Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

mam trójkąt równoboczny o długości boku 3 metry ale w stereo zniknął mi bas  

A miejsce w ktorym siedzisz jest przy tylnej scianie, czy masz za sobą jeszcze trochę miejsca? Jesli to ten drugi wariant, to podejrzewam, ze siedzisz w miejscu w ktorym fala bezposrednia znosi się z falą odbitą od tylnej sciany. Trudno to skorygować kalibracją, bo jesli więcej podbijesz bas w kolumnach, to jednoczesnie wzrosnie poziom dzwięku odbitego i w efekcie nadal będzie dołek na charakterystyce. Jesli zmjiejszenie bazy stereo poprawia reprodukcję basu, to ja bym na Twoim miejscu tak uczynił. Tym bardziej ze sam uwazasz, ze teraz są jakby za daleko od ekranu (w kinie). W sumie najlepiej poeksperymentować i wybrac subiektywnie najlepszą opcję. Trójkąt równoboczny to takie ustawienie od którego warto zacząc ale nie oznacza to, ze to jedyne słuszne ustawienie. Zawsze warto tez sprawdzic, jak kolumny zachowują się grając na wprost, a jak skręcone na słuchacza, gdzie sweet spot wypada przed słuchaczem albo trochę za nim. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Co sie dzieje, jak zaczniesz przesuwac trojkat do przodu i do tylu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, fetek napisał:

przesunąć by dudniło.

A kto powiedział że dudniło? Chyba Tobie w gaciach 🤣🤣🤣 Szkoda czasu na takich ludzi na forum!! Dodam że wymieniłem fronty i zainstalowałem górne pod Auro... Jestem pełen szczęścia ☺️

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

A kto powiedział że dudniło? Chyba Tobie w gaciach 🤣🤣🤣 Szkoda czasu na takich ludzi na forum!! Dodam że wymieniłem fronty i zainstalowałem górne pod Auro... Jestem pełen szczęścia ☺️

To dobrze ale juz odpowiedziec Xajasowi  na pytanie 

W dniu 23.10.2024 o 16:31, xajas napisał:

Co sie dzieje, jak zaczniesz przesuwac trojkat do przodu i do tylu?

Ukryta Zawartość

...to juz nie mogles, chociaz chciał pomóc...

I znowu zastanawiam się, czy Ty szukasz podpowiedzi, czy tylko choroba audio wróciła i nie wiziąłeś leków... 😮

Z resztą... na moje pytania tez nie odpowiedziałes, tak jakbys nie oczekiwał pomocy, a jedynie ponownego zaistnienia na forum 😂

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, brewka87 napisał:

To dobrze ale juz odpowiedziec Xajasowi  na pytanie

Moja odpowiedź tyczyła się tylko fetka, bo reszta była pomocna... zmniejszyłem rozstaw na 280 cm i teraz jest dobrze, kolumny dogięte za słuchacza a głowa jest 50 cm od ściany. Teraz jeszcze tylko kupić jedną parę 601 na tylne wysokościowe i zmienić ampli po nowym roku na takie z obsługą Auro3D i będzie można uznać za zakończony set-up

32 minuty temu, MarcinRejek napisał:

zmienić ampli po nowym roku na takie z obsługą Auro3D i będzie można uznać za zakończony set-up

To się nie wydarzy 😉

Zmieniłem kolumny z Bowers Wilkins 603 na Polk Audio.

Dziwne kolumny sporo tańsze a grają lepiej ,góra nie jest tak kłująca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kinomaniak 2
18 minut temu, max720 napisał:

W moim świecie , tylko czarne grają:)

Srebrne też są ok 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Zmieniłem kolumny z Bowers Wilkins 603 na Polk Audio

Ty mówisz o najnowszej serii a ja o kolumnach z przed 25 lat... całkiem inne brzmienie, cieplejsze😉 te nowe to jeden wielki nie wypał... 

Właśnie oglądam film Borderlands na podstawie gry i z przednimi wysokościowymi fajnie to brzmi w 5.1. ... hm jak to podać?🤪 Stary Ampli 4310 daje radę💪

No i ściśnięte to wszystko że aż miło... i te suby w szafce🤣

3 godziny temu, MarcinRejek napisał:

Ty mówisz o najnowszej serii a ja o kolumnach z przed 25 lat... całkiem inne brzmienie, cieplejsze😉 te nowe to jeden wielki nie wypał... 

Właśnie oglądam film Borderlands na podstawie gry i z przednimi wysokościowymi fajnie to brzmi w 5.1. ... hm jak to podać?🤪 Stary Ampli 4310 daje radę💪

No i ściśnięte to wszystko że aż miło... i te suby w szafce🤣

Ta szafka ma 3 metry więc siby mają odpowiednią odległość od siebie. W czym widzisz problem.

12 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

szafka ma 3 metry więc siby mają odpowiednią odległość od siebie

Mi chodziło o przestrzeń wokół kolumn

W dniu 27.10.2024 o 19:03, kinomaniak 2 napisał:

Ta szafka ma 3 metry więc siby mają odpowiednią odległość od siebie. W czym widzisz problem.

chociażby w tym że stoją prawie w ścianie.

do słuchacza masz ile ?

