Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony, czy Twój system "wydoli" przy tak dużym pomieszczeniu

..well ...posiadam marantz pm7000+cd7300 i chwilowo warfedale 9.1 one nie dadza rady to pewne ale szykuje sie na MA BX2 lub BR2 wiem ze to moze byc nie wiele ale to bylo przy zalozeniu ze glosniki beda staly jak stoja ...

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Ja za taką kwotę zrobiłem prawie kompletną adaptację akustyczną DIY mojego pomieszczenia.

Jak daleko siedzisz od ściany?

Tej naprzeciwko kolumn? - sofa stoi tuż pod ścianą, a ściana tuż za głową niestety. Odległość od kolumn - ok. 2 m.

Ps. Wolałbym pójść na gotowe, bo nie jestem typem majsterkowicza.;) Jak myślisz które z tych dwóch produktów mają lepszy stosunek cena/efekt? :)

Pzdr

Ps. Jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem - wygląda podobnie jak Aku Pro, ale tańsze; wypełnienie: włókno drzewne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze coś takiego znalazłem - wygląda podobnie jak Aku Pro, ale tańsze; wypełnienie: włókno drzewne.

Dość ciekawa propozycja. Tylko trzeba pamiętać, aby coś takiego zadziałało potrzeba paru sztuk.

Z opisu aukcji:

Dla średnich pomieszczeń (od 10m2 do 20m2) sugerujemy zamówić od 8 do 12 sztuk.

Ps. Jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem - wygląda podobnie jak Aku Pro, ale tańsze; wypełnienie: włókno drzewne.

Nasze panele mają wewnątrz sztywną ramę, dzięki czemu panel ma proste, równe, a nie zaokrąglone rogi. Także tkanina jest opięta tak, że tworzy gładką powierzchnię.

Panele z aukcji mają bardziej kształt "poduszki".

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Przesunę tylko zdjęcia, aby było wszystko w kupie, front odsłuchowy na przeciwko okien.

Ukryta Zawartość

Od prawej strony od łuku 100cm.,okno 100cm.,ściana po miedzy oknami 98cm.,następnie okno 100cm.,i ściana przy schodach 105cm.Po prawo otwarta przestrzeń, kuchnia z bufetem.Po lewo kominek i schody, wys pomieszczenia 270cm.

Aby zobaczyć zdajcie w pełnym rozmiarze, należy kliknąć prawym przyciskiem na zdjęcie, i wybrać pokaż obrazek..

Nie mam możliwości zamieszczenia zdjęć teraz, ale nad oknami zamontowałem karnisz i żona uszyła zasłony,...zasłony są po bokach zewnętrznych okien i po środku, i mają wpływ na dźwięk, jest,...kurde,... muszę się przyzwyczaić, bo jest inaczej,... od wczoraj, w nocy nie mogłem posłuchać głośniej, ale się nie śmiejcie...;0)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

Dość ciekawa propozycja. Tylko trzeba pamiętać, aby coś takiego zadziałało potrzeba paru sztuk.

Z opisu aukcji:

Dla średnich pomieszczeń (od 10m2 do 20m2) sugerujemy zamówić od 8 do 12 sztuk.

Tak. Dzięki za odpowiedź.

Nasze panele mają wewnątrz sztywną ramę, dzięki czemu panel ma proste, równe, a nie zaokrąglone rogi. Także tkanina jest opięta tak, że tworzy gładką powierzchnię.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź i uwagę - na pewno ją uwzględnię. :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Jeszcze małe postscriptum. Państwa panele mają 11 kg - zastanawiam się, czy moja ściana działowa (ok 14 cm grubości) wytrzymałaby 2 sztuki. Np. kolumna ma 18 kg - i jest bardzo ciężka...

Pozdrawiam

dominoo: ciezko mi powiedziec, czy wytrzyma.. Jakiego typu jest to sciana? G-k?

