Skocz do zawartości
IGNORED

Co pod standy : marmur czy granit?

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

alescie czlowiekowi pomogli ...

A jak poszukasz na forum to watek juz sie przewijal i najwyrazniej nie ma jednoznacznej odpowiedzi. najlepiej byloby gdybys mogl sprobowac obydwu kombinacji.

Granit sprawdza się. Mam. Marmur - nie wiem.

Nie wiem czy warto posiłować się tu dywagacjami o właściwościach sonicznych obu, bo sam o tym mało wiem.

Jest dla mnie 1. rzecz, która przemawia za granitem: nie jest porowaty. A marmury - widziałem - są. Czyli - kwestia konserwacji i wyglądu. (Twego samopoczucia i co się połowicy podoba.)

Jest jeszcze coś tańszego - też niezłe: konglomerat, czyli sztuczny kamień.

Używany np. na parapety. Duży wybór.

Wybierz sobie, co Ci się podoba, byle nie za cienko. Będzie lepiej - usłyszysz różnicę.

Pozdrawiam.

w kwestii porowatosci - granit tez jest porowaty (choc w mniejszym stopniu), ale zaloze sie, ze wiekszosc uzywa kamienia polerowanego - a polerowanie otwiera pory w nie je zamyka. I ja tez zamowilem z standy z granitowymi cokolami a nie marmurowymi ze wzgledu na wieksza trwalosc tego kamienia - choc z drugiej strony ile marmurowych zabytkow jest na swiecie i liczy sobie setki, a niektore tysiace lat ... :)

Zdaje się ,ze marmur ma minimalnie lepsze właściwości pochłaniania wibracji niż granit,ale oba materiały są w tym zastosowaniu bardzo dobre.

Wybierając z tych dwóch kierowałbym się estetyką ,gustem i ew. ceną.

Pozdr.

Nie wiem dokładnie w jakich warunkach z granitu uwalnia się radioaktywny radon, ale zdaje się, że lepiej unikać stosowania tego materiału w pomieszczeniach mieszkalnych. Niewielkie płyty pod standami pewnie nie zaszkodzą, ale większych ilości bym unikał...

->jozwa maryn

Le radon est un gaz radioactif d'origine naturelle, (...). Il est issu de la désintégration de l'uranium contenu dans l'écorce terrestre. (...) Le radon se désintčgre en descendants solides émetteurs alpha ŕ vie courte : c'est-ŕ-dire en élément de courte période radioactive, émettant un rayonnement alpha en se désintégrant

Radon jest gazem radioaktywnym (...) powstaje z rozpadu uranu zawartego w skorupie ziemskiej (...) rozpadając się emituje nietrwałe cząstki alfa...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze po angielsku ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobacz tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ludzie, nie świrujcie. Pochłaniamy takie dawki promieniowania kosmicznego, że ten rad to pryszcz.

Marmury- owszem, dobre - w klimacie śródziemnomorskim i w hotelach.

a co do porowatości to radzę przejść się do kilku zakładów nagrobkowych i wtedy się wypowiadać.

Są różne ganity. Widziałem takie prawie czarne, o takiej znikomej porowatości powierzchni, że wzrok mi się po nich ślizgał.

sprawdzcie reką !

Tej "wady" zdaje się nie ma konglomerat, choć w przekroju czasem widać takie jakby przecięte pęcherzyki powietrza, fi ok. 2-3mm.

Jak ktoś chce mieć ideał - można zapastować mikruśne pory.

Tanie granity są porowate i ich powierzchnia nawet po oszlifowaniu ma " wżery".

Pozdrawiam.

Te błyszczące granity na nagrobki to ostatnio chyba syntetyczny korian.

Rad i radon to dwa róźne pierwiastki.

Rzeczywiście nie ma co przesadzać, ale granitowej podłogi lepiej nie robić...

Marmurowej- nie ogrzewanej - w naszym klimacie również.

Granit- nieboszczykom nie szkodzi ; )

Pozdrawiam.

PS. A jak jest obawa, że granit coś tam fuj wydziela - brać, co nie wydziela. Proste : )))

Andrea - porowatosc granitu nie jest widoczna golym okiem, ale jesli bedziesz mial okazje to obejrzyj pod mikroskopem najlepiej polerowany :). A co do szkodliwosci - jest to material dopuszczony do stosowania wewnatrz budynkow (w Polsce przez ITB) -> przeciez co drugi bank jest wylozony granitem - ludzie tam nie spedzaja 24h na dobe ale wystarczajaco duzo by zabroniono stosowania granitu gdyby byl szkodliwy.

pall55: : ))))

Napisałem z autopsji, gdyż "zaliczyłem" 2 m-ce temu ok. 8 zakładów kamieniarskich w poszukiwaniu ładnego, zielonkawego granitu i... cmentarz.

Różnice w polerowanym granicie są duże. W strykturach różnych gatunków - też.

Mnie rzuciło sie w oczy, że w zależności od struktury, czasem gradacji, nawet na perfekcyjnie oszlifowanej powierzchni na niektórych gatunkach były wżery. Mnie się to nie podoba, bo na takich płytach nagrobkowych, w wilgotnych warunkach, mogłyby się "zalęgnać " jakieś glony czy inne żyjątka (mchy ?) czy coś takiego. Z reguły takie gatunki były nieco tańsze.

Dało się zauważyć, że na innych gatunkach takich wżerów nie uświadczysz ani gołym okiem, ani nie wyczujesz dłonią. Ba, są strasznie gładkie, gładsze wyraźnie niż inne.

Tyle tytułem odpowiedzi.

A tak naprawde, myślę , że do naszych zastosowań nie ma to większego znaczenia. Ma być ładne, dość grube i spełniać należycie swoją rolę.

Temat nie wart długiej dyskusji.

Pozdrawiam.

Andrea - tez opieram sie nieco na doswiadczeniu - kiedys pracowalem w firmie, ktora robila elewacje wentylowane. Jezdzilem na targi do Verony, a nawet do Chin (a co - pochwale sie ;) ) wiec troche kamieni sie naogladalem. Oczywiscie, ze sa rozne - ale akurat porowatoscia w zastosowaniach domowych nie przejmowalbym sie zbytnio - choc moge sobie wyobrazic bialy, mocno porowaty kamien w ktory wbijaja sie kolejne wartwy kurzu ..., a zona staje sie wrogiem ;) Co innego twardosc - marmur jest bardziej miekki - drgania sa chyba przenoszone lepiej/bardziej przez sztywne materialy - a jesli tak to przez granit - co z tego wynika? - ciagle nic nie wiem, wiec ciezko mi powiedziec czy rola cokolu ma byc wytlumienie drgan, czy tez raczej ich odpowadzenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.