Skocz do zawartości
IGNORED

IC któeych posłuchać do Hyperion III ?

toksaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po dłuższej przerwie na Forum.

Trzy tygodnie temu odebrałem Hyp III i chyba już zakonczyłem okres "wygrzewania" na czinczach.

Czas zainwestować i podciągnąć jakosc toru, proszę Szanownych Kolegów o kilka typów IC, z których mogłbym wybrac cos dla siebie.

Gram na: wzmak HK 675, CD KK HD 755, gramofon Marantz.

Pokoj to srednio umeblowane 4m/6m.

Obecne odczucia; brak przejrzystosci na scenie, dzwiek za bardzo trzyma sie kolumn, u góry trochę ostro - to tyle jak na moje mozliwości.

Dodam jeszcze, że kable głośnikowe to 2 druciki z kina domowego Sony - dla spójności i w tym miejscu trzeba cos zmienic - jestem otwarty

Jeszcze kwota przeznaczenia; ok. 300 PLN brutto

> profes

przeszedłem wyszukiwarke i staram sie uscislic krag do odsluchu, a nie jestem z Warszawy i wybor zapewne bede mial ograniczony.

Klotz - to jeden z typow, czytalem takze o "sznurowadle" made in Bodo, Audionova, SO.

Ale moze ktos spojrzy na kolumny, sprzet, pokoj, muzyke i pod tym katem cos doradzi.

Jestem takze otwarty i zainteresowany DIY.

Gość

(Konto usunięte)

"....Dodam jeszcze, że kable głośnikowe to 2 druciki z kina domowego Sony - dla spójności i w tym miejscu

>trzeba cos zmienic..."

Przepraszam , że zabrzmiało to tak tajemniczo:) , ale chodzi mi właśnie o głośnikowy.

Klotza z Hyperionami testowalem - nie polecam. Wokale dostaja baaardzo duzo "powietrza". Znaczne pogorszenie wokali ma miejsce we wszystkich utworach za wyjatkiem koncertowek, ktore wyjatkowo brzmia na Klotzu lepiej (wiecej powietrza stwarza atmosfere bardziej koncertowa). Porownanie przeprowadzilem z Audioquest Copperhead oraz ze standardowym kablem z plastikowymi wtyczkami dodawanym do nada - w obu przypadkach tylko Klotz dodawal to powietrze zanieczyszczajace wokal. Oczywiscie niektorym moze sie podobac, mnie akurat nie. Za to do plyt koncertowych Klotz byl na prawde dobry.

Z brakiem przejrzystosci i dzwiekiem trzymajacym sie kolumn - tez mam ten problem, szczegolnie w kiepsko nagranych utworach. Jak na razie sprawdzenie kilkunastu roznych ustawien znacznie poprawilo sytuacje ale nadal nie jest zbyt dobrze. Nadal szukam ustawienia, kabli tez. Rowniez bede wdzieczny za sugestie.

Podany przez Ciebie buzdzet jest IMHO barzdo rozsadny, dokladajac wiecej w tym segmencie cenowym mozna juz szukac innych klockow :)

Pzdr.

> ernest chlopie, dziekuje za cenne uwagi

widze, ze mamy podobne odczucia i problem do rozwiazania.

Chetnie posluchalbym uzytkownikow SO, DIY, Audionova czy XLO

Panowie prosze o kilka drogowskazow, teraz to jest nas dwoch.

kupilem h3 okolo 2 miesiace temu i nie uwazam aby po 3 tygodniach ich czas wygrzewania sie zakonczyl, nawet teraz wydaje mi sie ze ich brzmienie staje sie lepsze z tygodnia na tydzien chociaz gram juz na nich juz 2 miesiace, fakt ze niezbyt intensywnie slucham srednio na dzien, moze Ty sluchasz po 5 h dziennie i to glosnie to juz masz dotarte :) tez mam bardzo tanie kable i tez w nich upatrywalem przyczyne pewnych wad w dzwieku ktore sie zgrubsza pokrywaja z waszymi ale docierajac je dlugo i zmieniajac ustawienie brzmienie sie znaczaco poprawilo, ustawienie ma duzy wplyw nie tylko samych kolumn ale takze w ktorym miejscu sluchamy, zmiana kabli tez mnie czeka :)

>wqwqw dziekuje za wpis

cenie sobie Twoje uwagi, ale prosze o odrobine tolerancj, moje czincze to naprawde zadne otoczenie dla sprzetu, ktory mam, budzetowy, ale nie odmawiaj mu porzadnych kabli.

pozdrawiam

chyba sie troche ine zrozumieliscy tez uwazam ze kable sa wazne ale pisze ze sporo da sie takze zmienic ustawieniem i dotarciem kable tez chce zmienic i wlasnie zaczynam szukac czegos co by sie sprawdzilo :-)

• Redaktorzy

toksaj - odezwij się do mnie na priva albo podaj emalię. Mam Hyperiony II, kilkukrotnie słuchałem II i przerobiłem "trochę" okablowania. Już nie szukam - znalazłem IC docelowy i chętnie się podzielę doświadczeniami.

ps. Zmieścisz się w cenie ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jeśli chcesz dobrego i taniego IC a przy okazji przeskoczyć poziom Cordiali i tym podobnych, zrób kabelek na bazie skretki komputereowej CAT5 (najlepiej produkcji Belden) i rdzenia z kabla antenowego w gemetrii a-la XLO.Sposób zrobienia znajdziesz tu na forum - np wpisy Bartka 1.Masz wtedy bardzo przyzwoity kabelek za dosłownie grosze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.