Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

A to mój system : Yamaha RX-V4600, Visaton Atlas DSM MK2 , 2 x Visaton Sub T40 ( 15' - Tiw 400 THX 700W szt ) Yamaha NX-E700, NS-PB100, NS-E60

Czegoś tu nie rozumiem, kolumny surround zaleca się zawiesić 50 do 60cm powyżej głowy siedzącego słuchacza. A tu są właściwie pod samym sufitem....

Widziałem też przeciwne skrajności - upychanie na siłę do małego pomieszczenia zestawu 7.1 gdzie kolumny tylne 30 - 40 cm od głowy słuchającego.... Najgorsze, że tacy jeszcze bredzą, że mają super dźwięk...

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

To stwierdzenie dotyczyło bardziej drugiej części mojej wypowiedzi. Bo są tacy co mają surroundy back tuż przy uszach i twierdzą, że wszystko jest super hiper. Aby efekt był zadowalający w systemach 7.1 z tych kolumn muszą, się one znajdować przynajmniej 1,5m za plecami słuchacza i na wspomnianej już wysokości.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A to mój system : Yamaha RX-V4600, Visaton Atlas DSM MK2 , 2 x Visaton Sub T40 ( 15' - Tiw 400 THX 700W szt ) Yamaha NX-E700, NS-PB100, NS-E60

Kontur, jak ta jamaszka daje sobie radę z tymi olbrzymimi frontami (25 czy 30 na basie?)?

No i co z centralnym?

Edytowane przez mczaj

Radzi sobie calkiem dzielnie. Basy to 15" ( 40cm )TIW 400 wspomagane przez zamontowane w srodku 25cm TIW 250. Suby to tez 15" Tiwy 400.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2004-0-70811700-1319223539_thumb.jpg

post-2004-0-03066700-1319223553_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmiana kolumn na JBL Studio L

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez R99

U mnie też mały upgrade

dokupiłem w końcu tyły do kompletu :)

THX ULTRA 2, zgodzić się trzeba, że są takie zalecenie jak podajesz i o ile pozwala na to pomieszczenie to warto te odelgłości zachować.

Ja, przy okazji zmiany, zawiesiłem tyły nieżej niż poprzednio, właściwie niewiele powyżej wysokości uszu. W tym ustawieniu, gdzie nie mogę odsunąć ich mocniejnie, jest optymalnie, przestrzeń jest większa, głębsza (rówież ze względu na jakość kolumn).

I choć dipole zaleca się ustawiać po bokach, aby uzyskać większą przestrzeń z tyłu wykorzystując odbicia, to u mnie nie mam możliwości ich poprawnego rozmieszczenie.

I tak uważam, że dźwięk w jest super :)

pokusiłem się o profesjonalną wizualizację rozmieszczenia dipoli :)))

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-6930-0-82775100-1319281919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za jakość zdjęcia.

Belfi gratuluję zakupu tyłu z serii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kamlot01

LUDZIE! kiedy nauczycie sie wklejac normalnej wielkosci zdjecia? :)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

kamlot01, dążyłem do zestawu jaki masz Ty, wolałbym na tył kierunkowe, concert8, ale trudno je dostać i nie są tanie (szczególnie dając ja na tył) :))

D8SUR kupiłem za dobre pieniądze i u mnie, póki co, będą lepiej się sprawować.

wrzuć zdjęcie jak masz to z tyłu ustawione, tylko trochę mniejsze :))

pozdrawiam

Belfi ja też poluję na d8sur ale ostatnio uciekły mi przed nosem :).

Jestem ciekaw jak one grają? Możesz już coś napisać o nich?

Fotki wstawię tylko muszę je wykonać czymś normalnym.

Pozdrawiam

Po zmianie z jamo sur200, znacznie mniejszych, które grały dość plastikowo, D8SUR grają pełniej, dużo lepiej dołem. Ampli w autokalibracji ustawił odcięcie na 80hz, sur200 ustawiał na 150hz, bo pewnie niżej nie potrafiły odpowiednio grać.

Jak pisałem, zawiesiłem je niżej z korzyścią dla sceny, dźwięk już nie jest za wysoko. Mimo, że są blisko uszu, tworzą dużo głębszą scenę a to główne zadanie tyłów.

Nie testowałem porównawczo oczywiście obu zestawów, ale na kilku filmach które zdążyłem obejrzeć, wydaje się, że łatwiej zróżnicować odległość pojawiających się odgłosów, bliżej-dalej.

