Skocz do zawartości
IGNORED

Stary Jazz.... king of Blue, Time out

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nabylem dwie plytki - Miles Davis - King of Blue oraz Dave Brubeck - "Time out", w ktorych sie zakochalem zezgranicznie ;-)

Jakie inne plytki mozecie polecic z taka wlasnie muzyka jazzowa lat 50-tych i 60-tych??? Na jakie wytwornie patrzec, aby jakosc byla mozliwie najlepsza???

https://www.audiostereo.pl/topic/23050-stary-jazz-king-of-blue-time-out/

>>Rafko

Jezeli chodzi o wysoki poziom wykonawczy (bo nagrania sa roznej jakosci) to polecam przede wszystkim Blue Note i serie RVG - to nierzadko kamienie milowe jazzu i po prostu piekna muzyka. Poza tym Miles dla Columbii, ale takze seria OJC (wydawane przez ZYX Music, digipacki za dobre pieniadze :-) )

pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Blue Note zgoda, z tym, że trzeba uważać, zeby sie nie naciąć - wyszło ostatnio dużo podróbek płyt CD (Copy Controlled). Problem ten dotyczy przede wszystkim europejskiego oddziału BN. Odradzam więc zakupy w sklepach internetowych (polskich i europejskich). Jednak dośc spory wybór powinien być w empikach i mm, a tam nie ma problemu - podróbki są dokładnie opisane i nie ma wątpliwości, ze to podrobki ;)

Zresztą było juz o tym w tylu wątkach (choć o tej bolesnej sprawie nigdy dośc pisania!)

pozdrawiam

Skoro powiedzialo sie KoB, to na pewno warto też kontynuować przygodę z Milesem (sorry za truizm;)

Może teraz coś z drugiego klasycznego kwintetu? Stawialbym na początek na E.S.P., jakośc muzyczna jak i 'audiofilska' gwarantowana :) I póki co Sony/Columbia wydaje to jeszcze na CD, a możliwe, że sie to niedługo zmieni, taka światowa tendencja :(

rafko, 7 Gru 2005, 14:59

>a po czym rozpoznac ta podrobke?

Tzn. płyta jest oczywiście oficjalna i jak najbardziej legalna (żaden pirat!), tyle, ze to jest podroba samego nośnika (CD) zwana Copy Controlled. Poznasz po naklejce (choć nie zawsze jest) i logo Copy Controlled (w plytach Blue Note i chyba wszytskich z EMI jest ono umieszczone w tym przezroczystym 'okienku' obok okładki

(btw - ta 'przestrzen' sie jakos 'fachowo' nazywa? ;)

pozdr

Wziąwszy poprawkę na to, że to pierwsze kroki (choć pewnie i tak Giant Steps), to cofnąłbym się na miejscu Rafko do "Cookin' with the Miles Davis Quintet" przed przejściem do E.S.P.

Hmmm... KoB??? To może Canonball Adderley? Np. Something Else?

To z czym się spotkałeś - lata temu - nazywane było "modern jazz". Praktycznie każda wytwórnia na przełomie lat 50/60 wydawała podobną muzykę. Sporo bliźniaczo brzmiących płyt, wydawanych przez te same składy, niekiedy firmowanych przez różne nazwiska.

Każdy coś znajdze. Mi - oprócz tego co proponują koledzy - wydaje się, że warto sięgnąć po:

Thelonious Monk Quartet, szczególnie ten z Charlie Rousem,

Wayne Shortera,

Andrew Hill,

Joe Henderson,

Bobby Hutcherson,

Sonny Rollins,

i oczywiście wiele, wiele więcej.

No i dwa-trzy nazwiska, gdzie może być nieco gorzej, jeśli chodzi o łatwość przyswajania takiej muzyki:

Ornette Coleman

Eric Dolphy

a potem - Cecil Taylor,

ale potem może się już nie podobać żaden inny jazz;-)

Wytwórnie - też już zostały wymienione. Niestety plany wydawnicze takich niegdysiejszych tuzów jak Verve nie napawają radością.

