Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka techno dlaczego nielubicie ?

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

No własnie jak tytuł tematu tak brzmi moje pytanie =) Czemu myslicie ze to jest łomotanie?? Przeciez to jest tez muzyka, ale dlaczego nikt tu nielubi techna ?? Są różne rodzaje techna takie łomotane i nie wiec chcial bym uslyszec kilka argumentów dlaczego sądzicie ze techno jest złe :P

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/23231-muzyka-techno-dlaczego-nielubicie/

Wydaje mi się, że przede wszystkim chodzi o niski poziom tej muzyki. Nie chodzi o sam fakt, że muzyka ta jest elektroniczną. Prosty przykład: w płytotekach wielu audiofilów (także i mojej) obecne są płyty np. Jean Michelle Jarre'a albo Roberta Milesa. Jest to muzyka elektroniczna (u Milesa nie zawsze), ale są obecne elementy które kochają audiofile: smaczki dźwiękowe (nie wiem jak to nazwać - ciche dźwięki w tle), przestrzeń dźwięku, wybrzmiewanie tych dźwięków, itp, itd.

Także prostą odpowiedzią na zadane pytanie jest: ona nie trzyma "poziomu" (oczywiście zależy to od interpretacji słowa "poziom")...

Cóż, lubię różne rodzaje muzyki. Jej słuchanie sprawia mi przyjemność. Ogromna większość dźwięków pn. techno to dla mnie nie jest muzyka. Nie znajduję w tych dźwiękach również innej przyjemności niż muzyczna - dlatego jej nie lubię. Podkreślam: "ja".

Faktem jest, że w obrębie każdego gatunku muzycznego można znaleźć zarówno perełki, jak i ostatnie gówno. W obrębie gatunku zwanego "techno" tego ostatniego jest niestety znacznie więcej, co powoduje, że ludzie osłuchani niechętnie poszukują perełek w zalewie śmiecia. Istotna jest też jakość nagrań, która w tym wypadku najczęściej (choć też nie zawsze) pozostawia sporo do życzenia.

techno pojawilo sie stosunkowo niedawno i niestety nie wszyscy mieli okazje sie wychowac na takiej muzyce. w pewnym wieku czlowiek staje sie mniej otwarty na nowosci i to pewnie stad sie bierze opinia ze techno to rabanka a nie muza. sa jakies kanony, ktore od wiekow sa uznawane za prawdziwa muzyke, mozliwe ze za xxx lat kilka kawalkow techno tez bedzie uwazane za klasyke...ech jak ja lubie sf.

ja bylem jeszcze na tyle mlody ze szal techno mnie nie ominal. teraz jak powracam do takiej muzy to jednak odczuwam ze meczy, (sa jednak takie kawalki ze moglbym ich sluchac godzinami, ale to mniejszosc z tego co dawno temu sluchalem)

trzeba sluchac tego co sie podoba i tyle, tylko nie radze na audiofilskim sprzecie puszczac techniawy (mialem podobnie uczucie jakbym na mszy w kosciele zaczal spiewac hej sokoly:)))

a jarra nie lubie, po koncercie w 3miescie to stwierdzilem ze to jest dokladnie ta sama muzyka co xx lat temu. jego koncerty przypominaja bardziej widowisko i ma to coraz mniej zwiazku z muzyka...a do tego w tanszym sektorze to moja komorka grala glosniej:>

Gość

(Konto usunięte)

Bo techno kojarzy mi się z młodzieńcami zwisającymi przez okno , z którego raczą właśnie techniawą wszystkich dookoła.

Z maluchem bez tłumnika ," podrygującym" w rytmie techno z którego wysiada młodzieniec nie wyłączywszy swojej techniawy.

Z dudnieniem zatykającym uszy , a wydobywającym się z mieszkania dwa piętra ponad moją głową.

Dlatego nawet nie mam ochoty spróbować posluchać.

ps. McGyver, smiec sie pojawia w muzie gdzie mozna zarobic kase. czemu w latach 80 powstawaly boysbandy, w 90 gadali w rytm muzyki w spodniach odwrotnie zalozonych, pozniej "free stylowali", a piosenki na przemian byly albo o dziewczynach, albo samochodach (albo i to i to). wniosek jest jeden, mlodziez napedza teraz rynek muzyczny i go sponsoruje, a ze to jest trendy, to idzie jak woda.

co do jakosci to znalem dj i biedak jezdzil do berlina po vinile. w pl niestety wszystko mamy 2 gat. o ile wogole mamy.

pozdrawiam i zycze owocnych poszukiwan.

