Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Yamahy CDX-580 pro-bit...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pomijając moje 2 posty na tym forum o zrecenzowanie przez Was odtwarzaczy CD ze stajni SONY (XE330 i XE530) , dzisiaj kupiłem na giełdzie w Sosnowcu CD Yamahy CDX-580 pro-bit za śmieszne pieniądze - 170 zł :-)

CD jest w stanie idealnym (pomijajć normalne leciutkie porysowanie góry, i to, że za jakiśczas będzie konieczna wymiana lasera KSS210).

CD chciałbym stuningować. Myśle że nadaje siedo tego dosyć dobrze. Tor analogowy to dual-mono. Pojedyńcze Opampy , w torze jakieś mega błyszczące kondensatorki Elny (nie wiem co to jest, ale podejżewam że jakaś seria dla Audio).

Kondensatory wyjściowe chce wymienić na MKP marki SCR (takie jak do zwrotnic głośnikowych), w zasilaczu wsadze jeszcze większe pojemności (jest dla toru analogowego seryjnie 6800uF) i wymienie diody.

Jełśi chodzi o OPampy to mam problem ... na każdym kanale siedzą po 2 scalaczki , każdy w DIP8. Jeden z nich to JRC2068 a drugi JRC5532.

Podejżewam że jeden z nich jest odpowiedzialny za regulacje poziomu sygnału na wyjściach(ponieważ CD taką regulacje posiada) a drugi to OPamp. Tyle że ... o żadnym z nich nie potrafie znaleźc niczego w necie. Ani google, ani elenota ...wszystko milczy.

Moje przypuszczenia mogą być jedynie co do JRC5532... czy przypadkiem nie jest to poprostu NE5532 ale żadnej pewności nie mam a nie chciałbym wypalić tego odtwarzacza. W zwiazku z tym powiedźcie mi który z tych dwóch ukłądów to jest OPamp, gdzie znajde dokumentacje do niego (żeby sprawdzić jakie ma wyprowadzenia) i na co ewentualnie w granicach zdrowego rozsądku je wymienić (OPA627 odpada ...89zł/sztuka :P).

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

P.S. Mile widziane także komentaże co do orginalnego brzmienia tego CD. Ktoś kto go słuchał może by tak się podzielił wrażeniami, o ile sięganie pamięcią do tego zdażenia nie będzie dla kogoś z Was bolesne :)

https://www.audiostereo.pl/topic/22314-tunning-yamahy-cdx-580-pro-bit/

>>wyszukiwarka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

Trochę odgrzeję temat, może komuś się ta informacja przyda.

Poularny JRC 2068 to NJM2068 i takiego symbolu należy używać w wyszukiwarkach.

JRC 5532 to odpowiednik NE5532.

Obydwa układy to oczywiście podwójne wzmacniacze operacyjne o identycznych wyprowadzeniach.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.