Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba dysponowac najpierw pomieszczeniem a nie sprzetem... w "salonie" to droga do nikad za wielkie pieniadze...

Salon można zaadaptować do odsłuchu (pomieszczenie odsłuchowe to nic więcej niż salon przystosowany do odsłuchu audio). Na oddzielne pomieszczenie odsłuchowe trzeba mieć miejsce, którego z reguły brak. Droga do nikąd to szukanie miejsca na pomieszczenie odsłuchowe w mieszkaniu w którym nie ma na nie miejsca. W salonie też można zrobić niezłe kino, nie przesadzajmy.

Salon można zaadaptować do odsłuchu (pomieszczenie odsłuchowe to nic więcej niż salon przystosowany do odsłuchu audio). Na oddzielne pomieszczenie odsłuchowe trzeba mieć miejsce, którego z reguły brak. Droga do nikąd to szukanie miejsca na pomieszczenie odsłuchowe w mieszkaniu w którym nie ma na nie miejsca. W salonie też można zrobić niezłe kino, nie przesadzajmy.

Zgadzam sie. TO kwestia podejscia w najwiekszym stopniu, potem mozliwosci, negocjacji (z zonka, parnerka), gustu i wyczucia. Wszystko sie da zrobic. Tak mysle. Ja na szczescie bylem w dobrej sytuacji i mam odrebne pomieszczenie aczkolwiek znam wielu ktorzy maja kino w salonie. Bez popadania w techniczne szczegoly zbudowali cos co przede wszystkim dobrze wyglada a w kwestii jakosci muzyki, no coz, im odpowiada. To najwazniejsze a nie tabelki z pomiarami laboratoryjnymi

I find your lack of faith disturbing...

odpowiada bo musi i nie ma to nic wspolnego z tabelkami a z przekonywaniem wszystkich o bzurnych teoriach dostosowywanych wlasnie do warunkow... robi sie z tego biblie panujacych zasad... w salonie mozna wszystko ale trzeba zaczac od pomieszczenia a nie od sprzetu!!!

ile mozna czytac o bzetach na temat sceny i jakosci dzwieku w totalnie marketowych klockach w pomieszczeniach bez najmniejszej adaptacji. czy autorzy w ogole wiedza o czym pisza czy moze zwyczajnie wypada napisac o scenie no bo w koncu to skladowa dzwieku... ile mozna czytac o wieszaniu glosnikow pod sufitem bo inaczej beda robily za sluchawki... co to ma wspolnego z kinem, po co sie na to porywac, jaki to daje efekt koncowy, wart dyskusji???

kto zaczyna od pomieszczenia? kto wie ile zmiany wnosi wykonanie tanim kosztem akustycznego sufitu... owszem sa to kompromisy ale jesli nie ma o nich mowy to albo trzeba robic cos na 100% albo nie dyskutowac o czyms nie dyskutowalnym gdyz oczywistym...

odpowiada bo musi i nie ma to nic wspolnego z tabelkami a z przekonywaniem wszystkich o bzurnych teoriach dostosowywanych wlasnie do warunkow... robi sie z tego biblie panujacych zasad... w salonie mozna wszystko ale trzeba zaczac od pomieszczenia a nie od sprzetu!!!

ile mozna czytac o bzetach na temat sceny i jakosci dzwieku w totalnie marketowych klockach w pomieszczeniach bez najmniejszej adaptacji. czy autorzy w ogole wiedza o czym pisza czy moze zwyczajnie wypada napisac o scenie no bo w koncu to skladowa dzwieku... ile mozna czytac o wieszaniu glosnikow pod sufitem bo inaczej beda robily za sluchawki... co to ma wspolnego z kinem, po co sie na to porywac, jaki to daje efekt koncowy, wart dyskusji???

kto zaczyna od pomieszczenia? kto wie ile zmiany wnosi wykonanie tanim kosztem akustycznego sufitu... owszem sa to kompromisy ale jesli nie ma o nich mowy to albo trzeba robic cos na 100% albo nie dyskutowac o czyms nie dyskutowalnym gdyz oczywistym...

