Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning ProAc Studio 100 by McGyver

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

byla mowa o wrednych ekonomach biznesmanach, ktorzy biednego Tylera tlamsza i kaza mu stosowac strasznie tanie elementy, zamist kupowac kondek za 10$ (oj to drogo) to wstawiaja elementy za kilka centow. kolumny brzmia jak gowno, ale zystk jest o te pare dolcow na kolumnie iwekszy, i jakims cudem kolumny sie sprzedaja. swietnie. ok. wielki to zysk, szczegolnie, ze nawet we flagowych kolumnach znajdzie sie tanie elementy... no ludzie :) (jak by palnal Kryszak parodiujac Walese)

i jeszcze jedno mnie zastanawia - jak mozna na sluch, sobie sluchajac cos tam wo dmu, lepiej zesrtoic kolumne, niz w porzadnym labie ze sprzetem pomiarowym? to po co te laby wogole sa?

zaznaczam, ze wcale nie jestem fanem Proac :) mi te kolumny i ta firma zwisza i powiewaja. chodzi o pewna logike, zdrowy rozsadek.

pitdog..chryste panie...jakie laby ??

Zapytaj Witka Albeckiego o jego pomiary PR 3.8. Jesli Tyler by sie tak bezkrytycznie trzymal tego co mu z tego "laba" wychodzi to by nie mialy te kolumienki podbicia 7dB w okolicy strojenia. Tyler po prostu tak stroil stare Response - 2,5 mialy "tylko" 4 dB podbicia. Nie twierdze w tym miejscu ze wielcy projektanci nie uzywaja pomiarow i mozliwosci technicznych jakie im daja powazne laboratoria, komory itp. Oni po prostu nadaja swoim kolumnom charakter ktory moze sie spodobac lub nie, ale nie musi miec nic wspolnego z czystym inzynierskim podejsciem do projektowania. Oczywiscie nalezy wspomniec "szczery" ewenement w calym swiatku - pan Franco Serblin, który w jednym z wywiadów stwierdzil ze projektujac nie zawsze jest pewien co mu wyjdzie - składa i słucha jak gra ;-) Pozdrowienia dla kolegow z watku "sonus faber club" z tej zakładki o jeden w lewo od naszej.

Bartek1, 12 Lis 2005, 19:44

>na kiepskim kondensatorze ucieka nie 1,2

>tylko z 30% dźwięku. Tak porównywałem wiele razy różne kondensatory. Kondensator w torze

>wysokotonówki jest kluczowy.

Zgadza się, w odtwarzaczu CD czy wzmacniaczu kiepski kondensator potrafi zepsuć ze 30% dźwięku. W projekcie typu Gainclone może nawet i z 80% :-))) Tu różnice są tego właśnie kalibru. Z kolei w zestawach głośnikowych kluczowy jest właściwy projekt zwrotnicy optymalnie dopasowanej do współpracujących z nią głośników. Same elementy wystarczy że przekraczają pewien próg jakościowy. W torze tweetera wystarczy w miarę solidny polipropylen. W tym wypadku postęp jakościowy w stosunku do elektrolita dochodzi do 50%. Natomiast zastąpienie owego polipropylena czymś znacznie droższym przyniesie poprawę już niewielką, w granicach 1-3%, może w porywach do 5.

>cyku pewne ruchy sa zamierzone, nie uwarzasz? Tyler przynajmniej siwdomie cos tam lepi, a na sluch? to taka bardziej loteria... o to mi chodzilo - ja nie twierdz nigdzie, ze parametry kolumn sa idelane (Proac), al eze ich brzmienie zostalo swiadomi euksztaltowane. i jesli to uznamy, to dochodzimy do wniosku, ze mozna inaczje, ale niekoniecznie lepiej. to tyle :) a inaczej to mozna wsyztsko zestroic/rozstroic

>cyku takz esie zgadzamy, ze pewne ruchy sa swiadomie wykonywane, a pewne nie :) ja osobiscie jesli chodzi o firmowe produkty to wole ATC - i pomierzone, i wszytsko jak nalezy w pomiarach, i muzykalne i ladnie gra. mistrzostwo.

>Mcgyver sluchalem, ale oryginaly, Twoich - nie, ale chetnie poslucham, gdy wreszcie zagoscisz w Trojmiescie :) bedziesz tu mile widziany. a przynajmniej Twoja jakas konstrukcja (w tym wypadku zmodyfikowany maly Proac)

dodam, ze niejedna konstrukcje tzw. DIY juz sluchalem. DIY w rozumieniu robota chalupnicza - przewanie jednak z pomiarami w miare mozliwosci.

