Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem Ci że to jedyne miejsce gdzie go po prostu nie słuchać kierunkowo.... w każdym innym miejscu był kierunkowy, że aż mnie to denerwowało.... głośnik jest od spodu 6cm wolnej przestrzeni do podłogi odcięty na około 70-80 Hz i gra przyzwoicie :) mimo iż to budżetowa Koppa DW120 :) ogólnie to wielka paczka około 64 litry bassreflex uchował się przez miesiąc potem zatkałem go dostępną w sklepie wod-kan zaślepką i w takim stanie pozostał czyli closed. Zasilany tanim panelem z Allegro około 150W przy 4 ohm.

Próbowałem też subów i subików z głośnikiem na froncie...i żaden nie zagrał tak jak ten :D albo kierunkowość albo brak basu ... taką mam akustykę dziwną... ;)

Druga sprawa to to że bass z suba w tym miejscu mam jednakowy na wersalce jak i siedząc przy kompie.... gdzie indziej postawiony dawał takie odczucia ze tylko do kina albo tylko do kompa ;)

Edytowane przez ploter

to pozostaje się cieszyć że wygląda to ladnie i gra miło, a jesli chodzi o pojemność skrzyni...to u mnie stoi 80 litrowa koza :) ale bas też z niej przyjemny

"In a surround speaker setup that closely follows Dolby and DTS recommendations, the surrounds should be mounted on the wall directly to the right and left sides of the seated position OR on stands that elevate at least to ear height."

wysokie tony sa kierunkowe gdzie sie nie powiesi glosnika, kopulki i tak musza byc w kierunku uszu. idealnym ukladem jest kolo z odsluchem w srodku oraz wszystkie kopulki na jednej wysokosci. cala reszta to kompromisy lokalowe lub wymysly ponad 5.1

To co piszesz to relikt przeszłości związany z kwadrofonią - aktualnie takie ustawienie można zrobić do odsłuchu muzyki np 4.0. właśnie dlatego że tony wysokie są kierunkowe głośniki "efektowe" mają być powyżej linii uszu słuchacza, głośnik nie ma grac w ucho bo dźwięki będą odbierane kierunkowo a ta strefa nagłośnienia nie jest po to , dźwięk ma być niejako rozmyty całkowicie oderwany od głośników . (chodzi oczywiście o kino domowe a nie odsłuch muzyki w standardzie wielokanałowym). Dla przykładu Dolby Lab, Klipsch, Polk Audio i wielu innych wyraźnie mówi że surroundy mają być POWYŻEJ uszu słuchającego - reszta to domowa teoria. Obecność tylnej ściany też nie ma nic do tego bo głośniki znajdują się na linii słuchacza. Nie wiem co za przyjemność jak głośnik gra prosto w ucho centralnie z boku szczególnie gdy jest dość blisko - ja tak zamontowałem tylko na próbę i wg mnie efekty są o wiele gorsze niż wysoki montaż.

to pozostaje się cieszyć że wygląda to ladnie i gra miło,

Muszę jeszcze z nim połazić po pokoju po zamontowaniu piramidek... ;) a nóż się coś zmieniło... ale zanim to ztrobię to dywan muszę kupic..... bez dywanu to nie słuchanie.....

Jamo 608 + sub 250

Denon 1912

Czekam we wtroek ma byc projektor niestety zostało malo funduszy Benq w700

ekran 105 cali na ramie

Kosztowalo mnie to wiele wysilku mam nadzieje ze efekt koncowy bedzie ok

Dodaje zdjecie z podswietleniami led rgb

dziekuje za dobre slowa - juz widze ze warto bylo - ale czekam na koncowy efekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz

To co piszesz to relikt przeszłości związany z kwadrofonią - aktualnie takie ustawienie można zrobić do odsłuchu muzyki np 4.0. właśnie dlatego że tony wysokie są kierunkowe głośniki "efektowe" mają być powyżej linii uszu słuchacza, głośnik nie ma grac w ucho bo dźwięki będą odbierane kierunkowo a ta strefa nagłośnienia nie jest po to , dźwięk ma być niejako rozmyty całkowicie oderwany od głośników . (chodzi oczywiście o kino domowe a nie odsłuch muzyki w standardzie wielokanałowym). Dla przykładu Dolby Lab, Klipsch, Polk Audio i wielu innych wyraźnie mówi że surroundy mają być POWYŻEJ uszu słuchającego - reszta to domowa teoria. Obecność tylnej ściany też nie ma nic do tego bo głośniki znajdują się na linii słuchacza. Nie wiem co za przyjemność jak głośnik gra prosto w ucho centralnie z boku szczególnie gdy jest dość blisko - ja tak zamontowałem tylko na próbę i wg mnie efekty są o wiele gorsze niż wysoki montaż.

Zgadzam się z Kolegą całkowicie, kanały surround mają rozpraszać dźwięk, a nie walić go prosto do ucha, dlatego surroundy wieszamy powyżej głowy słuchacza!

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

kanały surround mają rozpraszać dźwięk, a nie walić go prosto do ucha

w rysunku który podałeś (mam nadzieje że się nie gniewasz że go pomazałem :)), kolumny efektowne są ustawione kierunkowo na słuchacza. Są wyżej, ale walą wysokimi prosto w uszy.

Czy przy miejscu odsłuchowym nr 1, lepiej by tyły były wyżej, czy niżej? Takie ustawienie jest niestety częstsze w domowych instalacjach.

MOJE doświadczenia podpowiadją że niżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne ustawienie, w którym głośniki tylne są przy słuchaczu. To jakas katastrofa. Ja jestem zdania, że skoro słuchacz siedzi pod ścianą to mu wystarczy dobre stereo. Zamiast piko monitorka i głośników rozstawionych po kątach proponuję duży ekran i zwykłe stereo.

Kolejne ustawienie, w którym głośniki tylne są przy słuchaczu. To jakas katastrofa. Ja jestem zdania, że skoro słuchacz siedzi pod ścianą to mu wystarczy dobre stereo. Zamiast piko monitorka i głośników rozstawionych po kątach proponuję duży ekran i zwykłe stereo.

Niestety przy kinie stereo się nie sprawdza. Ze względu na brak głośników surround nie uświadczysz ataku dźwięku z tyłu lub boku słuchacza tylko lekki pogłos a to już nie to samo :-)

W 5.1 nie ma głośników tylnych - to tylko takie nazewnictwo tak naprawdę są to głośniki boczne i powinny znajdować się po bokach miejsca odsłuchowego - montaż powinien być na bocznych ścianach pomieszczenia pod katem w okolicach 90-110 stopni do osi słuchacz - głośnik centralny. Ściana tylna nie przeszkadza w poprawnym montażu (wtedy stosujemy głośniki klasyczne bo dla dipoli, bipoli potrzeba trochę miejsca do tylnej ściany). Głośniki tylne są w 7.1 i wtedy potrzebna jest przestrzeń za słuchaczem.

w rysunku który podałeś (mam nadzieje że się nie gniewasz że go pomazałem :)), kolumny efektowne są ustawione kierunkowo na słuchacza. Są wyżej, ale walą wysokimi prosto w uszy.

Czy przy miejscu odsłuchowym nr 1, lepiej by tyły były wyżej, czy niżej? Takie ustawienie jest niestety częstsze w domowych instalacjach.

MOJE doświadczenia podpowiadją że niżej.

Chodzi głównie o to aby głośniki efektowe nie były tak blisko uszu słuchaczy, jak to niestety większość poustawiała w swoich domowych kinach...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Chodzi głównie o to aby głośniki efektowe nie były tak blisko uszu słuchaczy, jak to niestety większość poustawiała w swoich domowych kinach...

THX przecież wiesz, ze większoszość użytkowników foruym nie dysponuje odrębnymi pokojami odsłuchowymi i umieszczają zwykle kolumny tak jak "mogą". Zgadzam się z tym, że powinny być powyżej uszu w pewnej odległości, ale jak widzisz życie jest prozaiczne i tego nie zmienisz.

zgoda

gdy wymieniłem kolumny efektowne z jamo 200 na jamo D8SUR, sam byłem zdziwiony jaką scenę wykreowały. Więc podobnie jak w samym stereo, aby mówić o scenie, jej głębokości, szerokości, lokalizacji i oderwaniu od kolumn, trzeba dysponować sprzętem na odpowiednim poziomie.

