Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

arturp, 22 Paź 2006, 14:27

Nie wydaje mi się zebym przesadzal.

Napisze jeszcze raz: udalo mi się zbudowac zestaw który calkowicie mnie zadowala, nie meczy, nie powoduje wiercenia się w fotelu i kombinowania co by tu jeszcze...

Jeśli ja mogę być zadowolony, to czemu komus innemu ta sztuka nie może się udac?

Nie ja pierwszy i nie ostatni stroilem w ten sposób zestaw. W przypadku fullrange jest to duzo prostsze niż się wydaje, trzeba tylko wiedziec czego się szuka i co chce się osiagnac. Metoda prob i bledow.

Podstawowa sprawa jest akustyka pomieszczenia, bez tego nie da sie wiele osiagnac.

Szerokopasmowce sa krzykliwe, slaby akustycznie pokoj ta krzykliwosc jeszcze podkresla.

Jeśli dobrze podejdziesz do tematu to nie będziesz potrzebowal zadnej korekcji.

Tu znowu sprawdza się metoda prob i bledow.

Dla jasnosci, mój pokoj nie jest jakims audiofilskim wynalazkiem z dziesiatkami ustrojow, jest raczej zaadaptowany akustycznie dzieki meblom, polkom itp. Nie masz pojecia ile moze dac przestawienie jednej sofy... :-)

Co do lekarza jasnowidza to nie znam się, wiec się nie wypowiem :-) , sa natomiast ludzie którzy widza golym okiem na przykład czy cos jest ustawione idealnie w pionie, jak tez w poziomie. Trzeba tylko mieć "oko", to przychodzi z czasem, trening czyni mistrza.

.

Podobnie jest z dzwiekiem, tu potrzebne jest "ucho", jeśli jestes osluchany to dasz rade ;-)

Who's Afraid of Music?

popieram aturp w kwestii pomiarów. Oczywiście istnieje pewne prawdopodobieństwo że mozna uzyskać zadowalający efekt bez pomiarów, metodą prób i błędów ale jest ono bardzo małe. Dochodzi do tego jeszcze kwestia własnych upodobań no i zmora konstrukora - czyli przyzwyczajenie do własnego brzmienia. Jednak zestawu głośnikowego grającego równo 2 czy 3 drożnego na ucho zbudwoać po prostu się nie da. No nie i już :-). Mówimy tu oczywiście o jak najbardziej liniowym a więc wiernym przetwarzaniu np +/- 1,5 dB

Yogi, 22 Paź 2006, 15:32

>popieram aturp w kwestii pomiarów. Oczywiście istnieje pewne prawdopodobieństwo że mozna uzyskać

>zadowalający efekt bez pomiarów, metodą prób i błędów ale jest ono bardzo małe. Dochodzi do tego

>jeszcze kwestia własnych upodobań no i zmora konstrukora - czyli przyzwyczajenie do własnego

>brzmienia. Jednak zestawu głośnikowego grającego równo 2 czy 3 drożnego na ucho zbudwoać po prostu

>się nie da. No nie i już :-). Mówimy tu oczywiście o jak najbardziej liniowym a więc wiernym

Mam wrazenie ze mowimy o dwoch roznych sprawach, ja mam na mysli tylko jedno: efekt ktory daje satysfakcje.

Co z tego ze osiagniemy ch-ke plaska jak stol, skoro pomieszczenie wzbudzi sie n/p przy 70hz? Przy wyzszych czestotliwosciach z kolei mamy poglos...

Wyniki pomiarow mozemy sobie wtedy schowac gleboko w plikach archiwalnych ;-)

Owszem, mozna wykonac pomiar w miejscu odsluchu, ale czy ktos wie ile taka impreza kosztuje...? :-)

Who's Afraid of Music?

Wiele zależy od tego co komu daje satysfakcję . Ty osiągnąłes cel i bardzo dobrze . O to chodzi .

Jestem jednak przekonany ,że gdybyś zobaczył pomiary swojego zestawu to doszedłbyś do wniosku - że może być jeszcze lepiej . I tylko o to mi chodzi . Dzisiaj bez pomiarów , nie masz świadomości co można poprawić .

Pomiar nie zastępuje ucha a często nawet przekłamuje ale daje informacje co mozna zrobić inaczej lub lepiej i dlaczego zestaw ma jakieś cechy charakterystyczne . A kiedy cos brzmi żle to widac gdzie jest problem .

Z drugiej strony - jesli to co masz cię zadowala to nie rób pomiarów bo jak zobaczysz gdzie są mankamenty to ciągle będziesz coś zmieniał , poprawiał ... i ciągle będziesz niezadowolony bo ideału tu nie ma.

Innymi słowy - szanuję odmienne zdania i podejście ale nie mogę się zgodzić na to ,że pomiary są niepotrzebne.

Szczerze powiedziawszy - większość osób , które znam i robią głośniki dochodza do tego z czasem . Ze mną było identycznie . No bo co w tym złego ,że się nie tylko słyszy ale i widzi co wyszło?

