Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec świata - braki CRT !!

m@n

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawowa wada Loewe - brak złącza komponent. Czysta złośliwość producenta, ta sama co u wszystkich innych poza JVC i Panasonikiem. Kineskopy chyba od Toshiby - bardzo dobre, niemniej obraz gorszy niż z Pixel Plusa 2 i nowego D.I.S.T. Jakość JVC jest z reguły znakomita. Najrzadziej na tych telewizorach pojawiają się zniekształcenia geometryczne.

To wszystko odchodzi już jednak w przeszłość. W nadchodzącym roku CRT wyższej klasy ostatecznie znikną.

Panie Piotrze, pozory czasami mylą. Brak na tylnym panelu odbiornika CRT trzech osobnych wejść oznaczonych COMPONENT INPUT nie oznacza jeszcze, że nie można podać do tego telewizora sygnału COMPONENT video. W odbiornikach LOEWE NEMOS przynajmniej w modelach od 2005 roku jedno z trzech gniazd SCART przeznaczone jest właśnie do podania sygnału video w postaci COMPONENT. Takie połączenie realizuje się za pomocą kabla 3xRCA zespolonego z wtyczką SCART. Takie kable można bez problemu nabyć w specjalistycznych sklepach branży audio/video ale ze względu na znikomą ilość sprzętu, który wymaga takiego połączenia nie są one produktem standardowo dostępnym "od ręki". Moim zdaniem konstruktorzy z LOEWE raczej nie doceniaią siły marketingu, bo przecież widok osobnego wejścia COMPONENT VIDEO na pierwszy rzut oka cieszy klientów zainteresowanych tym sposobem transmisji. Z drugiej strony prawda jest taka, że dla odbiorników CRT różnica w jakości obrazu odtwarzanego przez COMPONENT i RGB jest bardzo subtelna i może mieć znaczenie tylko dla prawdziwych purystów video. Więcej szkody dla jakości obrazu daje złe skalibrowanie systemu odtwarzacz DVD- telewizor niż rezygnacja z możliwości odbioru sgnału COMPONENT VIDEO, którego brak w pzrypadku oglądania programów telewizyjnych wogóle nie ma znaczenia, a przecież odbiorniki CRT przede wszystkim do tego celu są stworzone.

Witam

Rober ma racje

Posiadam LOEWE Aconda 32" i rzeczywiście sygnał component video może być podłączony na wejściu nr 3 (AV3), które ma postac Eurozłącza (SCART). Wtedy należy kupić specjalny kabelek, który na Scarcie ma syngał component a z drugie strony ma 3 wtyki RCA, którymi podłączamy odtwarzacz DVD.

Aby jednak uruchomić możliwość korzystania z takiego połączenia, należy w menu dla wejścia AV3 wybrać jaki rodzaj sygnału ma byc podawany. należy wybrac opcję YUV.

Pozdrawiam

Dolomitus

Rober, 21 Gru 2005, 08:33:

>>> W odbiornikach LOEWE NEMOS przynajmniej w modelach od 2005 roku jedno z trzech

>gniazd SCART przeznaczone jest właśnie do podania sygnału video w postaci COMPONENT. Takie

>połączenie realizuje się za pomocą kabla 3xRCA zespolonego z wtyczką SCART.

?????????? Pewno mało wiem ale pierwsze słyszę. Tzn widziałem takie przejściówki, mam nawet w domu i używam do podłączenia kamery porzez wejście Euro. Ale te 3 RCA to jest Audio L i P oraz Video czyli poczciwy kompozyt a nie Component. O przejściówce scart/component nie słyszałem. Jeśli masz gdzieś adres/link do sprzedawcy/producenta to chętnie się przyjrzę.

>>>>>> Z drugiej strony prawda jest taka, że dla odbiorników CRT różnica w jakości obrazu

>odtwarzanego przez COMPONENT i RGB jest bardzo subtelna i może mieć znaczenie tylko dla prawdziwych

>purystów video.