Przy jamo 200, dźwięk był bardziej uwiązany z kolumnami, zawieszenie ich wyżej potęgowało tylko lokalizację nad moją głową. Teraz mimo nienajlepszej lokalizacji (mam tego świadomość), mam wreszcie spójność z przodu, tyłu i w przestrzeni między przodem i tyłem.

POLECAM eksperymentować.

Post do;

dominik1989

strona coś ok.74.Zdjęcie yamahy.

Mając tak ustawiony bd na amplitunerze pomyślałeś jak daleko masz do serwisu?Brak odpowiedniej wentylacji amplitunera i podgrzewania bd przez wzmacniacz = Ewidentne skrócenie czasu bezproblemowego działania sprzętu.A potem pojawi się lament że odtwarzacz płyt nie czyta...

Edytowane przez AKONTUR
Gość

(Konto usunięte)

Użytkownik THX Ultra 2 dnia 08.01.2012 - 14:38 napisał

THX przecież wiesz, ze większoszość użytkowników foruym nie dysponuje odrębnymi pokojami odsłuchowymi i umieszczają zwykle kolumny tak jak "mogą". Zgadzam się z tym, że powinny być powyżej uszu w pewnej odległości, ale jak widzisz życie jest prozaiczne i tego nie zmienisz.

A może zamiast rozprawiać co, gdzie lepiej gra założycie temat poświęcony prawidłowemu ustawieniu głośników w systemie 5.1, 6.1, 7.1 itd? Przyda się potomnym i będzie z sensem poukładane. W końcu to temat o zdjęciach instalacji. Pozdro

A może zamiast rozprawiać co, gdzie lepiej gra założycie temat poświęcony prawidłowemu ustawieniu głośników w systemie 5.1, 6.1, 7.1 itd? Przyda się potomnym i będzie z sensem poukładane. W końcu to temat o zdjęciach instalacji. Pozdro

Dobrze piszesz Mateusz. Zalozyc odrebny watek

I find your lack of faith disturbing...

Zamierzam się przesiąść na linię transmisyjną :) więc może się komuś przyda ;)

Po drugie na tym kinie słucham, oglądam już dobre 3 lata :D

Edytowane przez ploter

Już próbowałem ale nic z tego..... a odnawiać kilkanaście razy aukcję mi się nie chce :) chyba że będzie ktoś z forum zainteresowany ;)

Ploter, tylko wiesz, to generalnie nie jest wątek dla wystawiających swoje ustroje w formie ogłoszenia jak zawiodło allegro, są inne lepsze miejsca, np. dział ogloszeń...

a kto mowil, ze maja byc przy samych uszach? piszemy o normalnych warunkach a nie prowizorkach. jak sie ma glosniki przy uszach to lepiej sie nie porywac na m-ch bo mija sie to z celem zamiast wieszac je pod sufitem aby w uszy nie walily

Więc podobnie jak w samym stereo, aby mówić o scenie, jej głębokości, szerokości, lokalizacji i oderwaniu od kolumn, trzeba dysponować sprzętem na odpowiednim poziomie.

trzeba dysponowac najpierw pomieszczeniem a nie sprzetem... w "salonie" to droga do nikad za wielkie pieniadze...

trzeba dysponowac najpierw pomieszczeniem a nie sprzetem... w "salonie" to droga do nikad za wielkie pieniadze..

trudno się nie zgodzić

darkedz,

większości z nas trudno będzie dyskutować z Tobą, gdyż większość nie dysponuje tak przygotowanym pokojem :))

mimo wszystko próbujemy w naszych salonach osiągnąć możliwie najlepszy efekt :))

pozdrawiam

belfi, nie w tym rzecz... tez bardzo dlugo walczylem z wiatrakami, jednak nie moge sluchac jak sie wypisuje glupoty co do lokalizacji glosnikow i tego, ze wala po uszach gdy robia za sluchawki a nie efekty a rozwiazaniem jest wieszac je pod sufitem

Edytowane przez darekdz

ednak nie moge sluchac jak sie wypisuje glupoty co do lokalizacji glosnikow i tego, ze wala po uszach gdy robia za sluchawki a nie efekty a rozwiazaniem jest wieszac je pod sufitem

tu mamy podobne doświadczenia

• Pokaż nowe odpowiedzi