Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-400x (tunning by Garmin)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

>by "pogrzebac" sobie w tanim wzmacniaczu celem zrobienia z niego hi-endu wartego 10.000-20.000 zl kosztem 1000-2000...

I takie stwierdzenia sa zupełnie nieprawdziwe, bo nikt nigdy takiego DIY nie sprzeda za 20kpln. Mogą sobie diyowcy rózne rzeczy wygadywać by deprecjonować firmowe produkty ale tej prawdy nic nie zmieni. Dlatego, Panowie, zachowajcie umiar w tych osądach.

Gość

(Konto usunięte)

">>by "pogrzebac" sobie w tanim wzmacniaczu celem zrobienia z niego hi-endu wartego 10.000-20.000 zl

>kosztem 1000-2000... "

trzeba być niezłej miary bucem, by tak sądzić , że jest to możliwe, że wystarczy coś zamienić miejscami i uzyskać efekt miarodajny efektowi pracy człowieka, który zna się na budowie i działaniu np. wzmacniacza, i by na koniec przypisywać sobie zasługi w kreowaniu tego, co należy uznać za dobry sprzęt.

Trochę za ostro pojechałem, ale...

discomaniac71 nic Ci nie zarzucam, ale teraz napisałeś, że miałeś go jako pierwszy więc coś w tym jest ;)

Mimo wszystko nie wierzę w to >prawda jest rowniez ze oba wzmacniacze doskonale radza sobie ze wspolczesna konkurencja w ich owczesnym przedziale cenowym (3500 - 5500zl).< Może co najwyżej 1500-2500 zł.

A-400X słuchałem, ale było to w 1997 roku, porównywałem z MF , Arcam, CA, Rotel i wypadł blado może dziś bym go lepiej ocenił.

Z niedrogiego wzmacniacza hi-endu ani nawet bardzo dobrego hi-fi poprzez proste modyfikacje via A-400X nie zrobimy co najwyżej zmieni się charakter dzwięku co nie jest jednoznaczne z poprawą (układ już został zaprojektowany, a wymiana pewnych podzespołów nie wzniesie dzwięku na wyżyny), to nie odtwarzacz CD, gdzie modyfikacje mają rzeczywiście sens i wymierne efekty.

Ale co ja tam wiem :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko ze PM 75 nie jest niedrogim wzmakiem - 85.000 jenow - mniej wiecej tyle samo plus dewaluacja kosztowal pare lat pozniej PM 17. Mozesz myslec co chcesz ale Marantz PM 75 to niezly wzmak - moze nie koniec swiata - ale niezly klocek. Pioneera A 400X nie lubie i nie wypowiadam sie.

disco daj spokój z tymi jenami.....:) nie am jakiegos innego przelicznika??no chybaz e fajnie jest tak napisac sobie ze mam sprzet za 85.000 a ze jenów co co tam;)

ile kosztował PMA-1560 w przeliczeniu na jeny???

Zyzio jak dyżurny troll jesteś niezły ;)

A co do ceny PMA-1560 to uważam, że Disco chce uczciwe pieniądze. W Niemczech te wzmaki chodzą za ponad 400 E, u nas ja np. sprzedałem trochę taniej niż chce Disko ale mój był trochę poobijany a jego jest idealny optycznie... Za to mój był w 100% oryginalny i idealny technicznie. Ja znów kupiłem go od Houka.

Czesc z Was zna zapewne onetowych forumowych gawedziarzy - np. podpisujacych sie pod postami jako "[email protected]", czy "siostra bożenka", i inni ;)

Wyglada na to, ze mamy tutaj ludzi pelniacych podobna funkcje i czerpiacych z tego rownie wielka satysfakcje. Grunt to odpalic komputer i "zasadzic" sie na jakis watek i "drazyc" temat po swojemu - niezaleznie, czy sens jest, czy go nie ma... ;-) Jest to uwaga natury ogolnej i jezeli odebrales ja jako osobista, to najwyrazniej mowa jest rowniez o Tobie ;-)

/ BES SĘSU... /

Pozdrawiam,

Lete

Ja to bym chetnie postawil pod test z ta wychwalana 75 i tym 1560 Denonka, swojego Grundiga A-9000. Juz gdzies disko71 pojechal go ze gra srednio, ale zrobil tez to samo z Luxmanami 5xx wiec jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc ze sluchal tego grundiga i luxmanow dluzej niz 10 minut i w dobrej konfiguracji a nie na przypadkowo skleconym zestawie. Oczywscie kazdy ma swoja koncepcje dobrego "grania" ale wychwalanie pod niebiosa tych dwuch konstrukcji uwazam za srednio im pomagajace. Ew co do ceny na allegro. Bo co do ich wartosci uzywaczych mialbym pewne teraz watpliwosci. Dobry produkt broni sie SAM! nie trzeba o nim pisac na okraglo i go reklamowac. To ze wczesniej nikt nie slyszal o tych konstrukcjach ( 75 ) to znaczy ze cos w tym musialo byc, ze nie gralo tak jak trzeba. Teraz wszscy kieruja sie sugestiami i ida za glosem jednej slusznej opini Disco ze nawet jak to nie gra dobrze to wmawiaja sobie ze gra. Cena tego M 75 skoczyla w przeciagu paru m-c znaczaco. Gdybym ja teraz zaczol wychwalac swojego Grunduga pod niebiosa to mysle ze za ok 3-4 m-ce cena byla by ok 30 % wyzsza. Ale po co ? Mi na tym nie zalezy. Za jakis przyklad niech poswiadcza ostanie aukcje 2 lampowych luxmanow na allegro. Dwie lampki i cena 1000 zl ? pytam sie za co ? bo napewo nie za ich dzwiek. Ludzie lubia wierzyc w mity i lubia kierowac sie opiniami, bo jak ktos napisal ze cos jest dobre to musi byc dobre! i musi grac! ZReszta sam sprezdalem wiele rzeczy na allegro po prostu MANIPULUJAC ludzmi! Zdarzylo mi sie cos sprzedac 150% wiecej niz cena rynkowa:)

