Skocz do zawartości
IGNORED

AV-29QH4SU

henry01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem przed zakupem telewizora i oczywiście dylemat 4:3 czy 16:9. Przeglądam forum ( nie tylko to) i widzę, że większość użytkowników optuje za 16:9. Po dłuższym zastanowieniu dochodzę jednak do wniosku, że 4:3 będzie lepszym formatem na kilka najbliższych lat. Powodów jest kilka:

1. Pojedyńcze audycje typu "Mistrzostwa Świata w piłce nożnej" nadawane 16:9, czy inne to zbyt mało, żeby angażować się w ten format - proszę wytłumaczyć żonie, że "M jak miłość" i inne badziewie będzie lepiej wyglądało na takim odbiorniku, do tego dużo droższym. Poza tym ja akurat często oglądam audycje popularnonaukowe i publicystyczne i wówczas taki format jest zwyczajnie do kitu.

2. Sugestie typu "ten odbiornik ma świetne formatowanie z 16:9 do 4:3" są nieco naciągane - jakby nie kombinować, obraz będzie zniekształcony i wynika to z prostej arytmetyki-muszą być straty przy wyciąganiu obrazu (nawet w JVC-choć doceniam tą firmę). Jeśli oglądamy w 90% polską TV 16:9 to strata pieniędzy.

3. HDTV odpada w przedbiegach (to dotyczy chyba wyłącznie odbiorników 16:9, także plazma i LCD), bo gdy transmisje będą choć częściowo w polskiej TV nadawane w takim systemie (nie szybciej za 5-8 lat , dzisiaj zakupione odbiorniki będą przestarzałe i trzeba je będzie wymienić i wtedy to zrobię.

Oczywiście można mieć dwa lub trzy odbiorniki TV w tym jeden 16:9, ale czy oglądając dwa razy w miesiącu film DVD warto wysupłać tak dużo kasy? Ja powątpiewam.

Reasumując, po tak przydługim wstępie, mam pytanie odnośnie TV JVC AV-29QH4SU. Przyjrzałem się temu odbiornikowi na stronie JVC i spodobał mi się, ale chciałbym znaleźć użytkowników, bądź kogoś, kto przyglądał sie temu sprzęcikowi. Nie znalazłem żadnych komentarzy odnośnie tego telewizorka i nie wiem co o nim sądzić. Z tego, co zauważyłem nie brak mu funkcji poprawiających obraz, ale oczywiście to nie wszystko, najlepiej poznać sprzęt naocznie (dźwięk i funkcje dodatkowe mnie nie interesują-tylko obraz). Jeśli ktoś miałby jakiekolwiek doświadczenia, proszę o komentarz. Doceniam szczególnie komentarze krytyczne, bo zachwyty typu "och, on jest za....sty są bezwartościowe. Czekam na odzew forumowiczów, liczę na Was i na Waszą rzetelną odpowiedź. Z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/22753-av-29qh4su/

Całkowicie się z Tobą zgadzam!

Polska TV nadaje dziś w formacie 4:3 a nic nie wskazuje że w ciągu najbliższych paru lat t o się zmieni.

Dlatego zakup TV 16:9 nie wydaje mi się sensowny, jeśli chodzi o oglądanie TV.

A do kina domowego telewizory niezależnie od ich wielkości i tak się nie nadają (tu rządzi projektor) więc nie ma dylematu: tylko 4:3.

Niezaleznie od tego, co usiłują nam wmóić działy marketingu różnych firm... Stać nas chyba na samodzielne myślenie?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/22753-av-29qh4su/#findComment-419155

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.