...there is no spoon...

arturp, 22 Paź 2006, 18:52

>Innymi słowy - szanuję odmienne zdania i podejście ale nie mogę się zgodzić na to ,że pomiary są

>niepotrzebne.

Nigdzie nie napisalem ze sa niepotrzebne, a jedynie ze w pewnych sytuacjach mozna sobie bez nich poradzic, na pewno nie przy ukladzie woofer - midrange - tweeter, tu bez pomiarow ani rusz. Z Fullrange to inna bajka, jesli masz dobra "baze" czyli glosnik ktoremu brakuje tylko skrajow pasma, to reszta jest duzo prostsza.

Chyba ze probujesz zrobic z jakiegos badziewia top max...tu cudow nie bedzie, nawet z pomiarami :-)

>Jestem jednak przekonany ,że gdybyś zobaczył pomiary swojego zestawu to doszedłbyś do wniosku - że

>może być jeszcze lepiej . I tylko o to mi chodzi . Dzisiaj bez pomiarów , nie masz świadomości co

>można poprawić .

Poniekad racja, ale zgodzisz sie ze biorac pod uwage interakcje z pomieszczeniem takie pomiary moga wprowadzac w blad - przeciez wykres jest ok, a jednak "nie gra"...

Kwadratura kola... Chyba ze zbudujemy pomieszczenie akustycznie idealne, lub... pomiar w miejscu odsluchu.

Jestes w temacie, czy wiesz moze cos o takich pomiarach?

Lt_Bri>

AR nie prezentuja sie najlepiej, ale pozory myla. Poprzedni wlasciciel "troche" je zaniedbal. Jednak te glosniki sa prawie wieczne, gorne zawieszenie na nasaczanym plotnie, jesli nie spalisz cewki to maja szanse nas przezyc :-)

W OZ graja wspaniale, bas miekki, gleboki i swietnie kontrolowany ( kontrabas to miod dla uszu ), w moich 20m kw. kiedy troche mnie poniesie wywoluja lokalne trzesienie ziemi ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4217-100004530 1170302889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-4217-100004530 1170302889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

No mam wrażenie że czas nie działa na korzyść prawdziwego dzwięku :) a tu cytat z aukcji który mi się spodobał:

"Mimo uplywu prawie 40 lat, niezmiennie slysze ten dzwiek... Nagrywalismy kiedyś słuchowisko. Rzecz na pokładzie statku. Aktorzy biegaja po schodach, wychylają sie przez okno, wchodzą pod pokład (fortepian). Toniemy!!! W reżyserce, gdzie sumowały się wszystkie źródła - z tych goodmansów niemalże... wylewała się woda. Tak naturalnego i naturalistycznego dźwięku nigdy później nie usłyszałem."

szkoda że szafy bez głośników ...

a to link z aukcji:

Ukryta Zawartość

chyba coś w tym jest ...

Ukryta Zawartość

Music, 22 Paź 2006, 22:46

A , to prawie sie zgadzamy . Jedyny problem jest taki ,że nie znalazłem jeszcze głośnika szerokopasmowego , który bez filtra miałby wyrównaną charakterystyke w zakresie ( na przykład 200 -7000Hz ) Jesli taki znajde to dodam górę i dół i będzie pieknie . Ale na wszelki wypadek pomierze co wyszło :D.

...there is no spoon...

Przez moment taki miałem koncept ale nie mam już miejsca żeby je stawiać .

Może ktoś podchwyci koncepcję stylistyczna , bo jak graja te szerokopasmowe kulki z to nie mam pojęcia .

Oczywiście Cabasse mają głośnik koaksjalny a nie szerokopasmowy ale chodzi o wygląd.

Ukryta Zawartość

post-3970-100004512 1170302911_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Sorka , zapomniałem o linku do aukcji allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 23 Paź 2006, 10:41

>A , to prawie sie zgadzamy .

Prawie robi wielka roznice :-) Ty ciagle piszesz o parametrach, a ja mam na mysli dźwięk.

>Jedyny problem jest taki ,że nie znalazłem jeszcze głośnika

>szerokopasmowego , który bez filtra miałby wyrównaną charakterystyke w zakresie ( na przykład 200

>-7000Hz ) Jesli taki znajde to dodam górę i dół i będzie pieknie .

Pewnie nie znajdziesz, bo takiego nie ma.

Zastanawiales się kiedys nad fenomenem Klangfilm’a? Przecierz ten glosnik gra fenomenalnie bez zadnej korekcji. Na wykresie wyglada pewnie jak himalaje...

Ciekawi mnie jak wypadlby po zastosowaniu ulepszen :-)

Nie wspomniales o pomiarach w miejscu odsluchu, czy wiesz cos na ten temat?

AcoustiC>

>No mam wrażenie że czas nie działa na korzyść prawdziwego dzwięku :)

No co Ty, nie sluchasz chyba oczami? ;-)

Już dawno pozbylem się takich uprzedzen, zreszta glosnikow i tak nie widac bo po prostu znikaja... :)

A na powaznie to w tej chwili wyglada to duzo lepiej, ale obudowa nie jest jeszcze wykonczona, jak się z tym uporam to wkleje fotki.

