Skocz do zawartości
IGNORED

Ile max za Rotel RC 980 + RB 980?

bojaco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w długi łykend!

Kiedyś pamiętam miałem mozliwość posłuchania przez dłuższy czas tego zestawu u znajomego audiofila. Wtedy nie powiedziałem, kto to taki ten audiofil...

wiedziałem tylo, że ojciec koleżanki, bardzo sympatyczny pan musi byc dziwakiem bo wydawał majątem na kable, kabelki, stozki jakoweś i klocki, których ceny przywracały mnie o zawrót głowy. Za to ten dżwięk! Tego nie zapomnę chyba nigdy. Wtedy, a minęło od tego czasu z 10 lat jak sadzę, marzyłem sobie tylko aby mieć taaaki zestaw.

No i teraz chcę mieć, szukam sobie własnie tego zestawu tu i tam.

Ale konkrety - ile to może być teraz warte? Tak max. aby nie nie przepłacać. Mam swiadomość że to tzw. dawna szkoła dżwięku i wykonania ale upływ czasu bądż co badż przecież działa degradująco na podzespoły i chyba należy się liczyc z ewentualną interwencją w serwisie. Wiadomo, ludzie mają klocki dużo starsze i no problem. Ale licho nie śpi...

Pzdr!

https://www.audiostereo.pl/topic/22459-ile-max-za-rotel-rc-980-rb-980/

To jeden z drożej chodzących starszych Roteli

osiaga ceny powyżej 1000 zł i to sporo . Trzyma sie raczej granicy 1400 zł .

szczegóły znajdziesz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Miałeś z tym do czynienia? Jakbyś ocenił brzmienie? No i jeszcze kwestia trwałości elementów, czy w takim seniorze należy brać to pod uwagę? Pewnie że nowa elektryka też siada ale wiesz chyba o co mi chodzi...

na Ebayu czy allegro to wyjdzie Ci ze 3 000 zł .

Może udało by ci się gdzieś okazyjnie od kogoś kupić w ogłoszeniach w czasapismach albo w necie na forumowych ogoszeniach za jakieś 2 500 z ł .

No tak. Robi mi się cieplo. Pytanie czy warto taką kasę szarpnąc za dość wiekowe klocki. Za te pieniądze robi się naprawdę duży wybór zarówno na rynku wtórnym, jak i nowego sprzętu.

Sam mam jeszcze starszego Nada 3240 PE od ponad roku .

Sprawuje się bez zarzutu .

Kumpel kupił Rotela z lat siedemdziesiątych siadły w nim kondensatory wymienił ( prosta sprawa ) i gra dalej .

Stary Rotel ma fajny Bas , taki fundament muzyczny gra bardzo rytmicznie . Modelu 980 nie słuchałem a bardzo bym chciał .

dokładnie w tej cenie to juz można dobry nowy sprzęt znależć .

a postęp jednak jest .

Mój niegdyś sczytowy model Nada 3240 PE nie podskoczy obecnie najniższemu Nad-owi 320 .

Tak więc warto przemyśleć sprawę .

Własnie myslę o tym samym. Niezatarte pozostało jednak wrażenie tamtych odsłuchów. No i fakt że ma się do czynienia z dzielona konstrukcja, co nie pozostaje bez wpływu na dzwięk. Zapewne po tym wątku cena tej kombinacji wzrośnie jak pewnego sławnego Marantza :)

swoją droga ciekawe, że nikt inny nie zabrał głosu. Rotel to już chyba nie ma tylu fanów co kiedyś. A poza tym wydać taką kase za wiekowe klocki, hmm, kontrowersyjna sprawa.

Z ilości załozonych wątków widze że Cię trochę nosi z wymianą sprzętu .

Z doświadcenia Ci powiem że lepiej za dużo nie myślec co tu kupic co by mogło grac jeszcze lepiej , albo najlepiej za kase którą mamy .

Najplepiej posłuchac osobiście paru sprzetów i wybrac ten którego dzwięk Ci się najbardziej podoba kupic i cieszyc sie ze słuchania .

A nie mysleć że coś tam może zagrać inaczej/lepiej .

Jesli Jednak dazysz do dobrego dzwięku za mała kasę polecam drogę mojego kolegi DIY .

980-tki są w cenie od zawsze tym wątkiem już nic nie zmienimy :)

Sa to modele rotela które otrzymywały bardzo dobre recenzje i są do dziś cenione .

Jak niektórzy twierdzą szczytowe osiagnięcia Rotela potem było juz tylko gorzej .

Mam prawie wszystko - brak wzmaka doskwiera. Właściwe to jest paru faworytów ale nie mam zamiaru kupować i odsprzedawać, lubię dobrze trafić i cieszyc się tym dłuższy czas. Przeraża mnie jednak to oc się obecnie dzieje na Allegro, tracę powoli zaufanie do tego sposobu kupowania sprzętu hifi.