Nie wiem jak z jakością dzwięku w tym boxie ,ale jak patrzę na zestawienie utworów to hoho !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram Jarzabka: z Davisa bardziej niz E.S.P. polecam plyty z Prestige (Relaxin' Cookin' Steamin' Workin', etc). choc z drugiej strony nie kazdemu musza przypasowac, bo obok pieknych ballad mozna tam i spotkac ognisty bop. Poza tym zapewne wpadniesz wczesniej czy pozniej na plyte Sketches of Spain. Jednak od razu trzeba ostrzec - tego klimatu, ktory jest na KoB na wielu innych plytach jazzowych nie spotkasz, chociazby dlatego, ze to plyta tak wielka legenda obrosnieta, nie da sie tej legendy przeskoczyc, wiec jakiekolwiek odniesienie do niej zawsze konczy sie przyrownaniem i porazka;). W pewien sposob, mowie tu o swoich doswiadczeniach, prawdziwie zaczyna sie sluchac jazzu w chwili, gdy KoB przestaje sie sluchac na kolanach i zaczyna sie do tej plyty podchodzic 'po prostu' jak to jednego z wielu arcydziel. Te uwagi rowniez dotycza Time Out Brubecka;). Liczna grupa fanow dopisac moze do tej listy rowniez the Koln Concert Keitha Jarretta.

Co nie znaczy, ze nie ma pieknych plyt;)

Z BlueNote: nie wszystko bynajmniej jest tak przystepne jak bys na razie pewnie chcial, wiec trzeba uwazac, bo w wiekszosci BlueNote to mocny bop. Jest tam jednak wiele plyt, ktore moga Ci sie od razu spodobac, chociazby:

Cannonball Adderley 'Something Else'

Freddie Hubbard 'Open Sesame'

Freddie Hubbard 'Hub-Tones'

Polecam tez kilka plyt z Impulse! (wytwornia miejscami bardziej awangardowa niz BlueNote, ale jest tez sporo perelek bardziej 'lajtowych', ponadto tanio;) i dosc fajnie wydane:

Coleman Hawkins 'Desafinado' (Hawkins jest w ogole wspanialy, doskonale pasuje do watku, bo to prawdziwie 'stary jazz' - Hawkins to jeden z 'lacznikow' pomiedzy wielkim graniem z lat 1920-30 i powojennym jazzem.

Freddie Hubbard 'The Body and Soul'

Oliver Nelson 'The Blues and the Abstract Truth'

(te dwie ostatnie (dziwnie niedoceniane) plyty polecam wyjatkowo mocno, bo na obu gra Eric Dolphy, ktory, jesli zainteresuje Cie na tych plytach, moze zaprowadzic do (hihi) zupelnie innego swiata jazzu.

poza tym: skoro Brubeck to bardzo duzo zapewnie Ci sie spodoba plyt z west coast / cool jazzu - sporo plyt, choc chyba zadna nie osiagnela takiego poziomu przebojowosci / kultowosci co Time Out, moze poza wyjatkiem:

Stan Getz & Joao Gilberto (pod tym samym tytulem) - jesli ta Ci sie spodoba to siegniesz od razu po Stan Getz - Jazz Samba i wskoczysz w olbrzymi nurt podobnej muzyki.

Gerry Mulligan - masa

Jim Hill (moze 'Concierto')?

etc, etc... najlepsze to, ze to dopiero sam poczatek drogi;) i sporo frajdy przed Toba;)

Pozdrawiam.

>Frank

Jakosc, jak to generalnie jest z nagraniami Parkera, ma tu raczej znaczenie drugorzedne, choc miejscami jest niezle (rzecz jasna - relatywnie). Nie sadze jednak ze box typu 'complete recordings...' z false starts i alternate takes jest dobry do polecenia na poczatem. Choc na pewno, biorac pod uwage, ze w Polsce boxy "complete on Verve' sa mniej wiecej czterokrotnie tansze niz w szerokim swiecie, jest to doskonale wydawnictwo.