Who's Afraid of Music?

Matthew, 23 Paź 2006, 11:54

>ale z Magiem

>dochodzimy do wniosku ze full-range musi byc jednak jakos filtrowany...

Jesli musi to trudno, masz taki a nie inny glosnik, ja mialem to szczescie ze trafilem na taki ktory mi odpowiada.

Mam jednak wrazenie ze po korekcji duzo sie traci, cos zabija ta... "magie".

"Przerobilem" troche roznych glosnikow zanim udalo mi sie cos sensownego sklecic, bywalo najczesciej tak ze po korekcjach ( bez pomiarow oczywiscie ) bywalo lepiej lub gorzej, jednak zawsze brakowalo tej naturalnosci wybrzmien...

Zycze powodzenia w poszukiwaniach, to daje mnostwo zabawy :-)

Who's Afraid of Music?

Matthew,

sprobuj zakryc czyms miekkim i grubym, jakas tkanina na przyklad, cala tylna powierzchnie dechy, material musi w miare scisle przylegac do plaszczyzny.

Mozesz sprobowac "okryc" tez glosnik ( ale tu efekty bywaja nie koniecznie dobre ).

Who's Afraid of Music?

Matthew, 23 Paź 2006, 12:38

>i niestety wydanie mnustwa kasy ;)

Niekoniecznie, mozesz odsprzedac glosniki, oczywisie zdazalo mi sie "wtopic", ale ta zabawa musi kosztowac :-)

Jesli poruszasz sie na rynku "second hand", to moze sie zdazyc ze wyjdziesz do przodu.

Z nowymi juz raczej nie...

Who's Afraid of Music?

Myślę że to:

Ukryta Zawartość

może ułatwić eksperymenty z filtrowaniem głośników odpada stosowanie dużych cewek, zabawa lutownicą, wystarczy przestawć zworkę i gotowe :-).

Ukryta Zawartość

Niestety nie . Te zwrotnice tną pasmo od góry lub od dołu - czyli dobre do układy 2 droznego . A w przypadku full range trzeba stłumić nieco fragment średnicy . Czyli raczej koretor graficzny a nie filtr dolno- lub górno-przepustowy .

Inna sprawa ,że ja nie jestem przekonany co wprowadza wieksze problemy - układ aktywny na słabych kondensatorach elektrolitycznych czy wielka cewka z marnego drutu w zwrotnicy pasywnej ... nie wiem.

...there is no spoon...

To moze behringer dcx-2496 CD podlaczasz cyfrowo na wyjsciu masz 6 kanałów niezaleznie regulowanych, zwrotnica HP/LP nachylenia 6-48dB/okt roznych typow, bardzo dokladny korektor graficzny o dowolnej czestotliwosci, +/-15dB dobroć 0.1-10Q z bardzo duza liczba punktow, dodatkowo faza co 5stopni, delay 0-4m co 2mm itp itd... najlepsze ze podlaczasz mikrofon do kompa i wszystkie ustawienia robisz bez wstawania z fotela lub jak kto woli mozna na wyswietlaczu to samo zrobic, jak mu sie podlaczy mikrofon to sam ustawi zgodnosc fazowa przetwornikow oraz delay

No i stanęły . Jeszcze nie pomalowany fornir i brak podstawy ale już ze zwrotnicą testową.

Pierwsze wrażenia były fatalne . Po 1/2 godziny było lepiej ale ciągle daleko do zwykłych scan speaków .

W sumie wniosek jest jeden . Jutro siadam do pomiarów i opracowuje nowy filterek bo ten ze skrzynki testowej o szerokości dwadzieścia kilka centymetrów nie pasuje do szerokiej ścianki -35 cm . A może to poprostu tak marnie gra i już ?

Cechy pozytywne to bardzo dobra przestrzeń i lokalizacja , plastyczność i obecność wokali , fajny wyższy bas , duzo góry, godziwa efektywnośc ale na pewno nie jest to 91dB tylko koło 88 .

Negatywne cechy to zamulenie , ocieplenie , słaba detalicznośc tła , płaskie barwy , brak niskiego basu , wąski punkt odsłuchu ze względu na kierunkowość , matowa góra , dźwiek instrumentów nie jest konturowy i wyrazisty tylko ,,schowany za kocem" .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Niezbyt tanio ale zawsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Niezła cena, szkoda ze nie dał od razu 1800zł.

Te głośniki jako nowe sklepowo kosztowały połowe tej ceny jaką on chce, lubię takich sprzedających :)

Bardzo fajne głośniczki, miałem je kiedyś. Grają bardzo gładko i muzykalnie i mają lepszą górę niż 207,206 czy 204.

>Bartek1

a znasz tego fostexa

Ukryta Zawartość

niezbyt tani ale z tego co znalazłem w sieci całkiem obiecujący

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.