Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Można dać cześć żarzenia, ale czy przy sporych prądach warto stosować w tym przypadku PCB ?????? Mostek na MUR-ach w tym przypadku moim zadaniem odpada ... Zapraszam do dyskusji w tej kwestii .....

Pozdrawiam.

Po kosmetyce płytka wygląda jak poniżej. Wysłałem projekt do wyceny, więc w przyszłym tygodniu będą znane koszty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>>> Do zainteresowanych płytką osób.

Czy chcecie dodatkową odłamywaną cześć żarzenia ???? Bez problemu można to dorobić, ale trzeba się liczyć z większymi kosztami :(((((

bardzo ladna plytka ;) dobra robota!

co do zarzenia to jestem za, bo osobiscie i tak zawsze zasilam stalym zarniki lamp, ale dobrze jakby bylo to u dolu tej plytki, by rozmiar 13cm juz sie nie powiekszal ;)

pkrecz, 8 Gru 2007, 17:04

>Czy chcecie dodatkową odłamywaną cześć żarzenia ???? Bez problemu można to dorobić, ale trzeba się

>liczyć z większymi kosztami :(((((

daj żarzenie, byle wydajne - dla przykładu 2 szt 6N6P potrzebują 3A prądu ;-)

Możnaby zrobić zasilacz od żarzenia na np LT1084 i usytuować go gdzieś na brzegu płytki aby móc przykręcić radiator. Sama płytka jest teraz tak spora że bez problemu się wciśnie na nią kilka kondensatorów i LT ;)

coś w tym stylu ???? :))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;D chyba wezme dwe plytki takiego zasilacza!

jeszcze przy koncu dwa rezystory do symetryzacji mogly by byc, po wlasnych testach zauwazylem za ma to znaczacy wplyw na szumy, ale i podobno inne zalety...

Gotomik, 8 Gru 2007, 22:27

>To wielkie prostokątne do trafo?

to mostek.

pkrecz może jednak dołożysz miejsce pod stabilizator jak i rezystory (propozycje: kwierzyk i wspac).

taki prosty CRC to na uniwersalnej można zrobić. a jak komuś nie będzie pasowało to sobie wstawi zwory.

Rozwiązanie z LT jest raczej dobre, widziałem takie na headwize, a tam złych układów raczej nie dają. Ten LT bez problemu sobie radzi z dużymi obciążeniami - ja testowałem na lampce 6n13s pobór 2,45A 6.3VDC - oczywiście wymaga zastosowania radiatora. Kondensatory które byłyby tu dobre to nippon 5600uF/16V - dostępne u javoreczka w cenie 1zl/szt - średnica kondensatora to 16 mm - można użyć np ze 4 i już mamy ponad 20 tys u co wystarczy. Zamiast wielkiego mostka można dać jakieś diody np BYT108-200 (1zl/szt) będą lepsze niż mostek wielki i zajmą mniej miejsca. Na takim odłamywanym kawałku jakby się uprzeć, to można zrobić 2 zasilacze na LT ;) LT'ki na krawędzi PCB - i opcja przykręcenia radiatora w wygodny sposób.

To tylko moje propozycja, niech wypowiedzą sie inni :)

Witam wszystkich serdecznie po dlugiej przerwie :]

widze, ze coraz wiecej jest chetnych na przedwzmacniacze lampowie! powiem Wam ze jesli chcecie to moge oddac plytki do zakladu zeby byla jakas sensowna cena za szt to musialoby byc przynajmniej 30osob chetnych na komplet pre+psu

pozdrawiam serdecznie

Michał Szarzyński

Może ktoś zrobi profesjonalne PCB do układu opisanego na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Zrobiłem kilka wzmacniaczy opartych o pierwszy schemat zamieszczonej na tej stronie.

Projektuje PCB i wykonuje ręcznie jak na załączonych zdjęciach.

post-8095-100007377 1197193776_thumb.jpg

post-8095-100007378 1197193776_thumb.jpg

post-8095-100007379 1197193776_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do zainteresowanych budową tego wzmacniacza, zastosowane lampy to E182CC i ECC82. Zamiast E182CC można zastosować popularną 6N6P. Obudowa wykonana jest z ceownika aluminiowego o wymiarach 155x38 a długość w moich wzmacniaczach to 240 mm. Nadstawka maskująca transformator to także ceownik aluminiowy o wymiarach 104x38. Dla mieszkających w Łodzi profile, blachy można kupić na rogu Łęczyckiej i Przybyszewskiego. Układ tez sprawdza się dobrze jako przedwzmacniacz więc mamy dwa urządzenia w jednym.

Odnośnie mojej koncepcji PCB do preampa, to zmierzam właśnie zrobić tak jak Kolega wyżej tzn. gniazda lamp będą lutowane od strony ścieżek. Pozwoli to na dogodny montaż do górnej części obudowy.

lista jest zrobiona;) mysle ze ta osoba ktora przedstawi najlepszy projekt i cene, te plytki beda wybrane przez nas.

X. Nick: / Pre: / Psu:

1. wspac / 0 / 2

2. dolphin123 / 2 / 2 :)

3. Tadeiro / 1 / 1

4. zbymar / 1 / 1

5. kangoo /1 / 1

6. kubedes / 0 / 2

7. X1000 / 2 / 2

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dzieki barszczyk za odzew, trzeba tylko juz zebrac ludzi.... ;)

@bomarek

ladny wzmacniaczyk, ale te 7 lamp na stereo to jednak odstrasza ;) moze napiszesz jak brzmi Twoja konstrukcja ta na 4'rech? bo takie wlasnie na malych lampkach 2-4'ech mnie interesuja... ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.