Techno kojarzy się z rave party, lotem na kwasie i innymi dość gównianymi smaczkami. Samo techno jest tylko częścią muzyki elektronicznej której posiada też inne mocne, głośne nisze brzmiące jednak "trochę" inaczej niż to co jest na spędach. Gatunki potrafią się od siebie różnić tyle że jego powstanie w Detroit ("Music Institute", Hawtin i inni) odbywało się w nieco innym środowisku niż najaranych ziomali. Komercjalizacja zrobiła z tego nurtu to czym jest teraz. Z gówna bata nie ukręcisz i odpały techno wokół muzyki współczesnej Carsten Nicolaia to promil z całego gówna które zalało rynek. :-))) Gdy techno stało się popularne to się zjechało i to szybko. Tłumy nie chcą eksperymentów.

Dotyczy to każdego gatunku, w tym jazzu - smooth to kolejny przykład jak szerokie wody psują jakość.

Taak, zdecydowanie, muzyka techno jest nasiąknięta badziewiem, w dodatku niektóre media (niech będzie radio "PLANETA") umacniają niechęć społeczeństwa do tego typu muzyki serwując słuchaczom jakieś spaprane przeróbki, czy beznadziejne kawałki dance w dodatku nie trzymając klubowego klimatu. Z resztą w tej chwili "techno" stało się pojęciem uniwersalnym, wydaje mi sie ,że wręcz negatywnym określeniem prostej muzyki elektronicznej opartej na rytmicznym basie i prostej linii melodycznej. Może dlatego osoby lubiące "te klimaty" rzadko uzywają słowa "techno" , a coraz częściej posługują się nazwami gatunkowymi jak Goa czy Trance, lub w trochę inną stronę - House. Tak mi się wydaje.

A co do smaczków... Nie uważam, że tylko określone gatunki muzyki pozwalają w pełni delektować się dźwiękiem.

Jestem tez przekonany, że są bardzo dobrze nagrane płyty z muzyką Techno. Myślę na przykład o wytwórni Magik Muzik.

hazel - poczekaj z 10 lat i sam sobie odpowiesz na zadane pytanie, hehe.

to tak jak pytać: Dlaczego dorośli nie oglądają bajek - mimo że kiedyś byli dziećmi i uwielbiali to robić całymi dniami?

:-)

mnie rozwalają hip-hop-polowcy ze swoimi tekstami a techno mnie meczy nadmiarem decybeli, przy tej jakości sprzętu w klubach i max głośności robi się z tego coś o smaku pasztetowej z makulatury. Obecnie techno i hip-hop.polo jest jak smród w mieście, chodzi toto za człowiekim i się lepi do uszu tak samo jak smród do nosa.

>A ty hazel, dlaczego nie lubisz Szopena?

Ja przy muzyce klasycznej usypiam, dla mnie się tam nic nie dzieje. Lubię bardziej rytmiczne piosenki ;) a co do Techno to jest sporo kawałków które wam by się pewnie spodobały =) a że niektórzy ala dj porobili zamęt w nowych gatunkach to zepsuli ta muzykę. Ja słucham ogólnie Remix, i klimaty Klubowe popularniejszych dyskotek =) i trochę Qlimax, nie słucham Drum Bass bo to dla mnie trochę YyYyY... =) No zobaczymy co za 20 lat będę słuchał :D Dziękuję za wypowiedzi. Specjalnie dla pq napisałem poprawnie wyrazy. =) :P

Pozdrawiam

Nieznoszę techno gdyż jest to tak prostacka "muzyka" jak 99% słuchaczy. Mogę śmiało postawić to na jednej półce z hip hopem i innymi "golcami łorkiestrami". Ogólnie dla ludzi bez wyrobionego słuchu muzycznego i własnego zdania. Kiedyś był taki termin: techno metal. Chodziło oczywiście o podkreślenie bardzo wysokich (nie gorszych niż jazzmeni) umiejętności muzyków. A jaki poziom mają obecni "grajkowie"?

>>hazel

Ja lubię. Zwłaszcza D&B :-)

Natomiast zniechęca mnie nieuporządkowanie dokonań artystów.

