Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat ten ze zdjęć psu jest do wymiany. Dlatego pkrecz twoje PCB wyladuje w tym preampie. Schematycznie jest ten sam, ale lepszy układ. Acha najważniejsze DUŻĄ MASA na PCB winna być. Wtedy nie potrzeba dławików.

po chwili zastanowienia ...

X. Nick: /PSU z żarzeniem full wypas/ preamp nr3=Barszczyka

1. dolphin123 / 2 / 2

2. kubedes / 1 / 0

3. X1000 / 2 / 2

4. wspac / 2 / 0

5.

Nick: /PSU z żarzeniem full wypas/ preamp nr3=Barszczyka

1. dolphin123 / 2 / 2

2. kubedes / 1 / 0

3. X1000 / 2 / 2

4. wspac / 2 / 0

5. mirfak / 2 / 2 + ew. komplet elementów

6.

----------------

Jesli jest mozliwosc kitu z parowaniem... to...

Nick: /PSU z żarzeniem full wypas/ preamp nr3=Barszczyka

1. dolphin123 / 2 / 2 + ew.1 komplet elementów

2. kubedes / 1 / 0

3. X1000 / 2 / 2

4. wspac / 2 / 0

5. mirfak / 2 / 2 + ew. komplet elementów

6.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

@Gotomik

ta plytka zasilacza aktualna to chyba z preampa nr1 z audiotonu...? ;)

wydaje mi sie ze schemat amp'a podany przez pkrecz'a bedzie sie wyruznial duza szczegolowoscia (ohhh te smaczki), spokojem, ale slabszym pasmem przenoszenia, wkonuc zalety (i wady) rownoleglego laczenia lamp, natomiast amp ktory wrzucil Dzikoosek bedzie mniej szczegolowy ale barwniejszy, moze bardziej melodyjny oraz wieksze pasmo przenoszenia, tak obstawiam z doswiadczenia ktore powoli nabywam...

trzeba jakos wybrac jedna z tych konstrukcji i mysle ze chetnym na przedwzmacniacz tez ta konstrukcja (jedna z tych dwoch) spasuje bo jako preamp moze elegancko dzialac (i to jaki!)...

WItam

Ja jestem za schematem PRE-AMP/WZM Słuchawkowy Pkrecz-a,

i na płytkę pod taki układ chętnie bym się zapisał.

Również jestem za umiejscowieniem lamp po drugiej stronie płytki wzgledem pozostałych elementów, szczególnie potencjometru, kondów MKP (będa spore)

Byłbym rownież za jak największym footprintem pod rezystory, zwykłe metalizowane zawsze można wlutować na nieco dłuższych nóżach, odrotnie już sie nie da,

a warto posksperymentować z Allen Bradley, Holco, czy nawet Mills...

Może w komplecie warto by się pokusić o taki układ selektora wejść, znalazłedm to na stronie Beardini-iego. zastosowałbym jednak selektor, przelącznik również z przełączaniem masy, czyli 3 sekcje/4 pozycje. Do kupienia w elektornicznym za 10 zł.

Tysiące słów nie zastąpią zdjęcia, więc na fotce to o co mi chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Byłby to wtedy nie tylko pre-amp z super zasilaniem,

ale caly SUPER PRE-AMPLIFIER,

żadne kable by się nie plątały wewnątrz obudowy itp.

Co do płytki "SUPER" ZASILACZA, może lepiej zamiast mostków zastosować diody

BY329-1200 8A/1200V/135ns

BYW29-200 8A/200V/25ns.

Ważne też aby płytki były "pancerne", pozwala to kilka razy zmieniać elementy, bez obaw o punkty lutownicze na płytce,

to już od zakładu głownie zależy, ale zlocenia i min 70um miedzi to chyba już standarty.

Jeśli reszta zamawiających podzieala moje 3 grosze, to byśmy mieli naprawdę super układzik, szczególnie ten selector :-)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Parę spraw.

1. Muszę wykonać footprint do lampy np. E88CC i potrzebuję wymiary podstawki do lampy do druku. Mam podstawkę do montażu w obudowie, ale ta niestety różni się od tej lutowanej do PCB. Może komuś rzucił się w oczy rysunek techniczny takiej podstawki do druku to proszę o info.

