Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy - Gale 3040 -zepsuty wysokotonowy

addaniel

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe zwrotnice będą tutaj z pewnością potrzebne.

Części do tego bedą kosztować poniżej 100zł.

Jednak aby prawidłowo zaprojektować nowe zwrotnice potrzebna jest wiedza i doświadczenie, a to jest niemożliwe do oszacowania (bezcenne?!?).

Można ewentualnie wymienić tweetery na lepsze. Koszt od ok. 15 euro za szt. plus transport.

A dlaczego sami nie weźmiecie się za modernizacje tych kolumn? Boicie się czegoś czy co? Takie proste rzeczy jak wymiana kabelków. Ze zdjęcia widać, że są tam dość cienkie, może 0,5 mm2 lub 0,75 mm2. Wymienić na 2,5 mm2, nawet na te tanie za kilka złotych za metr. Po co moc ma się odkładać na kablu, jak może na cewce głośnika. Wymiana części w zwrotnicy na lepszej jakości też nie jest wielką filozofią. Jesteście nietechnoidalni czy macie dwie lewe ręce?

addaniel

Oddaj po prostu głośniki do naprawy. Nawiną ci nowe cewki drutem tej samej średnicy na starych karkasach - minimalna możliwa ingerencja w oryginał . Sprawdz jedynie opinie o fachowcu, żeby to nie był jakiś szarlatan.

Jeśli nikogo nie znajdziesz odezwij się. Dam ci namiary faceta w łodzi, który współpracował z celestion i biurem projektów indywidualnych w tonsilu (czy jakto się nazywało). Wszyscy vintageowcy musieliby tuningować swoje kolumny, jakby nie dawało się wracać do poziomu oryginału.

Ja przynajmniej narazie nie będę grzebać w środku, bo zostało mi sporo czasu gwarancji. Pytałem przy okazji czy wytłumienie pomieszczenia poprawi mi bas, ale to chyba rzeczywiście nie na temat:)

Patefil, 7 Gru 2005, 12:15

W tuningu nie chodzi przecież tylko o samą ideę grzebania, ale o uzyskanie czegoś czego brakuje albo jest na niskim poziomie. U mnie brakuje np. basu i pytam, czy można zmienić coś w moich Gale (bez większej fantazji), aby były mocniejsze niskie częstotliwości?

McGyver ->

słuchałem z 3ch albo 4ch Twoich tuningowanych konstruckji. W orginale jak grały to niewiem,ale po tuningu było coś zdecydowanie nie tak,ale co? Tego nie powiem,bo już sprawa została delikatnie na forum ruszona na ten temat. Musisz zdecydowanie zadbać o jedną rzecz bo będzie to podstawa Twojej klęski ... Co do sposobu robienia tuningu jaki stosujesz,to też sie niewypowiadam . Poprostu Adam,rób to co uważasz za słuszne bo to Ty jesteś konstruktorem, i tuningowcem swoich kolumn,a nie ja. Ogólnie co do sposobu tuningowania to jest ono poprawne ,a to że ludziom się podoba to zawsze prawie bedzie prawda bo z założenia dajesz lepsze np kopólki i z założenia to gra lepiej (praktyce też),tylko z tego można wycisnąć wiecej. Wiecej na ten temat sie nie wypowiadam,bo rozmowa później bedzie wręcz nie miła ...

3m się Adam i owocnych prac

gipsy2, 7 Gru 2005, 13:51

>słuchałem z 3ch albo 4ch Twoich tuningowanych konstruckji. W orginale jak grały to niewiem,ale po

>tuningu było coś zdecydowanie nie tak,ale co? Tego nie powiem,bo już sprawa została delikatnie na

>forum ruszona na ten temat. Musisz zdecydowanie zadbać o jedną rzecz bo będzie to podstawa Twojej

>klęski ...

Cholera jasna, jak ja nienawidzę niedomówień i takich niejasnych sugestii. Słuchałeś? To napisz czego konkretnie słuchałeś. Wtedy bedzie OK. Choć i tak nie do końca OK, bo nie wiesz jak grały w oryginale.

I w tym kontekście Twoja wypowiedź, cytuję: "Musisz zdecydowanie zadbać o jedną rzecz bo będzie to podstawa Twojej klęski ..." zakrawa już na złośliwą demagogię, bo dużo sugeruje, a żadnych konkretów nie zawiera.

I żeby nie było, nie czepiam się tego że masz inne poglądy niż ja. Z poglądami można ewentualnie polemizować, z takimi niedomówieniami i aluzjami nie sposób. Dlatego mam prośbę. Jak chcesz mi przekazać jakieś uwagi, to wprost, i bez owijania w bawełnę. Konkrety. Bo w ostatniej Twojej wypowiedzi mi nawtykałeś, a i tak w ogóle nie wiadomo o co chodzi.

A teraz jeszcze pytania:

1. Jakich kolumn po moim tuningu słuchałeś?

2. Co konkretnie w nich było nie tak?

3. Gdzie na forum została ta sprawa poruszona, i przez kogo?

4. O jaką rzecz muszę zadbać koniecznie?

5. Dlaczego owa tajemnicza rzecz w Twoim przekonaniu ma się stać przyczyną mojej klęski?

Jeżeli odpowiesz na te pytania, to uznam, ze Twoje intencje były czyste. W przeciwnym razie należy uznać, że chciałeś mi tylko nawtykać, stąd te aluzje i brak konkretów.

Sorry za ton, ale wkurza mnie strasznie jak ktoś (świadomie lub nieświadomie) stosuje takie demagogiczne metody. Lubię rzeczowe dyskusje. Aluzji i niedomówień nienawidzę.

I co my tu mamy? Kolejną niejasną sugestię, tym razem o kopaniu. Reszta pozostaje w domyśle, i można sobie wyobrażać niestworzone rzeczy. Więc jak masz pisać w ten sposób, to nie pisz wcale. Albo konkrety, albo nic.

hmmm Gipsy, to takie trochę niedojrzałe walić takimi tekstami na forum internetowym. Może zamiast wycieczek osobistych zajął byś głos w merytorycznej dyskusji? podobno też zajmujesz się kolumnami.

Jak więc panowie byście ocenili sens i koszty robienia czegoś w tych kolumnach? np zrobienia lepszych zwrotnic, dania lepszych tweterów i zestrojenia tego? jakie ogólnie koszty prognozujecie zwarzywszy na to, że jest tu kilku użytkowników i wystarczyło by jeden projekt zrobić. opłaca się czy lepiej sprzedać to i zamówić jakieś DIY u któregoś z was co by grało o ten schodek wyżej od tych gali? (tudzież dwa schodki)

dla mnie nie ma sensu "tuningować" kolumn wymieniając wysokotonówkę i wogule nie robiąc pomiarow(bo jak wybadać faze,jak znaleść resztki wpływu BF na wyższe pasmo,jak wogule zrobić podział - przecież same dziury i dołki będą,kupa podbarwień itp itd),tak samo ze strojeniem (trzeba pomierzyć parametry T/S,zamodelować baffle step,i dopiero odpowiednio zestroić obudowe) . W takie "tuningowanie" nie bawią się nawet amatorzy. Najlepiej to zakolegować się z Misiomorem :)

Moja opinia jest taka,najlepiej odwiedzić nas dwóch,posluchać jakichś kolumn w Twoim zakresie cenowym,do tego wybrać się do sklepu i posłuchać tam czegoś w tym zakresie cenowym i postarać się poszukać czegoś do posłuchania z drugiej ręki.

Osobiście złożyłbym zupełnie nowe kolumny,na lepszych przetwornikach,z porządną zwrotką jak to przystało na XXI wiek, z pomiarami T/S głośników z porządnie zaprojektowaną obudową (która ihmo powinna tażke być solidna - czyli z grubego mdf z mądrze rozwiązaną topologią wzmocnień w środku, najlepiej bez przegród - chyba że muszą być to koniecznie i obowiązkowo je piachem trzeba zasypać bo taka przegroda działa jak rezonator). Oczywiście ostateczna decyzja - to co wybierzesz - należy tylko i wyłącznie do Ciebie,my możemy jedynie poradzić.

