Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

na Tonsilach SD-426 -> 600ohm!, ale dla testu czy dziala podlaczalem sluchawki media-techu za 15zl :P tez smigaly i jakos nienajgorzej graly, a nie maja wiecej jak 16ohm pewnie...

Zbudowałem kilka wzmacniaczy ale dla mnie też ten ze schematu powyzej gra najlepiej. Słucham tak jak widać na Beyerdynamic DT990 600 ohm i DT880 edycja 2005. Do tego wzmacniacza włożyłem także kartę dźwiękową na PCM2702 na płytce Msfalcona.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zbudowałem ten wzmacniacz w wersji testowej i na tym skończyłem. jest to wtórnik katodowy, poza efektownym wyglądem niczym sie nie wyróżniał. Mogę tylko poradzić aby nie bawić sie w stabilizację napięcia żarzenia, ja żarzyłem napięciem zmiennym i jakoś nie zauważyłem na lampie oscyloskopowej brumu. W filtrze napięcia anodowego stosowałem dławik 10H ale także filtr CRCR dobrze się sprawował. Zbuduj sobie ten z zamieszczonego wyżej schematu, tylko warunek słuchawki wysokoomowe.

32omy duże obciązenie, ale otl j/w daje sobie radę, choc przy wyższej głośności trochę słuchawki pierdzą, ale to granic bólu w uszach :) Mam narazie Kossy UR15 i wzmak daje radę

Witam wszystkich

Przepraszam Was wszystkich, ze to tak długo trwa,

zakład odpisał mi, ze pcb zostaną wysłane do mnie 04.02

a ze teraz jest dla mnie dosc gorący czas [sesja] to prosze o jeszcze troche cierpliwości

Tak się składa że mam 2 takie lampki, ale zdecydowanie wolałbym zostać przy jednej - bo ona wcina strasznie dużo prądu na żarzenie, no i transformator byłby potrzebny kolejny... automatycznie rośnie waga i rozmiar. A na max głośności nie mam zamiaru słuchać raczej. Jak już ruszy z miejsca, to stanowczo trzeba będzie nazbierać na wyso-omowe nauszniki.

Czy moglibyście zaproponować jakiś układ zasilania anodowego do tego wzmacniacza ? Póki co jestem przy rozwiązaniu ze strony gdzie znalazłem schematy itd a mianowicie :

Ukryta Zawartość

Jak myślicie ? Powinno się chyba sprawdzić ? Jest niby stabilizacja i w ogóle, ale jeszcze tego nie uruchomiłem :) Poproszę o jakieś opinie, uwagi

Ukryta Zawartość

plytka teoretycznie jest zaprojektowana bardzo dobra juz pod tego otl'a na 4ech triodach, jest ktos chetny robic zamowienie, zbierac ludzi?

ja mam male problemy z brumem bo mam go na pajaka w plastikowej obudowie bez uziemienia w gniazdku, wiec plytka mnie tez by ratowala

pozdrawiam

Temat wątku doczekał się wreszcie płytki. Płytka zaprojektowana pod układ wzmacniacza słuchawkowego tego na czterech triodach 2 x E88CC + 2 x ECC82. Jak WAM się podoba wstępna koncepcja tego wzmaka ? Konstruktywne uwagi mile widziane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Celowo tych dużych kondów wyjściowych 10uF nie umieszczam na płytce bo jest to bez sensu. Są za duże. Zrobiłem tylko wyprowadzenia, a każdy i tak da co innego :))))) Lampy podobnie jak w moim PRE instalowane od strony druku.

Witam wszystkich

PCB dotarły wczoraj do mnie!! j

Jednak będe mógł je wysyłać dopiero od 18ego! powodem jest sesja, a nie moge sobie pozwolic na zawalenie :-].

Proszę więc uzbroić się w jeszcze trochę cierpliwości

Dzieki wszystkim!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uruchomiłem prototypowy układ zasilania dla 6N13S, świeci się całkiem ładnie :) może dzięki takim poglądowym fotkom ktoś jeszcze skusi się na zbudowanie tego OTL'a

Ukryta Zawartość

post-10372-100000901 1202557775_thumb.jpg

post-10372-100000902 1202557775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Co do tego wzmaka słuchawkowego na 6n13s to dużo było na stronie Bryan-a ( zmienił teraz adres swojej stronki ) gdzie było opisane krok po kroku jak jego OTL ewoluował . Był także jakiś czas temu wątek o tym wzmaku . Sam mam wszystkie części do niego i miałem zamiar zbudować tego OTL-a .

Tylko cały czas miałem zamysł aby połączyć funkcję wzmaka słuchawkowego z przedwzmacniaczem a niestety ten OTL się nie nadaje . Nawet koorespondowałem z Bryanem co można zrobić aby z tego OTL zrobić także przedwzmacniacz . Stwierdził że możliwe tylko będzie problem z mikrofonowaniem lamp a w szczególności tej dużej banki 6n13s bo sam w finalnym projekcie OTL-a ma jeżeli się nie mylę w stopniu końcowym dwie 6n14s.

Bryan sam stwierdził że projekt który się przewijał w wątku a zbudowany na 4 triodach 2xE88CC i 2xECC82 ( jeżeli się nie mylę projekt " Kamyka" ) bardziej się nadaje na combo czyli wzmak/przedwzmacniacz .

Pozdrawiam

Kajo

Witam

To chyba jego wejsciowy projekt wzmaka wzięty ze strony headwize i trochę zewoluował . Chyba mam jego ostateczną wersję więc jak nie będzie miał nic przeciwko to mogę wkleić .

Co do tych ostatecznych lamp wyjsciowych jakie zastosował to miały być militarne 6s19Pe . Sorry za pomyłkę .

Pozdrawiam

Kajo

Witam wszystkich serdecznie ;)

Obserwując od dłuższego czasu wątek, w miedzyczasie odpaliłem ''pająka'' OTL-a na 4

triodach 2xE88CC i 2xECC82 (projekt A.Kamyk),wygrzał sie przez pare dni i słuchając go

proponuje niezwłocznie utworzyc liste na PCB pod ten projekt (myślę i podzielam zdania że

koledzy ''Gotomik'' i ''p.f.pawlikowski'' wiedzą co mówią ) ;)

co koledzy na to ja oczywiście jestem za;)

Lista PCB OTL 2xE88CC i 2xECC82 (A.Kamyk)

1. vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.