Chyba zle zrozumiales moj post. Zgadzam sie z Toba w wiekszosci rzeczy, o ktorych piszesz. Podobnie jak ty uwazam, ze pomieszczenie powinno byc odpowiednio przygotowane ale rozumiem, rowniez tych, ktorzy akustycznego sufitu nie maja. Natomiast w 100% jestem zgodny ze stwierdzeniem, ze jezeli ktos nie wyjazuje checi przystosowania akustycznego swojego pomieszczenia to nijak ma sie do tego fakt jego akademickich wywodow.

Osobiscie rzadko sie wypowiadam na forum, tym jak i innych, na ktorym jestem obecny poniewaz lubie rzeczowa dyskusje a nie taka o parametrach i tabelkach szczegolnie w wykonaniu ludzi, ktorzy nidy nie mieli mozliwosci sprawdzenia takiego czy innego zastosowania w warunkach bojowych a znaja je jedynie ze stron typu jak THX zaleca rozmiescic glosniki, ile cm z lewej ile z prawej itp.

Nie mogę się z tobą zgodzić. Wszystko jest kwestią możliwości, czyli na co sobie możemy pozwolić. Czy to, że nie mam bolidu formuły 1 w garażu oznacza, że nie mogę mówić o przyśpieszeniu i prowadzeniu się samochodu? Owszem są osoby które się po prostu nie znają i plotą głupoty, ale nie posiadanie czegoś nie oznacza nie wiedzy w danym temacie. Oczywiście mówienie o scenie itp. w budżetowych klockach to raczej domniemania, ale nie można zabraniać wypowiedzi tym którzy nie posiadają lepszego sprzętu. Ci co taki posiadają z łatwością wychwycą takie osoby i ich zdania nie będą brały pod uwagę.

PS. Wszyscy mówią o ścianach, a największa totalnie płaska powierzchnia to nieszczęsny sufit :)

Nie mogę się z tobą zgodzić. Wszystko jest kwestią możliwości, czyli na co sobie możemy pozwolić. Czy to, że nie mam bolidu formuły 1 w garażu oznacza, że nie mogę mówić o przyśpieszeniu i prowadzeniu się samochodu? Owszem są osoby które się po prostu nie znają i plotą głupoty, ale nie posiadanie czegoś nie oznacza nie wiedzy w danym temacie. Oczywiście mówienie o scenie itp. w budżetowych klockach to raczej domniemania, ale nie można zabraniać wypowiedzi tym którzy nie posiadają lepszego sprzętu. Ci co taki posiadają z łatwością wychwycą takie osoby i ich zdania nie będą brały pod uwagę.

PS. Wszyscy mówią o ścianach, a największa totalnie płaska powierzchnia to nieszczęsny sufit :)

i podloga

dodatkowa z nia lepiej sobie mozna poradzic niz z sufitem.

Co do przyspieszenia itp. Generalnie dobrze piszesz aczkolwiek wlasnie chodzi o takich typowych teoretykow, ktorzy doradza komus zeby glosnik ktos przesunal 5 cm w lewo bo tak nakazuje sztuka nie zwazajac ze ktos moze miec powieszony ten glosnik na tej wysokosci bo mu pasuje, bo mu sie komponuje bo..wiele powodow byc moze.

To ja sie tez pochwale juz na ukonczeniu

Czekam na projektor

Sufit napinany i barek :)

Swietnie, tak jak lubie funkjonalnie i gustownie!

co mozna napisac o scenie gdy sie jej nigdy nie slyszalo? piszac o adaptacji pomieszczenia i o tym, iz od tego nalezy zaczac mam na mysli jedynie fakt, ze dopiero po takim zabiegu mozna sie zastanawiac nad reszta. po tym okazuje sie, ze wcale nie ma potrzeby wydawac duzych pieniedzy na sprzet aby osiagnac przyzwoity efekt w rozsadnych pieniadzach. nie ma mozliwosci zapanowania nad dzwiekiem bez odpowiedniego otoczenia, tym samym rozpisywanie sie o tym, ze glosniki to trzeba powiesic pod sufitem bo wtedy robia scene a nie wala po uszach to zwykle herezje nie majace nic wspolnego z teoria i praktyka rozchodzenia sie tych fal dzwiekowych, ktore akurat sie z tych glosnikow wydobywaja.

