Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa Kolumny podzespoły- pomóżcie!!

Mati87

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale dzięki za stronki z kolumnami :)

Zastanawia mnie tylko jeszcze coś takiego, skoro dużo kolumn estradowych jest 2drożna, to musi brakować średnich tonów, dlaczego producenci o to nie dbają??

mati87

cos pisales wczesniej ze chcesz kolumny o wiekszej efektywnosci

jak sienie myle te sa twoje a w opisie jest 94dB, czego wiecej chciec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :DD

Ukryta Zawartość

hehe :)

nawet na allegro je znalazłeś,

no właśnie-czego chciaeć więcej,

tam wyżej pisałem, że w tych brakuje jednak średnich tonów, więc chcę zrobić nowe a w związku z tym zbudować je na głośnikach większej mocy :P

Mati87

Nie pomyślałeś nawet o wymianie wysokotonowego, który musi być cięty dość wysoko, na średniowysokotonowy z f podziału na 1-1,5 kHz ? Przecież Twoim problemem jest ogromna dziura w paśmie przenoszenia, bo gł. basowy z tej kolumny nie pociągnie dalej jak 1,5 kHz! ( I to z dużą dawką optymizmu.)

Nie myślałem o wymianie, bo wolałbym je sprzedać bez żadnych ich modyfikacji, chociaż wiem, że coś takiego jest ciężko sprzedać. Nawet tata mi proponował, żebym zmienił zwrotnice na 3-drożną i wsadził głośnik średniotonowy, ale to jest nieopłacalne, bo po pierwsze zostałaby mi zwrotnica 2-drożna a po drugie średniotonowego nie ma tam jak za bardzo wsadzić.

>Mati87

>Nawet tata mi proponował, żebym zmienił zwrotnice na 3-drożną i

>wsadził głośnik średniotonowy, ale to jest nieopłacalne, bo po pierwsze zostałaby mi zwrotnica

>2-drożna a po drugie średniotonowego nie ma tam jak za bardzo wsadzić

Witam nie wiem ile jest tam faktycznie miejsca, ale wydaję sie , że nad _otworkami _b-r uda się wsadzić jakiś średniotonowy. Co do tego ,że zostanie Ci zwrotka 2dr to jakie to koszty pare zł. Przecież nie wsadziłeś tam taśmówek i kondu mundorfa.

• 2 miesiące później...

wiecie co? przeczytałem posty pod tym wątkiem, "poszedłem" za linkiem na Allegro i ... cholera mnie bierze.

Gość o robieniu kolumn nadających się do słuchania pojęcia zielonego nie ma. Zrobił kolumny niby na wzór Altusów, zupełnie "na pałę", twierdzi że brakuje w nich średniego pasma:). Gdyby prześledzić przygotowania gościa do całego przedsięwzięcia to pewnie można by nakręcić "audiofilski Rejs":). Ale to wszystko jest jeszcze jak najbardziej ok, tu jeszcze nie ma powodu do ironii czy śmiechu. Gość chciał sobie zrobić kolumny więc zrobił, absolutnie nic zdrożnego w tym nie ma. To nawet pozytywne, że miał chęci, zapał. Życie chadza różnymi ścieżkami, może się okaże, że jeśli zapał nie będzie słomiany, że gość coś słyszy, to może kiedyś... zrobi coś do posłuchania.

Ale jak czytam co nawypisywał na aukcjii w Allegro szukając jelenia i zestawię to z postami w tym wątku, to rechoczę niemiłosiernie. Grunt to "walić ściemę" a jeleń może się znajdzie. Oceny tego w kategoriach moralnych przedstawiać tu nie muszę, bo jest oczywista. Ech.

w dodatku chciałby, żeby usunąć teraz temat, bo pewnie może zaszkodzić w licytacji:) Może jestem "jakiś inny", ale jednak uważam (mimo, że czasy mamy podłe), że należy być uczciwym, a nawet..., że uczciwość (nie mylić z naiwnością) na dłuższą metę jest nawet bardziej opłacalna. To ostatnie do autora tematu jaako przestroga na dalsze życie, bo kiedyś tyłek może zaboleć.

clo2 tu jest więcej takich osobników którzy brutalnie mówiąc gówno zapakowane w piękny kredowy papier i w dodatku z gwarancją na 2 lata sprzedali za spore pieniądze.