Dobra, bo sie rozpisalem. Ogolnie to propononuje troche umiaru w wychwalaniu czegos czym niektore rzeczy nie sa. Chyba ze chce sie je sprzedac powyzej ich realnej ceny rykowej. Ale od tego sa specjalne serwisy ala allegro zeby tam pisac 'bzdury" i zeby ludzie lykali to jak mlode pelikany:)

Disco nie pisalem tylko do cibie i o tobie wiec sie nie obrazaj zaraz, pisalem ogolnie uwzgledniajac twoj przyklad wychwalania Marantza 75:)

Szkoda ze tak wszyscy rozwaleni po Polsce sa i ciezko sie ugadac co do odsluchow.

>mlody2

Co do Grundiga to moge potwierdzic... Bez problemu "zabija" cala ta tandetna japonszczyzne i obawiam sie, ze wcale nie jest gorszy w wielu aspektach od PM-75 - gra po prostu inaczej (moim zdaniem cieplo, ladna srednica, detalicznosc). Mam wlasnie mozliwosc posluchac Grundiga sprzed 20 lat, seria FineArts R-903 - powiem tak... piekna robota. Dla kogos, kto lubi taki typ prezentacji jest to bardzo dobra propozycja. Starych nagran slucha sie na tym bajecznie. No i wreszcie "cos" wysterowalo odpowiednio moje B&W 602 S3...

Brzmienie Denonow, ktorych sluchalem (charakter) przy tym klocku jest bardzo wyprute z jakiegokolwiek kolorytu, barw i magii.

Pozdrawiam,

Lete

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lete bo Denony sa rzeczywiscie calkowicie wyprute z magii. Ale do tej magii sie dorasta - do cieplej niemal lampowej prezentacji. Taka oferuje PM 75 i ciesze sie ze jest jeszcze tranzystorowy klocek ktory gra podobnie bo to moj ulubiony typ prezentacji. Szkoda tylko ze tak malo wzmakow gra w ten sposob.

ja mam pioneera A 400 poupgrade w audiograde za ponoc 1800zl, kupilem go za 850. Z odpowiednimii kablami(zazwyczaj dobrymi srebrnymi) gra super gladko i przestrzennie(nie meczaco jak a 400x). no i to z glosnikami B&W ktore do cieplych nie naleza. w kazdym razie z wyjsciem sluchawkowym nic nie robili chyba:(

>cubi

Rzeczywiscie, ten Pioneer lubi srebro w kabelku - potwierdzam (sam uzywam Nakamichi Silver do a-400x "Garminowego" i jest zdecydowanie lepiej, niz na czystej miedzi).

Pozdrawiam,

Lete

młody2 racja.Ja juz to duzo wczesniej wychwyciłem;)Ja znów pytałem ile jenów kosztował PMA1560 nie z tego wzgledu ze disco go sprzedawał,nawet o tym nie wiedziałem,ale z tego powodu ze chciałem sie dowiedziec ile takie brzmienie kiedys trzeba było zapłacic.A pma 1560 słuchałem i wiem z czym moze on konkurowac z dzisiejszych klocków.I nie jest to bynajmniej tylko mój wzmacniacz....

discomaniac71, 13 Gru 2005, 14:36

>Zestawienie tego Philipsa z Marantzem PM 94 i Yamaha AX 900 to chyba jakas pomylka... O PM 94

>pisano duzo na tym forum i klocek ciezko kupic za 1000zl - ba jest to raczej niemozliwe - a i brzmi

>rewelacyjnie. Yamaha AX 900 to potega. 18kg wagi (nie wazylem ale jest ciezsza od Denona PMA 1560 -

>gra tez lepiej) i bardzo ladne przejrzyste brzmienie nie rzucajace detali na pysk jak Denon ale

>zachowujace spokoj i harmonie. Zdaje sie ze nizej 600-700zl tez nie da sie jej kupic. Chyba panowie

>recenzenci nie pierwszy raz sie pomylili chyba ze ceny Philipsa tak leca na leb na szyje. Moj post

>wcale nie oznacza pogardy dla tego wzmaka - nie znam jego brzmienia ale po konstrukcji i po tym co

>poczytalem w sieci uwazam ze byl to dobry zakup w zaskakujaco dobrym stosunku cena/jakosc.

>Pozdrawiam.

Przecież ponoć sam słuchałeś AX 900.....jak się podobało, to po co Ci zdanie innych ? ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zgadza sie zyzio - znam ta Yamaszke bardzo dobrze. Nie pytam sie o zdanie innych - w moim systemie zagrala zdecydowanie lepiej od PMA 1560. Porownywalem leb w leb. Nie mam pojecia ile ona kosztowala i malo mnie to interesuje. Brzmienie klasa. Jasne przejrzyste ale nie walace detalami na twarz majace w sobie troche spokoju i dystansu. Przejrzystosc detalicznosc ale i ogromna przyjemnosc sluchania. Zalatwialem taki klocek psg - zapytajcie go jak AX 900 brzmi w porownaniu z Musical Fidelity A 1 bo zdaje sie ze wlasnie Yamaszke sobie zostawil. O ile pamietam w A 1 grzebal Piotrek608.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.