Skocz do zawartości
IGNORED

Jan Niezbędny MKII SE kabel:-)

antos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Pomyślałem że warto załozyć nowy wątek bo ten temat gdzieś się zawieruszył a szkoda.

Sprawa dotyczy kabla z......kuchennej folii aluminiowej!

Wiem że na tym forum były osoby które zrobiły sobie takie kable i efekt przeszedł wszelkie oczekiwania.

Miałem to coś ok miesiąca w swoim systemie, i muszę powiedzieć że w chwili kiedy musiałem go oddać, zrobiłem to bardzo nie chętnie.

Od wczoraj mam swój i znowu mogę słuchać z przyjemnością.

Kabel przysłał mi Wiki z prośbą o wyrażenie swojej opinii na temat zmian po wpięciu go do mojego systemu.

Przewód jest bardzo prosty w swojej budowie i skandalicznie tani, wymaga jednak sporo pracy i cierpliwości.

Kabel jest dedykowany do sekcji wysokotonowej, czyli tylko podwójne okablowanie. jesli mamy dobry kabel w sekcji basowej a wysokie są agresywne i mało rozdzielcze, wokale syczące ,umykają gdzieś szczegóły i są kłopoty z lokalizacją zródeł dzwięku może to być dobre rozwiązanie.

Napisałem Wikiemu że dzwięk stał się wciągający i bardziej otwarty , zwłaszcza ostra muzyka zyskała na wielowymiarowości i klarownosci. Naturalnosć i barwa instrumentów jest na wysokim poziomie.

Nie wiedziałem co jest w środku tego kabla mogłem się tylko domyślać.

Może uda się zamieścić jakieś zdjęcie

Potrzebne materiały.

Do budowy tego kabla potrzeba:

1. kuchenna folia aluminiowa ok 4zł

2. papier pakowy ( 5 arkuszy po 60 gr) nadaje się taki brązowy w cieńkie paski z jednej strony lekko błyszczący.

3. Taśma klejąca 1zł za sztukę - potrzeba dwie rolki po ok 20m

4. Koszulka termokurczliwa. w kolorach czerwonym i niebieskim szt dwie i jedna koszulka trochę szersza.

Budowa:Robimy cztery odcinki

Sklejamy arkusze papieru taśmą nakładając na siebie końce arkuszy ,

kleimy po obu stronach.

Kleimy tyle arkuszy w zalezności jaką długość kabli chcemy uzyskać. Tniemy folię ( co wymaga duzo cierpliwości) łatwo ją porwać. Odcinki powinny mieć ok 6cm szerokości i dłuższe od długości papieru , z każdej strony ok 40 cm ( będziemy ją potem delikatnie skręcać).

Papier tniemy na długie równe kawałki po ok 18 cm i zaginamy tak aby zrobić rynienkę i w nią włożyć pasek folii która ma wystawać po obu końcach .

Sklejamy papier w po długości. zaginamy końce papieru i sklejamy , skręcamy delikatnie folię tak aby koniec wszedł w termokurczkę która usztywni i zabezpieczy końce przed uszkodzeniem,

możemy na zwężający się koniec załozyć szerszą termokurczkę co dodatkowo usztywni połączenie. Termokurczkę zakładamy tak aby wystawało ok 1,5cm skręconej folii.

Jeśli ktoś słuchał tego kabla proszę o recenzję i zyczę cierpliwości przy krojeniu folii:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/22477-jan-niezb%C4%99dny-mkii-se-kabel/

hehe ... ciekawy pomysł ... ale taki troche ... kuchenny ....

Ja tez zrobiłem sobie kabelki, ale nie z żadnych folii aluminiowych i papierów toaletowych czy śniadaniowych tylk oz srederka w teflonie. Ładne plecionki ... ładne IC wyszły z tego i co najważniejsze ładnie grają :P a wyglądająco najmniej jak XLO :P

Nie wspomniałem jeszcze że kable wyglądają Hi- endowo, gdyby jeszcze ubrać go w ładną piżamkę np z grubego materiału tapicerskiego........istny szok:-)

Kabel naprawdę gra świetnie, musiałem wywalić mojego Silvera Aniversary bo grał tak nieprzyjemnie że strach.

Sam własciciel kabla bardzo sie o niego upominał :-)

Wiki > prośba o zamieszczenie fotki....kiedy już listonosz dostarczy ci przesyłkę i może pare wskazówek...;-)

Zrobienie kabla zajmuje pół dnia i trzeba jednak mieć trochę miejsca na podłodze.

To może jeszcze raz tak w przybliżeniu jak mi napisał Wiki.

Jesli robimy, dajmy na to kabel o długości ok 2,5 metra, to sklejamy trzy arkusze papieru pakowego takiego jak napisałem.

Odcinamy nadmiar papieru czyli zostawiamy 2,4metra. Kroimy folię na 4 paski o szerokości 5 lub 7 cm, ja mam 7 cm. Kładziemy folię na papierze i mierzymy szerokość paska paieru tak aby z każdej strony był nadmiar ok 10 cm. może byc trochę więcej .

Następnie zaginamy papier tak aby przykrył część folii z jednej strony a potem z drugiej i sklejamy miejsce styku tasmą po długości. Należy pamiętać aby pasek folii wystawał z każdej strony na długość co najmniej 10 cm , aby było z czego skręcić końcówki. Czyli jeśli papier ma 2,4 metra to łączna długośc końcówek wynosi 10cm, z resztą sami musicie zobaczyć...lepiej dać więcej aby było z czego skręcić i odciąć tak aby długośc skretki wynosiła 5 cm z każdej strony.

