Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Także posiadam swój kącik filmowy. a oto kilka zdjęć... Jeśli będziecie mieli jakieś sugestie to piszcie.

P.S. ... i wiem..wiem tylne monitory są za nisko :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53640-0-18630300-1391713994_thumb.jpg

post-53640-0-86480600-1391714009_thumb.jpg

post-53640-0-25476600-1391714026_thumb.jpg

post-53640-0-16901000-1391714044_thumb.jpg

post-53640-0-84948300-1391714059_thumb.jpg

post-53640-0-31952500-1391714202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylne monitory nie są za nisko,

ile cali ma TV?

pozdrawiam

65" ...... Jak go kupowałem pół roku temu to miałem obawy ze będzie za wielki.... A teraz jak oglądam filmy z blu-ray to wyjeżdżam z kanapą od ściany i panasem też wyjeżdzam maksymalnie od ściany.... 3D oglądam z 2.5 metra i wtedy jest ok...

I 5 gaśnic. Jescze nie widziałem żeby ktoś stawiał kozę na wykladzinie :)

To już by była instalacja 5D. Helokopter w Ogniu totalny odjazd :-)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tv 55st60-albo 50. ;)

Wiem że lokale to nasza udręka,ale to wszystko powinno stać po przeciwnej stronie-bo te kolumny się duszą.

Są za blisko ściany tylnej i bocznych-central za wysoko a efektowe ok.Jak byś się przeniósł na ścianę na przeciw to kolumny można by wysunąć dalej od ścian,i pierwsze boczne odbicia nie szły by w drzwi(prawej kolumny obecnie) bo tam są chyba drzwi a nie ogromne przejście do drugiego lokum.

No i chyba z narożnikiem był by problem bo jest lewy,a musiał by być prawy-o ile w ogóle nie za duży by się okazał ten narożnik.(wejście z drugiego pomieszczenia)

Audio to straszny kompromis względem normalnego funkcjonowania-(ustaw mebli itd) no ale jak się pokombinuje to można coś osiągnąć. ;)

A taki mały się wydaje-tv. :)

Teraz zobaczyłem-to jednak jest przejście nie drzwi-masakra. ;)

Edytowane przez maniekn274

Prawy i lewy głośnik są w różnej odległości od TV i głośnika centalnego, który z kolei moim zdaniem za wysoko trochę.

Wcześniej centralny stał na dole gdzie ampli..... troszkę eksperymentowałem góra-dół, dół-góra.... wg mnie teraz gdy stoi na górze jest lepiej.... ale powtarzam lepiej dla mojego ucha, kazdy ma inne preferencje...

Jeśli chodzi o różną odległość frontów to zrobiłem kalibrację mikrofonem ( czy jak to się tam zwie ) po niej zostawiłem tylko odległości ( distance) i level adjust ( tylko centralnego podniosłem o 2 db), reszte ustawień wpisałem ręcznie bo powychodziły jakięś dziwne rzeczy.....

Tylko, że rogówki już nie wygnie w drugą stronę :-)). Ale właściwie jest plus tego - bo jakby dał odwrotnie to chociaż kaloryfer by był odsłonięty. Muszla to wiadomo gdzie powinna być. Stolik na środek kolumny symetrycznie. Panel z półkami wypad. półki zostawić i dać po jednej na każdą stronę a na nich CD z artystycznym nieładem żeby trochę rozpraszały.

UFFF całe szczęście jednak coś znaleźliśmy - bo by człowiek nie zasnął :-)))

edit - teraz widzę że to wszystko jest jedna całość - nie dyrydy

edit2 - e chyba można ten stolik z muszlą przerzucić na drugą stonę. Na lewo dystans robią półki a na prawo stolik. Myślę właśnie o tej drugiej ścianie

Edytowane przez Z3RO7OO

Fronty stoją 40 cm od ściany ( odsunąłem je wczoraj jak wymieniałem kable od frontów ) ( zdjęcia zrobiłem tydzień temu) .......

Rogówka stoi 1metr od kaloryfera...