W razie czego zawsze mozna ustawic panele jeden na drugim przy scianie, np. obrocone na bok. Zrobilismy tak na Audio Show, gdzie nie mielismy mozliwosci wiercenia w scianach :)

Pozdrawiam.

dominoo: ciezko mi powiedziec, czy wytrzyma.. Jakiego typu jest to sciana? G-k?

W razie czego zawsze mozna ustawic panele jeden na drugim przy scianie, np. obrocone na bok. Zrobilismy tak na Audio Show, gdzie nie mielismy mozliwosci wiercenia w scianach :)

Pozdrawiam.

Aha. Zawsze to jakieś wyjście.

Niestety nie wiem, jaki to typ ściany :)

Dziękuję w każdym razie za odpowiedzi.

• 4 tygodnie później...

W salonie tam gdzie maja stanąć podłogówki za kolumnami żona wymyśliła filarki od podłogi do sufitu, szerokie na 60cm a grubość 6cm. Właśnie mi je fachowcy zbudowali z profili i płyty gipsowo-kartonowej. Niestety zrobiło sie takie pudło rezonansowe które będzie zaraz za kolumnami. Obawiam sie że to dośc mocno wpłynie na akustyke pomieszczenia.

Proszę poradźcie czy rozwalić te filarki i je wymurować czy zaryzykowac i

zostawic takie jak są?

A może poprostu wystarczy odkręcic płyte i napchac tam wełny mineralnej?

Muszę jak najszybciej podjąc decyzje bo jak skończą to nie będzie odwrotu.

W salonie tam gdzie maja stanąć podłogówki za kolumnami żona wymyśliła filarki od podłogi do sufitu, szerokie na 60cm a grubość 6cm. Właśnie mi je fachowcy zbudowali z profili i płyty gipsowo-kartonowej. Niestety zrobiło sie takie pudło rezonansowe które będzie zaraz za kolumnami. Obawiam sie że to dośc mocno wpłynie na akustyke pomieszczenia.

Proszę poradźcie czy rozwalić te filarki i je wymurować czy zaryzykowac i

zostawic takie jak są?

A może poprostu wystarczy odkręcic płyte i napchac tam wełny mineralnej?

Muszę jak najszybciej podjąc decyzje bo jak skończą to nie będzie odwrotu.

Jak najbardziej wełna mineralna i to ciasno.Zadbaj zeby profile konstukcyjne były mocno poskrecane i nie dzwonły.Troszke za mały litraz tych filarków ,bo mozna byłoby RH zrobić.Pozdrawiam

Jak najbardziej wełna mineralna i to ciasno.Zadbaj zeby profile konstukcyjne były mocno poskrecane i nie dzwonły.Troszke za mały litraz tych filarków ,bo mozna byłoby RH zrobić.Pozdrawiam

Jak zastosujesz odpowiednią gęstą wełnę mineralną, to powstaną Ci specyficzne basstrapy, które mogą nawet pomóc w absorpcji basu.

Jak zastosujesz odpowiednią gęstą wełnę mineralną, to powstaną Ci specyficzne basstrapy, które mogą nawet pomóc w absorpcji basu.

Rozmawiałem z wykonawcą. Powiedział że jak ma to rozbierać żeby napchać wełne to już wymuruje. Juz sam nie wiem co lepiej. A co to za skrót RH ?

Kwiaty do podobno dobre i w miarę tanie rozpraszacze. Jeśli kwiaty, to rozumiem każde się nadadzą czy są jakieś preferencje?

Planuję dwie ściany z kamieniami. Czy są jakieś preferencje tj. sugestie, które wybrać (z tych marketowych). Być może jeśli się da, lepiej położyć warstwę starych czerwonych cegieł. Można je dostać za dobre pieniądze, a do tego ich budowa nie będzie tak regularna. Co o tym sądzicie.

Z jakiego materiału (najlepiej) powinny być wykonane zasłony?

Dywan czy wykładzina? Czy macie jakieś typy z tych ogólnie dostępnych? Czy najlepiej na całej powierzchni pokoju czy tylko na jej części?

