Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

hornet,

średnica z magnezowych seasów jest inna niż z głosników z membranami papierowymi , kewlarowymi itp. Nie jest podana w bezpośredni sposób. Może powodem jest równiez zastosowanie flitrów o łagodnych zboczach , przez co charakterystyka głośnika niskośredniotonowego zaczyna opadać juz od 1kHz. Pułapka rezonansowa powoduje także osłabienie dynamiki na średnicy. Nie jest to więc dźwięk bezpośredni. Ale w bezpośredniej konfrontacji z głosnikami o ,,klasycznych membranach " naturalność i wielobarwność tych głośników jest uderzająca.

Ponadto THOR'y to układ D'Apolito , który ma prawidłowe charakterystyki kierunkowe ( wertykalne i horyzontale ) tylko w punkcie odsłuchu zlokalizowanym w centrum miedzy gośnikami i na wysokości tweetera. A Ty siedziałeś na linii prawego głośnika ... i nie słyszałeś przełomu średnicy i wysokich tonów .

A co do prezentacji w klubie - bardzo chętnie jeżeli mi pomożesz z transportem i noszeniem . Niestety mogę je zostawić na w piatek i zabrać za klika dni ( nie dłużej ) ponieważ jestem w trakcie zakupu CD i musze troche posłuchać na własnych zabawkach. Moża juz myśleć o tym piątku.

...there is no spoon...

Przez pierwsza czesc odsluchow siedzialem na samym srodku.

Z transportem i noszeniem pomoge na pewno - jestem zaciekawiony :-)

W ten piatek mam juz swoje zabawki do noszenia. Poza tym program odsluchow i tak juz jest gesty.

W nastepnym tygodniu swieta. Wypada, ze najwczesniej w styczniu.

pzdr

A mnie szczególnie interesuje porównianie Brazylijki z tak zachwalanymi na tym forum Marantzami CD 80,84,94.Tyle się słyszy pochlebnych opinii,więc posłuchajmy bezpośredniego porównania i zobaczymy co lepiej kupić,bo kwota zakupu + Stelmach + tuning oraz CD80 czy 94 jest bardzo podobna.Czekam na odzew właścicieli Marantzów grających dźwiękiem za kilka tys. złotych ;-).

hornet,

może byc w styczniu , zwłaszcza,że ,, stradivari " , które widziałes w pomieszczeniu obok, będą już zbudowane ale w trakcie strojenia więc każda opinia cenna. stradivari robię sam od poczatku do końca razem ze strojeniem obudowy , opracowaniem zwrotonicy itd . I tu opinia złotouchych bedzie bardzo wskazana.

...there is no spoon...

Kurcze szkoda, że nie mogę przyjechać na te odsłuchy :(

Poprawiłem co nieco w moim filipie, kondensatorki również doszły do siebie - to już nie ten sam odtwarzacz i porównałbym go ponownie do brazylijki i do (a co mi tam) Lektrorka :)

>stempur

A co do Twojego Primara, to mimo, że byłem może w mniejszości, ale dla mnie to on na pewno z Atolem nie przegrywa. Ja wolę Primara - on po prostu ma klasę.

Primare grał jak na moje ucho całkiem nieźle i wcale nie gorzej niż konkurencja. Grał trochę innym charakterem i mogło się to podobać - mi się podobało.

Wyjazd służbowy i tak pokrywam z własnej kieszeni jako niezatrudniony nigdzie wolny strzelec :) Zresztą cena biletu akurat w ten weekend nie jest przeszkodą - raczej brak czasu i inne obowiązki.

Może zrobię kiedyś podobnego filipa specjalnie do porównań na potrzeby klubu - jako wpisowe :)

O ja przepraszam! Bede bronil swojego Atolla w czystej formie. Dla mie Primare tez mial klase, tym bardziej ze sluchalem go i u siebie i u stempura w domu. Zaznaczam tylko, ze atoll to budzetowka i w dodatku bez zadnych przerobek :)

A co to bedzie jak ja mu zrobie tuning :) Bedzie z niego Tahitanka z Atollu Murroa. I Brazylijka nie podskoczy!

