Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Sony ST-S 700 ES - wasza opinia

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gutekbull - ja też się cieszę, że na Allegro ubyło jednego antyka. Dziwne, że taki wstrętny towar zawsze znajdzie amatora. Tak poważnie to nie chciałbym go nawet za darmo. Taki mam gust i już!

Zacznę się chyba bardziej rozglądać po lombardach za takim starym chłamem, bo jak widzę ładną kasiorę można na tym zarobić!

Discomaniac71 - polecam nieugięcie tego Sony700.

A ciekawe za ile go możesz mieć?

discomaniac- a może warto mierzyć jeszcze wyżej, ostatnio kupiłem na ebay'u 770es z drewnianymi boczkami w super stanie za 104 Euro .Nie wiem, dla mnie był to strzał w dziesiątkę przesiadłem się na niego z 550es.Pamietam jak podłączyłem je razem do mojego wzmaka i przełączając na zmianę selektorem źródła porównywałem na tych samych stacjach. Po 10 minutach 550-tka wylądowała w szafie, gigantyczna różnica. Naprawdę solidna konstrukcja 6,4kg i b.dobre elementy. Oczywiście jest dużo tunerów lepszych od 770 ale za cenę około 400-500zł nie ma sobie równych

Żeby było wiadomo o czym rozmawiamy proszę bardzo: ( który ładniejszy ? ...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9741-100000431 1170279302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzylo => "Nie wszystko złoto co się świeci" , mamy różne gusta, co to za paskuctwa tu wkleiłeś - styl późny Jaruzelski ;-)

A tak poważnie ,należy najpierw posłuchać ,a później oceniać - bo przecież o to głównie tutaj chodzi.

Soniaczy miałem kilka w latach 80 - bo to kiedyś był standard i żaden mnie niczym nie zachwycił.

Ten Kenwood KT-917 to legenda i dość tanio poszedł ,na Ebayu widziałem cenę 1450 euro !!!

O rany dajmy spokój z tym Kenłudem. Temat jest taki, że discomaniac ma okazję kupić 700ES za jakieś śmieszne pieniądze i ja go do tego zachęcam. Kenłud to nie była śmieszna kwota, choć pewnie dużo lepiej odbiera, niech Ci będzie. Może sam kiedyś sprzedam cały mój sprzęcik, dołożę drugie tyle i kupię sobie takiego Kenłuda. Wstawię go w gablotę i będe patrzył i podziwiał to cudo...

• 3 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie dotral do mnie ten Soniaczek - Onkyo wczesniej poszlo na Allegro... Coz kumpel z Legnicy ktory mi je go zalatwil - Sylwek pozdrowionka:):):) - wiedzial co mowi... Soniaczek gra wysmienicie zdecydowanie lepiej od T 4511 i wreszcie nie ma tego koszmarnego RDS-u. Brzmi tak jakbym chcial - milo dla ucha cieplo detalicznie z duza dynamika... Jak dla mnie wystarczy. Dziekuje wszystkim za wpisy i pozdrawiam.

discomaniac71 - co jest strasznego w RDS - mozesz to wytlumaczyc na jakims pzykladzie - ja widze same zalety tego systemu

pozdrowienia kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Nie mam doswiadczen w porownywaniu tunerow, z mojego jestem zadowolony, ale nie przekonujesz, albo Ci sie nie chce, mnie do tego ze RDS jest do bani. To ze pracujesz w radio to moze i faktycznie sklania Cie do takiej opinii ze RDS jest do kitu, ale ja patrze na to z perspektywy zwyklego posiadacza tunera w domu. Sam tez mam czasami niewdzieczne zajecia polegajace na retuszu,,pasztetów'' ktore maja sie ukazac na okladce jakiegos poczytnego ,,polskiego'' miesięcznika, ale to nie powod by osoba ktora czyta te wypociny mowila ze kobitka w czasopismie jest do bani - ja wiem jak ona wygladala przed, a jak po retuszu, ale przecietny Kowalski nie ma na ten temat zielonego pojecia. Moze i ty z prawidlowym dzialaniem RDS masz siodme poty, ale ktos kto go posiada w tunerze cieszy sie z jego posiadania.

Napisz w kilku slowach co jest slabego w funksji RDS nie z perspektywy radiowca tylko zwyklego sluchacza.

Pozdrawiam kaszanka7

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wlasciwie nic nie ma... ja ma swoje prywatne uprzedzenia i tyle - czestotliwosci znam na pamiec a tytulow kawalkow nie potrzebuje bo tez je znam - liczy sie dzwiek

Ciebie w 100% rozumiem - tej pracy z panienkami pewnie niejeden Ci zazdrosci...

Oj nie wiem. Robilem 1 numer Pleyboya w Polsce i ,,bawilem sie '' z Kasia Figura. Powiem tak ona z figury to ma tylko nazwisko - po obrobieniu kolorystycznym wyretuszowaniu tego co pasowalo wyretuszowac przyszla korekta z redakcji - PROIMY TA PANIA POZBAWIC WALKOW TLUSZCZU - po co taka kobita sie fotografuje to ja nie wiem, a co do RDS ja u siebie z niego jestem bardzo zadowolony - zwykly czesto spotykany RDSik jest tylko 2 lub 3 poziomowy, a ja mam chyba 6 czy 7 poziomow - calkiem fajna rzecz.

pozdrawiam kaszanka7

ps. Jak to czytaja jakies forumowiczki - dziewczyny nie stresujcie sie ze ,,juz'' w wieku 40 lat pojawiaja sie wam zmarszczki - na kompie kobitce nawet w wieku lat 80 mozna je zlikwidowac.

