Skocz do zawartości
IGNORED

Oceńcie konfiguracje + pomocy ;)

Alucard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... postanowiłem zacząć składać sobie jakieś audio..

narazie będzie to dobra karta muzyczna + wzmacniacz + 2 kolumny.

Zastanawiam się nad konfiguracją

karta muzyczna - nie wiem, ale najlepiej jakaś z wejsciami CHINCH zamiast JACK. (Może Maya)

wzmacniacz - Koda DRA-660 ?

kolumny także KODY, bo słyszałem, że to dośc dobra i przy okazji tania firma

Poradzcie... na całość mogę wydać mniej więcej... 1700 zł max

https://www.audiostereo.pl/topic/22506-oce%C5%84cie-konfiguracje-pomocy/

Zależy do czego potrzabna CI ta karta. Niestety nie znam jej. Mnie wystarcza zwykły sound blaster. Jeśli masz możliwość to pobaw sie np Audigy 2 Platinum. Jeśli chodzi o kolumny to napisz jak duży masz pokój...

Ja nadal lansuje podpinanie do komputera cyfrowo zewnetrznego przetwornika i wzmacniacza (moze byc w jednej obudowie). W tym momencie nie musisz inwestowac w wypasiona karte dzwiekowa, ktora i tak po wyjsciu ze sklepu przestanie byc wypasiona ;) Zwykla cyfra i voila. Moglby to byc amplituner KD, ale jezeli chcialbys tu miec cos dobrego zmarnujesz kupe budzetu na najwazniejszy element zestawu czyli kolumny.

Mam dla Ciebie propozycje, nawet dwie - uderz w priv, jesli masz ochote

Kolumny: jezeli nowe do 11m2 proponuje Wharfedale 9.1 lub Phonar Compact 2. Ludzie tu chwala jeszcze KEF Q1, AE Evo i AA Dione, ja ich nie slyszalem. Myslac o second handzie wskakujesz polke wyzej.

11m2- z kolumn to jakieś podstawkowe, jakieś dobre monitory. Wzmacniacz - to już kwestia gustu - mnie podoba się Yamaha - może to niedojrzałe ale podoba mi się i tyle, ma lekko uwypukolne czestotliwości graniczne. W podanej cenie to tylko raczej używane kolumny i wzmak.

Tak na szybko z Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a moze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba trochę przekombinowałeś z tą karta dźwiękową - za te pieniądze to kupisz już całkiem porządny odtwarzacz. A za pół tego coś, co w zupełności Ci na początek wystarczy. Dołóz to do kolumn, bo akurat na nich najtrudniej zaoszczędzić w przeciwieństwie do elektroniki.

A z wzmacniaczy na przykład:

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle, to lubię małe ale jeśli duże to takie ;-)

Ukryta Zawartość

Do 800zł? Pokój co prawda malutki , ale porządne , cięzkie kolumny zawsze niezastąpione

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ja spróbowałbym z tymi -powinny zagrać ładnie.

Napisz jakie kolmny masz teraz - wtedy łatwiej dobrać nowe , bo wiadomo co słuchałeś wcześniej i znane są twoje wymagania.

Ja raz w życiu (dlaczego tylko raz?!) słyszałem te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pozostają one (wg mnie) niedoścignionym wzorem dla innych , a szczególnie w tej cenie. A odsłuchiwałem tez kolumny 4razy droższe i wcale nie były lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paulinka co masz do zarzucenia firmie Tawo? Wątpię , czy sluchałaś chociaż więcej niż 1 parę tej firmy. Wiadomo , że ich systemy nie są hi-endami , ale nie o to przeciez chodzi Alucardowi , nie uważasz? On chce kolumny , a ja proponuję mu te - wg mnie dość dobre , jeśli wziąć pod uwagę stosunek ceny do jakości. Proponuję czytać temat od pierwszego wpisu - bo mi wydaje się , że Alucard dopiero zaczyna swoją przygodę z leszpym sprzętem audio i myślę , ze te Tawo byłyby dla niego dobre. Piszesz , że był już wątek o takich firmach. Ja moge powiedzieć tyle - nie liczy się ani firma ani cena. Kolumny mają dobrze grać, bez względu na osobiste /niewpełni uzasadnione/ uprzedzenia. Nie wiem czy słyszałaś kolumny Tawo 703 - grają /jak na cenę ok.1300 za 2szt./ rewelacyjnie. Waga - 24kg./szt....

Pozdrawiam

Simonello

P.S.Nie chcę , abyś moją wypowiedź potraktowała jako atak na hm... swoje preferencje audio(?). Zyczę Ci zadowolenie ze swojego sprzętu i wciąż nowych odkryć muzycznych.

Ja też bym na Twoim miejscu nie żałował na kolumny. Kiedys tam sobie dozbierasz te 200zł i dokupisz lepszy CD, sprzęt komputerowy tanieje wiec karte za rok kupisz 2x taniej lepsza. Kolumny bedzie Ci najtrudniej sprzedac i najtrudniej wymienic na lepsze mała tracac przy odsprzedaży. Starsze wzmaki raczej nie straca na wartosci. Bo czy ma 10 lat czy 12 to mała różnica, za to za kolumny nie weźmiesz wiecej niz 50% ceny ktora za nie zapłacisz. A jak kupisz dobry wzmacniaczyk, zbierzesz kilka osob ktore go pozchwalaja, to cena wzrosnie i moze zarobisz na nim 100% ;)

> sprzęt komputerowy tanieje wiec karte za rok kupisz 2x taniej lepsza.

Jeżeli chodzi o karty muzyczne to ta zasada tyczy się tylko tych kiepskich kart (SB i pochodne), a kolega wcale nie planuje kupić SB tylko całkiem przyzwoitą Mayę i ona NA PEWNO nie będzie za rok tańsza o połowę.

Moge ew doradzic jezeli chodzi o karte - nie kupuj za cholere audigy - to pic na wode , moze posiadac pelno bajerow , ale dzwiek to kicha w porównaniu do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - masz tu kilka kart -niestety wszystkie do kina , aczkolwiek M-Audio jest producentem sprzetu zawodowego( tzn do studiów nagran i dla muzyków ) stereo i tak bedzie lepsze :)

Ukryta Zawartość

>Alucard, 13 Lis 2005, 10:55

>>4kowal, 16 Lis 2005, 22:19

Cześć Alucard!! Witam potencjalnego audiofila!

W zestawionym systemie mamy problem "wąskego gardła"

(ang. bottleneck). W systemach audio przeważnie są to kolumny.

W systemach komputerowych bywa inaczej, może być to sygnał

(czytaj kompresja stratna mp3, przetwornik, czyli karta, oraz wzmak i głośniki).

Jeżeli chcesz poprzestać na tym, co ćwiczysz do tej pory, to sprzęt średniej jakości

i tak będzie lepszy niż sygnał typu mp3.

Ale mam nadzieję, że jesteś potencjalnym miłośnikiem prawdziwego dźwięku.

Dlatego radzę zakup przyzwoitego wzmacniacza z drugiej ręki typu Koda/Conrad

i ludzkich kolumn.

Za jakiś czas odczujesz różnicę w brzmieniu i dojrzejesz do innych zmian w systemie.

Nie wstydź się pytać.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.