dyskusje o "kinie" lub nie daj Boze jeszcze o stereo w kinie, rady co kupic za X zł do 16m itp itd to jalowe dyskusje nic nie wnoszace. tu mozna sie kierowac kolorem wyswietlacza i to bedzie najlepszy wybor z efektem dla oka... ale jesli juz ktos zada sobie odrobine trudu i zacznie od akustycznej odpowiedzi pomieszczenia wtedy dopiero moze poszukiwac roznic w brzmieniu nawet taniego sprzetu...

tak sufit i podloga to bardzo duzo, po wykonaniu akustycznego sufitu w moim jeszcze surowym pomieszczeniu akustyka ulegla takiej zmianie, ze az trudno bylo w to uwierzyc... poglos znikl a mowa nabrala zrozumialosci, dzwieki nie byly "meczace", wszystko to za paczke welny, kilka profili i plyty akustyczne - koszt niewielki a efekt ogromny...

moje wypowiedzi nie maja na celu lekcewazenia posiadaczy marketowych klockow a raczej zwrocenie ich uwagi na sedno problemu, na ktorym nalezy sie skupic... bez tego sa jedynie posiadaczmi elektroniki zakupionej za mniejsze lub wieksze pieniadze a nie efektu na jaki czekali...

P.S.

sufit napinany czyli tzw Barizol zapewne, nie jest chyba najlepszym rozwiazaniem do pomieszczenia akustycznie adaptowanego ale moze sie myle

Edytowane przez darekdz

dyskusje o "kinie" lub nie daj Boze jeszcze o stereo w kinie, rady co kupic za X zł do 16m itp itd to jalowe dyskusje nic nie wnoszace. tu mozna sie kierowac kolorem wyswietlacza i to bedzie najlepszy wybor z efektem dla oka.

Z tym akurat sie nie zgodze. przeciez ktos komus moze doradzic kupno sprzetu jednoczesnie zaznaczajac jak istotne dla odlsuchu jest przygotowanie pomieszczenia. Przeciez w dobrze zrobionym salonie/kinie czy kto co tam ma sprzet lepszy bedzie lepiej gral od sprzetu gorszego

tak sufit i podloga to bardzo duzo, po wykonaniu akustycznego sufitu

Kolejna rzecz to co rozumiesz pod pojecie akustycznego sufitu bo to troche zbyt szerokie, zeby nie powiedziec bardzo.

mam na mysli dywagacje nad niczym a nie nad przygotowanym pomieszczeniem

poczytaj moj watek o budowie pomieszczenia, wszystko tam jest

Koledzy proszę to nie ten wątek, zostawcie go dla fajnych fotek instlacji.

Zgadzam sie. Juz sie zamknalem. Swoje fotki dam jak minie mi trwajacy juz 1,5 roku "len" i dokoncze co mam do dokonczenia

ok, na prosbe Kolegi George_Stark w innym watku, zalaczam swoje kino ukonczone z rok temu. calosc projektu trwala ponad rok i wiazala sie z przerobka wiezby dachowej na wstepie.

Wiecej na temat budowy oraz zdjecia z jej trwania sa w moim watku w dziale Akustyka "Technologia budowy pomieszczenia....", zdjecia z opisami sa w moim profilu w Galerii - zapraszam.

Pomimo, ze mam swietna lustrzanke to brak mi czasu aby sie nauczyc jej uzywac a nie lubie zdjec z lampa i robie na manualu - przepraszam wiec za srednia jakosc fotek

Edytowane przez darekdz

Bardzo fajnie to wyszło, chociaż dość daleko odjechałeś z kolumnami od ekranu...

Ale na drzwi też bym nie żałował materiału i dałbym jakies wytłumienie, nawet można przykleić wykładzinę z materiału (coś jak na podłodze).

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Bardzo fajnie to wyszło, chociaż dość daleko odjechałeś z kolumnami od ekranu...

