Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

No wreszcie kolejny czarniawy pokoik kinowo-odsłuchowy:) Ja zszedłem głębiej z tym RALem ;)

Gratulacje - bardzo fajnie to wygląda

Pamiętam początki tej realizacji i zapowiadało się już wtedy ciekawie. Bardzo fajny pokoik. Gratulacje i miłych seansów:) Mam nadzieję, że sąsiadów masz wyrozumiałych ;)

Pamiętam początki tej realizacji i zapowiadało się już wtedy ciekawie. Bardzo fajny pokoik. Gratulacje i miłych seansów:) Mam nadzieję, że sąsiadów masz wyrozumiałych ;)

Sąsiadów mam, ale obok w innym budynku:) Mam dom wolno stojący.

No, ale to chyba ojciec ma ten dom, bo jakby był Twój to nie byłoby problemu z pomalowaniem sufitu na ciemniejszy. Powyżej informacja, że ojciec się nie zgadza...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

No, ale to chyba ojciec ma ten dom, bo jakby był Twój to nie byłoby problemu z pomalowaniem sufitu na ciemniejszy. Powyżej informacja, że ojciec się nie zgadza...

Tak, tak :)

ekran jest wysoko, blisko sufitu, pomalowanie chociarz pasa 1m na pewno poprawi obraz. Podobnie jak dodanie czarnych ramek poprawia subiektywny kontrast.

Gratuluje pokoju i świetnie wykonanej pracy - za stosunkowo przyzwoite pieniądze masz super kino

Pasy bardzo dużo zmieniają, eliminują całkowicie odbicia od sufitu oraz bocznych ścian - ja tak zrobiłem i jest super, w przyszłości pomaluję cały pokój na ciemno (różne odcienie) - mój pokój strona 28 tego wątku

przychylam się do opinii kolegów, czysto, schludnie, przyjemnie...bardzo fajny pokoik na seans filmowy, no i gratulacje posiadania sporawej biblioteczki filmowej. widać że jak się chce i ma sie pomysł można wykonać fajny projekt nie koniecznie wydając na to majątek

Jestem ciekaw jak one grają? Możesz już coś napisać o nich?

jestem już po wielu projekcjach i muszę powiedzieć, że im więcej słucham tym bardziej zdaję sobie sprawę jak ważną rolę pełnią głośniki tylne. Ostatnio oglądałem Transformers 3. Realizacja tego filmu pozwala naprawdę docenić rozmiar sceny i efektów dźwiękowych w tylnych głośnikach. Przede wszystkim spójność i dużo większa "masa" dźwięku.

Myślę, że powtarzana często prawda, że na tyły wystraczy gorsza kolumna, nie sprawdza się. Jest to szczególnie zauważalne gdy kolumny front i centrla znacząco przewyższają jakością tyły. Wyrównanie tego pozimu, jak umnie, dało świetny efekt.

TV LED 3D FULL HD 40" Sony Bravia KDL-40EX720

AMPLITUNER YAMAHA RX-V371

ODTWARZACZ BLU-RAY YAMAHA BD-S671

AUDIO PRISM AUDIO ONYX 100

NAGRYWARKA FUNAI H4D-D4482DB

KONSOLA PlayStation 3 320GB WITH PlayStation MOVE

KOMPUTER FUJITSU SIEMENS SCALEO E MEDIA CENTER

DEKODER NBOX HDTV 500GB TURBO

RUTER DIR-635

ZESTAW KLAWIATURA + MYSZ LOGITECH MX5000 BLUETOOTH

dominik1989, głośniki surround i central masz źle rozmieszczone. Właściwie to i fronty nie najlepiej, podejrzewam, że z tyłu masz bassreflex więc musisz trochę odsunąć od sciany.

Edytowane przez KrzysiekXX

dominik1989, głośniki surround i central masz źle rozmieszczone. Właściwie to i fronty nie najlepiej, podejrzewam, że z tyłu masz bassreflex więc musisz trochę odsunąć od sciany.

Dzięki za radę co do frontów. Co do surround są tak zrobione na szybkiego aby były kino ustawiłem kilka dni temu. Tylko głowi mnie jedna sprawa co do centralnego ... Jak on powinien być umieszczony....

A ja myślałem, że te małe satelitki po bokach centrala to są Front-Height.