3 godziny temu, fetek napisał:

chociażby w tym że stoją prawie w ścianie.

Ja bym wywalił te suby z tego miejsca i dał w rogi pod ścianę kolankową, szafka węższa i zmniejszył ciutkę bazę tak by każda z kolumn miała po tyle samo miejsca z każdej ze stron no i ciutkę do przodu wysunął

ale tak jak wspomniałem „Ja" bym tak zrobił😉

5 godzin temu, MarcinRejek napisał:

szafka węższa i zmniejszył ciutkę bazę

dokładnie. Zwróć tylko uwagę że wiskość ludzi na forum sama sobie strzela w kolano i wybiera "krótszą" ścianę ustawienie sprzętu.

Ja bym wywalił te suby z tego miejsca i dał w rogi pod ścianę kolankową, szafka węższa i zmniejszył ciutkę bazę tak by każda z kolumn miała po tyle samo miejsca z każdej ze stron no i ciutkę do przodu wysunął

ale tak jak wspomniałem „Ja" bym tak zrobił😉

Naturalnie. Proszę sobie tak zrobić.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Naturalnie. Proszę sobie tak zrobić.

Ja nie muszę nic robić ponieważ u mnie sprzęt stoi w pokoju 5x4 i sprzęt mam na tej dłuższej ścianie idealnie na środku🙃 tak że każda kolumna do ścian bocznych ma 110 cm, baza między kolumnami to 280 cm i są wysunięte przed szafkę, licząc od frontowej ścianki do tyłu wynosi 75 cm. Też słucham Vinyli i tylko na nich opiera się mój odsłuch, nie korzystam ze streamingu i temu podobnych... 

Ja nie muszę nic robić ponieważ u mnie sprzęt stoi w pokoju 5x4 i sprzęt mam na tej dłuższej ścianie idealnie na środku🙃 tak że każda kolumna do ścian bocznych ma 110 cm, baza między kolumnami to 280 cm i są wysunięte przed szafkę, licząc od frontowej ścianki do tyłu wynosi 75 cm. Też słucham Vinyli i tylko na nich opiera się mój odsłuch, nie korzystam ze streamingu i temu podobnych... 

Nasze pokoje różnią się diametralnie ,Ja mam pokój 5x7 i tylko do relaksu,żaden salon. Ty masz 5x4 i z tyłu kolumny masz za uszami. Ja siedząc na środku 3.5 metra mam i do telewizora,i do tyłu efektowych. Więc o czym ty piszesz.

16 minut temu, MarcinRejek napisał:

O przestrzeni wokół kolumn! Brak im powietrza... 😬

Ja nie mam pokoju na strychu tak jak ty od tego zacznijmy, moje kolumny są pod kątem 95 stopni i są od ucha oddalone na 230 cm😉

Po odjęciu spadów to masz 5x5 jak już😉

Jeżeli piętro domu jest dla ciebie strychem to gratuluję.

Przestrzeni to ci brakuje może w płucach. Bo wypisujesz głupoty człowieku.

Ty chyba pomyliłeś wogóle fora ,to nie jest jakiś  FC. Ale po mału tak to wygląda. Kompleksy radzę leczyć gdzie indziej. 

Radzę trochę pokory. To nie jest piaskownica. Za takie odpowiedzi ,dawno powinieneś dostać bana.

Edytowane przez kinomaniak 2
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Za takie odpowiedzi ,dawno powinieneś dostać bana.

Za jakie...🤣 Dobry jesteś ziomek😂

11 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Jeżeli piętro domu

Amator🫣

13 minut temu, MarcinRejek napisał:

Za jakie...🤣 Dobry jesteś ziomek😂

Amator🫣

Za takie odżywki,nie wiem co tu robisz. To nie twoja bajka.

8 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Nasze pokoje różnią się diametralnie ,Ja mam pokój 5x7 i tylko do relaksu,żaden salon. Ty masz 5x4 i z tyłu kolumny masz za uszami. Ja siedząc na środku 3.5 metra mam i do telewizora,i do tyłu efektowych. Więc o czym ty piszesz.

3.5m do takiego małego TV ? ...

Według mnie baja pomieszczenie aż się prosi postawić sprzęt na dłuższej ścianie centralnie  i zachować tą samą odległość od ekranu.

Patrzę na Twoje zdjęcie i widzę obie boczne ściany, skoro baza ma lekko ponad 3 metry to bliżej Tobie do 4 metrów.

7 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Przestrzeni to ci brakuje może w płucach. Bo wypisujesz głupoty człowieku.

akurat tu ma 100% racji, daj kolumnom 1-2 metry a nie 30 cm to sam zobaczysz.

