Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory klasy HI END

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrzę że w tych dywagacjach wypłynęła sprawa głośników wstęgowych.

Po tegorocznym AS już mnie nikt nie przekona tradycyjnych kopułek.

Następny monitor w moim systemie będzie na wstędze . Żadna kopułka chocby się

zesrała nie ma takiej swobody w prezentacji dzwięku , nawet diamentowa :)))

Jeżeli Ancient Audio jest zbyt wyrafinowany i w dodatku używa takiego samego głośnika jak Sundial to może to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetna kolumna na wstędze- polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zildijan:

>>Z szacunkiem dla Argosa i Sundiala, ale czy to hi-end? Chyba nie ta liga co Gamut czy Totem;nie wspomnę JMLab Micro/Mini Utopia.....

Z całym szacunkiem do Twojej osoby, ale skoro nie słuchałeś ich u siebie lubv w dobrze znanych sobie warunkach to chyba nie powinieneś oceniać. Mogłeś słyszeć je co najwyżej przelotnie.

Co do ceny, to bardzo mi przykro że nie jest to 30 000 :) jeżeli komuś to poprawi samopoczucie potencjalnemu nabywcy to nie ma problemu, mogę sprzedać też za tyle :)

Co do swoich kolumn to nie chcę sie wypowiadać, bo na prewno nie będę obiektywny w ich ocenie, jedyne co mogę zrobić to powołać się na wygrane konfrontacje z B&W 805 czy ProAcami D 25, ale to i tak nic nie zmieni, każdy i tak będzie wiedział swoje.

Natomiast wiem jedno, jak bym miał wybierać pomiędzy JMLab Utopia a Sundial Impetus to bym wybrał Sundiale. To nie jest mój charakter dźwięku, więc nie kupię nigdy ani jednych ani drugich, jednak uważam, że Sundiale wcale nie ustępują klasą zachodnim konkurentom, jedyne co im brakuje to znanej marki pozwalajacej wycenić produkt na kwotę pięciocyfrową. Więcej wiary w Polskie firmy, w Sonus Faber, B&W też pracują ludzie. Może więc lepiej będzie podłuchać, zrobić ślepy test niż teoretyzować. Ja do tekiego testu mogę udostępnić swoje kolumny.

Absolutnie jednak nie domagam się żeby uznać moje wyroby za hi-end, to jest sprawa na tyle śliska że sam nie wiem czy chcę żeby za takie były uważane czy nie chcę. Nie chcę jednak żeby ktoś z góry zakładał że to nie ta klasa co kolumny X czy Y. Nie obraziłbym się gdyby bylo to poprarte wnikliwym odsłuchem w przeciwnym wypadku jest mi przykro. Włożyliśmy w stworzenie tych kolumn z Waldkiem wiele wysiłku i nie ukrywam także gotówki, na prawdę niefajnie jest złyszeć z ust osób, które nigdy nie miały okazji wnikliwie zapoznać się z naszymi wyrobami tekst w stylu "eee... chyba nie, to chyba nie ta klasa..." A przypadkiem tak się składa że orientuję się kto, gdzie i w jakich warunkach słuchał Bet, to nie jest produkt który sprzedaje sie w dużych ilosciach więc mam dosć precyzyjny wgląd w sytuację.

Pozdrawiam!

Bartek

70Marcin,

napisz proszę coś więcej o Twoich kolumnach: jaki koszt, jakie głośniki wespół wzespół ze wstęgą, skąd wziąłeś projekt.

na wiosnę szykuję ofensywę DIY, ale wciąż się waham czy pewniak 3x Revelator czy może zaskoczę kolegów "egzotyczną" wstęgą

->Advocat

No cóż, takich szczegółów Ci nie podam. Moje kolumny to Piega P8, wydanie z przed około 5 lat. Wszystkie przetworniki są przez nich firmowane, więc nie bardzo mogę Ci podpowiedzieć... A wstęga to jest ich znak firmowy, podobną sami dłubią. W wyższych modelach robią współosiowy wysoko - średniotonowy. Niestety były dla mnie za drogie :(

ARGOS

>Z całym szacunkiem do Twojej osoby, ale skoro nie słuchałeś ich u siebie lubv w dobrze znanych sobie

>warunkach to chyba nie powinieneś oceniać. Mogłeś słyszeć je co najwyżej przelotnie.

>

Ponownie artykułuję acz bezdżwięcznie tj. wirtualnie mój dla Panów szacunek. Zapewniam,iż słuchałem Sundiali w dobrze sobie znanych warunkach tj. w moim mieszkaniu -vide mój wpisik na ten temat w archiwaliach Forum.

