Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Kolor pozostał bez zmian - pewnie na wiosnę lub latem zajdą jakieś zmiany w kwestii wnętrza.

Co do surround-ów to nie ma wrażenia że walą po uszach. Zastanawiam się czy je powiesić wyżej ale czy jest sens? Robiłem kalibrację Audysey to chyba ustawiły się tak jak powinny? Od czasu jak skalibrowałem wszystki odwiedziło mnie dwóch kolegów i żaden nie miał takiego wrażenia, więc chyba jest OK.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Piękne, przemyślane kino. Ale z tymi tyłami to koledzy mają rację. No nie ma szans żeby grały dobrze. Boczne powiedzmy że O.K. Ale pomiędzy tyłami a głową widzą odległość prawie zero. I jak siedzisz na lewej kanapie to lewy tył masz bezpośrednio za uchem a prawy sporo dalej. Jak siądziesz na prawej to odwrotnie niestety.

Gdyby były trochę wyżej to przynajmniej ta odległość by się jakaś pojawiła i nie byłoby aż takiej dysproporcji.

Zmianę adaptacji wnętrza jak pisałem pewnie zrobie wiosną/latem. Wtedy mogę podnieść surroundy, ale o ile? Chyba że wcześniej się zbiorę i je podniosę, kable idą od góry, więc nie ma problemu z długością.

Co do osób na lewej czy prawej kanapie - niestety zawsze musi być jakiś kompromis. Dom nie był budowany pod kino. Kanapa musi być dosunięta do tylnej ściany (może ją podsunę z 10cm do przodu) żeby siedzieć daleko od ekranu. Kanapę zakupiliśmy jak największą żeby można się było po pierwsze położyć do oglądania, po drugie żeby było można np. oglądać fotki z urlopu z rodziną a wtedy jest osób więcej a głośniki tylne nie pracują. Jak koledzy wpadają bez żon to też schodzimy do "samotni" i wygodniej jest siedzieć w "U" niż wszyscy obok siebie bo nie wygodnie się rozmawia i polewa. Zresztą bezsensu byłoby robić mniejszą kanapę, jak ktoś nie chce siedzieć w rogu to nie siada :) Także pokój jest do kina domowego ale czasem spełnia inne funkcje.

KotSylwester

Dość dobry obraz przy zapalonym świetle. Jaki projektor rzuca obraz?

Czy masz porównanie odnośnie jakości obrazu na tm samym projektorze w pomieszczeniu bez czarnych ścian?

Edytowane przez R99

Projektor to Optoma HD20.

Tak. Z projektora korzystałem przez kilka miesięcy z pokoju z białymi ścianami... na białej ścianie. Jakość na matt grey i w obecnym pomieszczeniu jest zauważalna. Sporo daje czarny sufit ale przy rearanżacji kupię lepszą farbę - ta mimo że czarna jednak odbija. Co prawda zauważyłem to dopiero ostatnio ale tak jest. Muszę Wam powiedzieć że nie jestem osobą, która ciągle coś reguluje, poprawia i kombinuje co zmienić. Nie jestem maniakiem. Projektora bym zmienił pod warunkiem zakupu 4K - bardziej jestem fanem obrazu niż dźwięku.

R99, zauważ że lampy są dość punktowe, w pokoju nie jest widno przy zapalonym świetle.

Mam gdzieś foto ze starej komórki w poprzednim pokoju, postaram się odnaleźć.

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów, piszę swój pierwszy post i mam prośbę o radę osób które siedzą po uszy w świecie AV.

Jakiś czas temu zdecydowałem się zrobić kino w domu, dzwoniłem do wielu instytucji i sklepów z branży AV i mam o to takie pytanie, proszę doradźcie co było by lepsze.

1.Inwestycja w sprzęt AV w który w skład wchodzi:

-Projektor.

-.Ekran elektryczny z napinaczami.

-.Bluray.

-Amplituner i kolumn w systemie 7.1

o wartości ok 45-50 tysięcy zł do pomieszczenia dedykowanego "wolny pokój" na poddaszu o wielkości 18m2 i zrobić pomieszczenie w pełni popracować nad akustyką tzn. podłogi , ściany, sufit,panele akustyczne, siedzienia,oświetlenie.

2.Czy inwestycja w sprzęt AV w który w skład wchodzi to co powyżej ale o wartości 80-90 tysięcy zł do pomieszczenia użytkowego typu salon o powierzchni 45 m2 w to pomieszczenie nie mogę włożyć ani złotówki ze względu na drugą połowkę, remont i przerabianie nie wchodzi w grę.

Co lepsze, rozwiązanie 1 ale sprzęt z duużo niższej półki ale w pomieszczeniu typowo kinowym.

Czy może sprzęt minimum 2x droższy ale do pomieszczenia użytkowego konkretnie do salonu w którym nic nie mogę zrobić.

Dodam że wolny pokój na poddaszu o powierzchni 18m2 mogę zrobić jako typowo komercyjne kino z najlepszych materiałów akustycznych i izolacyjnych.

A salon czyli pomieszczenie użytkowe na podłodze ma parkiet oraz grube dywany kolor ścian to czekolada a sufit biały.

Pozdrawiam.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Opcja 1 wydaje się lepsza-choć i 2 da się zrobić.

