Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Lektor za 48kzl

bego

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety Maleo, ale ekonomista to Ty bankowo nie jestes. Obecnie dystrybutora kosztuje ok 13kzl + przesylka (nie wiem ile z USA i czy z clem czy bez i innymi oplatami). Dystrybutor sprzedajac komukolwiek za 15 kzl popelnilby sepuku. Wszyscy by sie o tym dowiedzieli i co wtedy? To pierwsza rzecz. Jest jeszcze pare innych ekonomicznych uwarunkowac czemu to by mu sie nie oplacalo.

Co innego 25kzl. Wtedy i tak ma 10kzl marzy.

A moze by Ci sprzedal Maleo w ogole bez marzy, jak myslisz?

• Redaktorzy

Grunt to negocjowac ze sklepem nalezacym do dystrybutora (bo centrum hifi chyba dalej nalezy do Horna, nie?). Wtedy moga ci spuszczac z marzy zarowno dystrybutora, jak i sklepu. To teraz gutten powtorz ten numer w HiFi Club, i bedziesz mial swojego wymarzonego maka za 10 kzl.

nie liczyłem dokladnie ,wziełem tak no oko-chodzilo mi o to ,że to co zaplacili + jakieś 2-3 kzł i by sprzedali spokojnie ,kwestia negocjacji z kompetentnym sprzedawca tzn. takim który moze o tym zadecydowazć za ile sprzedać.

Hiena zadanie dla ciebie, ile to będzie?

Mysle, ze gdyby gosc mial dobry dzien, malo kasy i gdybys polozyl przed nim gotowka gdzies 18kzl bys wracal z duzym obciazeniem do domu:) Tak naprawde cieeezko wyczuc. Mozna sprobowac. Gutten, co Ci szkodzi...

hienka ... pisałem że mark-up wynosi zwykle na świecie 50-100% ... policz sobie cenę zakupu dodaj transport cło od całej wartości i VAT od całości (łącznie z transportem)... jak Ci wyjdzie 400% to daj mi znać :)

Pzdr.

Maleo, Twój wpis mnie zaintrygował. Zdradź choć parę szczegółów: zielona granica, czarna wołga, kałasze w rękach? Może też spróbuję. Wprawdzie jestem miłującym pokój audiofilem, ale dla McIntosha to myślę, że i tira bym skroił. A trup gęsto by się słał. Wszystko w imię wrażeń sonicznych, rozumiecie...

Lolo - daje znac.

Jesli przyajc, ze Lacrimosa pisal prawde to polski dystrybutor ma go za 13kzl + przesylka, ktora powiedzmy kosztuje i 1kzl. To jest 14kzl. Doliczamy podatek od sprzedazy za 40kzl i ile wychodzi marza? Kosztow wlasnych nie dodajemy, w tym przypadku interesuje nas marza a nie zysk dystrybutora.

zżarło Ci cło, poza tym podatek od towarów luksusowych, opłatę graniczną, składkę na związek hodowców pcheł i parę innych opłat o których nie wiem, VAT z punktu widzenia dystrubutora nie jest kosztem bo i tak odbiorca końcowy za niego płaci, ale powinieneś go odliczyć od ceny końcowej by móc wyjść na właściwą marże dystrubutora, nie znam stawek ale nie zdziwyłbym się gdyby w/w Levinson skromni licząc kosztował dystrubutora (ze wszystkimi opłatami) ok. 20k PLN, zatem sprzedając go za 40k PLN osiąga tzw. 100% mark-up (a i to na dodatek liczony z VATem)

Pzdr.

Też jestem ciekaw... Dwa lata temu Classe CAP151 kosztował ok 10 tys zł. Po zmianie dystrybutora z Art Audio na Audioklan cena wzrosła do 17 tysięcy. Sprzedawcy twierdzą, że Classe nie miało wcześniej w Polsce oficjalnej dystrybucji, a oni w przeciwiewństwie do "importerów muszą płacic cło... Ciekaw jestem co zrobi z tym nasze Audio? Chyba teraz wzmacniacz z tabelki powinien przejść do rubryki Hi-End, tej ze zdjęciami ;o)

Hienka, w dyskusjach o pieniądzach i marżach to tak zawsze jest ... dlatego na początku żeby się dobrze rozumieć zawsze się ustale defincje... zwykle przez marże prawie każdy rozumie coś innego (z czy bez takich czy innych opłat) ...

Pzdr.

