Skocz do zawartości
IGNORED

aktywna kolumna na IC?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Liczxylem na foksika z tym drukiem. Widzacze fachowiec i utalentowany czlowiek. Ale niechce zrobic wiec robimy na probnym pcb. Wpadlem do elpin czyli firmy robiacej druki. Bardzo tanie i dobrej jakosci. biora tylko 15zl za dcm dwostronnego z metalizacja. Fajnie by bylo zrobic cos na smd i max upakowac elementy tak aby zrobic takie mikro plytki. Nawet zaczalem cos dlubac w traxie ale glowa mnie rozbolala od tego zamieszania z warstwami i sciezkami. Chce uzyc zwyklych dip8 a rezystory smd montowac nawet pod scalakiem dla zmniejszenia wymizrow plytki. Ale problem jest zbyt trudny jak dla amnie. Planuje zaprojektowac to tak aby na plyte mtce montowac plytki bokiem lutowiem z dwoch stron pcb zadnych kabelkow do plytek corek a jak by co to prostawymiana. Narazie to ma ten projekt wymiary 1X2" troche duzy ale ciasniej nie potrafie. Jak by dobrze poszlo to za 15zl wyszlo by 4 plytki.

Swieta spedzilem na obzarstwie zjadlem np. sernik z 2kg sera pelnotlustego z bakaliami i duzo flakow na ostro no i pare dan dodatkowo. Wiec mozg mi nie pracowal zbyt mocno. Krew odplynela do zoladka.

Posiedzialem sobie nad ukladami damfakowymi. Nie jest dobrze. Uklad ma tendencje do wzbudzen po przekroczeniu pewnego poziomu amp. na wyjsciu. Na gornej polowce pokazuje sie smuga cienia wzbudu. Musze jednak zrobic tak jak jeden z kolegow napisal ze koncowki mocy projektuje sie od konca. Zrobie tak. Zloze do kupy tranz. konc. i wysteruje je z gener. Jak zaczna sjie wzbudzac to je przytne. Byc moze to wlasnei koncowe sie wzbudzaja lub sterujace. Jesli wszystko bedzie spokojne to dodam nastepny stopien drivera i znowy wysteruje i tak az do uspok. calosci.

Szcesliwego Nowego Roku moim drogim przyjacielom zycze!!!!!

>Senicz

Super, ale elementy SMD do zwrotnicy się nie nadają za dobrze, a już kondensatory najmniej - ceramiczne??!! Płytkę mozna wykonać jako 2-stronną i z 2-stronnym obsadzeniem normalnych przewlekanych elementów. Po co ta miniaturyzacja? Dla wojska robisz? A RLC - i cewki na rdzeniach nawet po kilka H? Op i RLC to przeciwne bieguny... no chyba że wzm. op. w układzie sztucznej indukcyjności. To i tak nadal droga przez las... może nawet przez tundrę :D

no wlasnie smd r chcialem na stale a tylko ew. c do wymiany ew. do przelacznika 3 sekcyj. x 2szt dla podzilau zmiany. Ale to przekracza moje mozliwosci intelektualne gdyz jest w czasie pobudzenia >>>>>> i myale o czyms innym.

Jeszcze raz zwracam sie z apelem do specjalistow od druku zrobcie na Boga ten druk do zwrotnicy ja w tym swoim traxie mecze sie niemilosiernie!!!

A ja PCB projektuję na papierze i kalce albo w MS Paint - mi na użytek DIY i 1 szt. płytki bardziej zaawansowane metody nie są potrzebne :-). Jest też taki pogram Drukarz 2 (->elektroda.pl) ale nie działado końca prawidłowo, ale przynajmniej można sobie w nim zrobić rozmiezczenie elementów.

analiza naukowa oczywiscie kosztow i moich mozliwosci intelekt. wykazala - 3 wzm damfaki to zbyt duzo jak na jedna kolumne. problem w pradach spoczynkowych. dla bardzo dobrej jakosci potrzebne sa 0.5a spoczynkowego na wzm co daje na 3 wzm az 1.5A spoczynku. co przy zasilaniu nawet 40/40v daje 120w do rozproszenia dochodzi do tego cieplo od wzm przy oddawaniu moczy i calosc moze oddawac mocz nawet 200w i to w grzanie. Jest niby duza powierznia kolumny z tylu ale jedank powierzchnia radiatora moze powalic. Mozna troche zaoszczedzic dajac na basie jakies badziewie typu lm czy tda z malym pradem spoczynkowym ale jeski bas ma chodzic np. do 500hz te scalaki moga zamulac dzwiek. Mozna podobnie postapic z gora. Gdyz przy podziale 5khz znieksztalcenia na wysokich nie sa juz tak slyszalne ale czy napewno? jestem w rozpaczy gdyz nie mam wzm do zastosowania!!!! damfaki to mozna robic w pojedynczych wzm i duzej mocy ale w kolumnach? 3 w jednym?

Przy tak glebokiej petli sprzezenia jakia stosuje musze dawac duzy spoczynkowy gdyz przy mniejszym nastepuje rozerwanie polaczenia syganly z wyjscia do wejscia - nfb - i wzbud!!!!

544 jeszcze jest za grosze na allegro. ma dobre glosniki basowe i srednice wysokie warto zmienic na fivy.