No, to co napisałeś teraz, to już jest jakiś konkret. Jest to wyrazem Twoich poglądów, ja akurat mam inne. Skoro mogę zaprojektować i wykonać od podstaw dobre kolumny, to równie dobrze mogę stuningować istniejące, bo czymże to się różni? Też mamy obudowę i głośniki, i trzeba to poskładać w sensowną całość. Gdybyś to co piszesz teraz napisał od razu, to mogłoby się stać przyczynkiem do rzeczowej dyskusji. Niestety zamiast tego były aluzje i niedomówienia każące się domyślać niestworzonych rzeczy. Piszesz że zasygnalizowałeś problem. Otóż nie. Nie zasygnalizowałeś żadnego problemu. Problem pozostawiłeś w domyśle, bo nie podałeś żadnych konkretów. Seba78 chyba to właśnie miał na myśli. No, i najważniejsze, nadal pozostawiłeś bez odpowiedzi moje pytania. Piszesz że zbierasz dowody. Dowody na co? O co jestem oskarżony, wysoki sądzie? Bo jeżeli nie ma oskarżenia, to żegnam, idę do domu. I pamiętaj, że oskarżenie należy sensownie umotywować. W przeciwnym razie będzie to tylko pomówienie.

A teraz żeby powrócić do tematu:

Seba78, 8 Gru 2005, 09:12

>Jak więc panowie byście ocenili sens i koszty robienia czegoś w tych kolumnach? np zrobienia

>lepszych zwrotnic, dania lepszych tweterów i zestrojenia tego?

O kosztach pisałem już wcześniej. W razie potrzeby mogę coś podpowiedzieć. A czy jest sens? Owszem, poprawę można uzyskać, i to dość wyraźną. Highendu oczywiście nie będzie, ale może być bardzo dobra budżetówka. W tym kontekście Waszej indywidualnej ocenie pozostawiam, czy warto tuningować czy nie. Z pewnością warto naprawić, wymienić uszkodzone tweetery, bo bez tego kolumny można wyrzucić lub sprzedać za drobne, na części. Natomiast tuning sprawnych kolumn, to kwestia decyzji czy sprzedać i kupić coś lepszego (ze sklepowych, to musiałyby być tak coś dwukrotnie droższe, bo za podobne pieniadze to będzie krok w bok, a nie naprzód) lub też zdecydować się na stworzenie DIY/zamówienie handmade. Myślę że Gipsy2 się ze mną zgodzi, że kompetentne DIY/handmade jakościowo przeskoczy konkurencję sklepową za tą samą cenę przynajmniej o te dwa schodki. Jednakże z przyczyn różnych nie kazdy chce mieć DIY/handmade. To już kwestia preferencji/indywidualnej decyzji.

W każdym razie jeżeli potrzebujecie wiecej informacji, pytajcie. W miarę swoich możliwości i wolnego czasu postaram się pomóc.

Po zastanowieniu, przemysleniu stwierdzam, że chyba jednak lepiej sprzedać to co jest i spróbować coś poskładać. Chodzi o to, że trzeba w tym przypadku ponieść niemałe koszty dostarczenia, odebrania, pomiarów - masa zabawy - jak już tyle tej zabawy jest to wolał bym zbudowac od podstaw coś porządnego. Sens by to miało jakbym się sam na tym znał i sam sobie pewne rzeczy tam poprawił. Tak więc może któregoś pięknego dnia drodzy forumowicze może się do was odezwę - i jakiś inetres się ubije. Zoabczymy czy szef da podwyżkę;)

I skończcie z tymi wycieczkami osobistymi bo w tym przypadku są one niepotrzebne.... Pozdrawiam

Acha - takie niedyskretne pytanie

jakie koszty były by zrobienia jakiś porządniejszych kolumn - właśnie aby wskoczyć o ten poziom, dwa wyżej niż gale 3040? - koszt oczywiście w waszym honoriarium. Chodziło by o niewielkie podłogówki do pokoju 18 m2 - może w przyszłosci 25. Muzyka różna - od jazzu po rocka i ostatnio trochę klasyki. Czy do 2 tyś zmieszcze się ze wszystkim?

