Skocz do zawartości
IGNORED

tannoy fusion2/m2/mx2 + reloop HA-200

kadlubosiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowy na forum i wyczytałem, że warte uwagi są głośniki tannoy mercury m2. Problem w tym ze jestem z Warszawy i nie wiem gdzie je dostać. W związku z tym uprzejmie zapytuje się czy fusion 2 lub mx2 sa rownie dobre badz lepsze? Slyszalem pozytywne opinie o fusion 2. Czy wzmacniacz reloopa HA-200 bedzie z nimi ladnie wspolpracowal? :) dzieki z gory

https://www.audiostereo.pl/topic/22783-tannoy-fusion2m2mx2-reloop-ha-200/
  • Redaktorzy

M2-ek nowych raczej juz nie dostaniesz, więc .. weź fussion2 (lepsze od MXów). A z Reloopem zagrają na prawdę fajnie. poszperaj trochę w forumowej wyszukiwarce bo przynajmniej jeden taki zestaw na forum powinien być ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam!! Mam ten zestaw gra bardzo przejrzyście. Fusion są zupełnie inne od Mercury. M2 są bardzo ciepłe i miękie Fusion są bardziej przejrzyste i szybsze, w zestawieniu z Reloopem dają troszkę twardy dźwięk, dobre zestawienie do rocka i metalu. Jeśli masz jakieś pytania pisz na maila.

Ja miałem do niedawna M2, ale je sprzedałem i kupiłem Gale 3020 (ciężko je obecnie trafić) - i pod pewnymi względami przewyższają M2. Jeśkli Ci sie nie spieszy to dzis ich spokojnie posłucham dłużej i będę mógł coś więcej napisać. Jaki masz pokój? Jeśli jesteś szerzej zainteresowany to pisz na maila lub gg.

Pokoj mam 17m^2 ale mam zamiar uzywac je nie tylko u mnie ale tez w razie jakichs okazji u znajomych itp.

Mam jeszcze pytanie co sie stanie jak ktos (lub ja) przypadkiem nazbyt przekreci pokretlo wzmacniacza (w koncy to 120W a glosniki do 85W)? A pisalem ze jestem z Warszawy bo widzialem gdzies ogloszenia ze ktos ma do sprzedania ale poza Warszawa a jeszcze gdzies na tym forum znalazlem wpis (nie pamietam kogo), ze zna sklep gdzie wszystko dostana (byla mowa o mercury m2). I Jakie kabelki polecacie ale takie tansze!! nie jakies audiofilskie bo potrzebuje co najmniej 3metrowe a nie chcial bym wydac wiecej niz 300zl jesli to mozliwe. Nie jestem jakims audiofilem wiec chce takie zeby byly akuratne a nie jakies wypasione :D

Ja bym nie dawał się bawić w takim wypadku innym (zwłaszcza po wypiciu) pokrętłem głośności - kolumny mogą nie wytrzymać i tyle - głośniki spalone. Nastawiając się na używanie kolumienek na małych imprezkach to można się pokusić o jakieś wytrzymalsze - bo wiadomo jak to bywa ;-)

Ja jak się już osłucham, będę sprzdawał moje Gale. Ich moc max to chyba 120W a skuteczność 90dB!!. Jeśli miałbys więcej pieniązków to JBL E30 aż do 280W.

Hmm.. ktos napisal ze mozna by tez pomyslec nad Gale 3020. a co wy myslicie o takim zestawie ? wzmacniacz reloopa i Gale 3020.. Lepsze niz fusion2? Nie wiem czemu jakos te wpisy z rana zniknely :). Nie spiesze sie z zakupem wiec czekam na porady

kadlubosiek, jestes z Warszawy, ja też i wiem, że jest kilka sklepów w tym mieście. Masz swoje typy, więc najlepiej wzmacniacz pod pachę i posłuchać w jednym i drugim zestawieniu.

• Redaktorzy

jak już się zdecydujesz i kupisz kolumny i wzmaka to odezwij się do mnie na prova w sprawie kabli. Powinienem mieć coś ciekawego w rozsądnej cenie ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

tutaj kupisz nowe M1-ki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No wreszcie sie pojawiły wszystkie posty...

Co do Gale 3020 - to tak:

- większa moc niż w Tannoy (120W max.)

- wieksza skuteczność (Gale 90dB - tannoy chyba 88, przy czym każde 3dB więcej daje 2x głośniejszy dźwięk)

- bi-wiring

- szybszy bas aczkolwiek o innym kolorze niż w M2,

- moim zdaniem szersza scena, przestrzeń (ale możliwe że tak mi się jedynie zdaje - porównuję z pamięci, nie mam możliwości jednoczesnego przełączania kolumn bo M2 już sprzedałem)

- o ile Tannoy M2 mają górę raczej spokojną, to Gale mają bardzo jasną. Po przesiadce z M2 o jedną kreskę sobie nawet odjąłem sopranu. Środek mają niesamowity - spotkałem się z określeniem "lampowy" ale nie miałem okazji słuchać lampowych wzmacniaczy więc nie wiem czy to określenie rzeczywiście jest tu odpowiednie. Bardzo ładnie brzmią pianina i fortepiany.

- M2 zagrają ładnie nawet w większym pomieszczeniu, ale Gale 3020 to nie większe niż 15 (do MAX. 20 m2).

Gale są bardzo dynamiczne nawet przy bardzo cichym sluchaniu i niczego nie tracą.

Słucham Gale`i już drugi dzień i uważam, że M2 wypadły by odrobinę lepiej jedynie w 2 utworach z mojej kolekcji (muzyki pop). Jeśli ktoś lubi jazz i smooth jazz to Gale chyba tu będą lepsze od M2 - to moje subiektywne odczucie.

Tannoy M2 natomiast chyba lepiej zabrzmi w muzyce np. zespołu raz, dwa, trzy - chodzi tu o perkusję - zwłaszcza stopa i werbel mi się podobały bardzo. Natomiast na Gale`ach niesamowicie brzmią talerze.

Gdyby tak połączyc zalety jednych i drugich byłaby chyba doskonałość...

kadlubosiek

Najlepiej to nie polegaj na cudzych opiniach (w tym na moich) tylko zrób tak jak ja i sam szukaj swojego brzmienia. TO co się podoba mi nie zawsze musi się podobać Tobie - pamiętaj o tym.

Ja sugeruje się cudzymi opiniami ale tylko troche - bo kupuje sprzęt opisywany przez innych pozytywnie, testuje u siebie w domku i sprzedaje lub zamieniam sie żeby wypróbować coś innego. To jest dobra metoda. Mam nadzieję że w przeciągu kilku-kilkunastu miesięcy przerzucę wystarczającą ilość sprzętu, żeby wiedzieć co daje najlepsze brzmienie dla mnie. Słucham wszystkigo co mi wpada w ręce i porównuje.

Pozdrowionka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.