Muszla żony czyli nie do ruszenia ;))

Pokój ma 40 m2, połowa to to co widzicie, druga połowa to wyjście na taras , stół , jakaś komoda i wielkie rośliny mojej małżonki...

gdybym mieszkał sam to pewnie bym mocniej kombinował z ustawieniem tego mini " centrum rozrywki".....

Edytowane przez Yodas
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Fronty stoją 40 cm od ściany .......

Muszla żony czyli nie do ruszenia ;))

W sumie to nie jest stereo,ale fronty dobrze się czują jak mają 70-100cm od tylnej ściany do tylnej ścianki ich.

No i z jbl basu jest sporo,a jak stoją w rogu to jest +6db tak na bidę więc moim zdaniem to ładnie dudni-ale jak kto lubi. ;)

Edytowane przez maniekn274

Panowie jest sens żebym wymienił ten sub na jbl es250 pw... Czy raczej szkoda kaski bo to i tak budżetowe sprzęty.....

Jak słucham stereo ( oczywiście suba do stereo nie używam) to bas jest szybki , klarowny i miękki ,jak dla mnie nawet przyjemny.....

Edytowane przez Yodas

ŻONA - Żandarm Ochrony Nietykalności Audio :-)?

40m2 to ten JBL jest malutki - co prawda papiery ma rasowe ale papier nie gra tylko subwoofer.

ŻONA - Żandarm Ochrony Nietykalności Audio :-)?

40m2 to ten JBL jest malutki - co prawda papiery ma rasowe ale papier nie gra tylko subwoofer.

Ale ta połowa pokoju gdzie oglądam filmy ma około 20 m.... i bas interesuje mnie tylko w tej właśnie połowie....

A ten mini sub potrafi ruszyć nogawkami ( mówię poważnie, miejsce tam gdzie stoi go wzmacnia) ... zdaję sobie sprawę że dla niektórych to przereklamowana tandeta... ale zawsze chodzi o kaskę w tych tematach....

To jak wymieniać na 250 czy nie?... mam obawy że 250 zagra mocnej ale mniej czysto.... bo to w końcu większy głośnik i większa bezwładność....

Edytowane przez Yodas
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Zostań przy tym subie-szkoda kasy na większy w tych warunkach(250pw) z resztą już go nie dostaniesz(nowego).no chyba że gdzieś się zawieruszył. :)

Zostań przy tym subie-szkoda kasy na większy w tych warunkach(250pw) z resztą już go nie dostaniesz(nowego).no chyba że gdzieś się zawieruszył. :)

Są nowe 250 po 1699 pln...

Czyli zostać przy 150 .

Edytowane przez Yodas
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pewnie że zostań przy nim.

Ja 250pw miałem 3 dni(nowy) i poszedł w Polskę-nie żeby było coś nie tak-ale nie byłem wtedy jeszcze tak doświadczony jak teraz i do muzyki ponoć też miał się nadawać,po 1h kombinowania,wyłączyłem,spakowałem i poszedł do innego właściciela.

Ale do kina owszem,trzęsie ładnie-no i wygoda z transmitera jest.

To jak wymieniać na 250 czy nie?... mam obawy że 250 zagra mocnej ale mniej czysto.... bo to w końcu większy głośnik i większa bezwładność....

Jeśli trzepie nogawkami to nie wymieniaj :-) Nikt w zasadzie nie jest w stanie na to pytanie odpowiedzieć. Ja zmieniłem JBL ES150P na 3x tańszy STX i jestem zadowolony z tej zmiany. Większy głośnik to większe możliwości. Model 250P schodzi niżej i wytworzy większe ciśnienie. Nie napisali oczywiście przy jakim spadku osiąga te 25Hz ale o super extra MOCY oczywiście nie zapomnieli wspomnieć :-) Marketing to oni mają w małym palcu. Można natomiast wywnioskować, że gdyby to była dobra wartość to z pewnością by się znalazła w informacjach dla klienta. STX na stronie podaje charakterystykę przenoszenia oficjalnie i widać, że 25Hz osiąga przy spadku ok. 3dB choć dla mnie to nieistotne bo teoretycznie jestem w stanie usłyszeć w moim pokoju max 30Hz :-) Gdyby JBL miało takie parametry to trąbili by o tym 10x dziennie w TVN24.