Witam serdecznie

- > McGyver wydaje mi sie ze Gipsy2 ma racje ze nie mozna konstruowac ewentualnie jak w Twoim wydaniu uprawiac tak rozlegly tunning kolumn bez jakichkolwiek pomiarow Z wlasnego doswiadczenia wiem ze kolumny ktore niezle wypadaja w pomiarach z reguly graja dobrze gorzej jest na odwrot Wogole nie wyobrazam sobie z punktu widzenia inzynierskiego ze mozna cos projektowac bez pomiarow bez wzgledu na dzialke w ktorej sie obracasz:) Owszem pomiary to nie wszystko wazne tez jest doswiadczenie intuicja bowiem teoria a praktyka to niestety dwie rozne sprawy ale bez przesady Nie odbieraj tego jak atak na swoja osobe Ja sie tylko pytam Bo tak wogole cenie sobie Twoja osobe na forum W miare swoich mozliwosci starasz dzielic sie swoim doswiadczeniem z innymi co jest naprawde fajne

Pozdrawiam

Jrymar, w wielu dziedzinach projektowania pomiary i obliczenia to zwykla strata czasu dla doświadczonego projektanta. Szczególnie przy budowie pojedynczych egzemplarzy czegoś.

Bywa taniej, szybciej i lepiej sto razy poprawiać, niż sto razy więcej czasu spedzać nad teoretycznym dopracowanem projektu wcześniej.

Jrymar, nie chodzi mi o to czy Gipsy ma rację w kwestii pomiarów, czy jej nie ma. Ma swoją metodykę, i w jego przypadku się ona sprawdza. Chodzi mi o ton jego wypowiedzi w tym wątku, i stosowane przez niego metody. Czyli insynuacje, niedomówienia, sugestie, żadnych konkretów. Nic wprost i kawa na ławę, tylko wszystko na zasadzie domysłów. A domyślać się można niestworzonych rzeczy. Dlatego usilnie nalegałem, i nadal nalegam zeby Gipsy odpowiedział na pięć moich pytań.

A Ciebie proszę o ponowne przeczytanie wątku. Proszę też, żebyś przy jakiejś okazji posłuchał sobie jakichś kolumn mojego autorstwa. Zapewniam Cię, że nie dokonując pomiarów da się zestroić nawet trójdrożne kolumny tak, żeby grały bardzo dobrze. Oczywiście pomiary mogą ułatwić konstruowanie, ale też niekoniecznie. Trzeba wiedzieć jak zinterpretować ich wyniki, trzeba też wiedzieć jak skorygować wykryte tą metodą nieprawidłowości. Druga strona medalu to fakt, ze niewolnicze trzymanie się wyników pomiarów może prowadzić do wykonania kolumn z poważnymi wadami brzmieniowymi. Należy zatem zachować równowagę. Słuch jest wbrew pozorom bardzo czułym narzędziem, problem może stanowić jedynie właściwa ocena i interpretacja zjawisk które słyszymy. Tutaj pomaga doswiadczenie, osłuchanie, i ścisła wiedza teoretyczna.

Widzę że nacisk na pomiary jest duży. trzeba bedzie zatem zacząć mierzyć swoje kolumny, mogę też zamieszczać wyniki pomiarów na forum. Czy zmieni się przez to filozofia brzmienia moich kolumn? Na pewno nie. Czy będą lepsze? Mogą nawet być dokładnie takie same, ale bedą lepiej postrzegane przez niektórych.

Hehe, Adse, krótko, dosadnie, i w samo sedno. Lecz to nie metoda dla początkujących. Oni niech lepiej mierzą. Jeżeli potrafią interpretować pomiary, to nauczą się przynajmniej co się dzieje, i dlaczego, oraz jakie zmiany wywołują takie a nie inne efekty.

- > McGyver Watek przeczytalem uwaznie:) Analfabeta wtornym tez chyba nie jestem :) No chyba ze jestes wykfalifikowanym pracownikem poradnii spoleczno-psychologicznej i wlasnie wydales orzeczenie o mojej nieumietnosci czytania ze zrozumieniem:) To sa zarty

Napisalem jedynie ze popieram Gipsego2 odnosnie jego stwierdzenia ze projektowanie kolumn bez pomiarow jest sztuka w moim odczuciu trudna Z checia poslucham i zobacze pomiary twoich kolumn rzecz jasna chyba jak kazdy z tego forum

Pozdrawiam

Jrymar, z całym szacunkiem, ale zadnego orzeczenia nie wydawałem, nie posądzałem Cię również o wtórny analfabetyzm. Poprosiłem jedynie abyś jeszcze raz przeczytał. Niczego nie sugerowałem.