Kupuje plytki od avt na burleski 9 po 7zl do 7294. damfaki pojda do innej paki na stx. Teraz tylko trafa dobrac te orginalne sa jedno napieciowe po prostowniku az 57V. Mozna probowac z plywajaca masa ale lepsze chyba beda nowe z toralu zaraz zamawiam. Fitr zrobie na piechote na pobnej pcb. Maly uklad. No i dodam tam system wlaczania na sygnal z preampa. 7294 ma wejscia idealne do wykorzystania do tego celu. nogi 9 i 10.

544 juz zniknela.

Kupilem w avt te plytki do 7294. Inne niz w opisie. Np. wymiar kolo scalaka zbyt duzy. Musialem uciac z 1cm. Ucialem tez z drugiej strony gdyz plytka jest duza. W 544 jest tyko 57mm miejsca na elektronike. A wiec plytka bedzie pod katem do tylnej na zawiasach. Obciolem elektrolity od zasilania ale z 4 2 zostaly. Plytki tanie bo po 7zl. Zamowienie nowych to duzo wiekszy koszt a ja potrzebuje tylko 6. Na ta tylna alu 3mm doloze zewn. radiator tak na wszelki wypadek. Laduje wiertarke bateryjna i zaczne chyba cos plodzic. zbuduje wszytkie wzm i filtr a potem zaczne sie zabawa w mfb a to najbardziej lubie. Jedna kolumne zostawilem w starym systemie dla pomiarow i zobacze co ci inz z philipsa mysleli w 70 latach? porownam ze swoim pomyslem?

musze szybko skonczyc 544 bo juz mam pomysl na aktywna z damfakiem w roli glownej. Zrobie tak:

na basie uzyje stx 42cm w tandemie 2X8om przyczym tylko na jednym dam mfb bo drugi i tak jest pomocniczy oczywiscie mfb na tym zewnetrznym. Powinienem spokojnie limiowo dostac 10hz. Na 4 om damfak odda spokojnie te 200W i to na bas wystarczy. Srednice zrobie na nowym sred. mojej produkcji. Dlugo sie zastanawialem jakie bledy popelnili konstr. i gdy to zrozumialem rozwiazanie mam juz gotowe. Jakie to jest cholernie proste!!! to kretyni!!!! No wiec na srednice wystarczy tez jeden damfak. I gore zrobie na pojedynczym 25mm. Dlaczego taka oszczednosc? a bo damfaki grzeja sie od pradu spoczynkowego wiec zbyt duzo grzanai do wypromieniowania. Caly tyl kolumn to czyba bedzie jeden wieki radiator. Spora moc bedzie musial wypromieniowac.

Srednice zrobie aktywna z nfb tez choc moge zrobic pasywke bez mfb bo mam juz opracowany glosnik taki ale jak mfb to mfb i juz. Bedzie trudno wytlumaczyc dlaczego nie ma mfb na wszystkich pasmach zaraz beda zarzuty ze nie potrafie nie umiem i ze jestem kiepski. Z uzytych glosnikow wynika ze bedzie to zwykla kolumna domowa lub studyjna bo bedzie to projekt studialny ktory ma odpowiedziec na pytanie o kres jakosci muzyki mechanicznej.

Prace powoli ale sie posuwaja. Kupilem na wolumen az 8 malych 50w trafek po 2X24v. Dwa ida na basik i po jednym na wysk. i sred. Osobne zasilania powinny byc na basie gdyz mfb wymusza bardzo duze impulsy pradowe i spadki nap. moga byc duze. Trafa tanie bo wyszly po 7zl. Kupilem tez konds 6800/40V bardzo stare po 1zl ale wydajne pradowo. Po uformowaniu iskry wala przy zwieraniu az milo. Teraz to juz poleci szybko cala robota. zeby tylko siostra szarpidruta nie przychodzila zbyt czesto.

Jak sie okazalo pojemnosc dla basu w tych 544 jest znacznie mniejsza niz myslalem Duzo zajmuje wneka z tylu na elektronike i trafo. Max to chyba z 8litrow na 20cm to trche malo. Ale mfb zrobi cuda i beknie to silnym basem.

koszt narazie spory tej konstrukcji. 300zl same glosniki dawcy+ elementy ze 100zl. narazie do jednej wiec calosc pewnie kolo 500zl. Troche duzo. I pomyslec ze stx 42cm kosztuja grosze.

A propo stx to nareszcie wymyslilem jak zrobic na nic prosto i tanio tandem. No teraz to ja juz jestem wygrany!

Jakby jakas firma chciala robic aktywne kolumny to moge je opracowac.

a co wy pawcio chcecie wiedziec czy widziec slyszec? foto damfaka nie pokaze bo rzyt okawystarczy na zdemaskowanie ukladu a co do reszty to foto 544 nie widziales? pelno tego w sieci.

Co trafa 50w nie widziales czy plytki z avt na 7294? Wazne beda przebiegi f dla kolumny w funkcji glebokosci mfb. trze ba bylo kupic takie 544 na allegro to i ty bys sie pobawil w mfb co nie?

"a co wy pawcio chcecie wiedziec czy widziec slyszec? foto damfaka nie pokaze bo rzyt okawystarczy na zdemaskowanie ukladu "

Rzyt oka to akurat wysraczy do stwierdzenia że damnfuck nigdy nie istniał. Poza tym został obiecany Rekinowi i do niego powinien być wysłany jeżeli jednak istnieje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.