2. W części anodowej są diody w obudowach TO220. W żarzeniu nie widzę diód o prądzie 8A. Miałem kiedyś mostek na takich diodach i zasilenie dwóch lampek E88CC spowodowało grzanie się radiatorków tych diód, że nie dało się tego dotknąć. Stąd moja decyzja, że na płytce jest MOSTEK, a nie mosteczek :))))

3. Osobiście jestem za zrobieniem preampa Nr 3. Chyba najbardziej sprawdzona konstrukcja.

4. Na płytce wejdą Allen Bradley, Riken .... Rozstaw otworów na to pozwoli :)))

5. Podstawki do lamp będą montowane od strony druku.

6. Sprawa potencjometru. Można go dać tylko, czy ma to sens, bo po przymocowaniu PCB do płaszczyzny górnej obudowy odległość osi potka od tejże płaszczyzny będzie wynosić 3-4 cm. Zdecydujcie sami czy dać potka na płytce. Ja i tak będę montował potka do panelu przedniego obudowy. Jeżeli ma być potek to jaki dokładnie ?????

To na tyle. Jak mi się coś przypomni to napiszę :)))))

potek na płytce to niedobry pomysł. Zmusza do wyboru potka pasującego do footprintu na płytce i nie pozwala na dowolne rozmieszczenie manipulatorów na frontpanelu. IMHO potek won z płytki.

A co do diod, to szybkie niemal się nie grzeją. Może zrobić footprint uniwersalny, niech każdy wetknie co uważa?

Co prawda nie jestem oblatany w temacie lampowej ,ale rzuca mi się na oczy , iż techniczno - naukowego punktu widzenia ten pre ( nr 3 z audiotonu ) nie bardzo nadaje się dla GC

1. W postaci potka na wyjściu impendancja wyjściwa będzie daleko wyższa od zalecanej dla GC ( max 2k )

2. Każda zmiana głosności będzie powodować zmianę strojenia filtru dolnoprzepustowego

W opcji potka na wejściu kondensator blokujący DC jest o wiele za mały w stosunku do impendacji wejściowej GC.

Na dodatek układ wtórnika White'a na wyjściu jest mocno wrażliwy na tętnienia zasilania co objawia się ostrym i męczącym dźwiękiem ( może dlatego tak dobrze w roli konda blokującego DC sprawdzają się K40Y , MKV itp. )

przykład sprawdzonej konstrukcji tego typu jak nasz preamp ( nadal nie nadaje się do GC )

przykład bufora lampowego dla GC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jeśli mielibyśmy pozostać czy schemacie Pre nr 3 i przekształcić go na potrzeby GC ( małe wzmocnienie + niska impendancja wyjściowa ) spróbowałbym przerobić układ na poniższy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważam, że należy skupić się na sprawdzonej i wielokrotnie tu powielanej konstrukcji Preamp Nr 3.

Tym bardziej, że układ będzie montowany na płytce drukowanej co utrudnia wszelkie doświadczenia i przeróbki.

Jeśli układ ten nie nadaje się do Clona to należy założyć nowy wątek.

tez tak mysle... poczekajmy na gotowy projekt pcb to sie wiecej ludzi znajdzie tez do zamowienia jak zauwazy ze sa konkretne postepy w dzialaniu... bo narazie zamawiamy niewiedzac co ;) jedynie zasilacz (juz bym go chcial miec!) jest zaprojektowany...

A taki wzmacniacz słuchawkowy na lampach ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro już nie wiadomo, o jakim wzmacniaczu jest ten wątek, to zróbcie sobie to:

Ukryta Zawartość

Trzeba poklikać w zakładki po lewej stronie, żeby się dokopać do schematu, płytki, itp.

Ukryta Zawartość

dodo, 11 Gru 2007, 12:47

>Co prawda nie jestem oblatany w temacie lampowej ,ale rzuca mi się na oczy , iż techniczno -

>naukowego punktu widzenia ten pre ( nr 3 z audiotonu ) nie bardzo nadaje się dla GC

ale jak pięknie z nim gra;-)

Panowie, PRE nr3 Barszczyka jest idealny brzmieniowo do GC, potwierdza to wielu forumowiczow na tym forum i ja rowniez. Jesli zbudujemy lepszy zasilacz wg projektu pkrecza, to moze byc tylko lepiej...

Nie rozumiem czemu nazywacie "preamp barszczyka" ? To nie on go przecież wymyślił tylko zrobił pcb ze schematu. Nie odbierajum chwały tym co go zrobili.

Ukryta Zawartość

Szacunek

Ukryta Zawartość

>Nie rozumiem czemu nazywacie "preamp barszczyka" ? To nie on go przecież wymyślił tylko zrobił pcb

>ze schematu. Nie odbierajum chwały tym co go zrobili.

W sumie święta racja.

Obiecuję poprawę.

to jeszcze 0,03 PLN ode mnie.

przy takiej ilości elementów (1 lampa, 1 kond i kilka rezystorów na kanał) nie warto się ładować w płytkę.

płytka tylko ogranicza. przelutowując 1-2 rezystory dostajemy któryś z preampów ze strony audiotona, SRPP, AN M7 czy jeszcze coś innego.

dlatego wycofałem się z płytek pre i biorę tylko 1 zasilacz ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.