< Krzylu

To nawet ciekawe poczytać opinie Facetów na temat tunerów, których nie słuchali,może nawet nie widzieli, kupiłem pięć tunerów-starych , sluchałem 3 stare nie swoje, w tym 3 Kenwoody ,nikt w nich nic nie wymieniał, nic nie wyschło a grają jak marzenie ,tak to zamiast pisać i czas tracić, zacząć słuchać.

Muls -

Ok. masz rację, trafiają się czasem 20-30 letnie dobrej klasy sprzęty, w których nic nie wyschło i się nie rozstraja, i są w stanie "fabrycznym". Ja w swoich powyższych wpisach potwierdziłem przecież, że kenłud pewnie gra świetnie, i jestem nadal przekonany, że ma lepszy dźwiek niż wszystkie Sony ES. Jest on jednak jak na nasze czasy niepraktyczny - brak programatora, duży pobór prądu, wstrętny wygląd itd..

Jego możliwości brzmieniowe i tak bedą niewykorzystane w czasach MP3 z wiekszości stacji, których discomaniac pewnie słucha. Porady były skierowane z myslą o discomaniacu. Tobie muls polecam tylko kenłuda, bo przecież najważniejszy dla audiofila jest dźwięk!

pozdrawiam serdecznie!

• 1 rok później...

Chciałbym odnowić wątek ciekawego tunerka sony ST-S700ES.

Podobno wart jest 400-500zł ???? Tak słyszałem; skoro jest to musi być naprawde dobry.

Model ten jest z lat około 1986-88. Jak sie ma do nowszych konstrukcji ES i innych.

Szczególnie chodzi mi o walory dźwiękowe.

Mile widziane uwagi krytyczne.Pozdro

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tutaj chca za niego 450 Euro co oczywiscie jest cena zdrowo przesadzona:

http://www.springair.de/index.html?tuner_14.htm

Postaram sie za chwile zrobic fotki wnetrza ST-S 700 ES - moze to cos komus pomoze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pisalem juz o nim powyzej. Gra miekko z ladna srednica i niezla detalicznoscia. Swietnie slucha sie na nim jazzu. Basik jest dosc gleboki. W 100% zaspokaja moje potrzeby. Co do wnetrza jestem troche rozczarowany - jedna plytka trafo i jeden duzy kondenstator (co prawda Nichicon). Daleko mu pod wzgledem budowy do tunerow takich firm jak Musical Fidelity czy Accuphase (to moje zdanie). W srodku troche kurzu dlatego wielkie sorry. Poza tym jedno ze zdjec robione w pospiechu jest zle skadrowane.

post-1457-100000401 1170308803_thumb.jpg

post-1457-100000402 1170308801_thumb.jpg

post-1457-100000403 1170308798_thumb.jpg

Jeśli ktoś lubi słyszeć tak jak nadają (nie zawsze dobrze nadają) to polecam Onkyo z serii integra; T9900, T9990 (ostatniego mam) zalety;

brak własnych upiększeń

b.duża dynamika

superniskie harmoniczne

superczułta sekcjja odbiorcza nawet dalekie stacje dobrze odbiera (raster 0,025MHz , rozbudowana sekcja filtrów ,zaweżania pasma e.c.t)

20 pamięci

brak RDS

niewysoka cena na ebayu od 500-1500 zł zależy od szczęścia.

jak ktoś lubi miękkie brzmienie to wystarczy podłaczyć do właściwej lampki i będzie tak jak ktoś lubi

jeśli ktoś ma 8K$ to polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dynlaby i inne topowe modele wysiadają !

polecam.

Rafaell

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

p.s. Onkyo T9990 to z w/w zdjęciami 3x więcej bebechów miedziowane sekcje i naprawdę wszystko poza kabelkami do panelu frontowego charakteryzuje się ładem . Miałem zrobione "rozbierane zdjęcia" ale mi syn z dysku skasował i nie chce mi się ponownie rozbierać masa odkręcania i dość ciężko wsystko porozpinać nie chcałbym sobie zrobić kuku.

Tuner waży 8,5 kg ale jest bardzo płaski jak na tyle bebechów bo ma tylko 10cm wysokości

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafaell to Onkyo to inna generacja tunerow. Nie porownuj z Sony. Stare Kenwoody tez mialy mnostwo czesci Marantze takze - inaczej sie wtedy robilo sprzet. Mysle ze gdybys uslyszal dzwiek 700 ES bylbys bardzo dziwiony. In plus.

discomaniac71, 8 Sty 2007, 21:45

wszystkie niższe od Onkyo integra T9900 iT9990 modele to popularny szajs i masz rację dziekuje za zdjątko

pozdr

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.