6 godzin temu, przmor napisał:

Pojawiam się i znikam i znikam... Kto nieco dłużej na tym forum ten wie o co chodzi

Ukryta Zawartość

Co nie zmienia faktu że przez swoje rotacje i próby zdobył sporo doświadczenia. Szkoda tylko że nadal bazuje na budżetowym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
22 godziny temu, fetek napisał:

3.5m do takiego małego TV ? ...

Według mnie baja pomieszczenie aż się prosi postawić sprzęt na dłuższej ścianie centralnie  i zachować tą samą odległość od ekranu.

Patrzę na Twoje zdjęcie i widzę obie boczne ściany, skoro baza ma lekko ponad 3 metry to bliżej Tobie do 4 metrów.

akurat tu ma 100% racji, daj kolumnom 1-2 metry a nie 30 cm to sam zobaczysz.

Co nie zmienia faktu że przez swoje rotacje i próby zdobył sporo doświadczenia. Szkoda tylko że nadal bazuje na budżetowym sprzęcie.

Doświadczenie zdobywa się nie przez informacje zawarte w internecie,czy posty nie zawsze wiarygodne. Lecz przez własne doświadczenia. A te można zdobyć tylko w praktyce,a nie teorii. Ja akurat kinem domowym interesuję się od 1994 roku. Wtedy w Polsce nie było nawet amplitunerów z dekoderami cyfrowymi DD,czy DTS. I na przykład takie brednie jak tu co nie którzy piszą są żenującej.Ja wcześniej miałem inny login ,bo na forum jestem od 2002 roku. Lecz w pewnym momencie ,jak zaczęło się tu robić po prostu nie kulturalnie ,dałem sobie spokój na prawie 8 lat. Potem już się nie mogłem zalogować, stąd nowy login. Kinomaniak od kilku lat.

Gość

(Konto usunięte)
44 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

tylko w praktyce,a nie teorii. Ja akurat kinem domowym interesuję się od 1994 roku

Widać jakie to doświadczenia zdobyłeś przez 30 lat🤣

Miałem Atmosa 5.2.4, Auro3D 13.1(SBA) różne kolumny w konfiguracji 5.1, paręnaście ampli, wzmacniaczy, kolumn... a u Ciebie biednie ten sprzęt wygląda.

Taki wierny kinomaniak to i Projektor powinien być a tu wielkie G... ja szary kowalski według twoich myśli nawet nie powinienem myśleć o PJ a jednak miałem dwa JVC DLA-RS1000 i 2000 w tym samym czasie.... taki ze mnie ot Kowalski Amator 🤣 

37 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Doświadczenie zdobywa się nie przez informacje zawarte w internecie,czy posty nie zawsze wiarygodne. Lecz przez własne doświadczenia. A te można zdobyć tylko w praktyce,a nie teorii.

Nie do końca się z tym zgodzę, jakbyśmy wszystko mieli robić sami i do wszystkiego dochodzić za każdym razem od nowa to byśmy byli daleko w polu.  Na forach, grupach, zjazdach poznaje się ludzi którzy wbrew pozorom bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą. 

Na pewnym etapie sami bez problemu odsiewamy buble.

44 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

Ja akurat kinem domowym interesuję się od 1994 roku.

Z całym szacunkiem ale co z tego ? Po zdjęciu które wkleiłeś raczej można powiedzieć że jesteś amatorem który właśnie kupił sprzęt w markecie.

Wybacz ale to co widzę to klasyczny błąd powielany przez wielu, jedynie suby przy odrobinie szczęścia stoją 1/4, 3/4 ale mając dwa raczej bym szedł w rekomendowane układy.

Co do reszty to się zgadzam w 100%, nie bez powodu wielu merytorycznych i wartościowych userów od lat tutaj nie zagląda.

Witam. Mój zestaw KD przedstawia się następująco.

Amplituner Onkyo TX-RZ900

Kolumny frontowe to JBL Studio 590

Kolumna centralna to JBL Studio 520c

Surroundy to JBL Studio 230.

Okablowanie to Klotz 2x2mm na surroundy i central oraz Bitner do frontów 4x4mm podłączone w bi-ampingu.

Zestaw 5.0 obecnie brak suba i póki co nie odczuwam potrzeby jego posiadania. W kinie nie mam się czego doczepić. W stereo mogło by być lepiej ale powoli nad tym pracuje. Pomieszczenie to salon otwarty na kuchnie, łącznie prawie 45 m2. Ściana tv jak na zdjęciu goła (w planach jakieś panele akustyczne lub lamele) reszta ścian w miarę ogarnięta (obrazy, cegła, długie zasłony). Na podłodze przed frontami dywan.

Ukryta Zawartość

IMG_20241102_191905.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak się surround sprawują?

Ja mam fxy 1.6m od podłogi i siedzę od tylnej ściany  ok 50 cm A od nich 1.2m i były głosy że to nie gra. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Surroundy sprawują się dobrze. Też miałem obawy że jeśli będą tak wysoko to nie będzie nic słychać ale się myliłem. Jedynie co to chce dać pod nie podstawki studyjne żeby były pod kątem skierowane do przodu. Poza tym i tak jest rewelacja.

• Pokaż nowe odpowiedzi