Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

ps.

Dużo pustej przestrzeni jest w tym pokoju, nie masz czasem pogłosu w czasie słuchania, oglądania?

U mnie po remoncie i wymianie kanapy z fotelami obszytych materiałem na komplet skórzany, wywaleniu starego dywanu zrobił się straszny pogłos.

kanapy sa duze, okna maja rolety, dywan wlochaty.. jest jeszcze troche poglosu ale dojdzie sotil, stol z krzeslami za kanapa i firany z zaslonami..mysle ze wtedy bedzie juz napenwo duzo lepeij.. pozatym nie daje sie zwariowac.. mieszkanie ma bys schludne i przytulne, ustroje kiedys mialem i wszytsko sprzedalem bo ciezko wkomponowac to

No tak tylko pytam, żonka nic nie słyszy i nie rozumie o co mi chodzi ;) może jak dobiorę jakiś włochaty dywan to się troszkę poprawi. Na oknie mam tylko żaluzje, firany i zasłony poszły precz. Nadzieja w dywanie.

tez mnie dziwi ze ze nie ma duzego poglosu bo w poprzednim mieszkaniu mialme z tym problem. moze dlatego ze salon otwarty jest na kuchnie..

być może właśnie dzięki dużej przestrzeni, ja mam układ pokoju 5,6x3,3[m] po remoncie ustawienie sprzetów sie zmienilo. Pokój został "podzielony" wizualnie na dwie częsci jadalnia ze stołem i druga z kinem i kanapa. zestaw kina stoi na długiej scianie blisko okna, powstal mały kącik kinomana ;) ogladam z odleglosci okolo 3 metrów. moze tu tkwi przyczyna. wczesniej sprzet stal na krótszej scianie i pogłosu nie było chociaż jak wspomnialem juz wczesnie kanapa i fotele były obszyte matriałem no i byl duzy dywan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na zdjeciu jeszcze stare meble ale miej wiecej tak to u mnie wyglada

Ukryta Zawartość

Kolej na mnie :o) trochę to trwało, ale w końcu powstało !!!

Ukryta Zawartość

post-1198-100005094 1242322855_thumb.jpg

post-1198-100005095 1242322855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

kolejne strzały ...

Ukryta Zawartość

post-1198-100005091 1242322946_thumb.jpg

post-1198-100005092 1242322946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

i projekcja :o) bajki ... fajnej takiej !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na ścianie wykładzina desso lita, a proj czeka na odsyłkę w celu przebadania.

Tu też mi sie podoba :) A próbowałeś virgietki bardziej do wewnątrz skierować? U mnie krzyżuja się pół metra przed pyskiem i od tego czasu przestałem nimi wiercić po pokoju (AP Tempo V)

Tak jak piszesz jeszcze nie stały. W łikęd spróbuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cały czas jeździłem na boki, w przód i w tył oraz krzyżowałem je z tyłu głowy, no a ostatnio na głowie.

Ja też kupe czasu spędziłem na krzyżowaniu za głową, bo to rzekomo lepsza przestrzeń, ale węższy sweet spot itp. Okazało sie że z krzyzówką przed jest jeszcze lepiej, ale różnie bywa, ja mam np. bardziej symetryczne rozstawienie względem bocznych ścian. Też siedze ok. 1 metra od tyłu gdy słucham. W kazym razie spróbować nie zaszkodzi :) A instalacja super! pozdrawiam

Jeszcze w trakcie ostatnich szlifów (dodatki i takie tam) ale już wstawię :)

Ukryta Zawartość

post-11928-100004679 1242720979_thumb.jpg

post-11928-100004680 1242720979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ooo juz widze opisy.. że akustycznie do bani... ciekawe skąd to ludzie wiedza widząc tylko zdjęcie a nigdy nie słuchając w danym pomieszczeniu..

bo pusto i gładko, fala dźwiękowa ma się od czego odbijać i w efekcie powstaje pogłos?

A samo wnętrze bardzo ładne i może się podobać.

Pozdrawiam

O dziwo samego mnie to zaskoczyło ale akustycznie nie ma problemu z żadnymi rezonansami, no może w przy najniższym basie mam wrażenie że trochę odbija mi od podłogi. Myślę że to zasługa samej konstrukcji mieszkania, stara ponad 100 letnia kamienica, 50cm ściany z cegły, całkowicie wapienne grube tynki, drewniana podłoga na legarach no i 3 metry wysokości a sufit to wapienny tynk na słomie mocowany do desek.