Przyznaję natomiast,że był to odsłuch trochę przelotny ,bo nie trwał więcej niż 3 godziny od zainstalowania na statywach Stand Art po zdjęciu JMLab Electra 905. Na tyle na ile pozwolił czas odsłuchu (kolumny przyjechały do mnie wygrzane) mogłem je ocenić przy mojej ówczesnej amplifikacji (Tag McLaren pre-power). Dziś wiem, że w aktualnej szafeczki zagrałyby o niebo lepiej zwłaszcza z uwagi na znakomity w swej cenie IMHO tube pre Manley i znacznie lepszy power LFD. Mam jednak wątpliwości czy Sundial przewyższa swym dżwiękiem Micro - czy Mini Utopie lub moje Zollery. Chętnie to sprawdzę. Poza tym, nie lubię kabli Audioquest a ich zastosowanie w kolumnach spowodowało nadmierne ochłodzenie i uszczuplenie dżwięku. Chyba że zestawi się Sundiale z lampą względnie tranzystorem typu Baltlab.

Zarówno Sundiale jak i Pana wyrób był przedmiotem obszernej recezji w AV. I na podstawie odsłuchu Sundiala oraz recenzji pozwoliłem sobie nie zrównywać obu produkcji z Utopiami.

Nie ma Pan daleko do 3miasta. Proszę przyjechać przy okazji lub celowo - zrekompensuję koszty dojazdu zaproszeniem na obiad. Nie mam już podstawek wszakże Electry grają już gdzie indziej.. Wolałem Zollery - a to ,jak sądzę,dopiero przedpokój hi-endu.

Ja szukam kogos, kto bylby w stanie zrobic DIY na wstedze - juz chyba zdecydowalem ze bedzie to G3 aurum cantus (295EUR sztuka). Co do reszty - tu jeszcze nie wiem czy to beda monitory czy podlogowki. Na razie mam pomieszczenie 16 metrow, wiec kolumny podlogowe raczej odpadaja ale niedlugo moze sie okazac, ze bede mial wieksze pomieszczenie. Zalezy mi na tym, zeby to byla konstrukcja pomierzona a nie zrobiona na sluch z lupiacym basem:). Moze znacie kogos kto ma doswiadczenie z aplikacja wsteg i moze pomierzyc to co zrobil - czy zostaje tylko akkus (tu niestety jest drogo). Ciagle chodza mi po glowie te monitory akkusa.....jesli za niecale 5 tys to moze warto - ale wstega to art1 - czyli ekranowana wersja g2si kosztujacego ok 80 EUR - czyli wiadomo, ze mozna lepiej.

Pozdrawiam,

Michał

Nie można nazwać hi-end'em żadnego monitora. Z dwudrożnego konstrukcji na 16-18cm głośniku nie da się uzyskać dobrego basu. Nazywanie hi-end czegoś, co jest "ułomne od urodzenia" nie można zaliczać do produktu bardzo wysokiej jakości.

Hi-end to produkt bezkompromisowy, duży, robiący wrażenie i drogi. Nie bluźnijcie.

_igod_, 5 Gru 2005, 10:19

Byłbym skłonny zgodzić się z Tobą, gdyby nie SF Extrema, która chętnie zaliczam do Hi-endu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

ARGOS => kolega Zildijan z dużą kulturą i bardzo delikatnie się wypowiada ,

ja miałem okazję słuchać w domowych warunkach twoich monitorów z górnej półki i zapewniam cię nie były lepsze od B&W 805 pod żadnym względem.

Dźwięk nie był adekwatny do kasy za te dość drogie kolumny.

Nie twierdzę ,że to złe monitory, ale z tego co zapamiętałem znacznie lepiej wypadły twoje małe tańsze wolnostojace kolumny.

Pamiętam ,że chyba tylko ja miałem wtedy taki luksus porównania - ponieważ miałem przez ok.3 lata 805 w domu. Inni uczestnicy odsłuchu raczej nie mieli punktu odniesienia w ogóle (ale nie jestem tego pewien).

W odsłuchu udział wtedy wzieła moja elektronika i może to był problem - źle dobrana ???

Pamiętam te duże czarne monitory za ok.9000zł dla porównania radzę tym którzy znaja te kolumny posłuchać sobie teraz wyżej wymienianych w tym poście wyrobów Akkusa ,będzie to ciekawa lekcja ;-)

Mam nadzieję ,że firma Argos się rozwija i już ma w ofercie lepsze kolumny i, ze zagrają faktycznie lepiej od wspomnianych B&W Nautilus 805s o JMLabach Micro/Mini Utopia nie wspomnę.

Jeśli nie, to na razie radziłbym zachować w wypowiedziach troszkę pokory ;-)

zildijan: bardziej chodziło mi o to że z cała pewnością nie słuchałeś Bet, ale mniejsza o to. Jeżeli będę pożyczał Bety do 3miasta to dam znać, tak żeby mogły zostać u Ciebie powiedzmy na tydzień, kilkugodzinne odsłuchy często nie prowadzą do właściwych wniosków.