Pozdrawiam.

-> rafko

Zdaje się, ze jesteśmy na podobnym etapie, jeżeli chodzi o przygodę z jazz'em (no, może ja jestem o parę tygodni do przodu). Też zacząłem od KoB Milesa. Pierwszych kilka przesłuchań przeszło właściwie bez większych emocji. Pamiętam, że zaskoczyłem nagle, w jednym z utworów Miles wszedł ze swoją trąbką i ... olśnienie "to jest piękne". Potem już poszło, z tym, że nie zawsze trafnie. To, co od razu przypadło mi gustu to Sketches of Spain Milesa, Go Dextera Gordona, składanka best of Armstrong/Fitzgerald, no i nasz Stańko z Suspended Night. Nieco trudniej mi się przekonać do Out to Lunch Erica Dolphy, Chappaqua Suite Ornette Collemana i kilku Miles'ów, np. Birth of the Cool - czekają grzecznie na półce, aż przyjdzie na nie czas. W najbliższym czasie na tapetę biorę Bitches Brew Milesa i chwaloną przez Ciebie Time Out Brubecka.

Przy okazji polecam niezłą ściagę na zaprzyjaźnionym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krazyla jeszcze kiedys taka lista, troche mozna poprzestawiac, wyrzucic i duzo dodac ;-)

> 1. Miles Davis - Kind Of Blue - Columbia

> 2. John Coltrane - A Love Supreme - Impulse!

> 3. Duke Ellington - The Blanton-Webster Band - RCA Bluebird

> 4. Thelonius Monk - The Complete Blue Note Recordings - Blue Note

> 5. Charles Mingus - Mingus Ah Um - Columbia

> 6. Louis Armstrong - Hot Fives & Sevens - Columbia

> 7. Charlie Parker - Complete Savoy - Master Takes-Savoy

> 8. Sonny Rollins - Saxophone Colossus - Prestige/OJC

> 9. Eric Dolphy - Out To Lunch - Blue Note

> 10. Miles Davis - Bitches Brew - Columbia

> 11. Billie Holiday - The Legacy 1933-1958 - Columbia

> 12. Ornette Coleman - The Shape Of Jazz To Come - Atlantic

> 13. Herbie Hancock - Maiden Voyage - Blue Note

> 14. Bud Powell - The Genius of Bud Powell - Verve

> 15. Bill Evans - The Village Vanguard Sessions - Riverside/OJC

> 16. John Coltrane - Giant Steps - Atlantic

> 17. Art Blakey - Art Blakey's Jazz Messengers With Thelonious

> Monk -Atlantic

> 18. Albert Ayler - Spiritual Unity - ESP

> 19. Count Basie - Original Decca Recordings - GRP/Decca

> 20. Herbie Hancock - Headhunters - Columbia

> 21. Charles Mingus - Black Saint & The Sinner Lady - Impulse

> 22. Miles Davis - Sketches Of Spain - Columbia

> 23. Chrlie Parker - The Quintet At Massey Hall - Debut/OJC

> 24. Jelly Roll Morton - His Complete Victor Recordings - RCA Victor

> 25. Dave Brubeck - Time Out - Columbia

> 26. Weather Report - I Sing The Body Electric - Columbia

> 27. Dizzy Gillespie - The Complete RCA Victor Recordings - RCA

> Bluebird

> 28. Lester Young - Complete Alladin Sessions - Blue Note

> 29. John Coltrane - The Complete 1961 Village Vanguard Sessions -

> Impulse !

> 30. Wes Montgomery - Incredible Jazz Guitar - OJC

> 31. Oliver Nelson - Blues And The Abstract Truth - Impulse !