Ale jakoś nie wyobrażam sobie salonu,z 7 głośnikami,nie będzie to estetycznie wyglądało-no bo w końcu jeszcze tam normalnie będzie się funkcjonowało.

Chyba nie myślisz na ścianach kolumn wieszać,a cztery standy,na nich kolumny w salonie-nie widzę tego.

Z akustyką nie ma problemu,czy to salon,czy ten pokój 18m-mogą ci to zrobić w zabudowach-tak że nic nie widać(paneli akustycznych,pułapek basowych itd)-jest wkomponowane w wystrój pokoju(salonu).

Pokój typowo pod kino-i tylko do tego jest bardziej komfortowy-takie moje zdanie.

Po za tym w tym salonie też pewnie jakiś fragment powierzchni był by wydzielony na kino domowe-a tu już akustycznie by tak idealnie tego nie zrobił-o ile dzwięk ma dla ciebie też duże znaczenie.

Do tego na 18m nie będzie trzeba bardzo dużo na zastaw 7,1 wydać do nagłośnienia,a na ten salon już tak-mimo że tylko część by była zagospodarowana.

I wcale te 45 koła to nie taki kosmos finansowy-wraz z modernizacją akustyczną,oświetleniem itd.-ale może da radę-zależy w co zainwestujesz-i jakie masz wymagania.

Znajdź różnicę i ją zniweluj - to najlepszy sposób na poprawienie komfortu ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi Ci o pasy góra/dół ? Chyba nie oceniasz tego co widać na podstawie fotki jaką zrobiłem? Przecież ta fota jest prześwietlona, nie mam takich bladych i przejaskrawionych kolorów :) Przecież nawet na ostatnim foto widać że przy innej ekspozycji naświetlenia kolory i obraz są całkiem inne.

Cieszę się że wiesz jak mam w moim pokoju kinowym lepiej ode mnie, byłeś u mnie?

Zobacz ostatnią fotkę - tą ze zblizeniem i cieniem od aparatem - tu starałem się jak najlepiej odzwierciedlić kolory jakie widać realnie - pod obrazem masz czarno.

Na początku zastanawiałem sie nad borderami, ale raz że nie znalazłem jakiegoś prostego sposobu a dwa że po zabawach z kalibracją problemu nie ma.

Wiem co potrafi wyżyłowana HD20 i nigdy nie miałbym odwagi napisać o pasach na 2.40:1, że to jest czerń. :)

Ale OK - Twoje małpy, Twój cyrk ... :)

Jasne ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

To nie jest fotka z mojego kina. U mnie nie ma tego problemu. Ta fotka też jest prześwietlona albo światło nie do końca zgaszone w pokoju bo auto jest blade. Nie wiem czy jest lepiej na twoim foto światło świeci pod filmem na ścianę nie na ekran.

Chodzi o idee, nie o szczegóły. Bordery mogą dużo poprawić ...

No i odróżnij, że nie jest to "wytyk", a jedynie dobra rada. :)

Fajnie ale u mnie nie ma tego problemu. Są inne - np. brak dobrego basu, nie można przesadzić z rozpaleniem w kozie żeby projektor nie wszedł na głośne chłodzenie, siedzący na rogach kanap są w złym miejscu dla poprawnej sceny, czarna farba sufitowa jednak trochę odbija światło i pewnie jeszcze coś bym znalazł, ale akurat TEGO problemu nie ma, co widać na foto z cieniem aparatu.

Nieprodukowana juz zwykła ścieżka czarna ale fasadowa o ile dobrze pamiętam. Nie wiem jaka teraz pomaluję. Czarny dulux w porównaniu do tej był brązowy... a ta mi się świetnie sprawdziła wcześniej w łazience.

W jednym z wątków na forum polecany był Flugger na bazie Flutex 10. Jest to prawie mat jednak pozwalajacy na zmywanie wilgotna scierka i czysta woda. Nie wiem tylko czy mają typową czerń w asortymencie, ale pewnie tak.

Bordery - w jaki sposób są "mocowane" do ekranu ?

Ja mam to samo pytanie bo problem u mnie wystepuje i drażni mnie. Myślałem nad różnymi rozwiązaniami i jakoś nic co by mnie satysfakcjonowało czyli było estetyczne i stosunkowo niedrogie nie przysżło mi do głowy

I find your lack of faith disturbing...

na zadanym przez BoDeXa zdjęciu jest ekran rozwijany -

takoż -

- dolny border regulujemy sami - wyciągamy tyle ile trzeba

- górny border najprościej dać zwijany z czarnego materiału na osobnej rolce przed białym ekranem

- obciążyć żeby ładnie przylegał i wszystko

- można na bogato dać mechanizm do elektrycznego rozwijania tak jak w ekranie - wszystko zależy jak często mamy 16/9 a ile 2.40...

gorzej ze stałym ekranem - wtedy trza pokombinować z podnoszonym borderem z dołu -

choć gdzieś w świecie www widziałem - że ktoś zrobił dolny border na płycie mdf -

gdy był niepotrzebny to leżał przed ekranem - gdy był potrzebny "stawiało" się go do pionu

- cała sala była adaptowana do kina i było miejsce na ten leżący border...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• Pokaż nowe odpowiedzi