Ale na drzwi też bym nie żałował materiału i dałbym jakies wytłumienie, nawet można przykleić wykładzinę z materiału (coś jak na podłodze).

wszystko jest wykonane zgodnie z profesjonalnym projektem poprzedzone i zakonczone pomiarami.

glosniki stoja na okregu zgodnie z zasadami sztuki, pokoj nie jest tylko kinem, sluzy glownie jako odsluchowe do stereo

nie ma powodow i potrzeby oklejania drzw, gdyby byla akustyk by to wskazal

nic nie byli zgadywane, materialy oraz wykonanie zgodnie z projektem, lacznie z typem materialow i grubosciami

Bardzo fajnie sie prezentuje. Zainwestuj w jakis dobry pilot uniwersalny bo te cztery na lokietniku moj stary balagan mi przypominaja. Polecam jak jeszcze nie masz. Pozazdroscic osobnego pomieszczenia.

wszystko jest wykonane zgodnie z profesjonalnym projektem poprzedzone i zakonczone pomiarami.

glosniki stoja na okregu zgodnie z zasadami sztuki, pokoj nie jest tylko kinem, sluzy glownie jako odsluchowe do stereo

nie ma powodow i potrzeby oklejania drzw, gdyby byla akustyk by to wskazal

nic nie byli zgadywane, materialy oraz wykonanie zgodnie z projektem, lacznie z typem materialow i grubosciami

Bardzo gustownie. Podoba mi sie to, ze mimo, iż pokoj przygotowany do odsluchu to jednak nie wyglada jak zbior piramidek ale wszystkie ustroje bardzo dobrze wspolgraja nie tylko pelnia swoje podstawowe zadanie (jak mniemam) to jeszcze nie burza estetyki pokoju.

Twoj dopisek, ze sluchasz sporo stereo sporo tlumaczy. Na pierwszy rzut oka bowiem pokoj wyglada dokladnie jak ten przygotowany do sluchania stereo z dodatkiem kina.

Pieknie to wyglada.

Ja poszedlem zupelnie inna droga rezygnujac ze stereo niemal zupelnie.

P.S. Jesli potrzebujesz porady, wyjasnien co do fotografowania lustrzanka-uderzaj na priv. Pomoge

Edytowane przez blaszka

Bardzo fajnie sie prezentuje. Zainwestuj w jakis dobry pilot uniwersalny bo te cztery na lokietniku moj stary balagan mi przypominaja. Polecam jak jeszcze nie masz. Pozazdroscic osobnego pomieszczenia.

zainwestowalem:) mam Logitecha Harmony 1100 ale po niemal calkowitej rewolucji w sprzecie nie mam czasu go ponownie konfigurowac... za chwile to zrobie bo juz mam dosc powrotu do masy pilotow:)

Bardzo gustownie. Podoba mi sie to, ze mimo, iż pokoj przygotowany do odsluchu to jednak nie wyglada jak zbior piramidek ale wszystkie ustroje bardzo dobrze wspolgraja nie tylko pelnia swoje podstawowe zadanie (jak mniemam) to jeszcze nie burza estetyki pokoju.

Twoj dopisek, ze sluchasz sporo stereo sporo tlumaczy. Na pierwszy rzut oka bowiem pokoj wyglada dokladnie jak ten przygotowany do sluchania stereo z dodatkiem kina.

Pieknie to wyglada.

Ja poszedlem zupelnie inna droga rezygnujac ze stereo niemal zupelnie.

P.S. Jesli potrzebujesz porady, wyjasnien co do fotografowania lustrzanka-uderzaj na priv. Pomoge

O to wlasnie chodzilo aby bylo gustownie i nie rzucalo sie w oczy. Do tego jestesmy z zona minimalistami w wystroju.

Pokoj mial byc pod stereo a kino jest ukrytym dodatkiem ale rownie waznym od strony jakosci.

Co do Twych obaw o kontrolki to niestety nie mialem miejsca na ulokowanie sprzetu w innym miejscu - popatrz po zdjeciach, wszystko jest dopiete co do centymetra. Poradzilem sobie z tym tak, ze wszystkie wyswietlacze podczas kina sa wygaszone i pozostaja jednostkowe sciemnione punkty - mozna z tym zyc

P.S.

tak, potrzebuje:) pisz smialo co zrobilem zle, ze te zdjecia tak wygladaja... nie lubie lampy i sa bez lampy tylko z nastawem ISO

Edytowane przez darekdz
Gość Gosc

(Konto usunięte)

darekdz

Od dzisiaj mówię do Ciebie MISTRZU. Za sam wygląd. Chciałoby się tego posłuchać.