Edytowane przez fabularasa

Z jakiego materiału (najlepiej) powinny być wykonane zasłony?

Welur, aksamit.

Dywan czy wykładzina? Czy macie jakieś typy z tych ogólnie dostępnych? Czy najlepiej na całej powierzchni pokoju czy tylko na jej części?

Proponuję dywan, z wykładziną trzeba trochę uważać, bo jak za "mięsista" i na całej podłodze może za bardzo tłumić średnicę i wysokie.

Jaką masz podłogę?

Edytowane przez Imacman

Jak na razie to tylko zbieram informacje. Do kupna mieszkania dopiero się przymierzam.

Jaką więc podłogę polecasz? Oczywiście w przeciętnym budżecie.

Da się jakoś procentowo ustalić jaki powinien być dywan w stosunku do powierzchni podłogi?

Da się jakoś procentowo ustalić jaki powinien być dywan w stosunku do powierzchni podłogi?

Jak będziesz miał piękną podłogę, to szkoda jej zakrywać w całości. Podłoga np. drewniana zabezpieczona olejowaniem - piękna sprawa. Dywan pomiędzy kolumny a miejsce odsłuchu, tak aby leżał w miejscu pierwszego odbicia od podłogi.

Porównaj sobie współczynniki pochłaniania przez różnego rodzaje wykładzin i dywanu.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-92145000-1330716542_thumb.jpg

post-11945-0-64604900-1330716552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Tylko nie wiem jak odczytywać te wykresy to kiedy lepiej a kiedy gorzej :(

A wiesz coś o kwiatkach i kamieniach na ścianach? Za kolumną długość dywanu również do krawędzi?

Tylko nie wiem jak odczytywać te wykresy to kiedy lepiej a kiedy gorzej :(

1 - to najskuteczniejsze pochłanianie, 0 - brak pochlaniania

A wiesz coś o kwiatkach i kamieniach na ścianach? Za kolumną długość dywanu również do krawędzi?

Każdy bibelot, który może pochłonąć lub rozproszyć falę dźwiękową jest pożądany w pomieszczeniu osłuchowo-mieszkalnym.

Kamienie na ścianach, są lepsze od gołej ściany, choć nie są idealnym ustrojem akustycznym - było parę wątków w Akustyce na ten temat.

Kamienie na ścianach, są lepsze od gołej ściany, choć nie są idealnym ustrojem akustycznym - było parę wątków w Akustyce na ten temat.

Tak wiem, czytałem. Czy jednak są jakieś, które warto zwrócić uwagę i czy ewentualnie nie lepiej wstawić stare cegły. Nie są tak równe, no i w jakieś sposób dodatkowo będą izolowały hałas z zewnątrz.

• 3 tygodnie później...

Witam!

Dopuki był w moim pokoju stary zestaw wypoczynkowy ze sztruksowym, miękkim obiciem, wszystko grało dobrze. Po jego wymianie na nowy o podobnych gabarytach, ale z obiciem materiałem nano-flok, z delikatnym meszkiem, ale jednak duzo sztywniejszym podobnym do nubuku, ale nieco solidniejszym, akustyka w pomieszczeniu zupełnie siadła. Poradźcie proszę, co robić? Myślę nad zawieszeniem zasłon z aksamitu, weluru, sztruksu, albo pluszu, położeniu na kanapie i fotelach poduszek z poszewką z w/w materiałów, bądź też kłaczatych typu Shaggy wypełnionych gabka, lub wełną owczą, zmiany dywanu z obecnego tradycyjnego na grubszy typu Shaggy z włosiem np. 5cm..Ustroje akustyczne - trudna sprawa ze wzgledu na nieregularny kształt pokoju i niemożność innego ustawienia mebli. Myślałem nad zamontowaniem panelu akustycznego z wełną mineralną w drewnianej ramie, z obiciem materiałowym we wnęce pod oknem, za kolumnami. Puki co za szafką rtv w pustym rogu stoi basstrap gąbkowy z Allegro, na końcu skośnej ściany i segmentu wpowstałym narożu umieszczona jest druga sztuka, ale to niewiele daje, jeśli w ogóle coś. Sprzęt jak w ''o mnie'', ale to w zasadzie bez znaczenia, skoro przedtem grało co najmniej dobrze, z solidnym w miarę kontrolowanym, sprężystym basiskiem, fajną sceną i dobrą detalicznością. Teraz jest niestety klops, po głupiej wymianie zestawu wypoczynkowego!