Nie o to chodzi ale np. o długość połączeń. Zarówno scart jak i component to kable analogowe, ale generalnie componentem można realizowac dłuższe połączenia z mniejszą stratą na jakości. Nie jest to HDMI ale zawsze... Więc różnica może nie być wcale subtelna a wręcz poważna przy dłuższych połączeniach. Poza tym np. w moim DVD niektóre układy poprawy jakości obrazu działają tylko na wyjściu komponentowym a nie na scarcie. Więc TV z komponentem bardzo by mi się przydał.

Z pozostałymi tezami się zgadzam, w szczególności z tą że obraz z LCD i plazmy jest o kant d*** na zwykłym sygnale. :) I z tą że nie ma jak CRT - akurat nie Loewe - ja jestem fanem Panasonica.

Loewe jest dla mnie przedrożonym niemieckim wytworem na tanich masowych podzespołach i każe sobie płacić za znaczek. Od czasu ekspansji Samsunga (nie mam na myśli CRT) i przeniesienia większości produkcji wielkich jakońskich producentów do Chin płacenie za znaczek w elektronice nie ma sensu.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

scart to component

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Profigold od 1,5 do 10 m, seria pgv-37x

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złącze komponent (dawne podstawowe złącze Amerykanów i ich NTSC) ma znaczenie kapitalne, bo tylko poprzez nie można podłączyć sygnał progresywny z DVD oraz skalery typu Crystalio. Jeżeli Loewe faktycznie takie ma i jest on w pełni funkcjonalne, tzn nie tylko oddziela barwy składowe (RGB i chrominację od luminacji, ale daje też podwójną informację o chrominacji, to dla niego wielkie brawa. Poniżej fragment artykułu wyjaśniającego z grubsza o co chodzi.

Wyjście SCART RGB jest wyposażona większość sprzedawanych w Europie telewizorów, odtwarzaczy DVD lub amplitunerów, często brakuje w nich jednak złączy komponent, które z kolei występują w telewizorach plazmowych czy właśnie projektorach. Podstawowy problem polega nie na znalezieniu kabelka, lecz odpowiedniego konwertera. Wynika to z faktu, że złącze komponent korzysta z sygnału YUV (Y-Cr-Cb), który jest co prawda pochodną RGB, ale nie jest identyczny. Do konwersji RGB na YUV nie wystarczy proste przeniesienie sygnału z pinów Scart na 3 wtyki RCA, lecz potrzeba do tego dodatkowych układów elektronicznych.W Internecie można znaleźć niekiedy oferty kabli SCART na komponent (np. firmy Bandridge z serii Profigold), jednak należy podejść do tego bardzo nieufnie. Wynika to z faktu, że złącza komponent często są mylone z wtykami composite (czyli RCA). Jednak mimo fizycznego podobieństwa końcówek, są to wciąż kable przesyłające sygnał RGB. Należałoby się więc rozejrzeć za konwerterem obydwu sygnałów. Urządzenia tego typu najłatwiej znaleźć w ofercie małych firm elektronicznych, takich jak brytyjska JS Technology, amerykańska Audio Authority czy Key Digital Systems. Transkodery tych producentów można kupić w sklepach internetowych.

Witam

Widzę, że trafiłem na szpeców w zakresie odbiorników CRT. Pozwolicie, że przedstawie swoją sytuacje, swoje wymagania a później Was o coś poproszę.

Mianowicie: oglądam głównie telewizję publiczną (w wyjatkowych sytuacjach stacje komercyjne) z pewnej platformy cyfrowej, sporadycznie film na DVD (1/miesiąc lub na 2 miesiące), odległość miejsca oglądania od odbiornika ok. 3m. W związku z tym poszukuję klasycznego odbiornika CRT w formacie 4:3 bo stwierdziłem że 16:9 to w moim przypadku wyrzucenie pieniędzy w błoto ze względu na znaczne znikształcenia obrazu (jak narazie programy nadawane są w formacie 4:3). Kwestia ceny?? Nie gra roli, jednak chciałbym dobrze wydać zarobione pieniądze.

A teraz moje pytanie: 100 Hz czy wystarczy 50 (przypominam, że odbieram programy z platformy cyfrowej)?? 29 cali czy może 34 a nawet 37 (spotkałem taki)?? No najważniejsze... jaki model polecacie??

Liczę na poradę... i pozdrawiam

Ps. Wesołych Świąt :)

Luxmany i winyle 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten odbiera bardzo ładnie, no i 4/3. Cena w tym sklepie to kosmos, ale powinieneś znaleźć niższą. A zTV byłbyś na pewno zadowolony.

Ale muszę Ci powiedzieć, że ja też średnią miałem ochotę na TV 16/9. Też oglądam dużo tradycyjnego obrazu w formacie 4:3,a jednak kupiłem JVC D25 16:9. I jestem bardzo zadowolony, obraz powala na kolana, a po ustawieniu opcji na "panoramiczny" TV rozciąga obraz na cały ekran i po ok.3cm ucina z góry i dołu. Fakt- obraz wciąż pozostaje zniekształcony, ale tylko odrobinę. Takie rozwiązanie stosuje też w swoich TV firma Thomson - nazwali to cineramą.

Podsumowując - myślę, że kupno TV 4:3 w dzisiejszych czasach to jednak pomyłka. Zdecydowanie bardziej cieszyłbyś się (choć kto wie?)z odbiornika 16:9. Kwestai przywyczajenia.

Pozdrawiam

Simonello

P.S. Aha, nawet POLSAT puścił w ostatnim czasie Rambo w formacie bodajżę 2,35:1 A więc nasze TV być może się rozwijają...

Ukryta Zawartość

Simonello ostatnio w pewnej sieci sklepów rtv agd w Poznaniu widziałem ten TV przeceniony na 3999zł... choć może to był model 34 calowy... ale raczej ten, który zapodałeś... Co do formatu 4:3 czy 16:9... przyznam ze nie zastanawiałem sie az tak dogłębnie .... może faktycznie jeśli sa możliwości takiego dostrojenia obrazu, aby zniekształcenia były minimalne, to jest sens kupowania odbiorników panoramicznych.... pomyslę nad tym i dziękuję za sugestie...

pozdrawiam

Luxmany i winyle 

@Viniu - oglądam od paru lat wszystko w 16:9 i nawet zapomnialem, ze jest jakas różnica .

Do tego inne media (często oglądam) w...praktycznie 16:9.

Cala rodzina się przyzwyczaiła i nikt nawet nie myśli o włączeniu (u mnie ) funkcji "panorama" by OTV udawal częściowo 4:3.

Do tego - 16:9 ma nizezaprzeczalną zaletę - nie widac w rodzimej TV tej biedy na ekranie,.... wszystko wypasione, tzn. ,że kraj się rozwija...... juz jest dobrobyt (żart oczywiście - ale naprawdę nie zwracamy uwagi ,że to 16:9....).

@Piotr Ryka - znaczenia Componentu (a właściwie jego przewagi nad RGB) bym nie przeceniał (w CRT).

Jeden z powodów to taki, że w sumie i tak sygnał musi byc przywrócony do czystego RGB, gdyż tylko taki wyświetla kineskop = "działa RGB" (każda przeróbka, to praktycznie strata).

Ten problem opisywany kiedyś na tym forum.

Ps - są tez CRT tzw. "EDTV", co np. progressywne skanowanie mają w sobie i nie potrzebne żadne źródło zewnętrzne (nawet z anteny to odbiera - bo caly proces jest robiony w odbiorniku, takze i Component zbędny...itp.)

(oczywiście - znaczenie ma wszystko, nawet jakość połączeń, ale.....) ;)))))

Progresywne skanowanie wewnątrz telewizora jest realizowane tylko dla sygnału NTSC 60 Hz, a więc niestety nie u nas. Wynika to z faktu, że prędkość klatek filmowych (30 na sekundę) daje się prosto przełożyć na 60 Hz, a nie daje na 50Hz. Z tego względu skanowanie progresywne w systemie PAL to bardzo złożona sprawa, realizowana w miarę poprawnie jedynie przez najwyższej klasy odtwarzacze DVD. One zaś podają taki sygnał tylko na złączach komponent albo cyfrowych. Inna sprawa, że, jak słyszałem, nawet w takich drogich konfiguracjach różnie to bywało. Niemniej obraz JVC P40 z DVD Denon 3910 uznano za wzorcowy.