Pitdog, wkrótce do Trójmiasta trafi moja konstrukcja. Nie będzie to ani klon, ani modyfikacja ProAków, ale za to na Scan Speakach, nowych 18cm revelatorach (takich jak w kolumnach Gamut L5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Będą to kolumny o brzmieniu w pełni świadomie ukształtowanym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bedzie mozna to posluchac? jestem bardzo ciekaw, przetwornki przednie i sporo mozna z nich wyciagnac :)

naprawde chetnie to odslucham, niedlugo bede na rynku za dobrymi monitorami i rozwazam wszelkie mozliwe opcje.

to co mówisz Mc Gyver ma sens ale pokaż mi przenoszenie chociaż w miejscu podziału, to uznam przeróbki za zrobione poważnie

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

"Bartek, jesteś zwolennikiem przerostu formy nad treścią. W wątku o wymianie komponentów w zwrotnicy napisałeś że solidne polipropyleny Jantzen Audio są niewiele lepsze niż elektrolity. Ja nie mam więcej pytań"

I nadal twierdzę ze sa niewiele lepsze.

"ja tam też się nie znam; ale te wimy to raczej zabiją każdą kopułkę; tfuuuu;)"

O widzę że ktoś dokonał porównań na ucho a nie wstawiał na opinię "solidne polipropyleny"

"Zgadza się, w odtwarzaczu CD czy wzmacniaczu kiepski kondensator potrafi zepsuć ze 30% dźwięku. W projekcie typu Gainclone może nawet i z 80% :-))) Tu różnice są tego właśnie kalibru. Z kolei w zestawach głośnikowych kluczowy jest właściwy projekt zwrotnicy optymalnie dopasowanej do współpracujących z nią głośników. Same elementy wystarczy że przekraczają pewien próg jakościowy. W torze tweetera wystarczy w miarę solidny polipropylen. W tym wypadku postęp jakościowy w stosunku do elektrolita dochodzi do 50%. Natomiast zastąpienie owego polipropylena czymś znacznie droższym przyniesie poprawę już niewielką, w granicach 1-3%, może w porywach do 5."

Mam wrazenie jak bym czytał broszurkę reklamową jakiejś firmy...Z kolei w zestawach głośnikowych kluczowy jest właściwy projekt zwrotnicy optymalnie dopasowanej do współpracujących z nią głośników... tak szczerze powiedziawszy to kluczowe jest wszystko a kondensator jest tak smao kluczowy jak we wspomnianych CD czy wzmaku, a chyba jeszcze bardziej. Wystarczy w miarę solidny polipropylen, ale co to jest solidny polipropylen??

W sumie to nawet nie miałem zamiaru się kłucić ani nic z tych rzeczy, ale panowie jeżeli już ktoś się wziął za taką robotę , a przecieżsą to znane, cenione i renomowane kolumny warto podejsć do sprawy kompleksowo i zadbać o wszystkie te obszary w których faktycznie firmy zawsze oszczędzają. Wysmienite okablowanie wewnętrzne Cardas kosztuje 3$ za stopę:

Ukryta Zawartość

Takie że właściwie lepiej już się nie da. Bardzo dobre kondensatory też nie kosztują majątku. Na przykład Jupiter:

Ukryta Zawartość

albo podobniez lepsze od tańszej wersji V-Capów Sonic Craft:

Ukryta Zawartość

Dobre gniazda z miedzi beztlenowej itd itp...

Takie moje zdanie, jeśli już robić to robić żeby faktycznie coś zrobić. Po prostu dziwię sie jak patrzę na te zdjęcia, wstawienie nowego, rzekomo lepszego (nie wiem bo nie porównywałem) głośnika wysokotonowego za 500zł sztuka i wymiana kondensatora w wysokotonówce na nieweiel albo wcale lepszy od orginału za kilka złotych.

McGyver z całym szacunkiem do twojej wiedzy ale wysokiej klasy sprzęcie hi-end nie am miejsca na takie stwierdzenia:

"W torze tweetera wystarczy w miarę solidny polipropylen. W tym wypadku postęp jakościowy w stosunku do elektrolita dochodzi do 50%. Natomiast zastąpienie owego polipropylena czymś znacznie droższym przyniesie poprawę już niewielką, w granicach 1-3%, może w porywach do 5."

Postep jakosciowy zastąpieniem elektrolita jest 50% a już zastąpieniem solidnego polipropylena jeszcze lepszym 1%...albo naprawdę nie robieś porónań odsłuchowych bardzo dobrych kondensatorów w torze wysokotonowca, albo to wszystko trąci właśnie jakimś podejściem "firmowym" gdzie za pleacami stoi księgowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Wimy uzytej przez McGyvera to pewnien (nie moge powiedizec kto) powaazny konstruktor z poteznym zapleczem powiedzial mi, ze testowal rownierz ten glosnik z tym kondem ale efekt byl srednio-kiepski.

Harvi a gdzie my mamy poważnych producentów z tym potęznym zapleczem? Mówisz o Akustyku albo innym Akkusie? Może AA (z całą sympatią dla Pana Michała). Z całym szacunkiem dla nich chciałbym poza uchem jako aparaturą pomiarową, zobaczyć prawdziwą komorę bezechową z porządnym oprzyrządowaniem labolatoryjnym.