> 32. Mahavishnu Orchestra - Inner mounting Flame - Columbia

> 33. Andrew Hill - Point Of Departure - Blue Note

> 34. Clifford Brown And Max Roach - At Basin Street - EmArcy

> 35. Ornette Coleman - Free Jazz - Atlantic

> 36. Thelonious Monk - Brilliant Corners - Riverside/OJC

> 37. Coleman Hawkins - Body And Soul - RCA Victor

> 38. Gerry Mulligan - Gerry Mulligan Quartet With Chet Backer -

> Pacific Jazz

> 39. Miles Davis - Birth Of The Cool - Capitol

> 40. Archie Shepp - Four For Trane - Impulse !

> 41. Roland Kirk - Rip, Rig and Panic - Emercy

> 42. Krzysztof Komeda - Astigmatic - Power Bros

> 43. John McLaughlin - Extrapolation - Polydor

> 44. Jan Garbarek - Afric Pepperbird - ECM

> 45. Ella Fitzgerald - Cole Porter Songbooks Vols 1 & 2 - Verve

> 46. Miles Davis - Files De Kiliminjaro - Columbia

> 47. Peter Brotzman - Machine Gan - FMP

> 48. Lennie Tristano - The New Tristano - Atlantic

> 49. Horace Silver - Song For My Father - Blue Note

> 50. Sun Ra - Heliocentric Worlds Of Sun Ra Vol 1 - ESP

> 51. Eric Dolphy - At The Five Spot Vols 1 & 2 - Prestige/OJC

> 52. Art Blakey - Moanin' - Blue Note

> 53. George Russell - Ezz-Thetics - Riverside/OJC

> 54. Roscoe Mitchell - Sound - Delmark

> 55. Hank Mobley - Soul Station - Blue Note

> 56. Duke Ellington - At Newport - Columbia

> 57. Keith Jarrett - The Koln Consert - ECM

> 58. John Coltrane - My Favorite Things - Atlantic

> 59. Art Tatum - The Complete Capitol Recordings Vol 1&2 - Capitol

> 60. Chick Corea - Return To Forever - ECM

> 61. Charles Mingus - Pithecanthropus Erectus - Atlantic

> 62. Art. Pepper - Meets The Rhythm Section - Contemporary/OJC

> 63. Cecil Taylor - Unit Structures - Blue Note

> 64. Ahmad Jamal - At The Pershing - Chess

> 65. Weather Report - Heavy Weather - Columbia

> 66. Larry Young - Unity - Blue Note

> 67. The Modern Jazz Quartet - Django - Prestige/OJC

> 68. John Handy - Live At Monterey Jazz Festival 1966 - Koch

> 69. Tony William's Lifetime - Emergency - Polydor

> 70. Lee Morgan - The Sidewinder - Blue Note

> 71. Charli Haden - Liberation Music Orchestra - Impulse !

> 72. Pat Matheny - Travels - ECM

> 73. Ganelin Trio - Catalogue: Live In East Germany - Leo

> 74. Stan Getz/Joao Gilberto - Getz/Gilberto - Verve

> 75. Jimmy Smith - Back At The Chicken Shack - Blue Note

> 76. John Zorn - Naked City - Elektra/Nonesuch

> 77. Charles Lloyd - Forest Flower - Atlantic

> 78. Woody Herman - Thundering Herds - Columbia

> 79. John Surman - The Road To St.Ives - ECM

> 80. Cannonball Adderley - Mercy, Mercy, Mercy - Capitol

> 81. Art Ensemble Of Chicago - Live At Mandel Hall - Delmark

> 82. Steve Coleman - The Tao Of Mad Phat - RCA

> 83. Miles Davis - We Want Miles - Columbia

> 84. Herbie Hancock - Sextant - Columbia

> 85. Pharoah Sanders - Karma - Columbia

> 86. Wynton Marsalis - Black Codes From The Underground - Columbia

> 87. Sonny Rollins - The Bridge - RCA/Victor

> 88. Joe Harriot/John Mayer - Indo-Jazz Fusions - Redial

> 89. Gato Barbieri - Latino America - Impulse !