Mati coś dla Ciebie-i tańsze od Twoich :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

łoł. zawi ja tak marudzę, że mi w systemie po wpięciu Cambridge'a bas "wywiało":) (już jest dobrze jak postawiłem na standach - bo po przeprowadzce stały na półce) - z takimi skrzyniami mógłbym pewnie założyć firmę zajmującą się sprawnym wyburzaniem budynków:) więc słuchania muzyki bym się nie podjął, żeby nie mieć na głowie (dosłownie) sąsiadów ze wszystkich 4 pięter:)

A do Matiego: poszukujesz rad aby zmontować kolejnego knota. Nie wiem dlaczego postanowiłeś sprzedać poprzednie, dlatego że słyszysz że jest coś z nimi nie tak?:) czy robiłeś od razu z myślą o sprzedaży?

Nie obraź się na to wszystko co piszę. Ale zamiast szukać strzępów informacji typu: jaki głośnik zastosować? lepiej zbierz jakąś solidną literaturę przedmiotu, postudiuj trochę. Potem w oparciu o to próbuj coś zmontować, może zakończy się to jakimś sukcesem (na początku wiele jednak bym nie oczekiwał). Ma to sens jeśli jakość dźwięku (dążenie do doskonałości) oraz budowa kolumn stanie się Twoją pasją. Jeśli dobrze słyszysz to z czasem będziesz nabywał cennego doświadczenia, pogłębiał dalej swoją wiedzę ale myślę nawet gdybyś był bardzo zdolny, że i tak sporo knotów wypuścisz zanim coś sensownego stworzysz. Tylko po co szukać n te knoty jeleni?, mają sponsorować "prace badawczo-rozwojowe"? Jeśli to co robisz to Twoja pasja i myślisz o tym poważniej (co z tego może wyjść tylko życie pokaże) to działaj sobie na zdrówko, tylko jeżeli jest to jedynie sposób na zarabianie kasy na Allego - zrobić cokolwiek aby to sprzedać - to, jak to mówią - "daj se siana".

Nie jestem znawcą, ale z tego co słyszałem, na to jak kolumny grają mają wpływ:

obudowy - wymiary, sztywność, jeśli z bass-refleksem to otwór się ponoć projektuje wykorzystując obliczenia a nie po prostu wycina w skrzynce "gdzie mi pasuje albo jest miejsce".

głośniki: membrany mogą być wykonane z różnych materiałów i nie ma ponoć prostej recepty który materiał jest lepszy. Są różni producenci, można kupić na jarmarku "chińskie coś" ale też wydać na głośnik powyżej tysiąca.

głośniki dobiera się do konkretnych obudów.

zwrotnica, różnie moźna ustalać granicę podziału i ma to wpływ na to co finalnie z kolumny "wypływa". jakość elementów zwrotnicy.

i wiesz, można być bogatym w wiedzę , niby wszystko co powinno zostało obliczone, głośniki dobrze dobrane parametrami, dobrze skonstruowana zwrotnica a po podłączeniu do wzmacniacza okazuje się, że... jakoś cieniutko, słuchać siętego nie da. I zaczyna się zastanawianie: w czym rzecz?

Budowa kolumn to naprawdę niezwykle trudna sprawa.

Można próbować na skróty, rozebrać jakieś dobre kolumienki, i próbować je skopiować, może nawet się uda uzyskać coś podobnego. Tylko że tak niewiele się nauczysz, a też raczej do domowej produkcji nie kupisz pewnie elementów tak tanio jak firmy, które dany model "tłuką" w tysiącach egzemplarzy. Będziesz miał wyższe koszty a jeśłi spóbujesz podróbkę sprzedać w cenie podobnej do pierwowzoru to suksesów raczej nie wróżę.

Jak żle coś napisałem to niech mnie ktoś poprawi:)

Pozdrowienia dla Matiego.

a swoją drogą skonstruowałeś kolumny dosyć hmm... powiedziałbym ekscentryczne. Jest kopułka, jest wielki "basowiec", czyli góry i dołu miało nie zabraknąć, a średnica?... mam rozumieć, że szczęśliwy nabywca tych cudeniek ma ją sobie w trakcie odsłuchu dogwizdać?:)

ale osobliwości na Allegro jest wiele, np ta:

Ukryta Zawartość

pomysł na NOWY PRODUKT ekstra:), ciekawe czy zbije fortunę, he,he

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to się nazywa postęp:) aż by się chciało rzec "niech żyją nowe formaty" he,he,he. My wszyscy mamy jakieś zabytki a tu się nowa kosmiczna technologia rodzi pod nosem:)

Dmuchane aktywne monitory, he, he. Gdyby je jeszcze tak napompować wodorem i zapewnić łączność bezprzewodową obeszłoby się bez standów. Niemal pełna swoboda ustawienia:)

To było tylko tak, a propos "osobliwych przypadków", miało być śmieszne, pewnie nie wyszło...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to się nazywa postęp:) aż by się chciało rzec "niech żyją nowe formaty" he,he,he. My wszyscy mamy jakieś zabytki a tu się nowa kosmiczna technologia rodzi pod nosem:)

Dmuchane aktywne monitory, he, he. Gdyby je jeszcze tak napompować wodorem i zapewnić łączność bezprzewodową obeszłoby się bez standów. Niemal pełna swoboda ustawienia:)

To było tylko tak, a propos "osobliwych przypadków", miało być śmieszne, pewnie nie wyszło...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc zacznę od początku: kolumny sprzedałem - możesz sprawdzić na allegro.

