Skocz do zawartości
IGNORED

Właściwości18W8535 18W8542 XT18WH M18WH

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę obok tematu.

Udało mi sie ostatnio okazyjnie nabyć parkę SS 18W8545 i parke SS D2905/9300 . Zrobiłem sie leniwy i postanowiłem popełnić plagiat ESA Continuum ( pierwszej wersji opartej na tych przetwornikach ) . Jeżeli ktoś zna schemat zwrotnicy to będę wdzięczny za info .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

JFSebastian, 13 Gru 2005, 17:36

>Piszesz że masz kolumny od McGyvera na Seasie. A McGyver w innym wątku napisał:

>######

>A kolumn w pełni mojej konstrukcji raczej nie słuchałeś. Jedyne co zrobiłem na Vifie i Seasie stoi u

>mnie w domu, i nigdzie nie było prezentowane. Gdybyś był u mnie na odsłuchach to bym o tym

>wiedział:-)))

>Inna konstrukcja na Seasach i NMB jest u człowieka, który o istnieniu forum nawet nie wie, a jest

>moim sąsiadem. Zatem gdybyś był u niego, to też bym o tym wiedział. Żaden forumowicz nie ma moich

>kolumn na Seasie.

>######

Nie mam już kolumn od McGyvera. Zmieniłem na droższe. Są też DIY, ale sam je sobie zrobiłem. Mac tylko służył radą.

Zresztą moje kolumny nie są na Vifie i Seasie, ani na Seasie i NMB (takie kiedyś miałem) tylko na Skanie i Seasie.

A Mac to mój dobry kolega. Mieszka w tym samym mieście. Właśnie od niego dowiedziałem sie dużo o głośnikach. Dzięki niemu mogłem prawidłowo zestroić moje DIY. Zresztą Mac nie pochwalił mojego wyboru głośników, ale kupiłem je okazyjnie za niewielkie pieniądze.

• 4 tygodnie później...

Kilka uwag o Revelatorze 8531:

Bardzo dobry, szybki, dynamiczny bas, znakomicie kontrolowany. Niełatwy w aplikacji. Wymaga połączenia z kopułką zdolną do pracy z niskimi częstotliwościami podziału. Średnica nieco sucha, do współpracy ze zwykłym tranzystorem (również z Gainclonem) nie polecam. Dobrze będzie się za to zgrywać z ciepło brzmiącymi wzmacniaczami tranzystorowymi w klasie A, a jeszcze lepiej z lampusami, najlepiej na "diabełkach".

Dla początkujących z osiemnastek ScanSpeaka polecam kewlarową 18W8546.

• 1 miesiąc później...

Po raz kolejny zakupiłem ScanSpeaki 18W8542, jednak tym razem miałem okazję posłuchać ich z mocnym i bardzo wydajnym prądowo wzmacniaczem. Muszę więc nieco zweryfikować swoją ocenę tego głośnika.

A więc:

Zalety tego woofera to bardzo naturalna średnica, bez upiększeń, ale i bez osuszenia czy wycofania, jest bardzo równa i neutralna, ponadto głośnik ten jest bardzo szybki, dzięki czemu nie gubi mikrodetali. Dotyczy to również basu. Ten jest znakomicie kontrolowany, impulsy narastają piorunująco szybko, szybko też wygasają, zupełnie nic się nie ciągnie. Dotąd wydawało mi się, że bas z tego głośnika ma trochę mało masy, lecz to, czego mi brakowało pojawia się gdy się te woofery zasili z porządnego wzmacniacza. Pojawia się spora ilość nisko schodzącego basu, który nadal jest znakomicie kontrolowany, zwinny i szybki jak błyskawica.

Reasumując, znakomity głośnik, lecz aby w pełni wykorzystać jego zalety trzeba dysponować bardzo dobrym i mocnym wzmacniaczem.

Wracając do Twojego wpisu z 9 grudnia - wynika z niego, że średnica z Vify PL18WO09 jest nienajlepsza. Jednak polemizowałbym z Tobą. Ten głośnik zaaplikowany odpowiednio gra doskonale. Na przykład Ostinato 2 - słuchałem i było to jedno z najlepszych brzmień w tej klasie cenowej, także pomiary publikowane w jednym z pierwszych AUDIO świadczą o jego jakości. Od prawie dwóch lat słucham na DIY 2.5 drożnych gdzie PL-ka w midwooferze pracuje z filtrem 2 rzędu i lekką szeregowa pułapką na ok. 850 Hz (wzorowaną na pomyśle ze strony D. Browna) i brzmi to, IMHO, doskonale. Nie jestem pewien do końca, ale zdaje się w TEMPO 2 też go stosowano. A to chyba jest jakaś rekomendacja. Tak więc moim zdaniem też jest to jakaś alternatywa dla głośników podanych w tytule wątku - taka bardzo klasyczna, trochę konserwatywna i przyjazna w aplikacji.

Pozdrawiam

Hmm, da się wydobyć w miarę poprawną średnicę z PL18WO, ale nie będzie to średnica bardzo dobra, a już na pewno nie jest to głośnik przyjazny w aplikacji. Ponadto PLka jest dość ciężka do napedzenia, aby z niej uzyskać prawidłowo kontrolowany bas trzeba ją napedzić niezłym piecykiem (o tym zjawisku raczył zresztą wspomnieć Elberoth, kilkuletni uzytkownik Ostinato^2). Akurat wiem jak gra na srednicy Ostinato^2, wiem też jak grają wspomniane AudioPhysiki. IMHO nie ma się czym zachwycać, ale nie ma też dyskwalifikacji. Średnica jest jakaś tam akceptowalna, i nic ponad to.

=> Arturp, link:

Ukryta Zawartość

wzorowałem się konkretnie na projekcie dB771 , inne projekty ze strony są też ciekawe.

-> McGyver, przypuszczalnie masz lepsze ucho i więcej osłuchania :), mnie w każdym razie ten typ brzmienia odpowiada. Miałem możliwość porównania swojej konstrukcji z innymi zestawami (komercyjnymi, m.in. ProAc 8.8 czy DIY - m.in. z zestawem na Focalach wzorowanym na Zollerach) i nie mam specjalnie kompleksów co do uzyskanych wyników.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

P.S. Faktem jest, że PL-ki są bardzo wrażliwe na sposób wytłumienia i dostrojenia obudowy, walczyłem z tym ponad pół roku, zanim efekt mnie zadowolił.

I jeszcze jedno: w porównaniu z projektem Browna zmieniłem parę rzeczy: przede wszystkim obniżyłem f podziału dla tweetera i midwoofera i zamiast PL27-TG-35-06 zastosowałem bezkompromisowo SS 9900, wtedy zagrało :). Inna sprawa, że nie zdecydowałbym się na tę ostatnią zmianę, gdybym nie dostał fuksem Revelatorów za mniej niż pół nominalnej ceny.

pzdr.

PL-ka nie jest tragicznym głośnikiem, rezultaty z niej uzyskane mogą zadowalać. Ja jednak znając inne przetworniki tej wielkości i z tego zakresu cenowego PL-ki bym nie kupił. Wolę inne głośniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.