Generalnie jestem zadowlony z zakupu, ale to nie przełom i różnice jak przy wymianie przodów czy centrala.

Witam. Już dawno się nie chwaliłem tym co przybyło do mojego pokoju, więc dzisiaj nadeszła ta chwila:) Przybyło tak: panele akustyczne własnej produkcji (jeszcze nie zawieszone), dywan typu Shaggy z allegro, kanapa też z allegro (nówka), no i mój najnowszy twór czyli stolik własnej produkcji, z którego jestem bardzo zadowolony :P

Ukryta Zawartość

post-33146-0-06894400-1319906434_thumb.jpg

post-33146-0-78963100-1319906446_thumb.jpg

post-33146-0-77235400-1319906458_thumb.jpg

post-33146-0-07048300-1319906469_thumb.jpg

post-33146-0-61658700-1319906943_thumb.jpg

post-33146-0-21204900-1319906953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PMRudy

'PMRudy'

Szacun ,za pomysłowość i całą resztę ,bardzo fajnie masz w tym kinie ,wolne pomieszczenie z pewnością ułatwia sprawę ale i tak należą się brawa ;)

Bardzo fajne pomieszczenie, podoba mi się, tylko te ramki z logo firmowymi mnie się nie widzĄ...ale to moje zdanie :)

Całość bardzo na plus gratulacje!

Łoooo ciup !

no, no PMRudy super Ci to wyszło ,bardzo mi się podoba. Z ciekawosci zapytam jaką masz odległość od miejsca siedzącego do ekranu , no i ile cali ma ekran ?

Jeszcze, żeby kolumny surroundowe były prawidłowo umiejscowione to byłoby całkiem fajne kino. Bo takiego rozmieszczenia tego typu kolumn nie zaleca żaden producent na świecie...

Przede wszystkim nie na takiej wysokości, max. to 50-60cm powyżej uszu słuchacza...

Mam wrażenie, że przednie kolumny znajdują się dosyć blisko od słuchacza, a za daleko od ekranu.Ale może mi się tak tylko wydaje na podstawie fotek.

Ale ogólnie kino fajnie zrobione.

Jestem pełen podziwu. Już wiem jak mniej więcej będzie wyglądała moja twierdza w przyszłym mieszkaniu:) (bardzo fajne wykorzystanie stosunkowo niedużej powierzchni). Szczerze gratuluję efektu, naprawdę wyszło to wszystko z klasą. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

no, no PMRudy super Ci to wyszło ,bardzo mi się podoba. Z ciekawosci zapytam jaką masz odległość od miejsca siedzącego do ekranu , no i ile cali ma ekran ?

Przekątna ekranu to 109", a odległość to około 3,5 - 3,7m.

Jeszcze, żeby kolumny surroundowe były prawidłowo umiejscowione to byłoby całkiem fajne kino. Bo takiego rozmieszczenia tego typu kolumn nie zaleca żaden producent na świecie...

Przede wszystkim nie na takiej wysokości, max. to 50-60cm powyżej uszu słuchacza...

Mam wrażenie, że przednie kolumny znajdują się dosyć blisko od słuchacza, a za daleko od ekranu.Ale może mi się tak tylko wydaje na podstawie fotek.

Ale ogólnie kino fajnie zrobione.

Wiem, że surroundy są źle, ale niestety mam drzwi balkonowe i jak dam surroudy niżej to drzwi nie będą się otwierać do końca:/ Przednie kolumny stały pod samym ekranem, ale jeden z kolegów z tego forum polecił żeby je przysunąć w stronę widza. Są jakiś 1 - 1,2m od ekranu.

Aha, dzięki za pozytywne opinie :P To jeszcze nie koniec projektowania :>

PMRudy, gratulacje.

Masz chyba pokój AV o najlepszym stosunku "efekt końcowy / koszty" w tej zakładce :)

Bardzo estetycznie i konsekwentnie, regał z filmami też wzbudza szacunek.

Właśnie PMRudy możesz przedstawić kosztorys ? bo uważam że stosunek jakość,estetyka / cena jest u Ciebie bardzo przyzwoity ;)

P.S.Czy projektor to Benq W600 ?

Właśnie PMRudy możesz przedstawić kosztorys ? bo uważam że stosunek jakość,estetyka / cena jest u Ciebie bardzo przyzwoity ;)

P.S.Czy projektor to Benq W600 ?