Też mam pomieszczeniu tylko do kina domowego, stereo jest w sypialni ale dzieli nas przepaść. Ja na razie do Onkyo 905, dołożyłem HK990 do zasilenia Infinity RSIIIb na przodach. Też krok w dobrym kierunku. Przynajmniej mam z kogo brać przykład.

W dniu 27.01.2012 o 20:13, gość napisał:

darekdz

Od dzisiaj mówię do Ciebie MISTRZU. Za sam wygląd. Chciałoby się tego posłuchać.

Też mam pomieszczeniu tylko do kina domowego, stereo jest w sypialni ale dzieli nas przepaść. Ja na razie do Onkyo 905, dołożyłem HK990 do zasilenia Infinity RSIIIb na przodach. Też krok w dobrym kierunku. Przynajmniej mam z kogo brać przykład.

Dziekuje, bardzo mile slowa:)

Może mu jeszcze wyślesz instrukcje jak ma sobie ustawic zgodnie z thx... śmieszny jesteś

Może mu jeszcze wyślesz instrukcje jak ma sobie ustawic zgodnie z thx... śmieszny jesteś

Panowie, bez klotni prosze w moim pokoju :)

Moge wszystkich smialo uspokoic, ze glosniki absolutnie nie zaslaniaja pola widzenia, z calej kanapy widac wszystko swietnie.

Logika ustawienia jest taka, ze punkt odsluchu wyznacza lokalizacje glosnikow, natomiast lokalizacja punktu odsluchu wynika z odleglosci od 113" ekranu, tym samym aby zapewnic wzorowe ustawienie dla stereo, uniknac odbic niesymetrycznych od komina po lewej, linia glosnikow wypadla tak jak widac. na szczescie pomieszczenie powstalo od calkowitego zera i mozna bylo to wszystko zgrac i zaprojektowac wlasciwie

najwazniejsze, ze wszystko gra jak nalezy

Edytowane przez darekdz

(...)

na szczescie pomieszczenie powstalo od calkowitego zera i mozna bylo to wszystko zgrac i zaprojektowac wlasciwie

najwazniejsze, ze wszystko gra jak nalezy

Kiedyś sobie powiedziałem że zbuduje dom w którym będę miał pomieszczenie do odsłuchu i filmu , kiedyś tak ;)

Wielki szacunek w kategorii "Pomieszczenie dedykowane" 10/10 :) , pokój rewelacja ,wszystko według sztuki a do tego nie wygląda jak kadłub wahadłowca ;) i co najważniejsze widać pasję a nie tylko portfel ... Podziwiam i pozdrawiam ,sylw.

Edytowane przez sylw

Bardzo fajne pomieszczenie, gratuluje.

Super sprawa mieć pomieszczenie tylko do jednego celu.

Tutaj to nawet nie była adaptacja czegoś istniejącego tylko wybudowanie całkiem nowego pomieszczenia od podstaw - jeszcze raz gratuluje.

Faktycznie styl minimalistyczny ;)

Tam nie ma mądralo kolumn w specyfikacji THX (jedynie sub Velodyne DD15), więc to Ty się nie ośmieszaj.

Pokaż swoje kino, to zobaczymy na czym opierasz swoje teorie...

Ja Koledze Darkowi nie sugerowałem zmiany ustawienia kolumn, jeżeli nie potrafisz tego pojąć, to przeczytaj moją wypowiedź ze trzy razy.Może wówczas zrozumiesz.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

THX, tu raczej nie chodzi o taką czy inną "specyfikację", tylko o fakt, że nawet jak się pojawi fotka pokoju z prawdziwego zdarzenia, to i tak zaraz znajdą się doradcy-mądrale czy inni wujaszkowie dobra-rada, co to po 2 sekundach już mają podpowiedzi co i jak poprawić.

