Skocz do zawartości
IGNORED

Do stereo i nie tylko-prośba-jaki DVD ?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Do stereo i nie tylko-prośba-jaki DVD ?

Cześć,

Poszukuję odtwarzacza DVD, na początek ma on grać w stereo i w kinie z wzmacniaczem audio typu Marantz PM7000 lub PM6010 i kolumnami Tannoy M2 (bez większej ilości głośników).

Mam prośbę do osób, które stały przed podobnym dylematem, tudzież miały okazję potestować/porównać/odkryć wady-zalety różnych odtwarzaczy DVD pod kątem następujących oczekiwań (oczywiście w poniższej klasie i cenie):

- dobra jakość stereo płyt z muzyką (wiem, nic nie zastąpi dedykowanego odtwarzacza), tu skłaniam się do odtwarzaczy posiadających format SACD, bo pewnie w nich położono większy nacisk na jakość toru audio

- odtwarzanie różnych wersji DivX, najlepiej z możliwością aktualizacji oprogramowania gdy się np. zmieni wersja divx-a na 7.0

- odczyt napisów z polskimi czcionkami

- odczyt płyt CD-R wypalanych na nagrywarce komputerowej

- dobra jakość obrazu formatu DVD

- cena do 1000 zł

Po przestudiowaniu sieci i specyfikacji technicznych (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

zaczynam od następujących modeli, a może inne są również warte uwagi:

1. MARANTZ DV-4360, 690 zł, (DivX, DVD, CD, MP4, MP3, CD-R, CD-RW, JPEG, PHOTO CD, Przetwornik Audio C/A 96kHz / 24-bit).

2. SAMSUNG HD-950, 750 zł (DivX [MPEG4], DVD-Audio/Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-R/RW, VCD, SVCD, SACD, MP3, WMA, JPEG, Przetwornik Video C/A 54MHz/10Bit, Przetwornik Audio C/A 192KHz/24Bit).

3. PIONEER DV-380, 430 zł (DivX, DVD, VCD, CD, CD-R/RW, DVD-R/RW, MP3/WMA, JPEG).

4. PIONEER DV-575, 910 zł (DivX, DVD/SVCD/VCD/CD/CD-R/CD-RW/DVD-R/DVD-RW/DVD-Audio/SACD/SACD MULTI, MP3/WMA/JPEG, Przetwornik Audio C/A 192 kHz/24-bity [6-kanałów], Przetwornik Video C/A 108MHz /12-bitów).

5. PIONEER DV-585A, 680 zł (DivX, DVD, VCD, CD, CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD-A, SACD, SACD MULTI, MP3, WMA, JPEG).

6. YAMAHA DVD-S657, 990 zł, (DVD Audio, SACD, DivX, Kodak Picture CD, JPEG, MP3, WMA, VCD, SVCD, CD-R, CD-RW, DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD-RW VR, Przetwornik Audio C/A 192 kHz/24-bity, Przetwornik Video C/A 108MHz /12-bitów).

Będę wdzięczny za każdą informacje i sugestie

Dzięki i Pozdrawiam

Alex2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Samsungi HD cieszą się bardzo dobą opinią jeżeli chodzi o stereo. Szczególnie po modyfikacjach. Było to już przerabiane w zakładce Stereo (model 745/945).

Jako ciekawostkę podaję link poniżej. Sądzę, że niektóre stwierdzenia są przesadne ale skłania to jednak do myślenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po kolejnych lekturach zastanawiam się już chyba tylko nad poniższymi:

SAMSUNG HD-950 - 750 zł (DivX [MPEG4], DVD-Audio/Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-R/RW, VCD, SVCD, SACD, MP3, WMA, JPEG, Przetwornik Video C/A 54MHz/10Bit, Przetwornik Audio C/A 192KHz/24Bit).

SAMSUNG HD745 – 550 zł (DivX/MPEG4, DVD-video, DVD-audio, SACD, DivX, DVD-R/+RW/+R/-RW, SVCD, Picture CD, JPEG CD, CD Audio, CD-R/RW, CD-R MP3 & WMA, Compatible with DivX (upgradable), Video converter : D/A 10 bits, digital outputs : Dolby Digital/DTS/PCM/MPEG, Virtual sound : 3D Sound, Converter N/A : 24 bits/192KHz, scalaki na wyjsciu 4558).

SAMSUNG HD-850 – 610 zł, (DivX, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-R/RW, VCD, SVCD, MP3, WMA, JPEG, Video 54MHz/10Bit, Audio 192KHz/24Bit, scalaki na wyjsciu 4560).

SAMSUNG HD-945 – 830 zł, (DivX, DVD-Video/DVD-Audio/DVD+R/RW /DVD-R/RW / CD-R/RW /SACD/ VCD/SVCS/Picture CD).

Znalazłem na forum nieprawdopodobny wpis darkula:

Samsung HD-745 nierobiony zagrał lepiej od:

Arcama CD72

Denon DCD1450AR

Marantz Cd 6000 OSE

NAD C542

Pioneer PDS707

Rotel RCD-02

Sony CDP X740

Cambidge A D300SE

Yamaha CDX 396

1 - Wiecie może, czym one naprawdę się różnią poza posiadaniem SACD, może jeszcze op-ampami itp. itd. ?