Hiena-podrobka

Widze ze jestes zaintrygowany tym tematem. Wiec, 3 razy koszt jest normalnym-standartowym narzutem w swiecie high-end audio. Natomiast z Classe jest nie co inaczej koszt jest $1000.00 jezeli kupujesz wiecej nic 3 to bedzie $880.00 plus przesylka i inne koszty o ktorych bedziesz wiedziaj lepiej, poniewaz nie jestem w Polsce i nie znam systemu celnego. Zwiazku z czym w Polsce CAP-151 powinien kosztowac 12kzl w detalu nic wiecej. Dlaczego kosztuje 17kzl dlatego bo jest tani i mozna probowac wyciagnac od potencjalnych klentow wiecej.

Pozdrawiam

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Niezależnie od definicji marży fakt pozostaje faktem: dystrybutorzy zapragnęli mieć wielokrotne przebicie. I nie przekonują mnie ich lamenty o podatkach, niestabilnym rynku, recesji itp. Przy takich okazjach, jak moje "kupowanie" Levinsona wychodzi na jaw, że sprzęt może kosztować co najmniej 50% mniej, żeby każdy mógł zarobić. Tyle, że pazerność ludzka nie zna granic. To tak jak, nie przymierzając, ceny płyt CD - też mogłyby kosztować 20-30 zł, żeby każdy był zadowolony, ale skoro dystrybutorowi i właścicielowi sklepu marzy się piaty samochód, to czemu by nie podnieść cen? To właśnie przez takich ludzi kwitnie piractwo.

Potencjalnych nabywców Classe informuję, że na Kopernika kosztuje ów klocek właśnie tyle, ile podał Lacrimosa. Wsłuchiwałem się w piątek. Moim skromnym zdaniem, dźwięk wart połowę tej ceny.

Czołem żołnierze ; )

Nie było mnie na posterunku ładnych parę godzin, ale jestem: )

To tak: jozwa, lolo - pod moim wpisem - trochę filozofujecie ; ) ale niech tam - macie rację.

A co do ekskluzywnych, drogich produktów... będę je odłuchiwał dla porównania ; )

Tylko co wróciłem z odsłuchu lampowej integry. 10 lamp... piękna i jak gra !

Po niedzieli będę usilnie dążył do zorganizowania u mnie spotkania - ocenimy kupą, co to warte. W każdym razie basem łoi toto, aż miło.

* * *

Nad Wisłą, powstają wzmaki, które mogą konkurować z liczącymi się, ba nawet je pokonać. (To moje, prywatne zdanie.)

Porobiłem zdjęcia, ale co z tego: one nie grają ; ) Poza tym nie umiem ich skompresować do 40kB : (((

Może znajdę kogoś, kto mi pomoże i wtedy wrzucę na forum, w stosowne miejsce. Spadam z tego wątku.

Pozdrawiam.

To zdumiewające, jak rozbieżne są opinie o tych wzmacniaczach... W internecie przeważają opinie b. pochlebne lub skrajnie negatywne. Możliwe, że a). poszczególne egzemplarze roźnią się dźwiękiem lub b). urządzenie jest neutralne, ale wrażliwe/ eksponujące cechy podłączonego źródła. Osobiście uważam, że brzmienie mojego egzemplarza ma lekko "lampowy", słodki charakter połączony zżywością i dużą dynamiką, ale kiedy słuchałem go w połączeniu z B&W N805 wydał mi się znacznie bardziej tranzystorowy, a nawet lekko szorstki.

>>> Marek

Całkiem możliwe. Ja słuchałem na odtwarzaczu MacIntosha i monitorach Dynaudio 25 (tych jubileuszowych), spięte to było Transparentem. Źródła i kolumn raczej bym o szorstkość nie podejrzewał. Ale faktycznie, może jest to wzmacniacz, który potrafi zagrać zupełnie inaczej w zależności od konfiguracji. Jeśli natomiast jest to wina różnic pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami, to nie świadczy to najlepiej o firmie. Na tym pułapie cenowym wymagana jest już powtarzalność parametrów.

gutten

po co kałachy i tiry?

nie miałem na myśli argumentów z "ojca chrzestnego"albo tu będzie trwój podpis albo twój mózg,

sam się targowałeś o Levinsona więc wiesz, jak...

a mak jest przecież tańszy od levinsona,

a swoją drogą facet by nie chciał żeby o tym pisali w gazetach i internetach że sprzedaje 70% taniej, no nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.