Mnie w tym tygodniu niestety nie bedzei gdyz zajmuje sie urabianiem mej Lubej Brazylijki (pozdrowienia dla Saprowej) przed kolejnym audiofilskim zakupem :)

Pozdrawiam Wszystkich

Larson

Primare dziękuje Wam za gorące słowa otuchy. Jak mu jeszcze trochą pokadzę, to się może podniesie. Panowie, chętni przywizę go znów, ale na pewno nie dziś, bo będę jechał prosto z roboty. Jestem otwarty na terminowe propozycje.

Stempur pozdrawia

Hornet,

faktycznie G2Si bedzie grał stradivari ale to szczególny układ oparty na średnicy z kopółki. niestety na ATS SCM 75 nie było mnie stac ale Vifa D75 zmiesciła się w budżecie . Podział tez nietypowy 500/3000 . G3 byłby pewnie lepszy ale chwilowo mam inne koszty - muszę kupić odtwarzacz .

...there is no spoon...

Uf, dzisiaj wstepnie posłuchalismy sobie dwóch wersji Lektorów. Są lekkie różnice. Ja byn to okreslił z grubsza tak, że Lektor IV ma wiekszą klasę.

A w ogóle, to wieczorem grało naprawde super. I dopiero po jakijs pół godzinie bez ciagłej podmiany źródeł dźwiek robił się naprawdę dobrej klasy.

Foksik:

> nie dziwię się że Jolida grała najlepiej skoro nic na niej nie stało/nie stała na innym CD.

Oczywiście, oczywiście. Jak odtwarzacz na niczym nie stoi, ani nic nie stoi na nim, to gra najlepiej. Pierwszy lepszy technics, byle powieszony na sznurku, to szczyt hi-endu. ;-p

A bardziej serio - zastanów się, czy dociążenie odtwarzacza (akurat w tym przypadku Vincenta) jakimiś dziesięcioma kilogramami _pogorszy_, czy też może _poprawi_ brzmienie?

arturp:

>Teo,

>ciekawe co napisałeś o THOR'ach. Charakterystyka tych głosników jest płaska . Z moich pomiarów

>wynika ,że mieści się w granicach +/- 1 dB ( nie tylko moich zresztą ). Mozna przyjąć na tej

>podstawie,że ich dźwięk jest wyrównany. Ty usłyszałeś wycofanie średnicy i podbicie skrajów pasma.

Nie napisałem tego o kolumnach, tylko o efekcie zestawienia kolumny / wzmacniacz / pomieszczenie - wyraźnie to zaznaczyłem (wyraźnie przy tym nadużywając, swoją drogą, słowa "wyraźnie" ;))

>Ja natomiast słyszę wycofanie skrajów pasma!

Różne są gusta, mogę tylko powtórzyć. Uprę się jednak, że basu było _zdecydowanie_ duuuużo, a średnicy (raczej tej wyższej niż głos Casha) spodziewałbym się jednak nieco więcej, niż usłyszałem.

>Bas był rozdmuchany poniewaz

>pomieszczenie niskie i brak jakiegokolwiek wytłumienia

Stawiałbym raczej na zbyt małe wymiary pokoju, jak na te kolumny - bas był dobrze kontrolowany, nie rozłaził się, ale momentami było go po prostu za dużo.

hornet:

> Basu nie ma za duzo

Hmmm... gdzie byłeś, jak poleciał M.Miller? ;)

Teo, 15 Gru 2005, 23:20

>> Basu nie ma za duzo

>

>Hmmm... gdzie byłeś, jak poleciał M.Miller? ;)

W malo wytlumionym pomieszczeniu, gdzie bas dudnil. Ale nie dlatego, ze kolumny produkuja go za duzo. Uwazam, ze moglby byc bardziej zroznicowany. Slyszalem to na DCD bo znam te plyte.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.