Benq W600+

Co do kosztów (stan na 30.10.2011):

- farba na ściany RAL 7016 i sufit: ok. 250zł

- półki na DVD: ok. 200zł

- stolik pod sprzęt: 225zł

- rolety okienne: ok. 450zł

- ampli + głośniki + sub: 2100zł

- deck (kaseciak): ok. 100zł

- odtwarzacz DVD: ok. 170zł

- kable głośnikowe 2x2,5mm: 1,70zł/m (25m)

- kabel HDMI 10m: ok. 100zł

- kabel HDMI 0,75m: 29,90zł

- kable Coaxial 0,75m + 3m: ok 80zł

- listwa zasilająca: 89,99zł

- lampa 4x50W: ok. 70zł

- uchwyty tylnych głośników metalowe: ok. 65zł/2 szt.

- uchwyt do projektora: ok. 85zł.

- listwy pionowe białe do chowania kabli: ok. 20zł.

- plakaty: ok 20zł/szt.

- antyramy plexi: ok. 20-30zł/szt.

- projektor Benq W600+: 2143zł

- kanapa: 778zł

- dywan 110x170cm: 102zł

- stolik 28x50x100cm: jedynie koszt cięcia płyty wiórowej 20zł + koszt wkrętów

- materiał na panele akustyczne czarny+jasny: 156zł

- wełna Isover PT80, 3 opakowania (50x100cm): 216zł

- panele akustyczne: płyta wiórowa (miałem), koszt cięcia na formatki 50zł + wkręty + kątowniki metalowe

- rzeczy typu wkręty, kontowniki, listwy drewniane 1x1x200cm i inne drobiazgi: łącznie z paragonów -> ok. 125zł

- półki pod DVD: też troszeczkę kosztowały, tyle że półki to już miałem wcześniej zrobione.

PS. Mam jeszcze jeden taki stolik z płyty wiórowej, tylko obklejony okleiną meblarską marki d-c-fix. Taki wzór:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się chce to się potrafi :) Jeszcze raz gratuluję ,sam w przyszłym roku będę szukał projektora ,myślę że jakiś Benq. W ogóle przechodzę obecnie po latach wielki "come back" do KD i zaczynam się orientować co i jak ;) pozdrawiam ,sylw.

Przednie kolumny stały pod samym ekranem, ale jeden z kolegów z tego forum polecił żeby je przysunąć w stronę widza. Są jakiś 1 - 1,2m od ekranu.

Chyba trochę przesadziłeś, zważając na odległość kanapy od ekranu.

Oczywiście kolumny powinny mieć "powietrze" wokół siebie i takie ustawienie da poprawę w odsłuchu stereo. W kinie może zabraknąć spójności z ekranem.

U mnie fronty i centralny są w równej odległości od miejsca odsłuchu.

Poprostu potestuj różne odległości i znajdź kompromis

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PMRudy a myślałeś może nad pomalowaniem sufitu na ciemny kolor? np. taki jak masz na ścianach.Czytałem, że to wpływa również na jakość wyświetlanego obrazu,pomyslełęm że skoro to pokój przeznaczony do KD , to co ci szkodzi...

PMRudy a myślałeś może nad pomalowaniem sufitu na ciemny kolor? np. taki jak masz na ścianach.Czytałem, że to wpływa również na jakość wyświetlanego obrazu,pomyslełęm że skoro to pokój przeznaczony do KD , to co ci szkodzi...

Sufit miał być również ciemny, ale ojciec się uparł, że sufit trzeba zrobić jaśniejszy bo jak to będzie wyglądało....

Sufit miał być również ciemny, ale ojciec się uparł, że sufit trzeba zrobić jaśniejszy bo jak to będzie wyglądało....

Może po negocjować ;) i pomalować w kolorze ścian pas 50-100cm sufitu od strony ściany projekcyjnej ,może warto ,sam nie mam pojęcia jak to się sprawdza ale widziałem takie rozwiązania, niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą :)

ekran jest wysoko, blisko sufitu, pomalowanie chociarz pasa 1m na pewno poprawi obraz. Podobnie jak dodanie czarnych ramek poprawia subiektywny kontrast.

ja również zachęcam od pomalowania choćby 1 metr na szary kolor -

na Twoim zdjęciu - tak do okna - nie będzie to źle wyglądać

a kontrast powinien odpłacić z nawiązką nakłady :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Pokaż nowe odpowiedzi