W JEDNYM NATOMIAST ZGODZĘ SIĘ Z IGODem. DWUDROŻNE KOLUMNY Z NATURY RZECZY MAJĄ OGRANICZENIA. Albo trzeba się liczyć z płytkim basem, albo ze słabo kontrolowanym, nie da się obu tych cech połączyć, nie udało się to nawet w słynnych SF Extrema, ponoć jedynych pełnopasmowych monitorach, przez wielu uznawanych za szczytowe osiągnięcie w dziedzinie kolumn podstawkowych. Pytanie kto jest skłonny z czego zrezygnować. Jedyną racjonalną przesłanką za monitorami są ograniczone możliuwości pomieszczenia odsłuchowego, 3 drożniaka nie zawsze da się bezkarnie postawić, im większy zestaw tym większe wymagania co do właściwości pomieszczenia i nie chodzi tu wcale o metraż, lecz przede wszystkim o wytłumienie.

Bas nie jest jedynym aspektemw którym 3 drożniak góruje nad 2 drożną konstrukcją, czystsza i szybsza staje sie także średnica. Poprawa jedynie niskich tonów występuje w przypadku kolumn 2,5 drożnych, 3 drożne to zupełnie inny świat. Powód jest prosty, ten sam głośnik pracuje zupełnie inaczej jeśli nie musi przetwarzać oprócz środka także niskich składowych. Własnie jesteśmy na końcowym etapie przekonstuowywania Alf, zdecydowaliśmy się na zmianę średniotonówki z Vify PL na Scan Speaka 18W8535, który stosujemy także w Betach. Nowe Alfy są więc jakby rozszerzonymi Betami (założenie było takie, żeby umożliwić upgrade Bet, stąd ta unikfikacja). Poprawa na środku jest przynajmniej porównywalna jak na dole. Dlatego też nie mogę sie nie zgodzić z tezą Igoda, że każdy monitor jest z natury rzeczy rozwiązaniem kompromisowym i Bety niestety nie są tutaj wyjątkiem, choć myślę że mają sporo do powiedzenia w ramach swojej koncepcji.

Pozdrawiam!

Bartek

gutekbull =>

Totemy Mani sluchalem w salonie i zrobily na mnie wrazenie glosnikow mogacych konkurowac zawsze z normalnymi glsnikami podlogowymi. Ale zawsze bardziej zainteresowany bylem mniejszymi konstrukcjami - Model1. Coz, cena jest rozsadniejsza a jakosc... na AS to podobno wlasnie Totem Model1 zagraly lepiej. Mani2 ponoc uznaja tylko perfekcyjne wnetrza zeby pokazac swoja klase. Natomiast co do Model1 odsylam do dzialu opinie. Tam opisalem na goraco moje wrazenia kiedy testowalem te glosniki. Teraz w domu mam wersje Model1 Signature i do kazdego opisu w opiniach mozna dodac slowo LEPIEJ! :) W dodatku w weekend testowalem kable glosnikowe bi-wiring rowniez firmy Totem (tak z ciekawosci) i to co uslyszalem w domu przeskoczylo moje najsmielsze oczekiwania co do dzwieku slyszanego w domowych pieleszach. Po raz pierwszy zastanowilem sie czy wlasnie nie zblizylem sie do czegos co ludzie nazywaja hi-end. Po prostu przestrzen i muzyka. I zadnej checi poprawiania :)

gutekbull =>

Totemy Mani sluchalem w salonie i zrobily na mnie wrazenie glosnikow mogacych konkurowac zawsze z normalnymi glsnikami podlogowymi. Ale zawsze bardziej zainteresowany bylem mniejszymi konstrukcjami - Model1. Coz, cena jest rozsadniejsza a jakosc... na AS to podobno wlasnie Totem Model1 zagraly lepiej. Mani2 ponoc uznaja tylko perfekcyjne wnetrza zeby pokazac swoja klase. Natomiast co do Model1 odsylam do dzialu opinie. Tam opisalem na goraco moje wrazenia kiedy testowalem te glosniki. Teraz w domu mam wersje Model1 Signature i do kazdego opisu w opiniach mozna dodac slowo LEPIEJ! :) W dodatku w weekend testowalem kable glosnikowe bi-wiring rowniez firmy Totem (tak z ciekawosci) i to co uslyszalem w domu przeskoczylo moje najsmielsze oczekiwania co do dzwieku slyszanego w domowych pieleszach. Po raz pierwszy zastanowilem sie czy wlasnie nie zblizylem sie do czegos co ludzie nazywaja hi-end. Po prostu przestrzen i muzyka. I zadnej checi poprawiania :)

Gutekbull

1. Nie chodzi mi o ton wypowiedzi Zildijana, do tego nie mam żadnych zastrzeżeń, tylko o ocenę czegoś, czego nie słyszał.

