Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

EUREKA!! :)

Wreszcie znalazłem konfigurację, w której tantale Sprague pokazują na co je stać i nie psują ani w cyfrze ani w analogu! Póki co jeszcze nie zaimplementowane w 227,ale w drugim CD (M70).

Na przykład za stabilizatorami (7805/7905) w analogu 2700uF LXY a 10uF tantal jeszcze usunął kawał szumów! Mało tego, wlutowuje polejny i dalsza poprawa - niesamowite z jednej strony jak potężne zakłucenia generują te staby, a z drugiej jak tantale sobie z nimi świetnie radzą. W zasilaniu cyfry zrobiłem dwustopniową stabilizację(7812->70500FB) i dopiero teraz słyszę prawdziwe profity z tej konfiguracji :) Jestem ogólnie pod wrażeniem... A szkopół z tantalami tkwi w tym,żeby nie odsprzęgać do masy, a między + a - zasilania.Wtedy żadne z czynników, które opisywałem wcześniej nie występują:) Dalsze eksperymenty trwają...

Póki co trza się wyspać bo jutro wesele młodszego brata :)

Dokonałem nieznacznych przeróbek , wstawiłem nowy stabilny zegar z osobnym stabilizatorem -do sekcji digital filtra IC 520 dołączono ododatkowo stabilizator -zegar oraz filtr cyfrowy dostały także osobny transformator , wstawiłem oddzielne stabilizowane zasilanie oampa IC400 --IC 500 wymieniono tylny panel z nowymi gniazdami RCA oraz wstawiono gniazdo sieciowe , wytłumiłem komorę lasera KSS151 matą bitumiczną ,mam nadzieje iż w ciagu 2 miesięcy uda mi sie dorobienie nowej górnej pokrywy oraz wstawieni osobnego trafa do zaśilania sekcji wzmacniaczy operacyjnych IC 500-IC400

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>WSCHODNI

jedno pytanie bo nie widać ze zdjęcia: gdzie upchałeś te trafa? Kombinowałem póki co "na sucho" z jednym EI no i na upartego bym je wsadził przy oryginalnym trafie, ale żeby 3 upchać? Podwieszasz do górnej pokrywy czy jak? =)

Witam wstawione jest jedno dodatkowe trafo z dwoma napięciami 2x 12v widoczne na zdjęciu w środku cd do zaśilania zegara oraz filtru cyfrowego - natomiast drugie trafo do stabilizatorów zaśilających wzmacniacze operacyjne na zewnątrz cd , na razie nie mogę się zdecydować czy przykręcić do tylnego panelu czy też poprzez gniazdo odstawić o odtwarzacza cd . W obecnej wersji zaśilanie oparte jest na 4 stabilizatorach do zaśilania TDA 1541 --- 2 szt do zaśilania filtra cyfrowego --- 2szt do zaśilania zegara oraz 2 szt do zaśilania wzmacniaczy operacyjnych oraz 3 transformatorach dwóch w srodku cd oraz 1 na zewnątrz

• 3 tygodnie później...

Rozpocząłem dłubanie przy "staruszku". Właśnie wymieniam wszystkie staby z 78XX i 79XX na LM2990 i LM2937 i pojawiła się drobna komplikacja. Otóż jeden ze stabilizatorów jest przykręcony do radiatora IC920 - 7815 no a LM2937-15 jest akurat w takiej beznadziejnej obudowie że nie można go przykręcić... Można zostawić go bez radiatora?

Czy ktoś mógłby zeskanować część schematu z zasilaniem DACa i wzmacniaczy operacyjnych z 227ESD. Właśnie przerabiam zasilacz części analogowej w CDP-950 (wzmacniacze op. zasilane były –15V i +5V). Taki schemat znacznie by mi pomógł.

no i mam problem. Przy okazji zmiany stabów zmieniałem też kondy. W nocy już nie chciałem włączać CD-ka więc odczekałem do rana, a tu klops. Brak sygnału w kolumnach, jakieś ciche brumienie (bardzo ciche). Napięcia na stabach 5V - max 10V, na 15V - max 21V. Posprawdzałem wszystkie kondensatory i wyglądają na dobrze wlutowane, zresztą większość z tych które zmieniałem to MKP i MKT, jedynie w zasilaniu LXY i HFZ ma polaryzację. Nie mam pomysłu na to co jest nie tak. Miejscami pozmieniałem kondensatory na trochę większe np z 0,001uF na 0,0033uF no ale to chyba nie ma znaczenia. W zasilaniu jeden ze stabilizatorów 7915 (niezmieniony) na który jest 21V grzeje się jak diabli, po minucie pracy CD gdy dotknąłem radiatora to się poparzyłem, tymczasem na gałęzi dodatniej gdzie siedzi 7815 napięcie jest ok 8V??!! i nagrzewa się dużo wolniej. Sprawdziłem czy poprawnie wlutowałem pozostałe stabilizatory (wiadomo noc i te sprawy...) i wygląda że są OK, zresztą 78XX i 2937 oraz 79XX i 2990 mają w tak samo poprowadzone wyprowadzenia GND, IN i OUT. Ma kotś jakiś pomysł co zwaliłem? No nie chciałbym wszystkiego wylutowywać i wlutowywać na nowo :////

zobacz czy nogi nowych stabow sa ok

i przyjzyj sie czy jakis uklad sie nie grzeje

ja przy wymianie stabowe (noc kolo 3 ) ujaralem filtr 1144:(

napiece na jedenej z galezi 15 V pamietam mocno spadalo

przykro mi to stwierdzic ale chyba zle wlutowales stabilizatory :(

np lm2990 ma nogi inaczej niz np 7815

pokolei liczac od lewej

1.masa

2.wejscie

3.wyjscie

a chyba 7815 ma w srodku masa

>>tdrozd

jakie miałeś objawy? mnie najbardziej dziwi to że grzeje się akurat ten stabilizatory które nie były wymieniane, a tam nie ma podwójnej stabilizacji ani niczego podobnego (jest to IC930) w dodatku NIE MA sygnału??!! shit, nic nie kapuję, mógłby się grzać, ale żeby w głośnikach coś pykało :/

>>tdrozd, 22 Wrz 2006, 13:25

no ale 78XX siedzą chyba na gałęzi "+" a 2990 powinny na "-"

jednym słowem 2990 powinien być zamiennikiem dla 79XX, a 2937 dla 78XX chyba że się mylę....to by była pupa

akurat dalem zly przyklad

zeczywiscie 2990 jest na minus i uklad nog jest taki sam jak 79...

ale na galezi dodatnij chcialem dac lt1084 chyba cos z nogami porabalem bo zostal uwalony filt cyfrowy obciazenie bylo na tyle duze ze w dodatnij galezi napiecuie ostro spadlo i staby grzaly sie jak glupie

nie no w datasheetach 2990 jest napisane Negative Low Droput Regulator i w 79XX Negative Regulators

Ukryta Zawartość

post-5682-100005896 1170300884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sprawdz czy wogule cedek czyta

to swiadczylo by o tym ze serwo i procesor i zegar (no mala bramka i kwarc ) pracuja

ja podlaczylem ampli pod wyjscie cyfrowe i wtedy wiedzialem co i jak bo muza grala

u mnie na analogu byla kompletna cisza

>>tdrozd

a oprócz grzania się stabilizatorów poza tym było OK.Czemu do diaska nie mam brumienie w głośnikach zamiast sygnału..... :/ chyba wylutuję LMy i powrócę do starych stabów i zobaczę co będzie ;-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.