Do do2: myślę, że ty nie urodziłeś się geniuszem, a w twoich wypowiedziach widzę pełno ironii, śnmiechu i pogardy. Widzę, że zamiast napisać coś przynajmniej grzecznie, to lubisz komuś dogryźć i go zmieszać z błotem :/

Jestem totalnym amatorem i nawet mniej niż początkującym. Przyszedłem tu po radę a wysłuchuje samych niemiłych rzeczy. Cenię sobie szczerość, ale nie lubie jeśli ktoś jest szczery z dodatkiem ironi i pogardy.

I wyjaśnienie jeszcze jednej rzeczy - tak jak już napisałem na początku - kolumny sprzedałem za pośrednictwem allegro, więc nie chcę usunąć tego tematu, dlatego, że mi to może zagrozić, ale dlatego, że po prostu chcę go usunąć, a jednym z powodów jest to, że faktycznie - jak kiedyś Barthez mi zwrócił uwagę - ten temat powinien być w zakłądce DIY, więc jeśli ktoś będzie tak łaskawy powiedzieć mi jak go usunąć, to będę bardzo wdzięczny.

Aha i pytaliście mnie o dobry słuch, więc mogę powiedzieć, że mam bardzo dobry i na jakość dzwięku jestem bardzo wyczulony. Mówię, że mam bardzo dobry, gdyż bawiłem się kiedyśgeneratorem akustycznym i jeśli tylko był dobry to mogę powiedzieć, że słyszałem najwyższe częstotliwości, jakich nie słyszeli już moi znajomi.

Sorki Mati za tę ironię, poważnie. Ale widzę, że wziąłeś się naprawdę za robotę więc jesteś spoko.

Wiesz, ironia była ale zrozum, że zasób wiedzy w temacie jaki pokazałeś na forum w zestawieniu z treścią jaką zawarłeś w aukcji - to samo w sobie było komiczne. I wybacz mi, ja już tak mam - tę ironię, jeśli czasem kogoś urażę to przepraszam.

życzę Mati udanych kolejnych konstrukcji (już bez ironii). Być może kiedyś kupię za jakiś cięższy grosz kolumny i nawet nie będę wiedział, że wyszły od Ciebie... kto wie? Pozdrawiam

Ja na tych kolumnach zagralem parę imprez na niezbyt dużych salach, tak do 150m2.

Chłopakowi, który kupił moje kolumny na allegro nie zależało na jakimś super czystym i wspaniałym brzmieniu, gdyż kupował on te kolumny do pubu, a sam napewno wiesz, jaki gwar panuje w knajpach.

To tyle, a teraz naprawdę bym chciał usunąć ten temat tylko jak??

Ja nie wiem, prowadzący to forum mogą to uczynić, ale skoro wątek w gruncie rzeczy został zakończony to zniknie to w przepastnym archiwum tego forum. I może niech tak się stanie? jeśli pisana jest Ci droga konstruktora kolumn to może sam kiedyś odgrzebiesz i z perspektywy czasu miło będzie wspomnieć początki, każdy przecież robiąc coś zaczyna od niczego. A swoją drogą wszedłem linkiem na aukcję i jest tam kwota bodaj 153 zł i wpis, że "cena minimalna nie została osiągnięta", puściłeś je za tę kwotę? nie szkoda było?

Pozdrawiam raz jeszcze i milknę w tym temacie to przestanie wyrzucać ten temat ciągle na pierwszą stronę.

Jeszcze raz pozdrawiam i powodzenia.

Ukryta Zawartość

To jest ostatnia aukcja moich kolumn :)

Ukryta Zawartość

MAti, ale w tej aukcji to już poszedłeś "na całość" i napisałeś "Altus 140" a nie "kolumny wzorowane na Altus 140". I się uśmiechasz... ech. Normalnie do opisu dodałeś KŁAMSTWO. Jeśli ktoś to kupił to jego wiedza na temat altusów i kolumn jest o wiele mniejsza od twojej. A tak kulturalnie wyrażałeś się w poprzednich postach, ż e mi naprawdę zrobiło się głupio, a tu masz... ech.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.