Jak coś ciekawego usłyszę to się okazuje, ze nikt nie wie co to jest, jak się nazywa, gdzie kupić lub zassać :-)

Muzyka krąży na anonimowych CDR ... jest tak jakoś chaotycznie.

Jak możesz polecić coś dobrego i konkretnego to napisz tutaj, proszę.

>>ABs

Temu co każda muzyka. Ma polepszać samopoczucie, pozwalać miło tracić czas, łechtać zmysły estetyczne (itd, itp)

Nie ma różnicy pomiędzy techno a klasyką, jest pomiędzy słuchaczami ...

Pozdrawiam,

Froju

conan

Może najpierw posłuchaj wszystkich gatunków techno a potem zacznij oceniac =) a jak juz to moze napisz jakis gatunek a nie ,,Techno". Techno ma wiele gatunków wiec nieoceniaj to z hip hopem i innymi typami muzyki. Moge sie załozyc ze słuchales jednej płyty pewnie jakiegos gówna i tak uwazasz :] Wzioł bym twój wpis na serio gdybys słuchal kilka lat tego typu muzyki a ty raz przeleciales pewnie jedną płyte i wielki znawca.. =/

Pozdrawiam

Froju

Ja słucham najbardziej DJ Meli - Meli robi mieszanke pop-techno (np.DJ Meli vs. DJ Hard - Black Attack 2004) i nieraz samą techniawe(DJ Meli - Klubbing 2003),fajna z tego jazda wychodzi :D. Polecam ci też kawałek JFK - Whiplash [bad Habbit Boys Remix] bardzo fajny jest =) Jeżeli chcesz moge ci przesłać jakies mp3 to sobie ocenisz :D

>Jak coś ciekawego usłyszę to się okazuje, ze nikt nie wie co to jest, jak się nazywa, gdzie kupić

Też mialem takie problemy ale teraz znam dużo muzy na pamieć =) i nieraz nawet ściagne przypadkiem mp3 która mi sie kiedys podobała.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zanim zaczalem prace w radiu (1995) bylem (i wciaz jestem) djem. Pamietam poczatki czegos co nazywa sie techno. Jeden z moich przedmowcow ma racje: to gatunek bardzo chaotyczny. Wielu tworcow jest anonimowych. Zreszta przy obecnym rozwoju techniki niemal kazdy moze tworzyc muzyke. Dlatego tak wiele jest w tym gatunku pseudo artystow i co za tym idzie rzadko mozna uslyszec cos ciekawego a mlodziez jak to mlodziez garnie do tego co nowe a ze zwykle nie ma osluchania to wydaje jej sie ze wlasnie to jest cool. Po czym mlodziez dorasta nabiera wyczucia i smaku (ze mna tez tak bylo). Nawiasem mowiac sam termin techno pojawil sie w 1986 roku jako techno pop (Kraftwerk - Electric Cafe).

Mi sie podoba techno no bo jest fajne poprostu, można sie przytym zabawic =)

Conan i twoje heavymetal - ty niecierpisz techna a ja metalu =/ dlamnie to niejest muzyka tylko jakies szarpi druty i szatanisci =/ czy to jest normalne zeby na koncertach skakali i sie kopali ?? Unich to sie nazywa tańcem. Na dyskotekach gdzie leci Techno to młodziesz sie bawi a nie kopie i jakies szatanistyczne wyczyny robi =/ Wogule moda heavymetalu jest jakas dziwna ze wszyscy sie ubierają na czarno, przyklejają se znaczki szatana.. =/ To jest normalne? Wiec conan niegadaj ze Techno jest prostackie bo twój metal jeszcze bardziej.!!

Pozdrawiam

Hmmm... uzycie slowa "muzyka" w stosunku do techno jest chyba sporym naduzyciem :) Halas byloby lepszym, a halasu raczej nikt nie lubi, najwyzej niektorym nie przeszkadza (w koncu nie wszyscy maja dobry sluch :) ).

cyjanopan, 16 Gru 2005, 13:10

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=// cynajopan robisz z siebie głupiego cygana.. wszędzie namnie sie uwziewasz mozesz sie odpie*** odemnie i od moich tematów?? Juz chyba z 4 raz =/ Aż ciesnienie sie podnosi..

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.