A co do tego, ze projektowanie i wykonywanie kolumn bez pomiarów łatwe i proste nie jest, to oczywiście masz rację. Nie propaguję tej metody jako jedynie słusznej, piszę jedynie że w moim przypadku się sprawdza. Jak ktoś woli robić pomiary, to nie napiszę przecież że źle robi. Gdzieś na forum wspomniałem kiedyś jedynie, że same pomiary są dalece niewystarczające, ale nie znaczy to, ze są szkodliwe same w sobie.

A co do odsłuchów moich kolumn, to jest coraz łatwiej. Jest tego trochę w Polsce. Najwiecej Minas Anor.

ADSE - fatalne ,amatorskie podejście masz do kwesti budowy kolumn. Wynika z tego zdecydowany brak wiedzy na temat właściwości fizycznych i technicznych głośników - pozostaje dogłębna lektura . Piszę to po to abyś sie poprostu nie ośmieszał,bo przyjdzie Pan Linkwitz i jak to przeczyta dostanie zawału. Pomiary są obowiązkowe, a dlaczego to już odsyłam do lektury w necie,poprostu tak musi być,chyba że szmelc budujesz. Oczywiście ja cały czas w domyśle zakładam że pomiary są obowiązkowe wraz z odsłuchami (różne wersje filtracji,dobroci,kwestie baffle step i inne). Piszesz że pomiary to strata czasu ...hehe szkoda że to tylko zajmuje ok 3 minuty :),powtarzając taki pomiar i kompensując go z odsłuchami w sumie tracisz około 2-4 godzin swojego życia. Więc czy dla dobra klienta,czy kogolwiek,nielepiej poświęcić ten czas na to? ADSE - poprostu lektura,poczytaj o podstawach : budowa głosnika,strojenie obudowy itp ... to nie ja wymyśliłem,to są prawa natury,fizyki i rzeczy oczywiste. Ale oczywiście czasem są ludzie dla których np drzewo jest krawężnikiem :) i nic tego niezmieni :P

McGyver -> jeśli uważasz że bez pomiarów zrobisz dobre lub bdb kolumny - to tym mnie dosłownie dobiłeś. Chyba nasza zakładka DIY poprostu zdycha :( .

Gipsy2, zadałem Ci kilka pytań. Odpowiedz na nie najpierw, później ewentualnie możemy dyskutować. Najpierw jednak konkrety, których również ostatni Twój wpis nie zawiera, a przedstawia jedynie twoje poglądy. Jest dokładnie odwrortnie niż Ci się wydaje. Budowanie kolumn bez dokonywania pomiarów właśnie wymaga znacznie większej wiedzy teoretycznej i doświadczenia praktycznego niż budowanie z pomiarami. A zanim z góry założysz na podstawie teorii że coś nie może być dobre, to posłuchaj tego najpierw. To tyle. Czekam na odpowiedzi na moje pytania oraz na obiecane konkrety.

I jeszcze jedno:

>McGyver -> jeśli uważasz że bez pomiarów zrobisz dobre lub bdb kolumny - to tym mnie dosłownie

>dobiłeś. Chyba nasza zakładka DIY poprostu zdycha :( .

Ja nie teoretyzuję, nie uważam że bez pomiarów zrobię dobre kolumny. Ja ROBIĘ dobre kolumny bez pomiarów. Jeżeli ty nie potrafisz zrobić kolumn bez pomiarów, to nie jest mój problem. Ja potrafię, co niejednokrotnie udowodniłem. Twoje twierdzenie że nie da się zrobić dobrych kolumn bez pomiarów nie jest więc prawdziwe. Z jednym się zgodzę. Zrobienie dobrych kolumn bez pomiarów jest bardzo trudne, i nie każdy to potrafi. Ty twierdzisz że się nie da, co świadczy o tym, że bez pomiarów nie potrafisz.