Rozumiesz o co chodzi? Koleś spędził ze 2 lata nad tym pokojem, podszedł do tematu metodycznie, od podstaw, stosował pomiary, nie pozostawił niczego przypadkowi, do tego wszystko jest w dobrym guście, elegancko i nieprzeładowane, po czym wrzuca fotkę i zaraz usłyszy, że drzwi powinien czymś obkleić.

Tam nie ma mądralo kolumn w specyfikacji THX (jedynie sub Velodyne DD15), więc to Ty się nie ośmieszaj.

Pokaż swoje kino, to zobaczymy na czym opierasz swoje teorie...

Ja Koledze Darkowi nie sugerowałem zmiany ustawienia kolumn, jeżeli nie potrafisz tego pojąć, to przeczytaj moją wypowiedź ze trzy razy.Może wówczas zrozumiesz.

nawet nie potrafisz zrozumieć co to jest ironia ,poza tym ja w odróżnieniu od ciebie nie głoszę tu swoich teorii, więc zamilcz bo sie skompromitowałeś.

THX, tu raczej nie chodzi o taką czy inną "specyfikację", tylko o fakt, że nawet jak się pojawi fotka pokoju z prawdziwego zdarzenia, to i tak zaraz znajdą się doradcy-mądrale czy inni wujaszkowie dobra-rada, co to po 2 sekundach już mają podpowiedzi co i jak poprawić.

Rozumiesz o co chodzi? Koleś spędził ze 2 lata nad tym pokojem, podszedł do tematu metodycznie, od podstaw, stosował pomiary, nie pozostawił niczego przypadkowi, do tego wszystko jest w dobrym guście, elegancko i nieprzeładowane, po czym wrzuca fotkę i zaraz usłyszy, że drzwi powinien czymś obkleić.

dokładnie o to mi chodzi, ale on tego nie zrozumiał

O biscup już odprawił niedzielną mszę i jest z nami:)

A jak nie zamilknę to co mi zrobisz?

No ale pokaż swoje kino, nie wstydź się...No chyba, że się boisz iż twoi parafianie jak zobaczą twój wypas to przestaną na tacę łożyć?

A co do samych drzwi, to na pewno wykładzina na nich w niczym by nie zaszkodziła, a wyglądałoby to jeszcze bardziej profesjonalnie.

Takie jest moje zdanie i nie sądzę aby właściciel się przez to obraził, lub miał pretensje.

W końcu to ja mu podesłałem polską instrukcję do Velodyne DD-15.:)

Pozdrawiam Cię Darku i gratuluję wytrwałości przy realizacji Twojego celu.

A co do samych drzwi, to na pewno wykładzina na nich w niczym by nie zaszkodziła, a wyglądałoby to jeszcze bardziej profesjonalnie.

Takie jest moje zdanie i nie sądzę aby właściciel się przez to obraził, lub miał pretensje.

Oczywiscie, ze nie, ale jak juz wspomnialem wg wykresow drzwi sa wolne od odbic a ich jedynym zadaniem jest izolacyjnosc akustyczna oraz estetyka.

O ile estetyka jest kwestia gustu i nie musi sie wszystkim podobac - wystarczy, za nam pasuje - to izolacyjnosc jest spelniona w zakresie mi potrzebnym.

Drzwi waza tak na oko ze 150 kg, zostaly wykonane na zamowienie przez stolarza produkujacego tylko drzwi. Wykonane sa z klejonki litego MDF o gr 6cm, dwustronnie zostaly oblozone plytami HDF o gr kilku mm. Calosc jest fornirowana w orzechu amerykanskim i bejcowane. Zastosowany jest prog drewniany a samo skrzydlo ma podwojny felc z podwojnymi uszczelkami. Drzwi maja byc bariera dla dzwieku pozostawiajac go w srodku. Nie maja zadania tlumienia. Wszystkie sciany, sufit oraz podloga maja swoje zadania wiec drzwi nie zostaly oszpecone niczym jesli nie bylo to potrzebne. Trudno mi zniesc to, ze sterowniki obrotow wentylacji oraz nagrzewnicy sa biale - bo nie bylo innych.

• Pokaż nowe odpowiedzi