I jeszcze jedno pytanie? Za jaką sensowną wartość uważacie stosunek ceny kod/głośnik? 20-30 %? Bo chyba nie 100 lub 200. Dlatego na zwykłego Mundorfa albo Jantzena warto wydać jeszcze po 15-25 zł więcej na kolumnę ale po co od razu MCap SUPREME Silver/Oil Mundorf za 350 zł?

ja jeszcze wracajac do tych wrednych liczykrup w Proac i pewnie innych firmach robiacych drogie przeciez kolumny. na pewno oplacalne jest zaoszczedzenie dolara na jakims tam alemencie, zamiast np. podniesienie i tak juz dosyc wysokiej ceny kolumny o 50$ ale jednoczesnie reklama, jakie to wspaniale elementy sie zastosowalo? lol to nie o to w tym biega panowie. nie do konca.

takie kolumny mozna przyrownac do wykwintnych dan w jakiejs restauracji, nie fast food ale wlasnie cos lepszego, z uwagi na ceny. no i wchodzi klient, zamawia ten kawior, wali na to keczup i mowi - no! teraz to dopiero smakuje :) zalowali mi tu keczapu ;) a to wystarczy inne danie zamowic, skoro to nie smakuje...

oczywiscie nie przecze, ze jakims dziwnym zbiegiem okolicznosc to danie moze faktycznie lepiej z keczupem smakowac... chociaz z drugiej strony... :) dotad gdy cos takiego probowalem bylo kiepsko, moze w koncu cos mnie zaskoczy.

Jasny gwint!

Ludzie o co wam chodzi? Facet założył treściwy wątek jakich tu mało.

Harvi, zakładam w ciemno, że zestawy Twojego uznanego konstruktora w cenie Studio100+tuning

McGyvera nie podskoczą tej konstrukcji. Można pisać i tak, tylko po co? Trzeba by porównać i wtedy można cokolwiek powiedzieć. Najlepiej, gdyby kolega, któremu McGyver tuningował zestawy pofatygował sie z nimi do salonu i porównał z zestawami poniżej 10Kzł. Albo nawet z oryginalnymi Studio100. I to by było ciekawe, tylko dla zaspokojenia czyjejś ciekawości pewnie mu się nie będzie chciało. I wcale się nie dziwię.

To jeszcze nic, przecież w tym wątku nawet odezwał się właściciel kolumn, co więcej, zadowolony z tuningu !

Postawa niektórych osób tutaj jest conajmniej dziwna i współczuję McGyverowi że musi się z nimi użerać

oststni mój wpis był do Harviego.

McGyver powinien tuningować tak:

-kondy za 350zł/szt - x4

-cewki za min. 200zł/szt - x4

-wytłumienie borosilicate, najlepiej bezpośrednia wspólpraca z Totemem. Kilka warstw dla pewności - cana nowych paczek(przyznam, że nie jestem pewien, więc nie powinienem pisać :))

-okablowanie referencyjnym Transparentem

-terminale robione na zamowienie z Cu 7N + złocenie u Cartiera

-zastosowany tweter jest zdecydowanie za tani i za kiepski, widzialbym conajmniej Telara.

-50% marży

W zasadzie inny tuning nie ma sensu, ale w wersji dla cieniasów niech zostanie tak jak jest:)

Harvi

Tonsil produkował na zachodnie rynki ładnie wykonane/lakiery fortepianowe/ dwa zestawy pod nazwą TLC /lub jakoś tak się nazywały/ .

Każda kolumna miała bardzo ładne wykresy z komory, a dodatkowo zestawy były parowane.

I co z tego ?

Grały jak Tonsile i tyle.

kwestia podejscia do sprawy, jednemu nie przeszkadza, ze kolumna strojona mniej wiecej pi razy dzrzi na ucho a jakims tam pokoju, innemu to przeszkadza. takze nie ma sie tutaj co unosic, spokojnie sobie dywagujemy.

podany przyklad nic nie dowodzi poza tym, ze ludzie w tonsilu nie potrafili wykorzystac narzedzi, ktore mieli...

natomiast sytuacja odwrotna juz narzuca pewne konsekwencje, chocby nie wiem jak utalentowany byl rzemieslnik bez odpowiednich narzedzi.

wracajac do tej kolumienki proac - juz bardziej rozumiem ugotowanie po prostu wlasnego dania, a nie doprawianie i grzebanie w gotowym projekcie. po prostu kolumna sporo kosztujaca.. potem strach kupowac uzywki, czy nie grzebane? co innego cos taniego, mozna sobie grzebac bez ryzyka powazniejszej straty. :)

pitdog, luzik, w razie czego klamotów nie wyrzucasz, schematu zwrotnicy nawet nie trzeba przerysowywac, bo McGyver już to zrobił i wracamy do tego co było. Fakt tracimy na odsprzedaży 9700 jakieś 50% i zostajemy z elementami. razem daje to jakikeś 600zł. Myślę jednak, że jeżeli ktoś posłucha góry dobrze zaaplikowanego 9700 to do Seasa raczej nie wróci. No, ale o gustach...

Słuchałem Studio100 w salonie. Super jak dla mnie, trochę więcej soczystości by nie zawadziło, jeżeli McGyverowi udało się to poprawić nie psując reszty to tylko pogratulować.

...może za jakiś czas ktoś sklonuje tą konstrukcję i porówna oryginalną i McGyverową wersję zwrotnicy. Tak, czy inaczej informacje konkretne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.