Najlepszy sposób jeśli masz zaplecze finansowe - to kupić suba ale tego jeszcze nie sprzedawać. Porównasz i zdecydujesz czy nowy odsyłasz czy stary sprzedajesz.

Edytowane przez Z3RO7OO

Panowie zrobiłem dodatkowe zdjęcia z widokiem na drugą stronę pokoju...

Z różnym oświetleniem....

Więc gdybym przeniósł sprzęt na ścianę przeciwną , to światło ( w dzień ) padało by prosto na tv przez to wielkie "okno" ( oczywiście mogę opuścić żaluzje, ale i tak w słoneczny dzień wyjdzie kaszana...

W tym miejscu co wszystko stoi teraz jest najciemniej i najprzyjemniej choć pewnie nie najlepiej technicznie i od słuchowo....

Tak jak Któryś z Was wspomniał - w naszych warunkach mieszkaniowych to musi być kompromis, mniej lub bardziej udany....

Powiedział bym więcej KOMPROMIS + ŻONA ;)

Ukryta Zawartość

post-53640-0-27883900-1391767462_thumb.jpg

post-53640-0-97523000-1391767476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodas

Tych ledów za tv używam jako lampki, ale przy oglądaniu blu-ray są wyłączone i w pokoju panuje zupełna ciemność....

Ukryta Zawartość

post-53640-0-82306500-1391768420_thumb.jpg

Wszystkie powyższe zdjęcia zrobione są bez lampy oczywiście w słoneczny dzień... Chciałem Wam pokazać jakie jest natężenie światła w pokoju : raz dziennego z podniesionymi lub opuszczonymi żaluzjami, raz z chalogenów na suficie itd...

P.S. jedno wyszło nieostre..sorki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodas

Tak sie sklada ze mam. 2 te suby e150 i es 250, oba podpiete.Niema czego porownywac , nawet w stereo fajnie gra( ten drugi), w sumie moze nie tyle co gra ile cichutko wspomaga fronty Elaca FS 68.2.

Te ledy są okropne

Nie bylo białych? Jakaś makabryczna moda panuje teraz na kolorowe ledy a już dawno po Bożym narodzeniu i lampki kolorowe powinny być zdjęte. Masz ladnie urzadzone mieszkanie, stonowane kolory i te niebieskie ledy..

Te ledy są okropne

Nie bylo białych? Jakaś makabryczna moda panuje teraz na kolorowe ledy a już dawno po Bożym narodzeniu i lampki kolorowe powinny być zdjęte. Masz ladnie urzadzone mieszkanie, stonowane kolory i te niebieskie ledy..

Te ledy mają kilkanaście kolorów, akurat taki kolor przypadkowo włączyłem :))))

Tak sie sklada ze mam. 2 te suby e150 i es 250, oba podpiete.Niema czego porownywac , nawet w stereo fajnie gra( ten drugi), w sumie moze nie tyle co gra ile cichutko wspomaga fronty Elaca FS 68.2.

Sub który stoi u mnie to es150 ( a nie e150) młodszy brat es 250... Z tego co pamiętam e150 ma słabszy wzmacniacz inny design i konstrukcję ( konstrukcje-chyba ;) ) Edytowane przez Yodas

Ukryta Zawartość

Jeśli masz możliwość to zainstaluj sobie takie kotary w przejściu (im grubszy materiał tym lepiej). Poprawi to akustykę pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz możliwość to zainstaluj sobie takie kotary w przejściu (im grubszy materiał tym lepiej). Poprawi to akustykę pomieszczenia.

Możliwość to jest ..... tylko że przerabiałem to już z " Moją" ;)

Sukcesywnie próbuję ją przekonywać do tego pomysłu... co jakiś czas... na razie bez skutku... ale zobaczymy, będę cierpliwy...

Ukryta Zawartość

Możliwość to jest ..... tylko że przerabiałem to już z " Moją" ;)

Sukcesywnie próbuję ją przekonywać do tego pomysłu... co jakiś czas... na razie bez skutku... ale zobaczymy, będę cierpliwy...

Pozwól wybrać Jej kolor i będzie po problemie. Według mnie może wyjść z tego ładna dekoracja :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi