Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka techno dlaczego nielubicie ?

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

>hazel, nie przejmuj się. Pamietam, jak wchodził rock i moi rodzice nie mogle słuchac tych wrzasków. A przeszło i weszło do standardów. Jedno jest jednak zawsze potrzebne - prawdziwe indywidualności artystyczne. . Trzeba odróznić komercję od sztuki - tylko sztuka pozostaje, to ona ma wartość.

hazel : przepraszam, już nie będę ci podnosił ciśnienia, buziaczki :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Widze ze jest niezla walka miedzy zwolennikami techno (narazie jest ich 2 :D ze mna 3 ;)) a przeciwnikami. Duzo opinii tutaj napisanych mija sie z prawda. To zwykle stereotypy. Kazdy tylko na slowo Techno ma w swojej wyobrazni jakiegos wiesniaka z odpalonym w maluchu lub polonezie ryciem bani. To wlasnie nie jest Techno tylko chyba nie kazdy z Forumowiczow moze to zrozumiec.

Hazel nie znam tego DJ ktorego tak zaciecie sluchasz wiec nie wiem czy gra on dosc porzadna muzyke (mam nadzieje ze tak:)) czy tez komerche, a komerchy jest naprawde duzo i przez to ta "Muzyka" (>>>pal55 nie, nie jest to zadne naduzycie) stracila wiele na wartosci. Niestety niektorych nie da sie przekonac bo maja zakodowane ze Techno to zlo i ciagle nawalanie basu az prawie leb urywa.

Moze niech Ci przezorni posluchaja np. Lexy'iego & K-Paula albo Moonbootic'i (to tylko przyklady), moze zmienia zdanie. Wiadomo oczywiscie, ze nie kazdy bedzie lubil gatunki Techno bo sa gusta i ... ;) ale po co oceniac jesli sie nie jest w temacie, tylko slucha powierzchownych opini.

>>>Discomaniak71

Tak to prawda poczatki Techno to Kraftwerk ktorego Bardzo Lubie :)

Pozdrawiam

Przy klasyce niemożna sie zabawic, rozerwac tylko siedziec na fotelu i zasypiac.. Ja bym jedynie słuchał klasyki jakbym był zdenerwowany bardzo moze by mnie uspokoiło ale tak to raczej nie.

Cynajopan - Wyp**** Cyganie Niemyty!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich a w szczególnosci tych lubiacych techno ;D

>przy obecnym rozwoju techniki niemal kazdy moze tworzyc muzyke

No i racja - dobra zabawka za kilkanaście tysięcy złotych i z najprzeróżniejszymi DSP, dyskiem i dobrą klawiaturą sterującą i mogę tworzyć techno jednym palcem - i to może się podobać nawet mnie samemu. Elektronika gra za mnie ja tylko sobie różne funkcje wybieram wg fantazji - i wychodzą jakieś dzwięki.

Ale jeśli się słucha dobrego gitarzysty który w ciągu sekundy potrafi zagrać 13 nut bez pomocy żadnej elektroniki - to jest coś niesamowitego wprost. Albo gdy sie słyszy jak ręce pianisty po prostu z niewiarygodną prędkością fruwają w sposób uporządkowany po klawiaturze - to jest już coś innego, taką muzykę się jakoś przeżywa.

Ja jestem raczej tolerancyjny i żaden gatunek mi nie przeszkadza - jak ktoś coś wlączy to słucham i nie zrzędze - chyba że to już jakieś zupełne skrajności i jeden takt jest powtarzany przez 10 minut to mnie wtedy od takiego techno sie ciśnienie podnosi i krew gotuje.

Hazel niektorzy sluchajac Klasyki maja identyczne "emocje" jak Ty gdy sluchasz Techno :)

A roznica miedzy nimi jest, na pewno, bo to CALKOWICIE inna muzyka, jedyne podobienstwo to to ze oba sa gatunkiem Muzycznym :)

>>> przy obecnym rozwoju techniki niemal kazdy moze tworzyc muzyke

Tworzyc moze, ale rzadko kiedy cos porzadnego z tego wychodzi (komercha dla kasy)

Fallout : To nie tak, przecież każdy może grać na gitarze czy na jakimkolwiek innym instrumencie i też z tego niewiele wyjdzie bez nauki i doświadczenia. Problem w tym że zrobić "dobre" techno (a raczej uznawane za takie przez odbiorców) jest relatywnie prosto, bo to nie jest skomplikowana muzyka i już. Dokładnie tak samo jest z hiphopem, zajmowałem się tym kiedyś ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

hazel opanuj sie troche... przesadzasz z okresleniami...

Kazdy wiek ma swoja wrazliwosc ktora ksztaltuje sie wraz z uplywem czasu - to tlumaczy dlaczego autor watku zasypia przy klasyce - ja tez tak mialem w wieku nastu lat. Inaczej bylo gdy sluchalem melodyjnej i rytmicznej muzyki tanecznej. Jednak z wiekiem zaczalem szukac czegos wiecej niz tylko plum plum plum i lup lup lup. Pamietam jak w liceum zabrano cala moja klase do filharmonii. Byl Bach i Mozzart. Bylo cudownie - ta akustyka te wrazenia poza tym organy na zywo... Zaczalem sie interesowac bardziej wartosciowymi gatunkami niz pop&disco. Byla Electric Light Orchestra - to na poczatek - potem Pink Floyd BJH Moody Blues i inne. Gdzies na pograniczu liceum i studiow zrozumialem ze ja ta muzyke rozumiem i ze ona do mnie przemawia bardziej niz pop... To byl rodzaj takiego przebudzenia... W okresie liceum byl tez bunt: King Diamond, Dead Kennedy's, Dead Can Dance, GBH a nawet Alien Sex Fiend. Z czasem zrozumialem ze to byl tylko bunt.

Dzis slucham naprawde roznej muzyki: od klasycznego i progresywnego rocka przez instrumentalne pejzaze az po stary pop. W swojej kolekcji mam tez sporo wspolczesnego brzmienia elektronicznego jednak bez techno. Sentyment do starej muzyki tanecznej pozostal stad audycje radiowe ktore prowadze od 10 lat i stad moj nick. Pozdrawiam.

sciągnąłem sobie ten kawałek JFK- whiplash mając nadzieję, że może mnie czymś zaskoczy - ale to cienizna. POwiedzcie co w tym kawałku przeżywacie, co do Was trafia a ja spróbuje sie wsłuchać, bo może pierwsze wrażenie było mylące. Czyli co w tym kawałku jest cennego?

>>pq

Tak

Napisałem:

"Temu co każda muzyka. Ma polepszać samopoczucie, pozwalać miło tracić czas, łechtać zmysły estetyczne (itd, itp)

Nie ma różnicy pomiędzy techno a klasyką, jest pomiędzy słuchaczami ..."

W tych dwóch zdaniach powiedziałem, że oba te gatunki muzyczne (ze zdanie drugiego) służą wywołaniu dokładnie takich samych uczuć (ze zdania pierwszego). To w zasadzie truizm, nie ma co wyjaśniać.

Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że i ta i ta była tworzona dla uciechy gawiedzi (np. utwory taneczne). Tej i tej można słuchać wieczorem w fotelu. Ta i ta może dostarczać przyjemności słuchaczowi.

Mi dostarcza....

Pozdrawiam,

Tomek

Ja właśnie testuję swoje nowe Mission 701 i na samplerze Dali jest kawałek Safri Dou - nie wiem czy to już jest techno ale jeśli tak to daje sie tego słuchać - ale dlaczego? - no chyba dlatego że tam są żywi ludzie którzy naprawdę nieźle grają na instrumetnach perkusyjnych i to się właśnie może podobać - są w tym dobrzy.

>>>cyjanopan

Zgadzam sie, kazdy moze grac na czym mu sie zywnie podoba, ale to wlasnie wielu odbiorcow spieprzylo styl i opinie o muzyce Techno, zaczeli sluchac jakis pier**l (banassi itp.) i uwazaja ze to Techno i teraz sa tego efekty...

>>>Iceman

Safri mialo kiedys jeden dobry kawalek, bylo raczej Dance ale w przyzwoitym wykonaniu i mi sie osobiscie podobalo.

Fallout : problem w tym że techno to i Benassi i np. Akufen, chociaż z takimi wykonawcami jak Akufen jest o tyle śmieszna sprawa że jeżeli coś jest naprawdę dobre to przestaje to być nazywane techno (po prostu to jest za dobre i zbyt szerokie na techno). Swoją drogą jakoś specjalnie identyfikujesz się z tym nurtem że tak ci przeszkadza opinia o nim ?

Muzyke Banassiego ogolnie mozna podpiac pod Techno, ale jest zbyt prote, komercyjne. Podoba sie niektorym bo fajnie wali bas i mozna sobie w samchodzie zapuscic zeby inni slyszeli jaki to mamy sprzecior ;) Wedlug mnie to nie jest Techno. To tak jak Hip-Hop i Hip-Hop-Polo.

Nie, nie jestem zwiazany jakos szczegolnie z Techno. Lubie ten gatunek jak i wiele innych rodzajow muzyki, a bronie jej tak bo nie wszystkie opinie sa sprawiedliwe.

dobre to jest: Viper XXL, Mario Ranieri, GoGo, Mike G, Mauro Picotto, Czarny, Dj Rush... i wiele, wiele innych dj, to co Wy wymieniacie to są komercyjne badziewa nie majace nic wsplnego ze sceną techno... zmieńcie prosze dyskusje i zacznijcie pisac np o Jazz o tym o czym naprwade macie pojęcie ( bez urazy do kogokolwie z Was i muzyce Jazz którą też uwielbiam ).

a poza tym tak mi do głowy przyszła scena z filmu REJS:) gdzie jeden koles pyta o czym była piosenka drugiego kolesia który jej wcale nie słuchał bo był zamyślony:) a do powiedzenia mial najwiecje:)

Tak że Panowe DOŚĆ PRZEPRASZAM MYLNIE INTERPRETUJA TRESC TEGO CO PANOWIE SŁYSZELI !!! :)

Widzę ze dyskusja rozgorzała, mnie proszę dopisać do zwolenników techno. Tak samo łatwo zrobić dobre techno jak zagrać na gitarze, czy innym instrumencie. To są lata eksperymentów, udoskonalanie swoich umiejętności i technik.

-pq jaka jest różnica pomiędzy klasyka a techno?

Powstawała w zupełnie innym czasie, ale miała dokładnie te same funkcje. Jak ktoś mi powie ze w tamtych czasach KAŻDY artysta tworzył wielkie dzieła to zacznę się głośno śmiać.

-Iceman przy obecnie rozwiniętym handlu to każdy może zostać wielkim artysta. Tylko pójść do sklepu i kupić fortepian, czy gitarę. Kilka lat ćwiczeń i będziesz średnio grał, a po następnych kilku to może nawet całkiem nieźle ci wyjdzie.

Dyskusja na temat czy techno jest muzyka, czy hałasem chyba nie ma większego sensu. Miliony sprzedanych płyt mówią ewidentnie ze to jest muzyka. prawdopodobieństwo ze nasto-latkowie mają gorszy słuch od starszych osób jest raczej małe. o ile nie wszyscy audiofile, to na pewno wiekszosc, za młodu słuchała zupełnie innych gatunków które z audiofilstwem nie miały nic wspólnego.

Muzyki techno nie można nie lubić. Co najwyżej mogą się nie podobać konkretni wykonawcy i to się tyczy każdego gatunku muzyki...bo jak można nie lubić czegoś, czego się nie słyszało?

Hazel sluchalem tego JFK i to akurat nie to co lubie, nic mnie w tym utworku nie urzeklo :) Jesli mozesz posluchaj sobie (chyba, ze juz slyszales) utwor:

Terry Bones vs Fred Baker present Water Planet - Return To Innocence (Mr Sam's Tears In Heaven Interpretation)

albo:

Delerium - After All (Svenson & Gielen Remix)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.