W pomieszczeniu nastał dłuższy pogłos, przez co brzmienie jest zmulone, niekiedy krzykliwe,ale gubiące detale i krawędzie, siadła tez scena. Zamieszczam narysowany schemat.

Czekam na pomoc z Waszej strony, które z powyższych pomysłow sa w/g Was trafione, jakie macie inne propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez profundis

Czekam na pomoc z Waszej strony, które z powyższych pomysłow sa w/g Was trafione, jakie macie inne propozycje?

Moja propozycja jest taka, zebys poprawil bledy gramatyczne ;-))

Jak już pisałem, w pokoju jest większy pogłos, co dało się zauważyć nawet bez słuchania muzyki. Jeśli zaś chodzi o brzmienie to stało się rozmyte, znaczaco ograniczając konturowość i detaliczność, bas stracił na kontroli i jest kluchowaty, wchodzi na średnicę, zaś sama średnica i góra są krzykliwe, ale niewyraźne. Myślę, że to może być wina braku pochłaniania przez materiał obiciowy tapicerki. Ta bardziej odbija niż pochłania.

Edytowane przez profundis

Faktycznie, co do czasu pogłosu to zmiana mebli tapicerowanych może mieć jakąś tam przyczynę. Powieszenie zasłon, obrazów, kilimów, położenie dywanu i różnych innych pochłaniających i rozpraszających bibelotów powinno poprawić sytuację. Na wypoczynek możesz położyć materiał bardziej pochłaniający - tak jak proponowałeś - poduszki, może jakąś skórę owczą.

Za problemy z basem odpowiadają inne czynniki - rezonanse pomieszczenia, usytuowanie kolumn i miejsca odsłuchu.

Czytelność i detaliczność wiąże się z miejscami pierwszych bezpośrednich odbić - których w pomieszczeniu powinno być 6. Dobrze w tych miejscach umieścić rzeczy/przedmioty, które pochłoną lub rozproszą falę dźwiękową.

Dodatkowo w Twoim pomieszczeniu brakuje symetrii (w kształcie pomieszczenia oraz w ustawieniu mebli pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchu) - co powoduje zapewne zafałszowanie prawidłowego odbioru stereo (lokalizacja źródeł dźwięku)

Edytowane przez Imacman

Mam też wrażenie, iż po odbiciu fal dźwiękowych od tej bardziej umeblowanej części pokoju przed kolumnami, powoduje odpowiedź tej mniej zapełnionej, za kolumnami w stronę okna, w postaci zwiększonego pogłosu. Tak więc, myślałem także o umieszczeniu panelu z wełną mineralną we wnęce pod oknem, być może to nieco skróci czas pogłosu?

Co do dywanu- jest, ale o niskim runie. Do niedawna pomagał i to właściwie on i poprzedni zestaw wystarczająco absorbował dźwięk. Być może w nowej sytuacji zamiana na dywan o wyższym runie też pomoże?

Edytowane przez profundis

Być może w nowej sytuacji zamiana na dywan o wyższym runie też pomoże?

Może przesuń dywan w stronę kolumn aby leżał w miejscu pierwszego odbicia.

• 2 tygodnie później...

A czy obudowanie sciany tylnej za słuchaczem( na załączonej fotce za kanapą) płytą K/G z wkładem z wełny mineralnej Isover 10cm wygłuszy pomieszczenie, czy może jednak płyta jako obudowa wełny ograniczy wygłuszenie?

• Pokaż nowe odpowiedzi