2. Fakt, miałeś okazję słyszeć Micro Monstery będące dziełem Waldka, jednak to były zupełnie inne kolumny niż Bety, i dokładnie o tym wiesz. Prawdopodobnie także wiesz o ile niższe są u nas ceny, po co więc robisz naciągane odniesienia do Minimy?

Żeby raz na zawsze sprawę wyjaśnić:

- Waldek jest jedynie konstruktorem kolumn Micro Monster, TO NIE WALDEK, USTALIŁ NA TE KOLUMNY TAK WYSOKĄ CENĘ. Gdybyśmy to my produkowali te monitory to kosztowałyby połowę tego. Ale jak to mówią "nie nasz cyrk i nie nasze małpy"

- W Micro Monsterach zostały użyte głośniki ze średniej półki i o dość kontrowersyjnych charakterze, co zostało narzucone przez właściciela firmy Minima Audio, nie było wymysłem Waldka. Aerogelowego Audacxa nie da się nijak porównać do węglówki Scan Speaka. Właśnie dlatego nie produkujemy kolumn podobnych do Micro Monsterów.

3. Przeczytaj uważnie i pokaż mi gdzie napisałem że moje kolumny są lepsze bądź porównywalne do Utopii czy 805tek. NIGDZIE!!! Ja tylko nie chcę żeby ktoś robił takie porównania nie słuchając jednych i drugich kolumn. Prawda jest taka że NIJAK nie da się obiektywnie ich porównać, to jest zupełnie inny charakter dźwięku, Bety oferują bardzo specyficzną mieszankę cech zdeterminowanych przede wszystkim rodzajem obudowy nie spotykanym u innych producentów. Znajdą się ludzie, którym to będzie odpowieadało i znajdą się tacy, którym nie będzie odpowiadało. I wcale mnie nie zmartwi, jeśli ktoś w wyniku dokładnego porównania uzna zachodnie kolumny za lepsze, tak samo jak nie zmartwiło mnie, że w Audio Video przyznali Betom kategorię C... ja chcę tylko żeby przed oceną posłuchać i swoją ocenę uzasadnić jakimiś konkretami, tzn. jeśli się coś nie podoba to co i dlaczego.

Pozdrawiam

Bartek

larson3 => przeczytałem - robi wrażenie ;-)

Ale wydaje mi się ,że zanim zakupisz powinienneś zrobić małe doświadczenie ,

i podłączyć do swojego Baltlaba Harbeth 5 ,choćby tylko dla porównania - zeba mieć jakiś punkt odniesienia ,byłbym ciekaw twojej opini.

Ja nie słuchałem ,żadnych z tych monitorów bo ich nie ma w Trójmieście, ale zdaje się ,że koledzy zestawiają Harbethy 5 z Baltlabem.

Juz zakupilem :) Nadarzyla sie okazja ktorej z Harbethami pewnie bym nie mial.

Pozatym niestety Harbeth w moim pokoju ze swoimy wymiarami nie ma szans. Natomiast jak sie uda niedlugo poslucham go wlasnie z Baltlabem u jednego z forumowych kolegow. Tez slyszalem ze razem gra to swietnie. Prawdopodobnie oba monitory sa na podobnym (tym samym) poziomie jakosciowym. Roznice sa tylko w indywidualnych preferencjach. Dla mnie Totem zagral tak, ze niebylo sensu dalej szukac. Natomiast czy jest to juz hi-end? Pewnie wszystko zalezy od konfiguracji i oczywiscie definicji samego hi-endu.

ARGOS

>zildijan: bardziej chodziło mi o to że z cała pewnością nie słuchałeś Bet, ale mniejsza o to.

Trochę jesteś niekonsekwentny w wypowiedziach ale mniejsza.....

>Jeżeli będę pożyczał Bety do 3miasta to dam znać, tak żeby mogły zostać u Ciebie powiedzmy na

>tydzień, kilkugodzinne odsłuchy często nie prowadzą do właściwych wniosków.

Nie mam podstawek.....

Ogólnie rzecz biorąc:jestem jak najbardziej za promowaniem i wspomaganiem polskich wytwórców o ile jakością i ceną nie ustępują obcym. Od kilku lat używam i/c's polskiej produkcji,to samo dotyczy kabli sieciowych. Również głośnikowy na górę pochodzi z polskiej stajni.Czekam teraz na polski kabel do obsługi dołu i jeśli spełni me oczekiwania XLO Ultra 6 będzie na sprzedaż.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.