Skocz do zawartości
IGNORED

wzm dla MISTRZA WALDEMARA

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

same scalaki sa zbyt slabe do dobrego zasilania kolumn. Maja niewielka moc ciagla a te 68w to moc srednia/impulsowa. Dodanie tranzstorow bardzo poprawia dynamike dzwieku i ogolnie jakosc. Wzm ozywa i staje sie bardzo przyjemny w sluchaniu. Wzm dla Mistrza Waldemara musi miec wieksza moc chocby w czasie testow pokazow itp. Klient musi uslyszec ze kupujac kolumny kupuje sprzet mogacy mocno zagrac bez strachu o cewki zawieszenia itp. Zamiast oglosic mnie zwyciesca

cytat z klasyka:

...A zreszta na czym mogli by stwierdzic czy lepsze czy gorsze? na tych cd o thd kilka procent na -60db? czy moze na tych kapciowatych kolumnach zlozonych z kapciowatych glosnikow?...

i interpretacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

maszto, 21 Mar 2006, 21:19

>cytat z klasyka:

>...A zreszta na czym mogli by stwierdzic czy lepsze czy gorsze? na tych cd o thd kilka procent na

>-60db? czy moze na tych kapciowatych kolumnach zlozonych z kapciowatych glosnikow?...

>

>

>

>i interpretacja

>

Ukryta Zawartość

Te glosniki wedlug nalepki sa Made in W. Germany. Niemcy Zachodnie nie istnieja juz od 16 lat, wiec glosniki musza byc starsze.

Ukryta Zawartość

w marcu zabieram sie za mfb i takie zlomy sa mi potrzebne do ew. zepsucia. Ostateczne prace zostana zakonczone na tanich glosnikach a to po to aby pokazac jak wielki wplyw ma sprzezenie mfb. Zdecydowalem sie na stx na basie duze 42cm i pewnie zejde na nich do 10hz liniowego powera. Na srednicy poleca edytony z sensorami a gorka to na tanich cobrach czy jak im tam. I wszystkie wasze kapciaki mozecie sobie pochowac po szafkach bo zal bedzie sciskal przy ich sluchaniu jak uslyszycie moj system na as2006!!!!

Oczywiscie calosc napedza damfaki w liczbie 10-12szt i filtry tez na damfakach mini. A co to ma wspolnego ze Wzm dla Mistrza waldemara? a to ze byc moze na basie poleca lm3886 w mostku a nie damfaki bo mi szkoda troche poweru od pradu spoczynkowego potrzebnego do prawidlowej pracy damfaka. a na basie wzm o 0.0005% to chyba przesada?

senicz zapodaj jakiś schemat, choćby mikro- lub nanodamnfucka, będzie się z czego pośmiać...

Może to znajdzie uznanie wśród ludu pracującego miast i wsi i znajdziesz godnych naśladowców.

Ukryta Zawartość

parę kwestii jest dla mnie wątpliwej celowości, jak Q1/Q2 mogące wychodzić poza klasę A dla dużych amplitud lub 2nF w sprzężeniu op-ampa, no ale panowie, panowie, panowie.... czapki z głów, mamy schemat potencjalnie działającego wzmacniacza!

Ukryta Zawartość

to nie jest schemat damfaka i jest to schemat wzm do suba. Jesli nawet tranz wyjda z klasy a to co? nic sie nie stanie. Te 2n na op ograniczaja pasmo do kilku kilo bo do suba ale zmniejszajac ta poj. dostaje sie calkiem dobry wzm o bardzo dobrym brzmieniu. I tak lepeij grajacy od wiekszosci wzm z as odpowiedniego roku. Damfak jest bardzo glupim schematem calkowicie odrzucajacym utarte kanony schematotechniki. Jest to dziwny schemat nie majacy odpowiednika w przyrodzie ozywionej i martwej. podanie go do publicznej wiadomosci moglo by mnie narazic na osmieszenie.

senicz, 23 Mar 2006, 11:20

"podanie go do publicznej wiadomosci moglo by mnie narazic na osmieszenie."

No chyba nie bardziej niz paplanie bez pokrycia o tym.

Jestem troche zdziwiony, ze jeszcze nikt Cie nie zapytal czym Ty to wszystko mierzysz?

Do jakiego sprzetu masz dostep? Rozumiem, ze jak Cie nie stac na najtanszy aparat cyfrowy to i nawet z oscyloskopem u Ciebie krucho?

ja swoj sprzet kupilem w cenie zlomu na wyprzedazach w bomisie itp. Np. osc. to tektronix 2x50mhz z duzym ekranem na 110v z tym ze jedna z wkladek nie synchronizuje bo ma uszkodzone wyjscie na synchro ale druga jest ok. thd to hp 339 do 0.0018% fabrycznie a faktycznie pokazuje i 0.0005% gdyz troche w nim dlubalem i poprowadzilem inaczej masy i dalem nowe gniazda wejsciowe. A reszta to rozne bruele i uniwersalki data precision i inne ostatnio kupilem uniwers grundiga na wolumen za grosze.

Co do tego hp to sie nim zajme powaznie gdyz chyba czas na 3ymiane op bo te z lat 70 to juz chyba starawe co?

senicz, 23 Mar 2006, 13:25

"hp 339 do 0.0018% fabrycznie a faktycznie pokazuje i 0.0005% gdyz troche w nim dlubalem i poprowadzilem inaczej masy i dalem nowe gniazda wejsciowe"

Jasne senicz, sam tez tak robie, biore sprzet pomiarowy do domu i na stole kuchennym patrosze.

Wlasnie tam najlepiej prowadzi mi sie mase, no a gniazda w HP to juz kompletna tragedia :)

Mozna w ten sposob o rzad wielkosci poprawic parametry "no nie?"

w hp wejscia sa pod banany a je prznioslem je z przedniej plytu na boczny wragment obudowu i dalem chinche. Nastepnie pociagnalem ekrany do wejsc w inny sposob niz w fabryce. juz kiedys pytalem sie na forach o te op z dziwnymi numerami ale cisza nikt nic nie wie. Co ciekawe te scalaki pochodza z lat 70 a mimo wszystko maja takie parametry. robili juz w tewie tg8 w tym czasie?

darkul spokojnie to jest watek dla wszystkich spragnionych wiedzy!

Czy to moja wina ze wy nic nie potraficie zrobic?

No ateraz pytanie? czy ktos z was porwal sie na problem jakim byl wzm dla Mistrza Waldemara i go zrobil pomierzyl obsluchal i wyslal i opublikowal jak wzm dla Mistrza Waldemara sie robi jakie sa wyniki pomiarow !!!!

no wlasnie nikt.

Co do pomiarow to red. jeszcze nie pomierzyl samego neutrika czyli zmierzyl sygnal z wyj. generatora dla malych i duzych sygnalow. Poczekamy. jesli okaze sie ze thd samego neut. sa duze pomiary dmafaka nie beda przeprowadzone. Bo i po co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.