Końcówki papieru zaginamy tak aby łatwo było nam skręcić folię bez ryzyka pourywania jej.

Dodam jeszcze że jeden z forumowiczów okablował wewnątrz wstegę tym kabelkiem i stwierdził że nic lepszego do tej pory nie znalazł. Niestety nie było odzewu a szkoda bo "jak może aluminium grać lepiej niż miedz lub srebro?" - tak myślą ludzi i na tym się kończy

Zdjęcia będą prawdopodobnie w tym tygodniu i napewno jakaś recenzja Wikiego.

Fajnie by było gdyby ktoś podszedł do sprawy uczciwie i bez uprzedzeń..alumnium naprawdę potrafi ładnie grać ......jesli ktoś potrzebuje koniecznie nazwy czy marki na kablu może sobie napisać "Jan Niezbędny":-)........W każdym razie góra gra teraz znacznie lepiej niz z Anniversary, Kimberami 4PR i TC czy też samym Cordialem.

Niby dlaczego aluminium ma grać gorzej od miedzi czy srebra ? Glin jest tylko nieco gorszym przewodnikiem ale to pomijalna różnica i nic w porównaniu do np. węgla w VdH. Podkręci się gałkę głośności we wzmacniaczu o 1/39 kreseczki i będzie git.

Witam

Antoś prosił mnie o wklejenie zdjęć.

Proszę bardzo.

Pierwsze zdjęcie to pojedyncza żyła (plusowa).

Drugie zdjęcie to powiększenie samej końcówki kabla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-477-100000424 1170279315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden obrazek wart jednak więcej niż tysiąc słów. Teraz jasne a po opisie sadziłem, ze skręca się folię NA CAŁEJ długości kabla. Jedno mnie jednak intryguje - tak duża rozwinięta powierzchnia to duza okladzina kondensatora. Jak jest z pojemnością takich kabli ? Robiliście eksperymenty ze zblizaniem i oddalaniem od siebie "żył" kabla ?

Witam

No tak, okładzina duża, ale aby była pojemneość duża to okładzina od okładziny musi być bardzo blisko.

Nawet jak położę jedną żyłę na drugą to odległośc będzie spora (u mnie mniej więcej tak leżały na podłodze).

Można też położyć obok siebie (na podłodze) jeżeli się ma miejsce i nie ma problemu pojemności.

Pomiarów ani eksperymentów nie robiłem.

Pozdrowienia

Może przydać się w czasie budowy tego kabelka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny pomysł.Spróbuję coś takiego zrobić.Zastanawiam się tylko czy możnaby zrobić ten kabelek w taki sposób aby dobrze radził sobie również z basem.Możeby tak umieścić wewnątrz jakiegoś Kimber-a i na końcu spleść tę folię aluminiową razem z nim?.Mam pojedyńcze gniazda przyłączeniowe we frontach,jedynie w centralnym mam bi-wiring gdzie będę mógł porównać go z obecnym Silver Anniverasary...A może nie bawić się w wewnętrzną konstrukcję-razem z Kimberem tylko poprostu podłączyć go oprócz np.tej taśmy z aluminium na + i -?. Co wy na to?

AT

Aluminium można lutować zwykłą lutownicą. Jest stara wypróbowana metoda z czasów otvc RUBIN, w których uzwojenia trafa sieciowego były z aluminium. Lutowaną końcówkę należy położyć na tabletce aspiryny (polopiryny) i podgrzewać lutownicą. Uwaga - nie wdychać oparów.

Dokładnie to wygląda tak, że należy lutowaną końcówkę podgrzewać jednocześnie pocierając o tabletkę . W ten sposób końcówkę tylko cynujemy, a później normalnie lutujemy do innego elementu.

Fajny pomysl z tym calym kabelkiem :)

Czy koncowek nie mozna po prostu 'scisnac' srubka w bananie?

Co do samej warstwy zewnetrznej- czyli papieru... zastanawiam sie, czy nie moznaby tutaj wykombinowac czegos innego- w tej wersji jest mocno podatne na uszkodzenia, zgiecia itp. Moze by przygotowac plaska koszulke z takich koszulek (np leritza) na arkusze A4. Tzn nie chodzi mi o te zwykle miekkie koszulki, tylko takie grubsze- dosc twarde. Wiadomo, koszt sie zwieksza... ale o ile? 15zl? :) Z takiej pojedynczej a4 wyszlyby pewnie 3 dlugosci, po bokach skleic mozna tasma.

Jak rozumiem te folie leza luzem na podlodze? masa i + osobno? a jesli tak to czy nie lepeij uzyc zwyklego kabla tez luzem?

jak zawsze chodzi o pojemnosc kabla widziana przez wzmacniacz. Ot i cala tajemnica.

Niska pojemnosc = swietny dzwiek!!!

Próbowałem taką końcówkę kabla (skręconą folię aluminiową) polutować na Polopirynie S ale się nie udało.

Może zwykły drut idzie ale skręcona folia sie nie daje.

A może potrzeba lepszego lutowniczego?

Natomiast pomyślałem sobie, że możnaby taką końcówkę obkręcić cienkim drutem miedzianym.

I oblutować.

Muszę to spróbować bo chciałbym ten kabelek wrzucić do środka kolumny i nie mam jak go przymocować

do głośnika i zwrotnicy.

>Antoś

A czy próbowałeś tego kabelka na sekcję niskotonową?

Jak nie to sprawdź i daj znać.

Fakt, że ja wziąłem i zwinąłem całą szerokośc folii (około 30 cm) z papierem pakowym.

A Ty wyciąłeś pasek folii około 7cm.

Czyli ja mam większy przekrój (parę razy).

Pozdrowienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.