Dopiero teraz zobaczyłem, że ten amplituner nie obsługuje tych kanałów.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dominik1989!

fotografie Twojego kina domowego przypominają mi rodzinną fotografię z dobytkiem, jaką Kargul i Pawlak wysłali Johnowi do Ameryki: http://www.google.pl/imgres?q=Kochaj+albo+rzuć&hl=pl&sa=X&biw=1024&bih=677&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=OC4TG_aG6W813M:&imgrefurl=http://kukok.blox.pl/&doc.

Dla mnie to nie jest kino domowe, a kolumny i elektronika ustawiona tak, aby koniecznie zmieściły się na jednej fotografii.

Edytowane przez dziadekwłodek

HAHAHA dobre... Ta fotografia i ww "kino" to faktycznie analogiczne zdjęcia ;)

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

No to zrobiłem kilka poprawek po kilku uwagach i teraz tak to wszystko wygląda.... :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-39503-0-77379000-1321203909_thumb.jpg

post-39503-0-82817500-1321203922_thumb.jpg

post-39503-0-69441000-1321203933_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Robie sobie własne kino w piwnicy i potrzebuje waszej rady. Chodzi o wytłumienie a raczej o większą kontrolę nad basem. Jak widać nie posiadam narazie subwoofera (jest w planach) a już bas nie spełnia moich oczekiwań. Starałem się bardzo obłożyć sciany i sufit (gruba podgumowana wykładzina + znienawidzone przez niektórych gąbki z piramidami) a i tak bas jest dudniący i nie przyjemny. A co będzie jak kupię subwoofer ?

Pomieszczenie z założenia jest w miarę puste i nie wiem jak zrobić żeby kontrolować bas. Jak widzicie pokój nie jest jeszcze skończony (zielone narożniki i drzwi wejsciowe). Myśle o jakichś pułapkach basowych ale jak to zrobić w miare tanio ?? Myślę też że po wymianie drzwi na nowe też je okleić czymś od wewnątrz. Pomóżcie.

Pozdrawiam rentgen

Aha nie śmiejscie się z moich podstawek pod satelity (hehehe) i fotele bo jest tymczasowe rozwiązanie :)

Ukryta Zawartość

post-7723-0-62558800-1321268346_thumb.jpg

post-7723-0-25820100-1321268353_thumb.jpg

post-7723-0-91592800-1321268365_thumb.jpg

post-7723-0-94859400-1321268375_thumb.jpg

post-7723-0-03971900-1321268384_thumb.jpg

post-7723-0-16290700-1321268391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ReNtGeN

Witam

Robie sobie własne kino w piwnicy i potrzebuje waszej rady. Chodzi o wytłumienie a raczej o większą kontrolę nad basem. Jak widać nie posiadam narazie subwoofera (jest w planach) a już bas nie spełnia moich oczekiwań. Starałem się bardzo obłożyć sciany i sufit (gruba podgumowana wykładzina + znienawidzone przez niektórych gąbki z piramidami) a i tak bas jest dudniący i nie przyjemny. A co będzie jak kupię subwoofer ?

Pomieszczenie z założenia jest w miarę puste i nie wiem jak zrobić żeby kontrolować bas. Jak widzicie pokój nie jest jeszcze skończony (zielone narożniki i drzwi wejsciowe). Myśle o jakichś pułapkach basowych ale jak to zrobić w miare tanio ?? Myślę też że po wymianie drzwi na nowe też je okleić czymś od wewnątrz. Pomóżcie.

Pozdrawiam rentgen

Aha nie śmiejscie się z moich podstawek pod satelity (hehehe) i fotele bo jest tymczasowe rozwiązanie :)

A gdzie są ziemniaki?

A gdzie są ziemniaki?

Udam że nie czytałem tego pytania :) Czekam dalej na porady.

Edytowane przez ReNtGeN
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

ReNtGeN

Jeżeli dobrze wypatrzyłem, masz Kody - te kolumny lubią oddychać pełna piersią. Odsuń je jeszcze od ścian.

No to zrobiłem kilka poprawek po kilku uwagach i teraz tak to wszystko wygląda.... :

post-39503-0-56912800-1321203897_thumb.jpg

post-39503-0-77379000-1321203909_thumb.jpg

post-39503-0-82817500-1321203922_thumb.jpg

post-39503-0-69441000-1321203933_thumb.jpg

Wrzuć - planik pomieszczenia - może rada się znajdzie!

