Skocz do zawartości
IGNORED

Właściwości18W8535 18W8542 XT18WH M18WH

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki popularne w 2 drożnych zestawach. Jakie mają właściwości brzmieniowe? Z którego można wycisnąć najlepsze brzmienie? Sporo się ostatnio pisało na forum o tych głośnikach, ale nikt nie porownywał ich między sobą. Po cichu liczę na wpis McGyvera, który ćwiczył chyba wszystkie 4 midbasy. Jeżeli macie jakieś sugestie na dobrze zgrywające się z nimi wysokotonówki to napiszcie.

18W8535 dobrze się zgrywa z SS 19mm i z 9700, 18W8542 z Seasem:) To tyle ze słuchanych przeze mnie udanych

gotowych zestawów.

Słuchałem zastawu akustyka 2A2 i XT2mk2 - pierwszy na M18WH drugi na XT18WH obydwa z wysokotonowka XT25TG

Zestaw na XT był zdecydowanie lepszy - pełniejszy bas wieieksza i cieplejsza scena a mimo to detale ok natomiast zestaw na M18 WH był bardzo "płaski" - detale OK ale wszystko bardzo płaskie i odseparowane od siebie. Dodatkowo mocniej wyeksponowana srednica co mnie osobiscie nie pasowało. To tyle. Jestem w trakcie zamawiania XT2mk2.

Podobno mozna obydwa zestawy "upgradować" dajac wysokotonowy SS revelator.

dino, wlaśnie o takie porównania mi chodzi, dzięki. Może teraz co do SS ktoś sie wypowie?

opteron, rzuć okiem jeszcze raz, a najlepiej napisz coś w temacie:) Watek nie musi być długi, ważne, żeby był treściwy.

Vify M18WH i XT18WH są dość przezroczyste, w związku z tym w różnych aplikacjach mogą grać róznie. XT18WH jest nieco bardziej zywiołowa, i daje trochę mocniejszy bas. Poza tym ładna srednica z obu głośników.

Jeżeli M18WH zagrała płasko i bez polotu, to winą obarczyłbym aplikację. To bardzo dobry głośnik, tylko trzeba mu pozwolić grać. Howgh.

18W8535 przede wszystkim czaruje ciepłą i nasyconą średnicą. Bas w basrefleksie lubi być napompowany i rozlazły. W obudowie zamkniętej bas nawet całkiem niezły, tyle ze efektywność wyraźnie spada. Jako głośnik średniotonowy do konstrukcji trójdrożnych z bardzo niską pierwszą częstotliwością podziału nadaje się bardzo dobrze.

18W8542, klasyczny nieimpregnowany papier na piance, z potężnym układem magnetycznym i niskim Qts. Bas bardzo dynamiczny, piorunująco szybki, czytelny i detaliczny. Schodzi nawet całkiem nisko, może jedynie nie ma w nim za dużo mięcha. Średnica prawidłowa, równa, bez podbarwień, lecz troszkę chłodna w barwie. Należy do niego dobrać detaliczny, przestrzenny i szybki tweeter. Morel lub Dynaudio dadzą świetne połączenie.

SS 8535 - potężny , nisko schodzący bas , bardzo ładnie wybarwiony i dobrze kontrolowany, Czytelna średnica , lekko ocieplona co dodaje wokalom i instrumentom masy. Według Kisiela powinien pracować w obudowei 27 litrów wentylowanej lub 20 litrów zamkniętej.

vifa XT 18 WH - świetny bas , niezbyt obszerny ale szybki i ładnie wybarwiony- 21 litrów i polecam wylot BR do przodu- wiecej najnizszego dołu słychac bezpośrednio a nie odbitego od ściany jak w przypadku br do tyłu . Średnica również bardzo dobra, nieco schłodzona ale szczegółowa . Dźwięk ,,mniejszy " niz SS 8535.

Pozostałych nie miałem więc sie nie wypowiadam .

...there is no spoon...