2 – Czy mają one możliwość aktualizacji oprogramowania ?

3 – Ew. który z powyższych polecacie

Hd45 i 945 nie czytają polskiej czcionki.Hd950 jest następca hd945 i nie ma problemów z napisami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne ten temat będzie czytało sporo forumowiczów więc ostrzegam przed odtwarzaczem Philips DVP 5500S - odtwarzacz na płycie SACD robi ciszę 1 sek. pomiędzy utworami w płytach, gdzie gra ciągle muzyka, np. Pink Floyd "The Dark Side Of The Moon", tak go zrobiła fabryka w Chinach. . Płytę CD Audio tegoż zespołu gra dobrze, tzn. nie robi wyciszeń. Coś pozytywnego - obraz OK, polskie napisy w Dvix są, odtwarzacz tańszy z wymienionych przez Ciebie, ale funkcjonalny, też przetworniki 12/108 i 24/192. Większość przyzwoitych odtwarzaczy DVD z aspiracjami w CD Audio ma upsampling, i ten mój Philips i Yamaha 550, 567, 667 i Pioneer 575, 585. Z upsamplingiem dźwiek "wydelikacił" się, co zrobiło wrazenie poprawy basu, dźwiek audio z upsamplingiem do przyjęcia dla sprzętu budżetowego - lepszy wychwyci niedostatki.

na polu walki pozostały:

1 - SAMSUNG HD-945 (ma HDMI, podobno HD945=HD745+HDMI, opampy 4560)

2 - SAMSUNG HD-950 (ma HDMI, opampy - nie wiem, 16:9-4:3 compatible)

3 - SAMSUNG HD-745 (brak HDMI, opampy 4558, problem z polskimi napisami)

Mają one DAC DSD1608 i transport TDV-533. Parametry zastosowanych opampów (do ew. wymiany): 4558 - 3MHz, 1V/us; 4560 - 10MHz, 4V/us.

Pytanie: jakie opampy posiada HD-950 i czy jego tor audio jest jak w 945 lub 745 ?

zastanawia mnie też róznica w cenach HD945 jest droższy prawie 100 PLN od HD950, czyżby w nowsze wersji robili coś systemem oszczędnościowym (?), np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Zyzio

Modyfikacje faktycznie są ciekawe. Pytanie jedynie jaki jest faktyczny przyrost jakości. Zamówiłem dzisiaj Samsunga HD950. Zobaczymy jak to gra w prównaniu z moją tunningowaną REGĄ Planet 2000. Jak będzie bardzo dobrze na początku to znaczy, że warto dalej kombinować.

-> Alex2

Różnica w cenie może wynikać z faktu, że w 945 zastosowano układ upskalingu Faroudja a w HD950 układ Zoran - kwestia kosztów licencji.

Z tego co czytałem na necie, Faroudja i Zoran są układami podobnej jakości.

>alex2

i na co się zdecydowałeś?

Przepraszam za off topic: proszę o poradę: na stronie philipsa znalazłem plik DVP5500_00V22.BIN do uaktualnienie oprogramowania. Czy ktoś z drogich forumowiczów wie jak go wpisać do odtwarzacza?

Skrócona instrukcja wgrywania softu :-)) (opis zapożyczony z forum divx.pl)

1. Ściągnać sobie odpowiedni soft (soft jest w postaci archiwum z trzema plikami typu .rom).

2. Wypalić zupełnie standardową płytkę z tymi plikami

3. Wsadzić wtykę w gniazdko.

4. włączyć złom wiadomym przyciskiem.

5. Otworzyć szufladę.

6. Zasadzić płytkę.

7. Zamknąć szufladę.

8. Teraz złom będzie mielił płytkę i wyświetlał różne nietypowe napisy w stylu "DISC LOADING", "ERASE", "FLASH" itp. itd. a na koniec wyśwetli "DONE" i się wyłączy.

9. Teraz należy niezwłocznie energicznym ruchem wyrwać wtykę z gniazdka zapierając się nogami o ścianę.

10. Następnie należy wypowiedzieć na głos liczbę 121 co najmniej 15 razy.

11. Włożyć wtykę w gniazdko.

12. Obudzić player przyciskiem otwierania szuflady.

13. Po kilku sekundach Philips dobrowolnie wyrzyga naszą płytkę.

14. No i mamy nowy sofcik do dyspozycji.

tak ja w swoim wgrywałem soft (Philips DVP632)

pzdr

123... test

>slayer - dzięki za przyjazny opis, jak zostanę przy tym Philipsie to tak zrobię.

Odnośnie przyzwoitego grania CD Audio przez DVD to zastanawiam sie jak to jest z przetworniakmi c/a. Mam obawy, ze DVD ma wielofunkcyjną kość, która robi wszystko ale nie z nastawieniem na CD AUDIO traktując to po macoszemu. Nie wiem jakie przetworniki c/a są w tych Samsungach albo Pioneer DV-585A? Bo np. w Pioneer DV-380 jest PCM1742KEG. Czy to dobra kość? No i te przypuszczenie alexa2 i moje również, czy odtwarzacze tanie odtwarzacze DVD z SACD mozna podejrzewać o lepszy dźwiek na CD Audio w odniesieniu do DVD bez SACD?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.