Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Spojrzałem w notę katalogową przekaźników Relpol RM84 i maksymalne napięcie styków to 400VAC/300VDC. Co o tym myślicie ? Uważam, że powinno wystarczyć ... :))))

X1000 > ja do lampki 6N13S mam właśnie zrobiony zasilacz w oparciu o LT1084, grzeje sie jak cholera na radiatorze - co jest normalne bo pobór prądu to 2,5A - stabilizowane do 6,35, także sporo ciepełka sie wydziela - co związane jest ze "zbiciem" napięcia do określonej wartości, ale napięcie jest przesadnie stabilne, aż ręce cierpnąć od trzymania sond od miernika, non stop 6,35 pokazuje, także to bardzo dobry stabilizator. A lampka ładnie się świeci, poniżej fotka, była już gdzieś wcześniej.

pkrecz> Zastosowanie kondensatorów na 400V - o średnicy 30 mm, daje szanse większego doboru takich kondensatorków, o czym świadczą wklejone wcześniej przez innych linki. Co do płytki, to na siłę można upakować na jednej bardzo dużo elementów. Zaraz mnie ludzie będą wyzywali, że za gęsto, ale działać powinno, poza tym nie trzeba montować wszystkich elementów (kondensatorów) i radiatorów - miejsce na nie dałem zapobiegawczo, gdyby coś sie zaczęło niespodziewanie grzać. Dodatkowo po polutowaniu wszystkiego w bardziej "zagrożonych miejscach" można machnąć izolację w postaci kalafonii rozpuszczonej w denaturacie.

Płytka wygląda tak jak na poniższej focie. Na pokładzie zasilacza (dla 6N13S + 6922) znalazło się dużo miejsca na elektrolity od grzania - można wstawić pokaźną baterię np Nippon'ów 5600uF/16V (dostępne po 1 zł/szt na allegro) oraz 5 elektrolitów od anodowego - w zależności co się wstawi, można osiągnąć nawet 1100uF z np 5 sztuk 220uF Rubycona, jak nie więcej - to już zależy od tego co się kupi.

Zamiast 4 diód na każdy zasilacz dałem po jednej diodzie ze wspólną katodą (wymaga stosowania transformatora z podwójnymi uzwojeniami np 2 x 6,3 itd) - do grzania można z powodzeniem użyć półprzewodników wylutowanych z uszkodzonych zasilaczy ATX, bo właśnie tam takie diody znalazłem - sprawdzałem i działa, do anodowego trzeba zakupić diodę na wysokie napięcie - sprawa oczywista. W opcji oczywiście radiatory pod podwójne diody dla lamp 6N13S oraz anodowego - o grzaniu się diody dla 6922/ECC88 mowy nie ma - duża obudowa układu, malutki pobór prądu).

Scalaki od żarzenia to LT1084 - dla 6N13S - usytuowany z brzegu płytki - co daje możliwość przykręcenia koniecznego radiatora, lub przykręcenia do obudowy - np, jeśli wykonana byłaby z aluminium, oraz scalak LM317T, lub jakikolwiek inny LT - układ pinów jest raczej taki sam - dla lampy 6922/ECC88. Dla tej kości także mamy miejsce na radiator - SK104 - co nie oznacza, że trzeba go montować gdyż raczej się nie "ugotuje" (pobór prądu przez 6922 nie przekracza 400mA)

Wymiary całości to 14 x 9,5cm - na pewno mi się dostanie, że tak ciasno ;) Płytka wykonana "standardowymi" metodami. Schemat dla anodowego umieszczałem gdzieś wcześniej, jednak nie jest to wierna kopia - ograniczyłem się z liczbą elektrolitów.

Obrazek poniżej, max 100kB, jak ktoś chce to większe foto znajduje sie w linku niżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10372-100000234 1203084572_thumb.jpg

post-10372-100000235 1203084572_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link coś nie chce działać, więc jeszcze raz.

Co do montażu elementów - niektóre z nich są blisko siebie - co nie przeszkadza aby drobniejsze polutować od spodniej strony PCB. Przynajmniej mi nie przeszkadza, bo płytkę zrobiłem na swoje potrzeby - powiedzmy, że jest to wersja testowa :) Jak tylko elementy mi przyjdą, to uruchomię część anodową. Część od żarzenia działa i jest sprawdzona.

I link do zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Dla porównania lampa 6N13S oraz jakaś inna, wielkości właśnie ECC88 :)

post-10372-100000231 1203085470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kwierzyk, a dałoby radę pokazać od strony ścieżek? To już są spore napięcia, więc jestem ciekawy. ;) Mam ochotę złożyć jakąś lampkę do słuchawek, ale wolałbym, żeby to było na czymś mocniejszym na wyjściu niż ECC82. Taka 6N13S już robi wrażenie. Chodzi mi po prostu o to, żeby nie zamulało niskoomowych słuchawek jak np. Grado, bo 250-ohmowe Beyerdynamiki to się nie boję, że mi OTL pociągnie - napięcia w nich nie brakuje, gorzej z prądem... dlatego chcę mocną lampę na wyjściu. :)

Jasne że można, ale to dopiero wieczorem, jak wrócę z pracy bo aktualnie nie mam tych plików przy sobie ;) Ścieżki jak ścieżki, elementów dużo to i ścieżek dużo. Co do napięć to nie jest ono aż tak wysokie bo dla 6N13S napięcie anodowe wynosi 150V - stabilizowane jest właśnie na mosfecie. Jednak dla bezpieczeństwa po polutowaniu ścieżki od anodowego "pomaluję" kalafonią rozpuszczoną w denaturacie - tak zapobiegawczo.