18 cm rewelatora słuchałem tylko przez kilkanaście minut w mieszkaniu Kisiela ( akustyk ), gdzie sprzedaje głośniki . Grał tam jego projekt oparty na tej osiemnastce i wysokotonowym 9700. trudno sie obiektywnie wypowiadac po tak krótkim odsłuchu ale jedno uderzyło mnie natychmiast- wzorowy bas . Nigdy nie słyszałem takiego basu z 18 cm głosnika . Kontrona , szczegółowość ,wybarwienie , potęga now szystko nr1. zachorowałem na ten głośnik . Elektronika nie była jakas cudowna - odtwarzacz Denona chyba ( !) a wzmacniacz Copland CSA 8 ( nie znam dokładej nazwy ale to ten podstawowy copland ).

...there is no spoon...

moja opinia :

SS 8535 -> przestarzała konstrukcja. Na plusy idzie ogromnie potężny niskoschodzący bas-naprawde powala w BR.W BR ma cholerną wadę,jest ciapkowaty i niedobrze kontrolowany,w zasadzie aplikacja powinna być z budzie zamkniętej (moim zdaniem),pamietam jak gadałem kiedyś z Kisielem to także mnie poparł. Przyjedź do mnie posłuchać kontrukcji na węglowym audaxie (ihmo tańszym od tego SS) a szybko o tym głośniku zapomnisz.Biorąc pod uwagę cene tego głosnika to jest on już nieciekawą ofertą.

Vifa XT18wh -> rewelacyjna średnica,czytelny,zwarty i szybki bas.Jest to głośnik z tak zwaną klasą. Ogólnie dźwięk miły i przyjemny z dużą ilością szczegółów.

Vifa m18wh -> rewelacyjnie niska masa drgająca! szkoda że nie poparta sztywną membraną ... Głośnik o znakomitym basie(potężny,niski-jak na 18stke),również dość czytelnym. Średnica ciepła,z dobrą szczegółowością.Jest to także typ głośnika którego przyjemnie sie słucha. Wymaga on dość miłej kopułki,która jest muzykalna,szczegółowa oraz ciepła w brzmieniu.

Jeśli miałbym ja wybierać biorąc pod uwagę cene,parametry techniczne,łatwość aplikacji,brzmienie to u mnie wygrywa XT18,na drugiej pozycji m18wh ,a SS wogule odpada z listy. Niestety do tych głośników w tych cenach alternatyw nie ma bo peerless robi głośniki dobre tylko do basu z fatlną średnicą.Peerless stosuje polipropylenowe membrany sandwich,które są ogromnie ciężkie, a sam polipropylen mimo swoich właściwości ocieplających brzmienie -znacznie traci na szczegółowości,poza tym poliprop. i wszystko jemu pochodne było dobre 10 lat temu,wtedy lud sie tym podniecał. Seasy są dość ok,lecz też mają nieciekawe membraniorki :) ,czy to aluminiowe (aplikacja fatalna,masa rezonansów) które coprawda mają niskie THD w pełnym paśmie,ale ich reznonanse i podbarwienia są ehhh ciężkie do pokonania.Na początek nie polecam. Można by tu jeszcze pisać i pisać ,ale trza iść do roboty :)

Witaj

niestety albo stety z tymi głośnikami niemiałem nic wspólnego. Po parametrach mogę powiedzieć że wszystkie Scany niskośr. są prawie na jedno kopyto ;) hehe . Tak szczerze to ten z tymi "krzywymi" na membranie jest ciekawszy :)

Oj Gipsy, coś nie za dobrze przeanalizowałeś. Poczytaj moje uwagi na temat 18W8542 i 18W8535. Te głośniki różnią się jak zima w górach i lato nad morzem. Porównaj poza tym parametry 18W8535 i 18W8545. Wkręcone w obudowę są trudne do rozróżnienia, a własciwości mają odmienne jak ogień i woda.

oj dobrze dobrze przeanalizowałem... tylko ja w innym aspekcie :) (nie brzmieniowym) . Chodziło mi o to ...a sam zobacz na FS,VAS ... to juz nieco mowi o aplikacji w obudowe. Aspekty brzmieniowe (średnica,bas) pominołem :),niedokońca się zrozumieliśmy