No to gratuluje, u mnie po remoncie pogłos powstał. Wcześniej nie miałem tego problemu bo był dywan, zasłony, kanapa obita miękkim materiałem. Teraz zasłony i dywan poszedł precz, kanapa ze skóry zastąpiła starą. Myślę nad grubym dywanem, może trochę pochłonie ;)

Ta ściana to cegły oczyszczone z tynku czy imitacja cegły naklejona na ścianę? Tak czy siak efekt ciekawy.

Tv jest chyba trochę mały jak na odległość do kanapy, aż się prosi o projektor!!! Ekran mógłby się wysuwać z gzymsu gdzie jest oświetlenie zamontowane.

>Ta ściana to cegły oczyszczone z tynku czy imitacja cegły naklejona na ścianę? Tak czy siak efekt

>ciekawy.

Z cegły ale nie cegła ;) To są płytki grubości 3 cm cięte z ręcznie robionych cegieł czyli z jednej cegły 2 płytki. A tv to 42" oglądany z 3,5 - 4 metrów, kable pod ekran i projektor już położone i czekają na swój czas :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie musiałem sobie odpuścić projektor z dwóch powodów:

1) żona nie dała się przekonać, że jest mi to niezbędne do życia ;) - główny powód

2) sam też nie do końca byłem przekonany czy jest sens montować projektor w sytuacji gdy pomiędzy ścianami jest 3,5m odległości. Projektor wisiałby nad głową, szum wentylatorów itd.

Może kiedyś w przyszłości wrócę do tego tematu.

tak z ciekawości, pytanie do mających projektor:

W jakiej odległości od ekranu montujecie projektor, jakie przekątne obrazu uzyskujecie. Z jakiej odległości oglądacie materiał 720p/1080p?

U mnie jest to 4mo dekranu, ekran o przekatnej 92 cale, jest super,kananpę mam ustawiona około 3,2 m od ekranu, ogladam full hd i 720p i zwykłe dvd skalowane do 1080p, jesli raz zobaczysz obraz na dobrym projektorze to jestes stracony, nawet 60 calowy telewizor nie da ci juz satysfakcji

Odległość obiekty-ekran to około 3 m. Pomiędzy ścianami jest 3,4 m. Oglądam DVD na 82 calach przekątnej z odległości 2,4 m. Projektor wisi kilkadziesiąt cm nad głową i w kinie dźwiękowym go nie słychać nawet przy umiarkowanej głośności. PeCe z wymienionymi (na ciche) wentylatorami stoi półtora metra dalej i dużo głośniej szumi.

Zajefajna zabawka!!! :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• 4 tygodnie później...

Jak sobie radzicie z odbiciami od sufitu? Ja mam ciemno zielone ściany i jak od ścian juz odbić nie ma to z białym sufitem sobie poradzic nie mogę. Pomimo, że rozbiegówka ekranu to 70 cm wykorzystane 60 cm.

Jest jakis materiał czy też płyty, które ze względu na swoja budowę (fakturę czy gęstość) będą mniej odbijać światło niż tynk?

Oczywiście nie chce malowac sufitu na czarno ani na żaden ciemny kolor, to nie wchodzi w grę...

Jakieś pomysły? Może już to rozwiązaliście?

Jutro wkleję foty jak to wygląda u mnie, żeby jakis pogląd u Was wyrobić...

Ja się zastanawiam, dlaczego nikt z producentów ekranów nie wpadł na pomysł, aby opracować otwierany mechanizm działający w płaszczyźnie poziomej w ciemnym, nie odbijającym materiałem (np. czarna zamszowa tkanina). Mechanim można by "przyczepić" do kasety ekranu. Rozkładałoby się to jak ekran, tylko jak mówiłem w poziomie. Wystarczyłoby, aby głębokość rozłożenia wynosiła 50-70 cm.

Dokładnie taki pomysł od jakiegos czasu chodzi mi po głowie,dokupić czarną ,automatycznie zwijaną roletę,zamontowac ja przed ekranem,rozwijać w poziomie na sufit ,trzeba ją tylko jakoś sprytnie zahaczyć,wydaje mi sie że jest to rozwiązanie które wyeliminuje najbardziej dokuczliwe odbicia.

• Pokaż nowe odpowiedzi