A że się miotam? Krezusem nie jestem, coś tam posłuchałem no i teraz mam problem.

wow - skąd te ceny? - może na allegro ale nie ebay.de - średnia cena za RB980 to 300 euro czyli, RC980 to około 150 euro - czasem taniej, czasem drożej - średnio licząc do tego 30 euro koszt wysyłki (jak kupujesz od jednej osoby) to masz 480 euro czyli poniżej 2k zł

sam mam RC 990BX który ma 10 lat i nie ma najmniejszych problemów - potek regulacji głośności nawet nie zatrzeszczy

HM masz kolumny AA .

Ja zawsze panu Michałowi mówię : ja to lubię dzwięk Rotela - mam ochote zmienić Nada .

i zawsze słyszę panie Jacku niech pan nic nie zmienia lepiej od Nada panu nie zagra .

Więc posłuchałem od kumpla Rotela na Hyperionach ...... i trzeba słuchac producenta AA bo moje Hyperiony z Nadem grają wspaniale .

Odeszła mi ochota na zmienianie wzmaka .

Cze josef!

Ano z przeświadczenia że to o czym się mówi warte jest wszystkich pieniędzy. Vide Allegro. Umiejętnie puszczona szeptanka sprawia cuda - np. Marantz, Denon jak to ostanio miało miejsce. Sprytny chwyta temat i kosi ile się da. Ludzie sa podatni na taką manipulację, wiem co mówie, wystarczy że spojrzę w lustro :)

>> josef

a no z ebaya to ceny są .

Obecnie są dwa 980 i zostały 3 dni jeszcze a ceny juz sa po 600 i 800 zł .

Kiedys sam licytowałem kilka razy RB 980 na ebayu i w ostatniej minucie zawsze byłem przebijany a dawałem zawsze 1400 zł w końcu sobie dałem spokuj .

Fakt. Mam AA. Sa boskie. Jesli będę zmieniał to na model wyżej czyli Hyperiony, o ile mi spasują ale myślę że tak :) Wiem też że jak to się twierdzi, są one "synergiczne" z tymi produktami. To że p. Michał dostrajał swoje wyroby pod NAD-a też mi wiadomo. Jednakże osobne komponenty oraz parametry robią chyba swoje, nieprawdaż?

Oczywiście, ostateczną wyrocznią są własne uszy. chętnie bym posłuchał swoich Mimasów na Rotelu, może to nie to zestawienie, ale jak to uczynić?

Lampa to jest to! Znajomy sie przesiadł swego czasu na Coplanda i to był krok w przód w porównaniu z omawianym Rotelem, a to tylko hybryda była! Może kiedyś? Masz może rozeznanie, z NAD-ów co bys polecał? Bo takich pieniędzy chyba nie wydam na seniora, zreszta póki co ich i tak nie mam.

No własnie rozmawiali my z panem Michałem i C 350 jest jak w sam raz . C 320 jest słabiutki przy nim a znowu

C 370 za dodatkowe 1000 zł daje niewiele więcej . Także C 350 to optymalny wybór a za 1700 mozna miec już takiego nówkę .

Słyszałem że dzielone NAD-y wypadają blado. A co do UK ebayu, Angole sa wstrzemięzliwi i nie eksajtują się jak my Słowianie :) Wiem co mówię bo tam jakiś czas mieszkałem. Tymczasem na dziś koniec, dziękuję za pogawędkę i idę spać, jutro wybieram się w górki na spacerek po świeże powietrze. Dobrej nocy!

>zawsze można innaczej np. moje obie końcówki (RB 971 mk II) kupiłem za 1300zł wliczając koszt wysyłki - tyle, że na brytyjskim ebayu

josef: zgadza się, ale wybór rotela na angielskim ebayu jest znacznie mniejszy niż na niemieckim, albo inaczej - na angielskim jest dużo tanich i starych klocków, na niemieckim są nowsze i wyższe. Na angielskim można przebierać w 970-kach, na niemieckim w 99x. Poza tym w ciągu ostatniego roku zauważyłem znaczny wzrost cen na ebay.co.uk. Np. półtora roku temu kupowałem integry 970, 960 po ok. 60 funtów, teraz chodzą w powyżej stówy. Co do kosztów wysyłki to zależy od sprzedającego, ile chce sobie odbić prowizji :( Na niemieckim za lekki przedwzmacniacz wołali od 25 do 40 euro do Polski.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

krzychu - z tymi moimi 971kami miałem farta i trochę ryzyka - gość miał zero komentarzy i w dodatku nie startował od 1 funciaka ale miał podaną cenę startową - to pewnie odstraszyło resztę potencjalnych klientów - co do kosztów wysyłki - NIE WYSYŁAĆ POCZTĄ z GB - zedrą z was jak skórę z banana - poszukać taniego kuriera - ja tak zrobiłem i koszt wysyłki wyszedł około 20 funtów (do 25kilo) - paczki dotarły po chyba 5 dniach - na niemieckim płaciłem chyba 25-30 euro za 6 kilową paczkę :> - pewnie gdybym też poszukał kuriera było by o wiele taniej - koszt wysyłki staje się problemem przy zakupach za oceanem - tu czasem można usłyszeć 200 dolarów i więcej :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.