kwierzyk>

No wlasnie tez tak mysle ze stabilizacja do zarzenia jest potrzebna i wlasnie probuje to na uniwersalnej zaaplikowac do plytki pkrecza. Twoja plytka jest super - moze posiadasz jedna na zbyciu? :)

Bawiłem się kiedyś w stabilizację napięcia żarzenia do wzmacniaczy słuchawkowych ale doszedłem do wniosku ze to przerost formy nad treścią. Obserwując przebiegi na oscyloskopie, nie mogłem się dopatrzyć różnicy w przebiegu oscylogramu gdy lampy żarzyłem napięciem zmiennym lub stałym. Lampa 6N13S prezentuje sie znakomicie ale wzmacniacz zbudowany na tej lampie już nie brzmi tak pięknie, chyba że jest to pierwszy wzmacniacz lampowy którego słuchamy. Wzmacniacz Kamyka brzmi zdecydowanie lepiej lecz ostrzegam ze pomimo swojej "prostoty" jest bardzo kapryśny, podatny na wzbudzenia. Stabilizację napięcia żarzenia i anodowego zastosowałem w przedwzmacniaczu RIAA ale było to konieczne ze względu na czułość przedwzmacniacza.

ja miewam problemy z zarzeniem bo napiecie w gniazdku skacze bardzo mocno, w zaleznosci od pory dnia, i to jedyny powod dla ktorego chcialbym miec ta stabilizacje, a wachania sa rzedu 5-10% na zarzeniu !

X1000 > to co widać na fotce wyżej, to pierwsza, testowa płytka. Nawet jeszcze jej nie polutowałem, bo nie mam zbytnio czasu ;) ferie sie skończyły ;) nauczyciele mieli za dużo wolnego i teraz wariują ze głowa boli. Płytka wymaga jeszcze troszkę dopracowania - szczególne ułożenie elementów, bo niektórym może się nie podobać taka ciasnota, ale płytkę zrobiłem dla siebie ;)

Ukryta Zawartość

beda dobre ?

z gory dzieki

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dobre, ale nie wiadomo czy parowane, dopytaj sie sprzedawcy, bo mozesz miec problem z nierownoscia kanalow, a wyrownywanie za pomoca zmiany rezystorow to bezsensowna robota... mozesz wiecej sztuk kupic i samemu parowac ;)) juz z 3-4 lamp dobierzesz dwie takie co beda w miare rowne...

Właśnie skończyłem wzmacniacz zbudowany według projektu ze strony:

Ukryta Zawartość

pierwszy schemat. Gra według mojego ucha na poziomie układu Kamyka. Do budowy użyłem profili aluminiowych, podstawowy to ceownik o wymiarach 155x38x240 mm.

post-8095-100000072 1203163070_thumb.jpg

post-8095-100000073 1203163070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@bomarek

No, ładnieś to poskładał. Sam planuję taki wzmacniaczyk zmajstrować. A jaki potek zastosowałeś - zwykły?, może lepiej dać jakiegoś Alpsa. Z jakim obciążeniem Twój ampli pracuje, bo u mnie byłyby to 250 ohm słuchawki? Jaki był orientacyjny koszt budowy?

moze ktos kupil wiecej i chce odsprzedac elementy ?

potrzebuje:

parke parowanych E88CC

trafko 30VA 170V 0,1A 6,3V 2A

i elementy do PSU pkrecza i PRE barszczyka jak na fotkach

Ukryta Zawartość

post-14539-100000045 1203170128_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wlasnie uruchomilem wzmacniacz kamyka Pierwsza lampowa konstrukcja w zyciu. Lampy to 6N1P-EW i RFT ECC82. Napiecie anodowe mam 315V. Toroid 250V/0.2A i 6.3V 4A kosztowal mnie 53zł. Wzmacniacz na sluchawkach 120 omowych gra bardzo ładnie, ladnie tez swieci. Troche zdjec z poczatkowej fazy budowy jest na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zrobie wiecej jak bede mial dostep do aparatu. Obudowa byc moze troche za duza, bo 260x260, ale przynajmniej nie bedzie problemu z poukladaniem wszystkiego.

Ukryta Zawartość

Taki zasilacz mogę zaproponować :))) Mniejsze kondy średnicy 25 mm, większe 35 mm. Raster obu to 10 mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> kwierzyk

Na krakowskiej giełdzie RTV wewnatrz hali jest facet który nawija. Nie wiem czy robi takie rzeczy jak zalewanie czy ekranowanie, ale trafa mniejszej mocy ma sporo taniej niz na www.toroidy.pl, moge na PM wyslac nr tel. gg oraz maila do niego.

Czy to normalne ze lampy sie grzeja tak ze parzą nawet przy krótkim dotknięciu?

@Saginata

Witam studenta AGH ;)) ja jestem z WMN V rok. A co do wzmacniacza to mój także na ukończeniau (znaczy sie zadziałał ale bruki i pracuje nad tym).

Sprawdz sobie napiecie zarzenia, ale po rozgrzaniu sie lamp, nie powinno odbiegac od normy (6,3V) wiecej jak 5%.

Tego kolesia z giedly tez znam, gadalem dzis nawet z nim, trafa ma od Telto firmy i ma ceny jak ich wlasny cennik. Telto nawet ze dwa lata temu mialo swoj box na gieldzie ale za malo zamowien mieli...

Zalewanie i ekranowanie elektr. miedzy uzwojeniami podobno jest za darmo (!), robią to tak żadko, że moga chyba sobie pozwolić (tak mi tłumaczył to ten sprzedawca z giełdy), także mam do niego kontakt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.