Edytowane przez dziadekwłodek

ReNtGeN

Dywany i pianki tłumią i tylko tłumią wysokie i tylko wysokie częstotliwości ,więc tłumiąc w jakimś stopniu górę odkryłeś wady dołu.Kolega dobrze pisze, masz miejsca sporo więc odsuń kolumny, do tego na początek najprościej było by zagracić pomieszczenie jakimiś meblami ,co masz zresztą w planie, potem można skupić się na ustrojach , ale to już w innym wątku chyba ;). Po za tym fajne pomieszczenie, z mebelkami i jakimś kolorowymi bibelotami może być całkiem, całkiem.Pozdrawiam.

Jeżeli mogę ,to fajny zestaw ,po za tym zastanawiam się czy centralny nie lepiej by "chodził" zaraz pod biurkiem, jest nawet miejsce ;).

P.S. Widzę że masz PS MOVE :) ,rewelacyjny gadget , dla mnie najlepszy zakup tego roku ;). Zapraszam do klubu ,podziel się wrażeniami.

ReNtGeN

Jeżeli dobrze wypatrzyłem, masz Kody - te kolumny lubią oddychać pełna piersią. Odsuń je jeszcze od ścian.

To nie są Kody tylko Mordaunt short 908. I moim zdaniem są dość daleko od ścian bocznych. Chodzi ci żeby je wysunąć do przodu ??

Do Sylw

Włąsnie o to chodzi że nie planuję już żadnych mebli w tym pomieszczeniu bo są zbędne dojdzie jeszcze kilka półek na dvd i nowa duża kanapa lub fotele. Nie ma innych sposobów żeby wyelmininować dudnienie basu ??

Włąsnie o to chodzi że nie planuję już żadnych mebli w tym pomieszczeniu bo są zbędne dojdzie jeszcze kilka półek na dvd i nowa duża kanapa lub fotele. Nie ma innych sposobów żeby wyelmininować dudnienie basu ??

Najprostszym sposobem, do tego kosztującym równe 0,00 zł jest:

- wysunięcie kolumn jeszcze 0,5 metra do przodu oraz jednoczesne:

- odsunięcie foteli o 1m od tylnej sciany.

Wypróbuj i powiedz co i jak.

ReNtGeN

Spróbuj zatkać bass reflexy.

Spróbuj zamienić kolumny miejscami lewa z prawą, wówczas basy nie będą skierowane w stronę ścian bocznych.

Spróbuj na ścianach bocznych w miejscach gdzie znajdują się głośniki basowe ustawić jakieś pochłaniacze lub rozpraszacze fal dźwiękowych gąbka, kwiaty itp.

Nie wiem czy to coś pomoże, ale spróbować można to nic nie kosztuje.

Centralny nie mieści się pod biurkiem... A za jakiś czas jak troszkę odkuje się finansowo i tak zakupię przyzwoitą szafkę rtv.

• 2 tygodnie później...

Witam. Już dawno się nie chwaliłem tym co przybyło do mojego pokoju, więc dzisiaj nadeszła ta chwila:) Przybyło tak: panele akustyczne własnej produkcji (jeszcze nie zawieszone), dywan typu Shaggy z allegro, kanapa też z allegro (nówka), no i mój najnowszy twór czyli stolik własnej produkcji, z którego jestem bardzo zadowolony :P

Wyglada elegancko.

Bardzo spodobal mi sie pomysl na stolik. Przeczytalemw pozniejszych postach, ze to z plyty. Mam jednak pytanie skad wziales taka tematyczna, filmowa okleine?

I find your lack of faith disturbing...

Witam,

Postanowilem sie podzielic z Wami moim zestawem:

P1000001.JPG

P1000002.JPG

P1000003.JPG

Zona jeszcze przebiera w jakis obrazach, dywanie etc (wprowadzilismy sie troche ponad rok temu). Niedawno zmienilem stolik tv i ustawienia mebli, przenioslem suba na lewo oraz rozsunalem bardziej glosniki.

Jesli ktos moze cos doradzic, to chetnie wyslucham.

pozdrawiam

Witam,

Postanowilem sie podzielic z Wami moim zestawem: ....

To dla mnie TV ;) ,tak po za tym jak dla mnie to bardzo fajnie i ładnie i schludnie ,pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi