heile są dipolami i z moim open bafflem - ciężko je umiejscowić. Na razie postawiłem 50 cm ponad głośnikiem szerokopasmowym.

• 2 miesiące później...

Odświeżam wątek ;-)

>Bartek1, 24 Sty 2006, 14:14

Czy chodziło Ci o Philipsa RSQ8P lub coś z tej serii.

Od jakiegoś czasu słucham tych przetworników i twierdzę że są lepsze od wielu "renomowanych" wstęgowców. Nie znam szczegulów, ale ich konstrukcja różni się zasadniczo od typowych przetworników wstęgowych. Osobiście nie słyszałem lepszej (prawie)wstęgi, a słyszałem sporo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Philipsa 9710M/01 podobno to kultowe głosniki 19,5cm srednica . Specjalie nie miałem czasu zając sie tematem , moje zainteresowania to raczej otwarzacze cd . Są grupy na świecie co uwielbiają te głosniki tak jak gramofony Gerard lub kolumny Rogersa, Kefa 3/5a . Podobno produkcja papieru do tego głośnika to sukces jego jakosci i jest chroniona patentem . Dziwny papier w dotyku jak gniazdo osy ale duzo sztywniejszy a zarazem lekki . Resor papierowy wycisniety z całosci mebrany . Kosz aluminiowy silny magnes . W tym linku zdjatka rozbierane wsrodku majersztyk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W tym linku są trzy znakomite projekty na tym głośniku z podanymi danymi elementów obudowy i wykresami wręcz instrukcja .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

To zdjatka moich . W tych czarnych koszulkach były ponad 40lat i wygladaja jak nowe .

post-2707-100000656 1170294152_thumb.JPG

post-2707-100000657 1170294151_thumb.JPG

post-2707-100000658 1170294149_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tym zawinięte tyle lat :) żeby się nie kurzyło .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Panowie przepraszam za komerche ale finansowo/czasowo zle stoje i musze zrezygnowac z projektu a'la full range:

Gdyby ktoś potrzebował Aurum Cantus G2 albo Fostex FE207E to na priv. Obie pary nowka blaszka nielutowana. Ceny konkurencyjne:-) - do uzgodnienia.

Mam tez Beyma 12BR70 - mial byc na bas..tez nowka blaszka.

• 3 miesiące później...

Dzięki nieocenionej pomocy Rogusa udało mi się zbudować całkiem przyjemnie grający zestaw.

Co prawda miał być to jedynie porototyp, który pozwolił by nam posłuchać głośników w jakiejkolwiek obudowie, taka sparawa tymczasowa, do póki nie wyklują sie właściwe skrzyki ...

Ale chyba los chciał inaczej.

Tak wyglądają głośniki od Mad_z w super skomplikowanej i wyszukanej obudowie.

Ukryta Zawartość

post-2263-100005455 1170301581_thumb.jpg

post-2263-100005456 1170301580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMHO bardzo dobry kierunek.

Jesli basu zbyt malo to mozna pomyslec o obudowie zamknietej dla niskotonowki.

Full w open baffle to duzy plus ->brak podbarwien od skrzynki

Minusem moze byc fakt ze basowiec musi byc ciety na ok 300 Hz w zaleznosci od szerokosci odgrody i moze troche psuc czystosc fullranga na srednicy.

Moze ciac nizej (wtedy full range w o zamknietej ) ale wtedy odgroda robi sie szersza i pojawia sie klopot z niskim cieciem basowca.

Ja powoli przymierzam sie do fullranga z aktywnym nisko cietym basowcem

Foksik

Głośniki to od góry: Aurum Cantus G2, Fostex 207E i Beyama 30 cm (modelu nie pamiętam).

Jak to gra ? Na niektórych kawałkach zachwycająco, na niektórych trochę gorzej, dołożenie basowca pomogło w "kompatybilności" systemu co do różnych gatunków muzyki.

Odgrodę złożyliśmy z Magazynierem w poszukiwaniu innego brzmienia, szukaliśmy odmiany od zwykłego pudełkowego dźwięku. Najpierw był sam fostex, grało to przyjemnie ale to jeszcze nie było to, po dołożeniu wstęgi dźwięk się otworzył a góra jest naprawdę wysokiej próby. Miałem ten zestaw jeszcze bez Beyamy u siebie przez kilka tygodni i poraziła mnie otwartość dźwięku. Gitary akustyczne czarowały bogactwem dźwięków a głosy to zupełnie inna bajka niż ze skana 8535, który podobno ma dobrą średnicę. Z bólem odwiozłem odgrody do Maga...

Brakowało tylko basu, właściwe to go nie było (zaletą było to, że nie rezonował... bo go nie było ;) )

W tą sobotę słuchałem już u Maga z dołożonym basowcem i odsłuch wysoce zachęcający do dalszych eksperymentów. Pojawił się bas i słychać, że to nie bas z 18 cm tylko z 30 cm jak Pan Bóg nakazał ;-) Jeszcze nie do końca taki jak lubię, bez zejścia, ale dobrze zaznaczony i z kontrolą.

W każdym bądź razie myślę nad takim zestawem dla siebie.

Adamo_0

Góra odcięta kondem (ruskim) 2,2uf. Co do dołu to nie pamiętam, niech Mag się wypowie. Z tego co pamiętam to kondensator i kilka cewek połączonych w szereg. Szerokość odgrody to 45 cm, wysokość 140 cm. Skleciliśmy to w godzinę i byliśmy po wrażeniem, że się nie rozpadło ;-)

Cewka ma ok. 10 mH i kond 10uF

Takie akurat cewki miałem i narazie gra. Coś tam jeszcze jakby podbarwia, ale tymczasem zostanie.

Zostanie dopóki nie kupie ceweczki 12 - 13 mH o rezystancji nizszczj niż 1,5R (taką teraz ten wynalazek ma:))

Gra to jakby torchę ostro, ale wiecie co ....

Do poprzednich głośników już na pewno nie wróce.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.