> 90. Stan Kenton - City Of Glass - Capitol

> 91. Alice Coltrane - Journey In Satchidananda - Impulse !

> 92. Billy Cobham - Spectrum - Atlantic

> 93. Michael Brecker - Tales From The Hudson - Impulse !

> 94. Wayne Shorter - Speak No Evil - Blue Note

> 95. Cassandra Wilson - Blue Light 'Till Dawn - Blue Note

> 96. Dexter Gordon - Go - Blue Note

> 97. Edward Vesala - Lumi - ECM

> 98. Donald Byrd - Blackbyrd - Blue Note

> 99. Zakir Hussain - Making Music - ECM

> 100. Yuri Honing Trio - Star Tracks - Jazz In Motion

Odwiedzilem dzis MM, ale wyszedłem z niczym – większość plyt z Blue Note była Copy Controlled, wiec nie bralem. Była oryginalna Sonny Rollins, ale jakos na tych sluchaweczkach odsłuchowych w MM mi nie podeszlo. Może blad…..? Canonball Something Else i wielu innych nie było….

Musze udac się do innego MM, albo do Empiku…Tym bardziej ze lista się powiększyła ;-)))

Dzieki za wszystkie sugesje, teraz chyba w sklepie spedze 3 godziny ;-))))

Ale to przeciez radosc ;-))))

>rafko, plyt CC nie ma co sie bac, jesli twoj CD poradzi sobie z odczytem takiej plyty... muzycznie wszystko jest jak na redbook CD. Tez chcialbym bojkotowac te CC, ale niektore nowe plyty juz tylko takie...

rafko>

Twój soniak płyty CC winien czytać - w razie czego oddasz. Niektórzy twierdzą, że system ten degraduje także dźwięk - nie wiem, nie sprawdzałem. Problem jedynie, w przypadku zmiany sprzętu - może się okazać, że płyty tego typu nie są czytane.

Przeczytałem - jak widać Twoje "o mnie" - kontrabas... może zainteresuj się także Charlesem Mingusem... Wybór winien być duży, zaś muzyka zacna.

A już na pewno - choć to "stare" brzmienia, do lampki czerwonego wina pasuje Ben Webster... Może muzyka nie tak nowocześnie brzmiąca (jak na końcówkę lat 50) jak KoB, ale... warto posłuchać.

rafko>

I jeszcze jedno - który Rollins? IMO, jeden z najfajniejszych, to podwójny koncert na Blue Note z Village Vanguard. Jak się dobrze krzątniesz, to dostaniesz ją jeszcze w cenie ok. 30 zł/2xCD. Tyle, że to trio (ts+b+dr) i takich "miękkich" tematów jak na KoB nie znajdziesz...

A z nowszych rzeczy - tak ostatnio po mnie łazi - Joe Lovano "From the Soul". Winieneś odebrać dość miło.

Mam pytanie:chciałbym zakupić płytę Miles`a- Kind of blue tylko nie wiem,którą wersję.Poradżcie ;o)

A do odbioru osobistego polecam(jak Puchatek)Giganta,niestety w Vividzie nie ma odbioru osobistego.

Panowie, olbrzymie dzieki za pomoc!

W weekend jak czas starczy to wybiore sie z prowiantem do sklepu i poslucham ;-))))) gigant jest OK, ale to trzeba juz znac jakas plytke, a ja musze troche posluchac, gdyz ich nie znam ;-)))))

Ten stary Jazz podoba mi sie tez dlatego ze czuc ze podczas nagran w torze byly lampki - ta muzyka brzmi tak muzykalnie... a zadna z nowych tak nie potrafi....

Co do CC, to trzebaby sprawdzic "nausznie" czy one rzeczywiscie dagraduja dzwiek czy nie - najlepiej by miec jedna plyte w dwoch wydaniach zeby moc porownac.

