Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Dodanie mostka i 2 kondensatorów kondensatora + mały rezystor (filtr RC)teoretycznie podniesie napićie o 1,4 (pierwiastek z 2).

Jeżeli prąd jest 0.3A to na 3,3 Ohm tracisz ok 1 V.

Wniosek - daj mostek + 2 kondy + rezystor ok 1 Ohm - powinienes mieć ok.

adik ;] ten stabilizator juz w ostateczności, dla świętego spokoju ech...

WTÓRNE NR2 6,3V 2,5A

sprawdź ile żarzenia potrzebują twoje lampy (A) i ile ich jest- może za dużo i napięcie przysiada?

Ja w swoim zasilaczu (OTL) mam też 0,5 Ohm ale za tym LT1084 i na nim tracę 1,2 V ale mimo to mam regulacje do 7,5V.

Wniosek - jak wyzej.

Jeżeli jescze masz stary układ to pomierz spadek napiecia na R3 i oblicz prąd - jak złożysz nowy zasilacz to łatwo policzysz ile wyniesie spadek napięcie pod obciążeniem a co za tym idzie wartośc rezystora.

Witam.

Składam preamp 3 na płytkach od barszczyka,który docelowo ma pracować z Alephem 5.Zamontowane części na pcb to lampy E88cc i elementy wg "buble_corp" na stronie 8 tego wątku.Po podłączeniu zasilacza pod obciążeniem na wyj.z niego mam 250V ,co zasila bezpośrednio jedną z anod dla poszczególnego kanału.

Na stronie audiotonu autor pisze o tej lampie że można ją zasilić do 220V,czyli u mnie jest za dużo.

Mam teraz pytanie do fachowców po lampach (w lampach ja raczkuję).Na ile wolt muszę zbić rezystorem w zasilaczu te napięcie,aby lampa pracowała jak najlepiej.Czy muszę zmieniać rezystory pod wzmocnienie dla Alepha5?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

mirfak

Dzięki.Wstawię rezystor,żeby takie napięcie było.

Uruchomiłem preamp 3 z audiotonu, na razie na warsztacie z generatorem i oscyloskopem.

Sinusoida na wyj.nie zniekształcona z niego wzrasta 5x w stosunku z wej. z generatora.

Czy to dobre wzmocnienie dla Alepha 5 czy go zmienić?

• 1 miesiąc później...

Właśnie (po dwóch latach opóźnienia) złożyłem preamp w/g Kamyka:

Tragedia jeśli chodzi o płytkę (chyba by deTom) - wzbudza się jak stara ..pa, okropnie zaprojektowana... Wbrew wszelkim zasadom lampowym...

Z parunastu lamp e88cc udało mi się w końcu (plus metody przeciwdziałające wzbudzeniom) dobrać taką parę która się nie wzbudza (ew. mało)...

Oczywiście domyślnie najlepsze się wzbudzają, więc trzeba teraz kupić podstawki noval z ekranem (na e88cc) i z powrotem zabawa........

Polecam wytrwałym.

BTW: wszystkie MOJE projekty płytek (lampowe), odpalają się bez najmniejszego problemu, więc wiadomo gdzie jest problem...

No ale TU wszystkie takie znawcy...

Ja odpaliłem PRE na płytce pkrecza i nie mam uwag.

Nic się nie wzbudza, nic nie brumi.

Mam nadzieję, że podobnie będzie z płytką do wzmaka słuchawkowego.

----------------

Na płytce "Kamyka" też mi się wzbudzał ale znalazłem sposób na wyeliminowanie tego zjawiska. Wystarczy tylko nie korzystać z oryginalnego łączenia siatek lampy E88CC, najlepiej wyciąć ścieżki, a łączymy je mostkiem w odległości od płytki ok. 5mm.

bomarek, 1 Sie 2008, 21:54

>Na płytce "Kamyka" też mi się wzbudzał ale znalazłem sposób na wyeliminowanie tego zjawiska.

>Wystarczy tylko nie korzystać z oryginalnego łączenia siatek lampy E88CC, najlepiej wyciąć ścieżki,

>a łączymy je mostkiem w odległości od płytki ok. 5mm.

Heh, mostek poleciał jako pierwszy. Ociupinę pomogło, ale tylko na wybranych lampach. I oczywiście na najlepszych dalej się wzbudza...