McGyver -> no cóż .. fachowcom dałeś znać że sie nie znasz na budowie kolumn , i ja także od teraz bede podtrzymywał taką opinię. Szkoda tylko że tyle ludzi nabijasz w butelke,chociaż przynajesz się im że robisz nie pełne kolumny,półprodukty bez tego co podstawą jest - pomiar? Takie rzeczy że zrobisz super kolumny 3drożne bez pomiarów to możesz pisać na elektrodzie budując kolumny na alphardach. Piszesz że kupa ludzi ma np Minas Anory i są zadowoleni ... cóż,jak ktoś lepszej aplikacji tych glośników nie słyszał to co ma innego powiedzieć.Poza tym ,ile ludzi ma do porównania kilkadziesiąt sztuk i aplikacji różnych głośników? To mają tylko DIY'owcy i producenci,zwykły kupujący jest poniekąd skazany na taką aplikację,a jakoże nic lepszego nie słyszał to podoba mu się to co samo z siebie jakoś gra.Tylko ilu kupujących słyszało alternatywne aplikacje! Oczywiście z moimi słowami możesz sie zgadzać czy nie,to już Twoja sprawa,ale tu już trzeba moje wypowiedzi przełożyć na praktykę. Proponuję jedną rzecz żeby pokazać innym złą jakość Twych aplikacji :

--> zrobić sparing, np. Minas Anor z Twoją aplikacją i Minas Anor w wersji Gipsy2 (te same głośniki,te same komponenty zwrotnicy,te same kable) - pozwól tylko zaaplikować te głośniki po mojemu. Można tak zrobić z jakimkolwiek Twoim produktem. Do odsłuchu jakieś grono słuchaczy i bezpośrednie porównanie . Tu niebedzie mowy o rzadnym ściemnianiu itp - ten sam sprzęt audio,to samo pomieszczenie,to samo ustawienie kolumn - nic tylko prawda . Podaj mi tylko na jakich głosnikach są te Anory i jakiej klasy są elementy w środku.

Pisałeś też że DIY/handmade jest i bedzie zawsze lepsze od sklepowego - owszem to prawda ,ale ja wolałbym już firmie dopłacić żeby rzęcha nie dostać.

Druga sprawa,czytając wiekszość Twoich postów brak w nich żadnych konkretów technicznych z dziedziny zespołów głośnikowych ,całość to głównie : m18wh,czasem XT,morel,dynaudio ... nawet bez jakichś exscesów. Wynika to że uznanie na forum zdobyłeś za to że jestes,za masę postów,za widoczność i tyle bo niestety wiedza znikoma. Jest to już groźne zjawisko, i trzeba coś z tym zrobić.

Do całości mojej ogromnie negatywnej opini o Twojej pracy z dziedziny "kolumn" nie dołączam wiedzy nt. elektroniki,to już inna działka i tego ja oceniać nie bede,ale po wstępnym "wybadaniu sprawy" to wiem że akurat w tuningu CD,wzmaków itp jestes naprawde niezły,gratulacje.

Wiem że to co piszę jest heh..dość nie fajne :) .Ale niestety muszę z nieprawdą walczyć,poprostu pisząc takie rzeczy sam się kompromitujesz. Nie czepiałbym się gdyby to mogłabyć prawda,że bez pomiarów kolumny są cudne... Przeczysz geniuszowi ogromnie mądrych ludzi np Linkwitza,D'Apolito , przeczysz prawom fizyki i inżynierii dźwięku, przeczysz wszelakim dziełom literackim na temat akustyki . Cóż mi pozostaje Ci poradzić ? Zgłębić wiedze,poczytać - nic innego. McGyver - poprostu lepisz gliniany dom ... Jest to też dom,ale o lichej konstrukcji - niedopracowany.

A,byłbym zapomniał...pytałeś sie czy słuchałem Twoich konstrukcji,mówiłem że tak,co to było to niewiem ,ale zbudowane na Twoich "klasykach" m18wh,seasy,morele itp. Cały powyższy tekst odzwierciedla moje opinie nt.brzmienia (w domyśle).

Dyskusja będzie toczona nadal i podpierana wpisami innych fachowców.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.