To od czago polecacie zaczac, zeby bylo to "ciepelko" lat 60 jak "Time Out" a znowy zeby trabka mi ucha nie spalila ;-)))) Nie wiem czy dobrze sie wczesniej wyrazilem - nie musze miec trabki ani saxa na plycie, ale musi byc kontrabas ;-))))) Mile widziane damskie wokale....

Pozdrawiam!

do rzeczy już polecanych dorzuciłbym jeszcze np.

Bill Evans "Sunday at the Village Vanguard" - jedno z najwspanialszych nagrań najbardziej klasycznego z klasycznych fortepianowego trio

John Coltrane "My favorite things" - łagodne wprowadzenie do Coltrane'a, a równocześnie płyta wybitna

Herbie Hancock - "Maiden voyage" - piękna i dosyć przystępna płyta kwintetu Hancocka z 1965 roku

Sonny Rollins - "The bridge" - nie wiem, co Ci nie przypadło do gustu w MM, ale spróbuj np. tego nagrania

Freddie Hubbard "Straight life" (co prawda to już 1970) - coś w stronę funku

i wiele innych... sam też mam jeszcze tyle do odkrycia z tamtych czasów. :)

> rafko

A propos giganta - zamawiasz przez sieć, a odbierasz na ul.Poznańskiej 38/5 (pierwsza brama za hotelem Polonia), płacąc na miejscu. Po złożeniu zamówienia jesteś na bieżąco informowany mailami o stanie kompletności. Z płytami, o których mowa w tym wątku, raczej nie powinni mieć problemów.

Płyty przechowują do dwóch tygodni, po czym zamówienie nieodebrane jest anulowane.

rafko>

Delikatnie, Time Out... to jeszcze kojarzy mi się Paul Desmond pod własnym nazwiskiem. Nic Ci uszu nie spali. Miód.

Co do jakości nagrań - niestety jest różnie. Teraz słucham Bobby Hutchersona "Oblique" i raczej jest jakoś niż jakość. Wspomniana From the Soul - jeśli dobrze pamiętam, też miękka w brzmieniu;-)

Nevmind.

Śpiewające kobiety? Całe mnóstwo. Wokalistyka jazzowa raczej na kobietach stoi;-) Niestety tutaj, mam swoje bardzo prywatne ulubienice i nic mi nie pomogą twierdzenia, że np. Sarah Vaughan wielką pieśniarką jest! Dla mnie, niestety nie. I to pomimo niezaprzeczalnych walorów wokalnych. Wolę Carmen McRae, Billie Holiday, Betty Carter czy Abbey Lincoln. I McRae i Carter potrafią być bardziej "zadziorne". Myślę natomiast, że w Twój gust może się wstrzelić Shirley Horn. Nagrania powinny być, bo niedawno zmarła, a to zwykle uaktywnia producentów;-) Nagrania z lat 90 Abbey Lincoln, prawdopodobnie również mogą Ci się spodobać. Szczególnie płyta ze Stanem Getzem.

Lekko, miło, szemrząco, bez kłujących brzmień trąbki... może... Bill Evans w trio (pianista!, trzeba uważać, bo istnieje jeszcze saksofonista o tym samym imieniu i nazwisku, grający niegdyś z Davisem, a potem raczej kierujący się w stronę acid jazzu), może Hank Jones, Red Mitchell... Powiem jeszcze inaczej - zwykle, gdy mi się podoba jakaś płyta, gra muzyków na niej, wówczas zaczynam szukać innych płyt muzyków, którzy na niej grają. W Twoim przypadku byliby to np.: Bill Evans (spokojnie), Cannonball (bywa różnie od spokojnego grania, od podobnych dźwięków do KoB - wspomniana Somethin' Else, po soul jazz, czyli kołysze;-)), wczesny Coltrane (np. płyty Ballads, z Hartmanem), Desmond... Możesz jeszcze spróbować znaleźć w sieci pewien serwis, który podaje najbardziej zbliżone nagrania, muzyków do wybranego (nie chodzi mi o AMG).

Miłego szukania!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.