Przyznam że nie rozumiem. Głośniki skrajnie różne brzmieniowo, aplikacyjnie, i z wyglądu, a są na jedno kopyto? Dlaczego? Bo są zrobione wszystkie na tym samym koszu?

czytać nie umiesz? Piszę jasno że brzmieniowo nie brałem ich pod uwagę. Chodzi mi o to że SS mają tendencje aplikacyjne do dużych obudów ,co wynika z FS,VAS, a daje to to ten typowy SS'owski basik :). Oczywiście generalizuję,bo to czy ten bas jest zwraty,czytelny,potężny,lepiej czy mniej kontrolowany to tego z samych FS i VAS'u się nie odczyta.

>gipsy2, 9 Gru 2005, 14:24

>Przyjedź do mnie posłuchać kontrukcji na węglowym audaxie (ihmo tańszym od tego SS) a szybko

>o tym głośniku zapomnisz.

Zawsze mnie interesują takie wpisy, ale niestety, są mętne i niekonkretne, jakby czysto propagandowe (choc nie wiadomo co propagują). I jak zwykle prosze o skonkretyzowanie.

Ile ów Audax węglowy kosztuje i czy można go gdzieś kupić?

Ponieważ SS 8535 kosztuje niecałe 100 euro, a w praktyce można go mieć w domu za 400 zł łacznie z wszystkimi kosztami dostawy. Chyba już od co najmniej roku nikt rozsądny nie kupuje u polskich dystrybutorów za podwójną cenę.

dla mnie to jest konkretne,a jeśli dla kogoś nie to proszę pisać,powiem dokładniej co i jak.

Węglowego Audaxa niedostaniesz już wogóle,firma zbankrutowała . Ale przecież jest masa lepszysz głośników od Scan speaka w tej cenie ,choćby Etony,Exele (któregokolwiek wybierzesz będzie i tak ogólnie brzmieniowo lepszy od 8535).Słyszałeś kiedyś jakiegokolwiek Exela i Etona? Jeśli tak to pewnie powinieneś już zapomnieć o SS 8535.

Etony mają z reguły beznadziejne srednie tony, jeszcze gorsze niż Vifa PL18WO. Excele są dość trudne do opanowania, i wcale nie tanie. Dla początkujących nie polecam. Bardzo dobrym, i niespecjalnie trudnym w aplikacji głośnikiem jest kewlarowy 18W8546.

Nie słyszałem żadnego Etona ani Excela, prawdopodobnie dlatego, że są to głosniki droższe od SS 8535.

SS 8535 jest najdroższym głośnikiem jaki słyszałem, a interesują mnie raczej nieco tańsze, no góra w tej samej cenie.

McGyver -> "Etony mają z reguły beznadziejne srednie tony, jeszcze gorsze niż Vifa PL18WO" . Przy Twojej aplikacji to napewno. Chyba trzeba pokazać Ci jak eton ma grać ,kolumny na 7-360 się robią i za jakiś czas będą.

Panowie nie ten wątek:)

Prośba o jakieś pożyteczne dla wszystkich rady. Na Etonie słuchałem AA Holography i Soundiali(modelu nie pamiętam), obie konstrukcje miały średnie tony bardzo dobre.

Co do innych SS, np. taki 18W8545 wg. tego co czytałem na forum niespecjalny. Serblin użył go zdaje sie w Electrach Amator(?)...i zestawy podobno bardzo udane, niestety nie słuchałem.

Orientacyjna cena pary głosników wg warunków dotychczasowych zbiorowych forumowych zamówień w Audiocomponents, wraz z kosztami przesyłki do Polski (założona cena euro 4 zł).

-----------------------------

2 x Excel W17EX-001 -> 1000 zł

2 x Eton 7-360/37 HEX 90.50 -> 830 zł.

2 x Scan Speak 18W8535.00 -> 720 zł.

----------------------------

To są konkrety Gipsy2.

Nie wiem za ile Ty możesz kupować te głośniki, ale ja mogę za co najmniej tyle co napisałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.