A jak prowadziłeś żarzenie, ja prowadziłem skrętką a masy połączyłem w zasilaczu. Ta płytka też mi nie leżała dlatego zaprojektowałem własną. Ten układ mimo swej „prostoty” nie jest łatwy w uruchomieniu, jest bardzo podatny na wzbudzenia. Gdy go pierwszy raz zmontowałem na „pająka” minęło trochę czasu gdy zaczął poprawnie pracować . Ale warto się pomęczyć.

Zasilanie jest skrętką rzecz jasna. Masa jest w gwiazdę.

Na aktualnie wrzuconych lampach jest ok. Dokupię jeszcze te ekranowane podstawki pod 88.

I wtedy spróbuję lepsze lampy. No ale to już po wakacjach...

Płytki nie będę sam robił, bo jest to układ "na razie" - domyślnie ma być tylko do słuchawek (AKG K-501), a właściwy preamp będzie inny.

No ale szkoda (no i jest to trochę denerwujące), żeby dziad tak się dawał we znaki... ;)

Ah....

Mam wersję zasilania SS, CRC, na żarzeniu 3 x LM337.

Trzeba będzie dorzucić dławik tak z 20H na początku (ukłony do pana Ogonowskiego) bo ociupinkę brumi (ucho przy głośniku, w słuchawkach co ciekawe - cisza).

Witam,

poskładałem wzmacniacz. Podłączyłem do niego słuchawki Senki HD500 (tak na próbę) - duży brum, ale tym się jeszcze nie przejmuje, natomiast dźwięk na tych słuchawkach jest strasznie zniekształcony. Czy jest to wina zbyt niskiej impedancji słuchawek, czy może coś innego.

Niepokoi mnie jedna rzecz: multimetr pomiędzy masą a 7-mą nóżką ECC82 jpokazuje około -110V. Coś popieprzyłem, czy źle mierzę?

Na zasilaczu pod obciążeniem, na anodowym mam około 300V.

Wzmacniacz zmontowany na płytkach pkrecza (wg jego schematu).

Czy ktoś może podać swoje napięcie na lampach i rezystorach (tych istotnych) - najlepiej na schemacie?

Pozdrawiam

----------------

mirfak, 6 Sie 2008, 21:06

>Witam,

>poskładałem wzmacniacz. Podłączyłem do niego słuchawki Senki HD500 (tak na próbę) - duży brum, ale

>tym się jeszcze nie przejmuje, natomiast dźwięk na tych słuchawkach jest strasznie zniekształcony.

>Czy jest to wina zbyt niskiej impedancji słuchawek, czy może coś innego.

>Niepokoi mnie jedna rzecz: multimetr pomiędzy masą a 7-mą nóżką ECC82 jpokazuje około -110V. Coś

>popieprzyłem, czy źle mierzę?

>Na zasilaczu pod obciążeniem, na anodowym mam około 300V.

>Wzmacniacz zmontowany na płytkach pkrecza (wg jego schematu).

>Czy ktoś może podać swoje napięcie na lampach i rezystorach (tych istotnych) - najlepiej na

>schemacie?

>Pozdrawiam

witam ;)

cos mi sie wydaje ze kolega zle mierzy albo numeracja sie koledze pomylila bo w tym miejscu takie napiecie to pomylka ;)

jesli chodzi o znieksztalcenia to wlasnie sprawdzilem specyfikacje hd500... hmmmm pisalem pare postow wczesniej że ''katowanie'' tego wzmacniacza 32 Ohm-ami (jesli specyfikacja jest prawidlowa bo ja nie znam tych ''senków'')to nie najlepszy pomysl poniewaz taka impedancja rozwala mu wewnetrzna stabilizacje wzmocnienia, ale jak pisalem wczesniej mozna zminimalizowac to zjawisko lutujac w szereg na wyjsciu rezystancje np.100R co pozwoli wzmacniaczowi troche ''odetchnąć'' ale należy w dalszym ciągu rozsądnie postępować z regulacją siły głosu.

po wstawieniu tych rezystorow sytuacja powinna ulec znacznej poprawie a co do przydzwieku to masa, masa i jeszcze raz masa, jesli zasilanie anodowe jest dobrze wyfiltrowane to z reguly wszelkie ''brumy'' sa od zle prowadzonej masy lub za blisko umiejscowionego transformatora szczegolnie jesli za blisko do E88CC ;)

pozdrawiam i zycze milego sluchania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.