I jeszcze jedno. Philips swego czasu utrzymywał, że jego system "Crystal Clear" jest równoważny progresywnemu skanowaniu, ale się z tego szybko wycofał. Być może pod naciskiem producentów płyt DVD, którzy nie mogli dojść do porozumienia z właścicielami standardu PAL w sprawie antypirackich zabezpieczeń. Kiedy jednak porównuję obraz na moich telewizorach z Crystal Clear z obrazem progresywnym na komputerze, to nie mam wątpliwości, że Philips kłamał.

I teraz pytanie do Dolomitusa.

Masz DVD Denon 2900. Czy porównywałeś obraz na swoim Loewe ze SCART RGB z tym rzekomym SCARTem komponentowym w konfiguracji PAL Progressive? Bardzo byłbym ciekaw Twoich na ten temat obserwacji. Obraz progresywny (czyli pozbawiony półobrazów) powinien być całkowicie gładki i bez widocznych drgań. Kolory powinny być głębsze.

@Piotr Ryka... (cytuję fragment):

>Progresywne skanowanie wewnątrz telewizora jest realizowane tylko dla sygnału NTSC 60 Hz, a więc niestety nie u nas. Wynika to z faktu, że prędkość klatek filmowych (30 na sekundę) daje się prosto przełożyć na 60 Hz, a nie daje na 50Hz.....

Znowu odpowiedź nie jest zbyt dokładna.

Sporo odbiorników (tzw. EDTV) tez trafialo do EU i częsć układów poprawy obrazy spokojnie adaptowano do PAL, z dośc dobrym skutkiem.

Tutaj jest przykład ( na fotografii) progessywnego skanowania w PAL na zwykłej telegazecie :

Ukryta Zawartość

(widac, ze wszystko działa).

Zgodzę się ,ze PAL jest znacznym utrudnieniem dla tego "gadżetu" i dlatego stosowane są inne rodzaje skanowań (przy PAL) , gdyż efekt końcowy moze być lepszy niż przy progressywnym (szczególnie dolnym, nie HDTV).

Jednak w myśl tematu przewodniego - ten problem też zniknie, choć czytałem o modelu Panasonica (chyba plazma) , który miał wejśc na UE rynek i tam tez progressywne wbudowane ze wszystkich źródeł (więc chyba i w PAL też)...,jednak byl to artykuł z TOiOWO i nie jestem w stanie go przytoczyć.

Ukryta Zawartość

Witam

Niestety nie mam podłączonego DVD pod TV poprzez wejście komponent, gdyż nie mogę kupić (sprowadzić) dobrego kabla, który mi to połączy. Na chwilę obecną mam DVD połączony scartem - scartem (rgb).

Chcę kupić kabel firmy brytyjskiej QED ( cyba model AV29), który kosztuje około 55Ł (lub 90 EUR), i poza obrazem (component) ma również dodatkowo kable do przesyłania dzwięku. W sumie ma 6 wtyków RCA.

Ukryta Zawartość

Na rynku jest kabel firmy Profigold ale on z kolei nie poza obrazem (component) nie przesyła dzwięku - PGV372 - Interkonekt video SCART - 3xCINCH (component).

Ukryta Zawartość

Czekam na możliwość kupienia tego kabla (firmy QED) poprzez znajomych bezpośrednio w Anglii, gdyż polski dytrybutor firmy QED nie ma takiego kabla w ofercie a jednostkowo nie chce dla mnie go sprowadzić.

Jak mi się uda kupić ten kabel to podzielę się wrażeniami.

Pozdrawiam

Dolomitus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaglądam na zakładkę KD dość rzadko. Raczej wtedy jak nic ciekawego się nie dzieje na Stereo czy też DIY. Na tej drugiej akurat najarany totalnie Senicz wypisuje kolejne bzdury i w sumie dzięki niemu zajrzałem "do Was".

Mam TV Philipsa (panorama z PP) i też walczyłem z geometrią, kolorami i już nawet nie pamiętam z czym. Telewizor sam się wyłączał, zawieszał i różne inne cuda się działy. Raz nawet chłopaki przyjechali po niego ale 2 godziny wcześniej Philek zaczął chodzić bezbłednie i tak mu zostało. Teraz czasami sam (nie proszony) wyświetli mi info o programie, systemie dźwieku, obrazie, itp. Nie wiem czy sie śmiać czy płakać ale czasem wiem, która jest godzina choć o tą informację wcale nie prosiłem. No cóż....Na szczęście rzadko mu się to zdarza.

Rozpisałem się a nie o to mi chodziło. Dla posiadaczy Philipsów walczących z różnymi niedociągnieciami podaję kody serwisowe, które umożliwiają odpalenie menu serwisowego i wprowadzenie często zbawiennych modyfikacji. Ale zanim ktoś coś zmieni to kartka, długopis i zapisać jak było!! Koniecznie, bo backup może być jedynym rozwiązaniem!!! Oto ten kod (wpisywany z pilota):

062596i

Pozdrawiam

Słuchając rozumu....

Witam po Świętach!

Cieszę się, że mogę wymienić informację na temat, który jak widzę nie jest dla Pana obcy.

Ma Pan jak najbardziej rację co do kwestji wymagań przesyłu sygnału COMPONENT ale w przedstawionym opisie podaje pan przypadek transmisji w kierunku: z SCART(RGB) na COMPONENT(YUV). W zestawie: odbiornik CRT - odtwarzacz DVD chodzi o odwrotny kierunek transmisji sygnału video tzn. z odtwarzacza DVD, wyście COMPONENT(YUV) do odbiornika CRT , wejście SCART(RGB/COMPONENT). Taki sposób transmisji video był podmiotem moich uwag odnośnie możliwości realizacji w odbiorniku CRT np.: LOEWE NEMOS 32. Dziękuję pozostałym forumowiczom za wskazanie linków do stron z kablami umożliwiającymi taki sposób transmisji video. Nie wiem czy na tym forum można podawać namiary na konkretnych sprzedawców ze względu na kryptoreklamę, dlatego wspomnę tylko, że w Katowicach są przynajmniej dwa renomowane salony audio/video, które są godne zaufania jeżeli chodzi o fachową poradę techniczną, mozna u nich nabyć takie kable na zamówienie.

Faktycznie, jeżeli Jesteś nastawiony tylko na oglądanie telewizji a w szczególności publicznej... to szczerze współczuję, hehehe... sorry proszę się nie gniewać ale jakoś tak samo mi się wyrwało, ale teraz poważnie. W takim przypadku też zalecam format 4:3 i koniecznie jak najlepiej zaawansowane 100Hz. W pewnym czasie napewno podłączysz odtwarzacz DVD a może nawet nagrywarkę (z praktyki wiem, że napewno tak będzie, chyba że do 16:9 przewidujesz coś extra ?) i wtedy możesz żałować zarobionych pieniędzy. Polecam obejrzeć programy TV w odbiorniku JVC a szczególnie serii H40 (nie pamiętam dokładnego oznaczenia al to chyba było PV32H40) napewno cię nie rozczaruje (nawet cenowo). Z tego co wiem i widziałem te telewizory posiadają najlepszy system dostosowania formatu sygnału 4:3 do ekranu 16:9. Nie chcę uchodzić za orendownika firmy LOEWE bo generalnie tylko, niektóre modele zasługują na najwyższe słowa uznania ale jeżeli nie przeraża Cię ich cena to powiem krótko - warto wydać te parę stów więcej! W tym segmencie królują Aconda i Nemos. W Twoim przypadku sprawdzi się wyśmienicie.

Pozdrawiam Rober

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.